Джампінг, або стрибки з висоти в Україні: кращі місця, безпека, ціни

Екстремальний відпочинок — найкраща емоційна розрядка і один з найбільш продуктивних способів зняття стресу. А немає нічого більш ризикованого, ніж стрибок з даху хмарочоса або високого моста головою вниз з прив’язаною до ніг мотузкою. У цій статті #PokuponBlog розповість про джампінг в Україні, де найбезпечніше їм займатися, а також підкине знижки на стрибки до 50% для всіх, хто готовий подолати свої страхи.

Читайте:

Джампінг — види і історія виникнення

Рух екстремального джампінгу заснував американський скелелаз Ден Осман в 1989 році. Підіймаючись на Печерну гору, на висоті в 1,5 кілометрів він виявив у себе страх перед настільки великою висотою. Розуміючи, що це завадить кар’єрі успішного альпініста, Ден вирішує довести страх до абсурду. «Чому б не навчитися падати безпечно?», — сказав він собі.

Ден Осман

Так і зародився досі невідомий вид екстремального спорту, який спочатку називався «Контрольоване вільне падіння», а сьогодні — джампінг. І попутно розвинувся до трьох видів.

Роупджампінг

Роупджампінг (rope jumping) вважається найбезпечнішим видом стрибків з великої висоти. За рахунок плавного переходу стрибаючого з летячого каменем вниз снаряду в розгойдувальний маятник в межах декількох секунд. Завдяки великій кількості точкам кріплень і використанню додаткових тросів, навантаження під час стрибка рівномірно розподіляється по всім страхувальним тросам, запобігаючи зриву і збільшуючи безпеку.

Банджі-джампінг

У банджі-джампінгу (bungee jumping) використовується страхувальний трос з міцних нановолокон, що розтягуються, який кріпиться до ніг стрибуна, змушуючи того, ще кілька разів підлітати в повітря від землі, ніби на гумовій стрічці.

Ідею запозичили в аборигенів острова Пентекост. За їхніми традиціями кожен чоловік, досягнувши певного віку, повинен пройти випробування на зрілість, зістрибнувши з краю скелі з прив’язаною до ноги ліаною. Якщо вижив — мужик! У 1970 році цю «фішку» підглянув один з учасників Клубу Небезпечних Спортивних Захоплень, що діяв при Оксфордському університеті — Джей Хаккетт. І зістрибнув з Ейфелевої вежі на еластичному канаті. Висота падіння становила 114 метрів. Стрибок вдався, і банджі-джампінг з тих пір став одним з туристичних екстремальних захоплень.

Стрибок Ей Джея Хакетта
Стрибок Ей Джея Хакетта

Бейсджампінг

Бейсджампінг — це стрибки з фіксованого високого об’єкта з парашутом. Слово «basejumping» розшифровується за першими чотирма літерами:

  • B – building (будівля).
  • А – antenna (антена).
  • S – span (міст).
  • E – Earth (Земля). 

Луї Ленорман — першим зробив такий трюк ще в XVIII столітті. З тих пір, цей вид джампінгу залишається найнебезпечнішим. На відміну від традиційних парашутистів, у бейсджамперів лічені секунди часу на розкриття парашута через меншу висоту польоту — приблизно 150 м.

На жаль, нещасні випадки в бейсджампінгу не виключені навіть з найсучаснішою парашутною екіпіровкою. Адже, за великим рахунком, тут все залежить від людини — встигне розкрити парашут чи ні. Тому для такого стрибка рекомендують набиратися досвіду за допомогою класичних стрибків з парашутом. За посиланням кращі пропозиції в вашому місті зі знижкою від Покупона до 14%.  

Все, що потрібно знати перед першим стрибком

Роупджампінг і банджі-джампінг — екстремальні атракціони, доступні всім бажаючим в теплі сезони року. Підготовка проходить прямо на місці дії. Спершу проводиться інструктаж з техніки безпеки і як користуватися екіпіровкою. Страхувальний костюм закріплюється канатами і ременями з регульованою довжиною під потрібну висоту стрибка. Після чого джампер робить крок назустріч незабутнім відчуттям і спогадами на все життя.

Однак, існує ряд обмежень, які варто врахувати, перш, ніж відправитися за гострими відчуттями.

Протипоказання для джампінгу:

  • Вага вище 100-130 кг. Для того, щоб утримати джампера в даній ваговій категорії, доведеться перетягувати заново троси — висока ймовірність деформації канатів під час стрибка. Навіть максимальний розмір екіпіровки може виявитися малий для великої людини.
  • Вік до 18 років. Для стрибку в такому випадку, як правило, потрібно безпосередня присутність батьків на місці події.
  • Недавні операції або травми опорно-рухової системи, при яких протипоказані фізичні навантаження.

Практично кожна екстрим-команда надає страховку від нещасних випадків на кшталт дрібних травм. Одяг для розваги слід підбирати зручний, що не сковує рухів, прикраси і окуляри краще зняти.

Політ над скелями
Політ над скелями

Шолом необхідний в будь-якому випадку. Перш за все — це захист голови. А, по-друге, аксесуар для кріплення камери. Ви ж, напевно, захочете зберегти це феєричне, незабутнє вільне падіння над прірвою ??. Швидше за все, вам на місці запропонують взяти камеру на прокат. Але якщо ви — любитель екстриму і частий гість подібних атракціонів, не зайвим буде обзавестися власним девайсом. Замовити гарну екшн-камеру можна на Покупоні з доставкою від Нової Пошти. З кожної покупкою на ваш особистий рахунок в Покупоні нараховується кешбек до 15%, який в подальшому можна витрачати на купівлю будь-яких акцій.

Адреналіновий релакс над водою
Адреналіновий релакс над водою

Кращі місця для джампінгу в Україні

Джампінг — дуже популярний вид екстремального спорту і розваг в Україні. При бажанні можна навіть тур собі розпланувати по джампінг-точкам країни зі знижками до 50% від Покупона, які зроблять його максимально вигідним.

Гідропарк, Київ

Гарний вид з висоти пташиного польоту і падіння вниз на 43 метри з плавним відскоком назад. Устаткування для стрибків виконано за канадською системою з двома страхувальними лініями безпеки — найбезпечніша система для банджі-джампінгу в світі. Перед стрибком досвідчений тренер з 14-річним стажем проводить детальний інструктаж з техніки безпеки і стежить за дотриманням правил. Для Києва — це унікальне явище. Інших точок для банджи-джампінгу в столиці поки немає.

Стрибок з вишки
Стрибок з вишки

Карта проїзду:

Пішохідний міст на Подолі в Києві

У пошуках гострих відчуттів сюди злітаються фанати екстриму заради 26 метрів вільного падіння. І плавне розгойдування біля самої поверхні — відмінний спосіб почати своє знайомство з канатними розвагами, коли стрибок на гумці морально ще не по зубах.

Вартість екстремального стрибка в Києві для однієї людини — від 250 грн. А по знижці від Покупона — на 50% дешевше.

На старт, увага, стрибай!
На старт, увага, стрибай!

Карта проїзду:

Стрибок з труби колишньої котельні в Запоріжжі

Не всі заводські потужності можна списати і забути. Екстремали із Запоріжжя пристосували трубу колишньої котельні в пік для висотних стрибків з мотузкою. Стрибок з висоти в 126 метрів — найбільш точного способу передати відчуття вільного польоту поки не придумали. Шукайте знижки на джампінг на Покупоні.

126 метрів — для справжніх екстремалів
126 метрів — для справжніх екстремалів

Карта проїзду:

Стрибок з арочного мосту, Запоріжжя

Коли хочеться і колеться. Кілька секунд захоплюючого виду на ДніпроГЕС і скельні породи. Дугоподібна форма моста зводить на «ні» ризики зіткнення з несучими опорами або іншими перешкодами. За рухом водного транспорту стежать з землі і суші. Обладнання сертифіковане за стандартом UIAA — навіть стояти на землі не так безпечно, як летіти на канаті під арочним мостом. Екстремальний стрибок з мотузкою за спиною в Запоріжжі для однієї людини коштуватиме від 600 грн. Шукайте знижки на джампінг на Покупоні.

Міст з видом на круті Дніпровські пороги і Хортицю

Карта проїзду:

Іванівський міст, Миколаїв

Неподалік селища Первомайський в Миколаївській області над річкою Південний Буг розкинувся Іванівський міст. Висота його екзит — 36 м, а глибина прольоту — 26 м, що ідеально підходить для першого в житті роупджампу. Правда, знадобиться машина, щоб сюди дістатися. Зате міський гвалт не завадить отримати максимум вражень від стрибка.

Карта проїзду:

Роупджампинг в ТЦ «Галерея Афіна», Одеса

В центрі Одеси на Грецькій площі під куполом ТЦ «Галерея Афіна» встановлена ​​система альпіністського обладнання для роупджампінга. Стрибнути з висоти шостого поверху можна в будь-який день тижня.

Карта проїзду:

Стрибок з труби заводу «Центролит» в Одеській області

На території колишнього заводу «Центролит» в селищі Котовського височить 100-метрова труба. Улюблене місце у одеситів і гостей міста для екстремальних стрибків з висоти. Слідкуйте за оновленням свіжих знижок від Покупона на стрибки в Одесі. І якщо хочете відпочити і затриматися в південній пальмірі довше, бронюйте найкращі отельчики Одеси зі знижками до 70%.

Карта проїзду:

Читайте також: Куди поїхати на вихідні з Одеси: насолоджуємося природою, культурою і морем

Стрибок з даху «Арена-Львів» у Львові

Центральний стадіон «Арена-Львів» у Львові — це монументальна і сучасна споруда, з даху якого будь-який початківець і просунутий роупджампер може зробити захоплюючий стрибок з висоти 34 м.

У Львові за екстремальний стрибок для однієї людини доведеться заплатити — від 200 грн. Шукайте знижки на джампінг на Покупоні.

Карта проїзду:

Читайте також: Вихідні у Львові: як провести їх яскраво, куди сходити і що подивитися

Стрибок з водоспаду Пробій, Яремче

Неподалік мальовничого села Яремче знаходиться найвищий водоспад в Україні — «Пробій». Висота його вимірюється 30 метрами вільного падіння на тлі прекрасних карпатських краєвидів та чистого гірського повітря, тому любителі екстриму тут часті гості.

Вартість стрибка для однієї людини в Яремче — від 250 грн. Але з акціями від Покупона подорожі і розваги обходяться дешевше. Замовляйте один з кращих готелів для відпочинку в Яремче зі знижкою до 30%.

Карта проїзду:

Читайте також: Що подивитися в Яремче

Адреналінова вежа в Буковелі

У Буковелі найвища станція для роупджампінга в Україні — Адреналінова вежа, висотою — 28 метрів. Розташована біля озера Молодості, на території оздоровчого комплексу «Voda club». Дана точка джампінгу відповідає європейським стандартам безпеки UIAA.

Стрибок з адреналіновий вежі для одного обійдеться — від 300 грн. Приїжджайте в Буковель відпочити і зарядиться адреналіном зі знижками від Покупона до 60%. 

Карта проїзду:

Читайте також: Буковель: куди піти і що робити взимку і влітку

Міст Лань, що біжить в Кам’янець-Подільському

Будь-який поважаючий себе джампер вважає досягненням стрибок з «Лані, що біжить». Адже це один з найвищих мостів в Україні — цілих 55 метрів вільного падіння. Заради цього варто відвідати Кам’янець-Подільський.

Вартість стрибка для однієї людини в Кам’янець-Подільському – від 200 грн. А з Покупоном можна отримати вигідну знижку не тільки на джампінг, а й на проживання в найкращому готелі міста з харчуванням.

Карта проїзду:

Південний міст у Дніпрі

Стрибки з моста в місті Дніпро — регулярне явище, а улюблена локація для цього — Південний міст. Його висота — 30 метрів, тому за своїми першими порціями адреналіну сюди часто приїжджають новачки джамп-руху.

Стрибок для одного з Південного мосту обійдеться — від 350 грн. Шукайте знижки від Покупона на стрибки з моста в Дніпрі і заодно на кращі готелі міста, якщо зберетеся тут погостювати.

Карта проїзду:

Стрибки з труби в Первомайську, Харків

Приблизно в 100 км від Харкова в скромному містечку Первомайську на території колишнього заводу «Хімпром» височить 120-метрова промислова труба. Це головна джампер-точка області, готова подарувати всім бажаючим 4 незабутні секунди вільного польоту.

Стрибок з труби в Первомайську для одного коштуватиме — від 950 грн. Шукайте знижки від Покупона на стрибки з моста в Харкові і заодно на кращі готелі міста, якщо зберетеся тут відпочивати.

Карта проїзду:

Роупджампинг з 13-поверхівки в Харкові

Недалеко від центру Харкова на вулиці Велика Панасівська 165 можна зробити стрибок з 13-поверхової будівлі, глибиною з підхопленням — 40 метрів. Ціна для однієї людини — від 400 грн. Слідкуйте за щоденним оновленням знижок на стрибки з висоти в каталозі Покупона.

Карта проїзду:

Зважившись на «стрибок віри» обов’язково беріть з собою камеру, адже такі кадри зобов’язані увійти в колекцію пам’ятних моментів. Ще краще екшн-камеру, тоді можна буде отримати запис від першої особи, прикріпивши її до шолома. Якщо такої немає, вибирайте модель до смаку в каталозі Покупона з доставкою до дверей будинку від Нової Пошти та отримуйте кешбек до 15%.

Читайте також:

Найцікавішими тури і екскурсії по Україні
Що подивитися в Карпатах – пам’ятки і найкрасивіші місця Західної України

Незважаючи на відсутність крил, людина здатна позмагатися з земним тяжінням заради пари хвилин відчуття вільного польоту. Джампінг — найдоступніший з таких засобів — але тільки для сміливців. Якщо ви вже стали екстремалом, розкажіть як і де це сталося в коментарях :)

1 коментар
  • АБ

    И хочется, и ссы___но))) кто прыгал? Можете опытом поделиться?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *