Синдром дефіциту уваги та гіперактивність у дітей та дорослих: що це таке, симптоми, як лікувати

СДВГ у детей и взрослых: что это такое, симптомы, как лечить

Синдром дефіциту уваги та гіперактивність (СДУГ) – поширена проблема, яка завдає чимало турбот у дитячому віці та погіршує якість життя у дорослому. Що таке СДУГ, чому виникає, які у нього симптоми, чим небезпечний і як його лікувати – на ці запитання відповідає BlogPokuponTeam. Наш огляд допоможе вчасно помітити тривожні дзвіночки, щоб у разі потреби не відкладати візит до психолога.

Акції
Показати всі
35 акцій

Що таке синдром дефіциту уваги та гіперактивність

Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю – психічний розлад, який доволі часто спостерігається у дітей, а також у дорослих. Інші його назви – синдром дефіциту уваги, синдром розсіяної уваги, синдром нестачі уваги.

Для цього розладу характерні труднощі з концентрацією уваги, підвищена імпульсивність та надмірна активність. Діти з СДУГ непосидючі і не зосереджені, що призводить до проблем у школі, повсякденному житті та спілкуванні з однолітками.

Що таке синдром дефіциту уваги та гіперактивність

Класифікація СДУГ

СДУГ поділяють на три види, залежно від симптомів:

  • Переважно гіперактивний та імпульсивний (синдром гіперактивності без дефіциту уваги).
  • Переважно неуважний (синдром дефіциту уваги без гіперактивності) – СДУ.
  • Комбінований (синдром дефіциту уваги та гіперактивність).
Акції
До 10 консультацій для дітей від психотерапевта
Київ, Лесі Українки бульвар, 34
-67%
400 грн
229.0 грн
Показати всі
6 акцій

Чому виникає розлад

Причини СДУГ – в першу чергу генетичні, хоча вчені на даний момент все ще шукають конкретні гени, пов’язані з цим розладом. Існує думка, що в процесі появи та розвитку синдрому важливу роль відіграють ділянки ДНК, що регулюють рівень дофаміну – гормона та нейромедіатора, що відповідає за правильну роботу центральної нервової системи. Добре відомо, що синдром дефіциту уваги, особливо з гіперактивністю, часто передається у спадок.

Також СДУГ може бути викликаний порушеннями перебігу вагітності та пологів, передчасними пологами, низькою масою тіла новонародженого, родовими травмами та захворюваннями у перший рік життя дитини. Вживання майбутньою мамою заборонених речовин (алкоголь, нікотин) під час вагітності також підвищує ризик появи СДУГ у малюка.

Чому виникає розлад

В обговореннях питання, від чого буває СДУГ, часто можна почути, що синдром дефіциту уваги та гіперактивність провокують активне використання гаджетів, погане виховання та їжа з підвищеним вмістом цукру. Це міф, який не має нічого спільного із реальністю.

Акції
Діагностика урології в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-63%
640 грн
249.0 грн
Обстеження гінеколога в Академії Вашого Здоров'я
Київ, Бастіонна вулиця, 3/12
-53%
855 грн
399.0 грн
Показати всі
423 акцій

Як проявляється синдром

В основному симптоми СДУГ даються взнаки в дошкільному віці – до 4 років, але поставити точний діагноз у цей період ще складно. Найчастіше діагностують розлад у віці 8-10 років, а якщо є лише симптоми нестачі уваги (без гіперактивності), то й взагалі у підлітковому віці.

У 80% випадків СДУГ зберігається у дорослому житті, але гіперактивність найчастіше сходить нанівець у пубертатний період, тоді як дефіцит уваги залишається з людиною на все життя.

У дітей та підлітків

Основними симптомами СДУГ у дитячому та підлітковому віці є неуважність, імпульсивність, гіперактивність. Особливо яскраво вони проявляються у школі, де від дитини вимагають посидючості та вміння концентрувати увагу на навчанні. Ось що зазвичай спостерігають вчителі:

  • Сильну потребу постійно рухатися, непосидючість, нездатність терпіти урок до кінця.
  • Невміння зосередитись на нецікавих темах, при гіперфіксації уваги на тому, що дійсно подобається.
  • Нездатність дослухати або дочитати завдання від початку до кінця, що призводить до регулярного повторення тих самих помилок, незважаючи на високий рівень інтелекту і кмітливість.
  • Дитина не вміє зосередитися на процесі та працювати на перспективу. Приказка «зробив діло – гуляй сміло» – не про неї.
  • Життя «тут і зараз» – і якщо в певний момент дитині нецікаво те, що відбувається (наприклад, під час уроку з нелюбимого предмета), вона шукатиме способи організувати собі цікаве дозвілля всупереч навчальному процесу, навіть якщо це може призвести до порушення дисципліни.
  • Імпульсивні вчинки без урахування наслідків: раптовий прогул занять, перебігання через дорогу на червоне світло та інші необдумані вчинки, продиктовані миттєвим «хочу».

Часто паралельно із синдромом дефіциту уваги у дітей розвиваються інші психічні порушення та патології:

  • Нездатність до навчання при нормальному інтелекті (цим страждають від 20 до 50% дітей та підлітків із СДУГ).
  • Тикозні розлади.
  • Мовні порушення.
  • Розлади поведінки.
  • Захворювання аутичного спектру.
  • Тривожні, фобічні розлади.
  • Депресивні стани.
Акції
Показати всі
11 акцій

Симптоми СДУГ у дорослих

На жаль, недіагностований та не компенсований у дитячому чи підлітковому віці СДУГ може серйозно псувати якість життя і дорослій людині. Імпульсивність, неуважність, неорганізованість, зайва емоційність – так поводяться люди із синдромом дефіциту уваги.

Як визначити, що у вас СДУГ, у зрілому віці? Зверніть увагу на основні ознаки, які допоможуть розпізнати розлад у дорослого:

  • Труднощі з концентрацією уваги, проблеми з пам’яттю та самоорганізацією. Як і дітям, дорослим із СДВГ складно зосередитися на тому, що не викликає у них інтересу.
  • Нетерплячість.
  • Забудькуватість.
  • Легке відволікання, проблеми з поверненням до виконання завдання.
  • Схильність до прокрастинації.
  • Поганий тайм-менеджмент.
  • Низький рівень або відсутність стабільної зацікавленості у роботі та спілкуванні.
  • Складнощі, пов’язані з соціалізацією, проблеми у відносинах.
  • Підвищена дратівливість, сльозливість, у деяких випадках – агресивність.
  • Гіпер- або гіпоактивність, які складно піддаються контролю.
  • Зловживання алкоголем та наркотичними речовинами (іноді, частіше спостерігається у чоловіків).

Дорослі люди зі СДУГ схильні різко переривати розмову, перескакують з теми на тему, часто бувають тривожними або відчувають надмірне хвилювання по дрібницях, розпорошені, беруться за велику кількість справ, але не доводять їх до кінця, можуть бути балакучими, при цьому мова в них переривчаста через швидкий потік думок, які поспішають уперед, обганяючи одна іншу.

Читайте також:
? Лайфхаки для підвищення самооцінки
? Як почати займатися йогою
? Як відмовитись від солодкого
? Все про гормони щитовидної залози

Симптоми СДУГ у дорослих

У жінок СДУГ має свої особливості: у них симптоми не настільки яскраво виражені, як у чоловіків. Це ускладнює діагностику розладу, тому в жінок його часто виявити досить складно.

Жіночий СДВГ часто має приховану форму з тієї причини, що жінки сильніше схильні до тиску соціуму і більше, ніж чоловіки, схильні підганяти себе під стандарти, що їх диктує суспільство. До того ж чоловіки зі СДУГ та іншими психічними розладами частіше покладаються на підтримку сім’ї. Жінки ж у більшості випадків приховують від близьких свій стан і на допомогу рідних не розраховують, залишаючись із проблемами наодинці.

Які прояви СДВГ більш характерні для жінок:

  • Неуважність, розсіяність, складнощі із концентрацією (у чоловіків частіше зустрічаються імпульсивність та гіперактивність).
  • Неорганізованість, почуття розгубленості, схильність багато говорити, емоційна реактивність, мрійливість, «витання у хмарах».
  • Ризикована сексуальна поведінка, труднощі у побудові відносин, низька самооцінка на тлі тривожності та депресії.
  • Схильність до розробки найбільш вдалих стратегій подолання та маскування симптомів, психологічно важкі спроби боротися з проявами розладу, щоб відповідати очікуванням суспільства

Якщо ви доросла людина і підозрюєте, що у вас синдром дефіциту уваги, рекомендуємо пройти тест. Результати не можна розцінювати як остаточний діагноз, але вони покажуть, чи варто звернутися за медичною консультацією.

Акції
До 10 занять стретчингом у студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-51%
700 грн
399.0 грн
До 8 занять Pole dance в студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-46%
700 грн
399.0 грн
Показати всі
162 акцій

Лікування синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю

До кого звернутися

Людей, які виявили у себе чи у своїх дітей ознаки СДУГ, хвилює питання, хто ставить діагноз і який лікар лікує цей розлад. Цим розладом займаються лише фахівці в галузі нейропсихології та психоневрології, невропатологи та психіатри. Крім них, ніхто не може правильно діагностувати синдром дефіциту уваги та призначити коректне лікування.

Лікування синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю

Як лікувати СДУГ

Повністю позбавитися синдрому дефіциту уваги не можна, але за допомогою комбінованої терапії (психотерапія, корекція поведінки, медикаментозне лікування) можна полегшити його симптоми, поліпшити якість життя, стати більш організованим і уважним.

Як виглядає лікування:

  • Коригується спосіб життя, разом із психіатром розробляються схеми, що допомагають успішніше управляти часом і виконувати завдання.
  • Вирішуються проблеми з наркоманією чи алкоголізмом, якщо такі є.
  • Пацієнта вчать керувати своєю увагою.
  • Вводиться здорова фізична активність: фітнес, йога, танці – все це сприяє покращенню самопочуття, зниженню тривожності та підвищенню концентрації.
  • За потреби підключаються ліки: антидепресанти, інгібітори, нейролептики, вітаміни та харчові добавки. Лікарі які лікують СДУГ, здебільшого призначають таблетки, що містять метилфенідат, дексамфетамін, атомоксетин.

Клінічні рекомендації батькам дітей із СДУГ

Батькам дитини із синдромом дефіциту уваги дуже важливо вчасно діагностувати розлад та не відкладати на потім лікування. Якщо дотримуватися правил, рекомендованих психологами, можна зменшити прояви СДВГ і допомогти дитині налагодити стосунки із собою та навколишнім світом.

  • Прослідкуйте, щоб дитина мала чіткий розпорядок дня. Плануйте разом із нею.
  • Не зривайтеся на дитині – вона не винна в тому, що її поведінка вас дратує, тому уникайте жорсткої критики, образливих слів та насильства.
  • При спілкуванні з дитиною проявляйте яскраві емоції, дбайте про те, аби міміка була живою, не переривайте візуальний контакт – так дитині буде простіше утримати увагу на тому, що ви кажете.
  • Не забувайте про дотики – обійми та пестощі знижують тривожність та покращують концентрацію уваги.
  • Контролюйте виконання дитиною завдань, щоб привчити її до того, що потрібно доводити справи до кінця.
  • Не відмовляйте дитині в перервах, дайте їй можливість відпочити від одного завдання, перш ніж приступати до наступного.
  • Давайте завдання, які дитина може виконати. Надто складні завдання спрощуйте.
  • Не обмежуйте фізичну активність під час занять.
  • Радуйтеся успіхам дитини, навіть найменшим – це покращить її самооцінку та допоможе з самодисципліною.

Дотримуючись цих правил, а також індивідуальних рекомендацій, наданих вашим лікарем, ви суттєво підвищите шанси дитини до 14-15 років «перерости» СДУГ або, принаймні, знизити вплив розладу на її життя у подальшому.

Читайте також:
? Які аналізи треба здавати щорічно
? Способи відновити здоровий сон
? Як обрати свого психолога
? Новинки кіно 2023 

Чи стикалися ви із симптомами СДУГ у себе чи своєї дитини? Чи вдалося вам подолати їх, чи ви тільки на шляху до цього? Діліться у коментарях ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *