Книги для підлітків: що дати почитати підростаючому поколінню

Всім відомо: в підлітковому віці формується особистість, смаки, інтереси і захоплення. Не останню роль в цьому процесі відіграють книги – саме вони роблять сильний вплив на світогляд, погляди і захоплення. Тому так важливо, щоб до рук підлітка потрапляла тільки якісна література. #PokupoBlogTeam (ще ті книжкові черв’ячки;)) склала список найкращих, популярних і цікавих книг для підлітків на будь-який смак: романи, фантастика, пригоди, жахи, художня і розвиваюча література для дівчаток і хлопчиків. Читайте наш огляд і зберігайте до закладок, щоб не втратити :)

Розвиватися підліткам допомагає не тільки література, а й навчальні курси: іноземної мови, акторської майстерності, робототехніки, ІТ тощо – вибирайте на Покупоні зі знижкою до 95%.

Психологічна та розвиваюча література для раннього підліткового віку

Ранній підлітковий вік (10-14 років) – вкрай складний період як для дівчат, так і для хлопчиків. В цьому віці важко зрозуміти себе, свої почуття, бажання та прагнення. Невпевненість в собі – частий супутник підлітка. Тому важливо, аби він мав можливість отримувати підтримку з усіх можливих джерел: від рідних та близьких, від друзів та, звісно ж, з книг. Гарна розвиваюча книга чи книга з психології – та, що зрозумілою мовою пояснить підлітку, як влаштований світ, відносини між людьми та він сам.

«Що робити, якщо…»  

Для раннього підліткового віку ідеально підійде книга «Що робити, якщо…» Л.В. Петраковської – корисний посібник, що доступною мовою пояснює, як поводитись в різноманітних складних ситуаціях. Що робити, якщо тебе дражнять? Що робити, якщо на вулиці до тебе підійшла незнайома людина? Що робити, якщо загубився на незнайомій вулиці? На всі ці питання юний читач знайде докладні відповіді.

«Цілься! Як втілити мрію в життя»  

Інтерактивна книга-блокнот, що поєднує в собі функції мотиватора і планера, «Цілься! Як втілити мрію в життя» навчить підлітка ефективно керувати своїм часом, планувати своє життя, ставити цілі та добиватися їх, правильно розставляти пріоритети. Упорядковувати своє життя за допомогою щоденника, який не має жодного відношення до школи, – що може бути більш мотивуючим та цікавим?

«Щоденник Слабака» 

Прекрасний взірець гарної дитячої прози – «Щоденник Слабака» Джеффа Кінні. Потішна історія про простого американського школяра, який щоденно зіштовхується з проблемами, що знайомі багатьом дітям та підліткам, допоможе юному читачу розібратися в собі, стати впевненішим, та навчить його простіше ставитися до того, що в силу віку здається великою драмою.

«Ти можеш все»  

Мотивуюча книга Томаса Армстронга «Ти можеш все» розкриває перед юним читачем світ інтелекту. Підліток, що сумнівається в своїх здатностях, прочитавши цю книгу, дізнається, що по-справжньому означає «бути розумним», зрозуміє, що розумним можна бути по-різному, бо в світі існує стільки сфер застосування інтелекту, і всі вони відрізняються одна від іншої. Можливо, саме ця науково-популярна праця допоможе підлітку зробити висновки про власні таланти та прихований потенціал, та навчить його спокійно і тверезо оцінювати свої можливості.

«Мова рухів тіла. Як читати думки людей по їхніх жестах»

Краще розуміти не тільки себе, але й оточуючих підлітку допоможе «Язык телодвижений. Как читать мысли окружающих по их жестам», яку написали Алан і Барбара Піз. Підлітку, котрого всерйоз цікавить психологія поведінки, буде цікаво дізнатися, що кожний жест, кожний рух, кожна мімічна зморшка щось позначають. Ця книга вчить розпізнавати невербальні сигнали, правильно трактувати кожний рух, впізнавати брехню та невпевненість, а головною цінністю для читача, безумовно, стане здатність помічати спроби маніпуляції та успішно чинити їм опір. 

Чудовим доповненням до книг з психології стануть курси особистісного розвитку, які допоможуть підліткам стати впевненіше в собі, оволодіти навичками комунікації та ораторської майстерності. Записуйтеся на навчання зі знижками Покупону до 90%.

Книги про кохання та взаємовідносини

Любовних романів за історію людства написано стільки, що їх не перечитати одній людині за все його життя. Але така література притягує, особливо дівчат, які схильні поглиблюватися в романтичні мрії про красиву вічну любов, доволі вразливі та недостатньо досвідчені. 14-18 років – пізній підлітковий вік, коли варто зачитуватись якісними книгами про кохання, краще з класики, аби не тільки задовольняти цікавість, але й виносити корисні уроки з прочитаного.

«Джейн Ейр»

Повніше за все кохання на своїх сторінках розкриває класика, наприклад, славетний роман Шарлотти Бронте «Джейн Ейр», який розповідає про почуття, що спалахнули між похмурим володарем маєтку, повного таємниць, та звичайною, але розумною і гордою духом гувернанткою. Цей твір навряд чи залишить читачів байдужими та стане справжнім літературним відкриттям для дівчат. 

«Грозовий перевал»

Класична історія розповість про те, яким іноді руйнівним може бути кохання, та до чого може призвести відсутність її в дитинстві, й це – «Грозовий перевал» Емілі Бронте.

«Віднесені вітром»

Про те, як важливо цінувати те, що маєш, та не гнатися за ілюзіями, дівчинці-підлітку повідає роман Маргарет Мітчелл, що підкорив тисячі читацьких сердець, – «Віднесені вітром». Цю книгу заслужено відносять до золотого фонду любовної літератури не тільки через чуттєву та суперечливу лінію взаємин головних героїв, яка розвивається на тлі громадянської війни в США, але й завдяки повчальному характеру оповідання.

«Великий Гетсбі»

Функцію вихователя почуттів може виповнити й відомий роман «Великий Гетсбі» Френсіса Скотта Фіцджеральда, який розповідає про віддану любов головного героя, завдяки та заради якої він досягнув небачених висот, але так і залишився не оціненим належно, потерпівши грандіозний крах. В своєму творі автор наочно демонструє, що без кохання матеріальний добробут і блиск світського життя нічого не варті, і що саме кохання не терпить боягузтва, невпевненості та легковажності.

«Місто жінок» 

Сучасні автори пишуть про почуття, відносини і проблеми дорослішання нітрохи не гірше за письменників-класиків. Більш того, іноді їхні книги, які ближчі нам за часом і стилем, виявляються навіть більш зрозумілішими та більш захоплюючими для пересічного підлітка. Саме таким може стати для юного читача «Місто жінок» Елізабет Гілберт – роман, що оповідає про психологічне становлення юної дівчини, яка, вирвавшись з-під батьківської опіки, відкриває для себе дорослий світ, повний задоволень і небезпек.

«Розмови з друзями» 

Ще одна книга про дорослішання, мінливість долі і труднощі людських взаємин – «Розмови з друзями» письменниці Саллі Руні. Роман написаний простою мовою і просочений духом задушевних кухонних розмов. У центрі сюжету – студентки дублінського Трініті-коледжу Френсіс і Боббі, близькі подруги, знайомі зі школи. Їм доведеться пройти багато випробувань, перевірити на міцність свою дружбу і дізнатися справжню ціну необдуманих вчинків, які так часто роблять люди в їхньому віці.

«Нормальні люди» 

Саллі Руні вміє захоплювати читача з перших же рядків своїх творів – і психологічний роман «Нормальні люди» не став винятком. Ця книга розповідає про двох абсолютно несхожих один на одного людей – хлопця і дівчину. Між ними – ціла прірва відмінностей, починаючи з поведінки і закінчуючи фінансовим становищем їх сімей. Але одного разу між ними трапляється складна розмова, яка ставить все на свої місця і безповоротно змінює життя головних героїв.

«Брехливе доросле життя» 

Роман Елени Ферранте «Брехливе доросле життя» – ідеальна книга для дівчини, що дорослішає. Особливість авторського стилю – відверта прямолінійність. Автор не боїться порушувати складні питання і чесно уникає прикрашання дорослого життя. Героїня книги, переживаючи складний період закінчення підліткового віку, стикається з непривабливими сімейними таємницями, переживає перші серйозні зради і, звичайно ж, першу не менш серйозну любов.

«Життя – це щось більше» 

Твір Галини Шаульської під назвою «Життя – це щось більше» – це серйозна драма про дівчину, яка дізналася, що їй залишилося жити всього лише рік. Основний посил роману – в тому, що людині дається лише одне життя, і потрібно вміти прожити її, не розмінюючись на дрібниці. Саме таке завдання – прожити останній рік гідно – стоїть перед головною героїнею книги.

«Дари Бога»      

Білоруська письменниця Анна Чиж-Літаш – автор чудової книги «Дари Бога». Роман оповідає про дівчинку Олену і її сонячні канікули в селі у бабусі. У цій історії знайшлося місце і щирій дружбі, і проблемі самотності і жорстокості людей, і чистій дитячій любові. А в продовженні книги – повісті «Шістнадцять» –  героїня, що увійшла в підлітковий вік, стикається все з тими ж проблемами і питаннями, але вони набувають вже зовсім іншого масштабу…

Перші закоханості – це завжди непросто. Впоратись з ними допоможуть не тільки захоплюючі романи про відносини, але і не менш цікаві хобі: прикладна творчість, акторська майстерність, вокал і малювання. Записуйтеся на творчі курси зі знижками Покупона до 90%.

Пригодницькі романи та оповідання

У більшості активних читачів перший літературний запій трапляється в 10-11 років, і головними книгами цього періоду стають ті, що присвячені пригодам, пізнанню світу та чарівництву. 

«Аліса в країні чудес»

Класика авторської казки – «Аліса в країні чудес», славетна повість Льюїса Керолла, що відчиняє двері в світ чудернацьких дивацтв та чарівних пригод маленької дівчинки Аліси. Особливість цього твору в тому, що воно легко читається як в ранньому підлітковому, так і зрілому віці – і скільки б разів читач не звертався до цієї казки, він завжди може знайти в ній щось нове для себе.

«Хроніки Нарнії»  

Такою ж властивістю відрізняються й всім відомі «Хроніки Нарнії» – фентезійна епопея, замішана на англійській міфології, дитячих фантазіях, християнській моралі, написана британським письменником Клайвом С. Льюїсом. 

«Володар перснів»  

Тим, хто полюбляє більш масштабну літературу, можна порадити класику світового фентезі – «Володар перснів», що вийшов більш ніж півстоліття потому з-під пера професора Джона Р.Р. Толкіна. Глибокі історичні, лінгвістичні та літературознавчі пізнання письменника допомогли йому створити унікальний всесвіт, що його заселено ельфами, гобітами та мислячими деревами, і який живе за власними законами й навіть говорить вигаданими мовами.

«Гаррі Поттер»  

Не можна залишити без уваги й один з найголовніших бестселерів сучасності – історію про Гаррі Поттера, хлопчика, що в 11 років потрапив до школи чарівництва та магії Гоґвортс та дізнався про страшну таємницю щодо свого минулого. Все його дитинство та юність виявляються присвяченими боротьбі з найсильнішим темним чаклуном всіх часів – лордом Волдемортом. В цій боротьбі Гаррі допомагають найліпші друзі, вчителі та дорослі наставники. Головна особливість серії книг про Гаррі полягає в тому, що головні герої зростають разом з читачем, і чим ближче історія до фіналу, тим більш серйозні проблеми постають перед її героями…

«Кульбабове вино»

По-справжньому добра книга – «Кульбабове вино» Рея Бредбері – як найкраще підійде для читання влітку. Роман, розділений на кілька історій про двох братів та їх друзів, розповідає про блаженне щастя літніх канікул, дитячу дружбу, прості радощі повсякденного життя, які так важливо помічати та відкладати в пам’яті,  незважаючи ні на що.

«Подорож до центру Землі»

Любителям ж класики романтизму підійде «Подорож до центру Землі» Жюля Верна. В романі Жюля Верна, який за правом вважається засновником науково-фантастичного жанру, захоплюючі пригоди переплітаються зі спробами розгадати таємниці нашої планети. І хоча сучасні підлітки знають, що в центрі Землі ніхто не живе, а замість порожнин – металеве розпечене ядро, менш цікавою книга для них не стане.

«Три мушкетери»  

Юний читач, якому до вподоби історичний антураж, знайде задоволення в романі «Три мушкетери» Александра Дюма із всіма його інтригами, таємницями, дуелями та романтичними пригодами. Хоробрі та шляхетні Атос, Портос, Араміс і д’Артаньян стануть ідеальними друзями для підлітка 12-13, що скучив за пригодами та безстрашними героями.

«Про мишей і людей»

Вічні проблеми людських взаємин, дружби, відданості, кохання і помсти постають у повісті прозаїка Джона Стейнбека «Про мишей і людей». Усі ці твори корисно прочитати підлітку, який прагне розібратися в собі, в інших людях, в актуальних для суспільства проблемах.

Пригоди в далеких країнах складно уявити без знання мов. Записуйтеся на курси іноземних мов зі знижками Покупону до 95%.

Фантастика та фентезі

Приблизно з 14-15 років молодих людей починають цікавити наукові відкриття, сценарії майбутнього та складні космічні технології. Задовольнити ці запити здатні гарні фантастичні твори – саме з захоплення подібною літературою нерідко виростає цікавість до науково-популярних книжок про устрій Всесвіту. 

«Артеміс Фаул» 

Артеміс Фаул у дітей і підлітків на слуху практично так само, як і Гаррі Поттер. Та й щось спільне між цими книжковими серіями і справді є: і фентезі-жанр, і обдарований хлопчик-головний герой, і чарівні істоти, що втекли з кельтських міфів. Щоправда, Артеміс все ж не сирота, а сім’я його і взагалі керує магічним злочинним синдикатом. Серія книг складається з 8 частин: «Артеміс Фаул», «Артеміс Фаул. Місія до Арктики», «Артеміс Фаул. Код вічності» та інші.

«Школа добра і зла» 

Ще одна цікава фентезі-серія для підлітків – «Школа добра і зла» Сомана Чайнані – розповість про казкове місто, до якого кожні чотири роки навідується директор Школи добра і зла, щоб викрасти двох підлітків для навчання. У центр сюжету потрапляють красуня Софі і непоказна Агата – на них очікують захоплюючі пригоди і багато-багато чарівництва. До серії входять 6 книг: «Принцеса або відьма», «Світ без принців», «Останнє “довго і щасливо”» та інші.

«Герої Олімпу» 

Справжнє героїчне фентезі для підлітків – саме це являє собою цикл «Герої Олімпу» американського письменника Ріка Ріордана. В основі сюжету – затяжний конфлікт між грецькими і римськими напівбогами з одного боку і богинею землі Геєю з іншого. Синові Посейдона Персі Джексону і іншим героям серії треба буде докласти максимум зусиль, щоб не допустити пробудження Геї та глобальної всесвітньої катастрофи, яка за цим послідує.

«Звіродухи» 

Цикл романів «Звіродухи», написаних різними авторами, запрошує юних читачів до чарівного світу Ердасу. Там кожен підліток, досягнувши повноліття, повинен пройти через особливий обряд ініціації, і на кожного, хто зуміє протягом нього викликати духів Занепалої Четвірки, чекає велика доля.

«Загублений світ»

Класика наукової фантастики, до безумства цікава повість Артура Конана Дойла «Загублений світ» захопить підлітка темою палеонтології й динозаврів, навіть якщо він ніколи раніше нею не цікавився. В своїй книзі автор ставить питання про те, якими були стародавні хижаки-гіганти та чи змогла би людина вижити поряд з ними, якщо потрапив би в доісторичну епоху. Твір написаний у кінці ХІХ століття, але й по сьогодні не втрачає актуальності для читачів.

«Людина-амфібія»

Тим, хто полюбляє глибину й драматизм, можна порадити дивовижний за силою впливу роман Олександра Бєляєва «Людина-амфібія». Цей твір можна було б назвати просто науковою фантастикою, якщо б не серйозність питань, що їх поставив автор: чи можуть наука, етика та мораль йти пліч-о-пліч, чи вади зовнішності та здоров’я є вагомою причиною для позбавлення волі, чи здатна наука зробити людину щасливішою?

«Туманність Андромеди» та «Година бика»

Не менш серйозні теми порушуються в науково-фантастичних романах Івана Єфремова «Туманність Андромеди» та «Година бика». Можливо, навіть підлітку мрії радянського письменника про ідеальне суспільство, де панують рівність та мир, здаватимуться наївними, однак знайомство з цими книгами необхідно для кращого розуміння того, як влаштований соціум, і як далеко людству до хоча б віддаленої подоби «рая на землі».

«Голодні ігри»

Проблеми суспільства зачіпає й сучасна фантастика, й яскравий цьому приклад – бестселер Сьюзен Коллінз, трилогія «Голодні ігри». Даний твір – класичний взірець соціальної фантастики та типової антиутопії, що зображує суспільство майбутнього. Це суспільство не досягло очікуваного усіма благоденства, а основною метою головних героїв стає захист власної свободи в боротьбі з тоталітарною державою.

«Відьмак»  

«Відьмак» польського письменника Анджея Сапковського, що став сучасною класикою, занурить фаната фентезі в захоплюючий світ пригод та магії, в якому харизма головних героїв доповнюється цікавим сюжетом, сповненим перипетій та перешкод, фольклорних мотивів та детальних описів. Сюжет фентезі-саги ліг в основу славетної комп’ютерної гри, а образи головних персонажів вже давно стали свого роду брендом.

«Таймлес» 

Чарівна серія «Таймлесс» або «Трилогія дорогоцінних каменів» німецької письменниці Керстін Гір – це по-справжньому дивовижна історія, в якій переплітаються фантастичні, казкові і психологічні мотиви. Головна героїня циклу дізнається, що у неї є здатність подорожувати в часі, – протягом сюжету вона дарує їй і захоплюючі пригоди, і складні емоційні переживання, і перші романтичні почуття.

«Часодії» 

Цикл «Часодії» авторства Наталії Щерби – це захоплююча підліткова фантастика, яка змушує забути про час читача будь-якого віку. Головна героїня твору годинникарниця Василиса Огньова за сюжетом потрапляє до світу, де люди вміють керувати часом. Там на неї чекають пригоди, небезпеки, нові друзі і романтичні переживання.

Жахи, трилери і містика

Серед сучасної молоді знайдеться чимало любителів полоскотати собі нерви. А талановито написана художня книга іноді може налякати краще будь-якого хоррор-фільму. 

«Керрі»  

Кращі книги в цьому жанрі належать перу визнаного «короля жахів» Стівена Кінга. Роман «Керрі», що приніс йому світову славу, дійсно заслуговує уваги: в центрі сюжету опиняється найзвичайніша, на перший погляд, дівчина з проблемою, не з чуток знайомою багатьом підліткам, – її цькують однокласники. Ця історія була б звичайною, якби у головної героїні не проявився потужний дар телекінезу. Як вона його використовує і чим закінчиться історія її взаємин з оточуючим світом? Треба читати!

Світи Лавкрафта

Але й у Кінга були надихачі! Аби зрозуміти, звідки черпають натхнення сучасні представники хоррор-жанру, варто познайомитись з творчістю Говарда Філіпса Лавкрафта – творця великої кількості оповідань та повістей, від яких неможливо відірватися, навіть незважаючи на мурашки, що вкривають тіло під час читання.

«Портрет Доріана Грея»

Поціновувачі класичної містики неодмінно оцінять «Портрет Доріана Грея» авторства Оскара Уайльда – повчальний роман про вартість краси, вічної молодості та про те, як оманлива зовнішність, зі якою можуть приховуватись найстрашніші та найлячніші пороки та злочини. 

«Все починається в 13»

Сучасна вітчизняна література також здатна запропонувати якісний зразок містичного жанру – «Все починається в 13» Валентина Бердта. Герої повісті – звичайнісінькі підлітки, які потрапляють у незвичайні пригоди, відпочиваючи влітку в селі. Всі компоненти моторошної пригоди є у наявності: старовинний цвинтар, духи померлих, відьми, екстрасенси та потойбічні явища.

«Корнуольский коледж» 

В англійській літературі чимало загадкових історій частенько трапляються саме в закритих школах-інтернатах. Так відбувається й із серією детективних підліткових трилерів «Корнуєльский коледж», головна героїня яких – Кара Вінтер – потрапляє у вир дивних подій. І все б нічого, якби і у власне Кари не було однієї серйозної таємниці, яка отруює її зовні безхмарне життя…

Детективи

Детективи відмінно розвивають логіку, фантазію та спостережливість! Тому твори цього жанру просто мусять зайняти своє законне місце на полиці підлітка, що читає. 

«Пригоди Шерлока Холмса»

Починати знайомство з детективами краще за все з невмирущої класики ‒ «Пригоди Шерлока Холмса» Артура Конана Дойла. Про геніального слідчого з Бейкер-стріт 221Б не чув тільки лінивий, спасибі кінематографу, що раз за разом оживлює історію про Холмса та його помічника Ватсона. Заплутані злочини, лиховісний Моріарті, захоплюючі розслідування та неповторний британський колорит – ось головні компоненти твору, в яке просто неможливо не пірнути з головою.

«Десять негренят»

Але не Холмсом єдиним! Агата Крісті, визнаний майстер детективного жанру, пропонує не менш захоплюючі та загадкові історії, в числі яких – темний та заплутаний роман «Десять негренят». В центрі оповідання – десять осіб, чиї долі аж ніяк між собою не пов’язані. Запрошені таємничим незнайомцем, вони приїжджають до маєтку на маленькому одинокому острівці, а невдовзі після цього хтось починає їх вбивати, одного за одним. Сюжет тримає у напрузі до самого кінця, а розв’язка приголомшує.

«Справа для Квятковського»  

Для раннього підліткового віку 8-12 років з детективів відмінно підійде серія Баншенуса Юргена «Справа для Квятковського». Легкі, позитивні сюжети з оптимістичним і життєрадісним головним героєм-слідчим піднімуть настрій, допоможуть скоротати час і заодно розім’яти мізки в спробах розплутати чергову справу :)

Розвиткові аналітичних здібностей сприяє не тільки читання розумних книжок з хитрим детективним сюжетом і несподіваними ходами, але і вивчення сучасних технологій. Курси IT зі знижками Покупону до 90% стануть крутою ідеєю для підлітка, який любить складні завдання для мозку;)

Як вибрати книгу для підлітка

Вибір ідеальної книги для підлітка – непросте завдання. Аби влучити «в ціль», потрібно враховувати одразу багато факторів: смаки, інтереси, проблеми потенційного читача. Дівчата в підлітковому віці більше цікавляться романтичними історіями та психологією, хлопці – фантастикою та пригодами. Однак і з того, і з іншого боку трапляються виключення, тому завжди необхідно зважати на індивідуальні схильності.

Під час вибору книги навряд чи з’являться проблеми з класикою – недарма про неї кажуть, що вона перевірена часом. Але підлітки часто цікавляться сучасною літературою, із задоволенням читають книжкові новинки, і ось тут-то досить легко зіштовхнутися із складнощами вибору. Як не помилитися з книгою, якщо її видано лише кілька років тому? Тут на допомогу прийдуть відгуки в інтернеті – завдяки ним ви зрозумієте, чи варта новинка уваги.  

Hispanic girl selecting book from shelf

Не стане зайвим привчати підлітків до читання світової літератури українською мовою. Українські переклади найчастіше нічим не гірше російськомовних, а головний їхній плюс полягає в тому, що підліток поліпшить свої знання рідної мови та суттєво розширить словниковий запас.

Якщо вам сподобалась стаття – залишайте ваші коментарі та задавайте питання, ми з радістю на них відповімо!

1 коментар
  • Юлия

    Думаю жто прекрасная идея на счет совета книг для прочтения подростками, особенно слодными подростками. Вот племянник стал пропускать школу и поведение его изменилось не в лучшую сторону, но читать он любит, думаю предпринять такие меры как чтение книги, что бы подарить ему книгу и он читал полезную для него информацию и иправлялся потихоньку, и вот тут я заинтересовалась книгой Т.Армстронга «Ты можешь все» . Спасибо за столь полезные советы по книгам, тут внятно все расписано и так легче что то подбирать.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *