Куди сходити і що подивитися в Бердянську: найцікавіші місця курортного міста

Бердянськ – не тільки портове, а й курортне і навіть оздоровче місто на півдні Запорізької області, на березі Азовського моря. За рахунок мілководдя на західному узбережжі пляжний сезон триває до пізньої осені, а лікувальні грязі лиманів рятують від різного роду артритів і артрозу. Ось чому туристи люблять тут відпочивати і з’їжджаються сюди з усієї України! BlogPokuponTeam розповість що робити, куди сходити і на що подивитися в Бердянську, щоб відпочинок пройшов ненудно, активно і пізнавально. А ще підготувала гарячі пропозиції, де зупинитися в Бердянську на відпочинок в готелях і пансіонатах зі знижкою до 30%.

Де зупинитися

Бердянськ готовий надати широкий вибір житла в курортному місті біля Азовського моря – в місцевих готелях, пансіонатах, базах відпочинку та санаторіях. Але тільки зі знижками Покупона до 30% від ціни в прайсах ви можете заощадити на проживанні без втрати якості відпочинку в комфортних умовах. 

Міні-готель «Вілла Яліта» на Бердянській косі в двох кроках від моря: від 3 днів відпочинку для двох у червні, серпні та вересні – від 1 399 (2000) грн. У вартість сертифіката включено проживання в номері люкс, користування загальною кухнею, паркуванням, дитячим майданчиком і Wi-Fi. Є можливість комбінування сертифікатів. 

Готельно-ресторанний комплекс «Sofitel» в центрі Бердянської коси – від 5376 (6720) грн за тиждень відпочинку для двох у вересні. У вартість сертифіката входить проживання в номері стандарт зі сніданками, користування відкритим басейном з шезлонгами і парасольками, зоною барбекю, дитячим майданчиком, парковкою і Wi-Fi. 

Готель «Flora» в заповідній частині Бердянської коси – від 2940 (4200) грн за тиждень відпочинку для двох у червні. У вартість сертифіката входить проживання в номері стандарт або люкс, користування зоною барбекю (альтанка, мангал), паркуванням і Wi-Fi, прибирання номера. 

Готельний комплекс «Камелот» у 40 м від Бердянської затоки: 9 днів відпочинку для двох у червні – за 9920 (12400) грн. У вартість сертифіката включено проживання в номері стандарт, триразове харчування, користування відкритим басейном з підігрівом і шезлонгами, мангалом, паркуванням, дитячим майданчиком, гра в настільний теніс. 

Куди піти в Бердянську

Бердянськ готовий прикрасити вашу відпустку різноманітністю всіляких водних і наземних розваг.

Пляжі Бердянська

Бердянськ розділений на безліч районів, в кожному з яких є свої хороші та привабливі пляжі. А що найприємніше — всі вони безкоштовні.

Найпопулярнішим районом для тихого і спокійного відпочинку туристів вважається «Бердянська коса». Умовно її можна розділити на три частини — ближня, середня і дальная. Пісок і вода в цьому районі особливо чисті. Радимо вам побувати на місцевих пляжах «Солом’яний», «Солома-2», «Маямі», «Аркада» та пляж на шпилі, який неофіційно називають «райським» — тут по можливості варто зупинитися на цілий день.

Солом'яний пляж в Бердянську
Солом’яний пляж в Бердянську

Де знаходиться:

У районі «Слобідка» можна покупатися і позасмагати на двох пляжах. «Дзержинець» розташований на території табору. Тому, коли приходять діти, відпочиваючим потрібно покинути тінисті навіси. Другий — «Третій пляж», на якому є все для комфортного відпочинку і водних розваг для дорослих і дітей.

Пляж «Дзержинець»
Пляж «Дзержинець»

Де знаходиться:

Район «Ліски» приваблює своєю безпосередньою близькістю до центру міста, де зосереджені всі визначні пам’ятки і розваги. Найкращими пляжами району вважаються «Човнова станція», пляжі №1, №2, №3.

Пляж «Човнова станція»
Пляж «Човнова станція»

Де знаходиться:

Район «Центр» знаменитий своїм вузьким Центральним пляжем, тому в пік сезону тут яблуку ніде впасти. Якщо ви не з боязкого десятка і готові прийти на пляж раніше, можна вкрасти собі ласий шматочок під навісом. До того ж можна орендувати шезлонги (близько 100 грн за день), поки для них ще буде місце. На пляжі є волейбольний і дитячий майданчик. Уздовж пляжу розташовано безліч кафе і ресторанів.

Центральний пляж
Центральний пляж

Де знаходиться:

Район «Піски» — найменший район міста, що знаходиться між центром та «Слобідкою». Тому будь-який з пляжів цих районів у вашому розпорядженні.

Третій пляж на Слобідці
Третій пляж на Слобідці

Де знаходиться:

Самий тихий район міста «Колонія» приваблює туристів дикими пляжами «Верховий» та «Слобідка».

Верховий дикий пляж
Верховий дикий пляж

Де знаходиться:

У районі «АКЗ» знаходиться безліч готелів та одні з найбільших пляжів Бердянська — «Великий пляж АКЗ» та «Нижній пляж».

Великий пляж АКЗ
Великий пляж АКЗ

Де знаходиться:

Район «Курорт» знаменитий своїми найчистішими пляжами санаторіїв «Бердянськ», «Лазурний» та «Нива», а також нудистским диким пляжем для самих розкутих туристів ;)

Пляж санаторію «Бердянськ»
Пляж санаторію «Бердянськ»

Де знаходиться:

Школи SUP, кайт- і віндсерфінгу, каякінг

Більшість з вище перерахованих пляжів пропонує відпочиваючим безліч варіантів водних розваг на будь-який вік. Але якщо вам вже порядком набридли звичні «банани», катамарани та водні гірки, спробуйте для себе новий вид активного відпочинку — SUP- серфінг, кайтсерфінг, віндсерфінг та каякінг.

Зайнятися SUP-бордингом, кайт- і віндсерфінгом в Бердянську можна на пляжі бази відпочинку «Бригантина» або в школі кайт- і віндсерфінгу «Wind69».

SUP-бординг
SUP-бординг
Кайтсерфінг
Кайтсерфінг
 Віндсерфінг
 Віндсерфінг

Де знаходиться:

Покататися на каяках по бердянській затоці, влаштувати заплив по лиману або бердянському водосховищу — легко! Вибирайте одну з каякінг-шкіл («Каякінг Бердянськ» або «Спартак») і вперед — підкорювати південні води.

Каякінг
Каякінг

Набережна

Куди піти компанії молоді або сім’ї з дитиною? На набережну звичайно! Бердянська набережна буде цікава туристам і вдень, і ввечері. У першій половині дня радимо вам відвідати місцеву визначну пам’ятку Ротонду — круглу купольну альтанку з колонами та красивим видом на морську гладь.

Бердянська Ротонда
Бердянська Ротонда

Де знаходиться:

При світлі дня також радимо оцінити пам’ятники і забавні скульптури, яких тут більш ніж достатньо: пам’ятник сантехніку, бичку-годувальнику та крісло бажань, присівши на яке ви можете згадати найзаповітніші мрії. Детальніше про скульптури та пам’ятні монументи Бердянська поговоримо трохи нижче.

Пам'ятник бичку-годувальнику
Пам’ятник бичку-годувальнику

Ввечері приходьте на Набережну за веселими розвагами. У курортний сезон починає роботу Луна-парк «MIRAGE» з безліччю атракціонів для дорослих і дітей, є колесо огляду. На Приморській площі можна покататися на дитячих машинках, гіроскутерах, моноколесах, велосипедах, електросамокатах. У пік сезону на набережній проводиться безліч конкурсів, шоу і змагань. Набережна запрошує туристів і на більш респектабельний відпочинок: вся вулиця Горького вздовж і поперек всіяна ресторанами, кафе і нічними клубами.

Луна-парк «MIRAGE»
Луна-парк «MIRAGE»

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Горького, 43.

Парк імені лейтенанта Шмідта

У жаркий день пропонуємо прогулятися по тінистому парку лейтенанта Шмідта, який знаходиться в самому центрі курортного міста. Парк був заснований в 1870-х роках начальником міста і морського порту Петром Шмідтом, а назву отримав на честь його сина-лейтенанта.

Розкішний ландшафтний дизайн парку приваблює туристів своєю зеленню: тут росте понад 70 видів чагарників і дерев, тому парк отримав статус «пам’ятник садово-паркового мистецтва місцевого значення».

Розкішний ландшафтний дизайн парку
Розкішний ландшафтний дизайн парку

Крім рослинного багатства, парк знаменитий історичними пам’ятками: матросам ВВВ, бюстом лейтенанта Шмідта, який розташований на центральному вході, і популярним серед туристів іронічним пам’ятником дітям лейтенанта Шмідта, в якому увічнені герої літературного твору «Золоте теля» — Остап Бендер і Шура Балаганов.

Пам'ятник «Діти лейтенанта Шмідта»
Пам’ятник «Діти лейтенанта Шмідта»

На території парку також знаходиться одна з архітектурних пам’яток Бердянська — Будинок Езрубільского — особняк купця, побудований на початку ХХ століття. З плином часу будинок встиг побувати приватною власністю, місцем розміщення Першої Бердянської Ради, санаторієм для військових льотчиків, а в кінцевому рахунку став дитячою музичною школою, яка і до цього дня навчає юних обдарувань.

Будинок Езрубільского
Будинок Езрубільского 

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Університетська, 12Б.

Аквапарк

Бердянський аквапарк «АкваЛенд» — один з найбільших аквапарків України. Площа аквапарку становить понад 3 тисячі квадратних метрів. Тільки уявіть скільки водних забав, спусків, атракціонів та інших розваг можна знайти на цій величезній території: дитяча зона з окремим басейном і містечком для малюків різного віку, три басейни для дорослих з морською водою і джакузі, близько 30 гірок, водний футбол, більше 3500 шезлонгів і парасольок, бари, кафе та багато іншого. Відмінне місце для відпочинку сім’ї з дитиною або галасливої компанії друзів.

Аквапарк
Аквапарк

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Макарова, 2В.

Зоопарк

Приїхавши до Бердянська, не пропустіть можливість побувати в приватному зоопарку «Сафарі». Звіринець став затишною домівкою для більш ніж 80 видів тварин і птахів, деякі з яких включені в Міжнародну Червону книгу: амурський і білий тигр, берберійський і білий лев, полярний вовк, гімалайський ведмідь, гепард та багато інших рідкісних тварин. Звірів тут можна підгодовувати, купуючи спеціальні бокси з кормом для кожного виду тварин на вході зоопарку.

Приватний зоопарк «Сафарі»
Приватний зоопарк «Сафарі»

Територія звіринця чиста і доглянута, а вихованці завжди ситі і задоволені. Є зони відпочинку та кафе, де, зголоднівши, можна добре підкріпитися. Приїжджайте в зоопарк з дитиною, ваше чадо отримає масу нових вражень і емоцій. Втім, як і ви.

Територія звіринця
Територія звіринця

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Перлова, 5.

Дельфінарій

Дельфінарій «Немо» запрошує дорослих і дітей на денні та вечірні шоу-виступи морських мешканців під відкритим небом: дельфіни, морські котики і леви станцюють, заспівають, намалюють картину і виконають неймовірні трюки для своїх глядачів. Хочете познайомитися з морськими артистами ближче? Ви можете поплавати з дельфінами, зробити з ними фото під водою і на березі.

Дельфінарій
Дельфінарій

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Макарова, 4В.

Картинг

Картинг
Картинг

Після ранкових сонячних ванн, морських купань і легких прогулянок по мальовничих околицях Бердянська, розбавте свою відпустку чимось більш драйвовим, наприклад, картингом. Відчуйте адреналін, пролітаючи по 300 метровим шинним трасах. Середній час кола — 30 секунд, ширина траси — 4 метри. Хочете прийти з дитиною — є дитячі карти для юних гонщиків. Покататися на картингах можна в прокат-центрі «Азов-карт» на АЗМОЛі.

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Шаумяна.

Кінні прогулянки

Кінна прогулянка з видом на захід сонця на березі моря — ах, романтика! Хочете влаштувати сімейну вилазку з дитиною? — Відмінна ідея, в прокаті місцевих кінно-спортивних клубів є поні. Досвідчені інструктори підкажуть як правильно поводитися з тваринами та зроблять все, щоб ви твердо відчули себе в сідлі ;)

Кінні прогулянки
Кінні прогулянки

Покататися на конях можна в кінному клубі «Гармонія» в селі Азовське (3 км від Бердянська) і спортивному комплексі «Дика дивізія» в селі Старопетрівка (10 км від Бердянська).

Де знаходиться:

Де знаходиться:

Що подивитися

Бердянськ славиться своїм культурним, архітектурним та історичним надбанням, природною спадщиною і мальовничою місцевістю, тому тут точно знайдеться на що подивитися туристам.

Бердянський морський порт

Бердянський морський порт — один з важливих економічних об’єктів України і місцева визначна пам’ятка. Будівництво порту завершилося в 1830-му році, що фактично ознаменувало зародження нового міста, названого на честь річки Берди, що протікає неподалік.

Бердянський морський порт
Бердянський морський порт

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Горького, 13/7.

Азовський проспект

Азовський проспект — головна адміністративна, торгова і культурна частина Бердянська. Проспект був заснований в 1860-х роках та пережив кілька етапів забудови. Майже всі будівлі Азовського проспекту були зруйновані під час Великої вітчизняної війни: окупанти не залишили після себе жодного цілого будинку. Проспект довелося відновлювати буквально з руїн, на що знадобилося трохи більше двадцяти років.

Азовський проспект
Азовський проспект

Реконструйована в 1999 році частина проспекту, що примикає до Приморської площі, стала повністю пішохідною зоною з сучасними будівлями, ресторанами, магазинами і барами. Тут часто можна почути живу музику і подивитися на виступи кавер-бендів. Проспект усіяний безліччю крамничок, фонтанів і скульптур, ввечері запалюються ліхтарі, роблячи прогулянку ще приємнішою.

Де знаходиться:

Музей історії міста

Музей європейського типу, оснащений комп’ютерною аудіо- та відеотехнікою, був відкритий в 2005 році. Експозиції музею побудовані за хронологією, слідуючи історичним етапам розвитку міста: п’ять залів музею відповідають певному періоду становлення Бердянська. Тут є історичні пам’ятки, воскові фігури місцевих впливових осіб, діорами, живопис, міні-стенди з усіма промисловими підприємствами міста та багато іншого. Обов’язково приходьте в Музей історії міста Бердянська на екскурсію і захопіть діточок, буде цікаво всім.

Музей історії міста
Музей історії міста

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Італійська, 15.

Художній музей Бродського

Музей був заснований відомим художником-живописцем — бердянцем Ісааком Бродським. У 1930 році він заснував картинну галерею, яка займала другий поверх Краєзнавчого музею Бердянська. Бродський був призначений довічним почесним директором музею. На даний момент під музей відведено окрему будівлю, в якій розміщуються картини Маяковського, Ерамського, Айвазовського, Левітана, Куїнджі та інших майстрів пензля.

Художній музей Бродського
Художній музей Бродського

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Центральна, 29.

Бердянський педагогічний університет

Цікава і красива будівля Бердянського педагогічного університету була побудована в 1872 році. До 1919 року тут знаходилася чоловіча класична гімназія, а після — педагогічний технікум, який з 1932 року став університетом. Недостатньо оцінити екстер’єр будівлі, загляніть сюди на екскурсію та виставку, присвячену історії університету і його будівлі, яка, до речі, має статус архітектури національного значення.

Бердянський педагогічний університет
Бердянський педагогічний університет

Де знаходиться:

Краєзнавчий музей

Прямуючи на екскурсію в Краєзнавчий музей, зверніть увагу на колекцію половецьких кам’яних баб, розташованих на вулиці при вході. Ці дивовижні камені перекочували в Бердянськ з приазовських степів. Камені були оброблені руками середньовічного народу — «половцями», що проживали в степах в XI-XIII століттях. Також, зовні будівлі музею можна знайти величезний морський якір часів Кримської війни і гребний гвинт пароплава «Діана».

Половецькі кам'яні баби
Половецькі кам’яні баби

Заснований в 1929 році, Краєзнавчий музей Бердянська зібрав в собі експозиції древньої, дорадянської, радянської та пострадянської історії краю, її природні багатства. Подивитися на представників флори і фауни північного Приазов’я можна в окремому залі музею. Обов’язково оцініть інтер’єр української хати і болгарського будинку. Особливий інтерес у гостей музею викликають кропіткі роботи бердянських рукодільниць — вишивки художньою гладдю.

Краєзнавчий музей Бердянська
Краєзнавчий музей Бердянська

І не забудьте зазирнути на виставку «Діячі культури, науки і літератури», яка познайомить вас з відомими особистостями Бердянська, їх життям і діяльністю.

Де знаходиться: Бердянськ, проспект Перемоги, 14.

Колишнє училище

Бердянськ готовий представити вам ще одне архітектурне надбання міста — колишнє 4-класне училище, побудоване в 1900 році. Тут починалася народна освіта. Сьогодні ж будівля належить Бердянському педагогічному університету. Цікавий факт: в 1911 році в Бердянськ приїжджала мати і сестра В. І. Леніна. Ульянови не були в захваті від Приазовського краю, регулярно змінюючи місця ночівлі. Але, оселившись в цій будівлі у інспектора училища, все-таки залишилися задоволені візитом.

Колишнє училище
Колишнє училище

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Володимира Хавкіна, 2.

Забутий бердянський маяк

Покинутий старий маяк, побудований в 1877 році, має більш ніж вікову історію. Його висота становить 13 метрів. Маяк став другим на Бердянському узбережжі.

Забутий старий маяк
Забутий старий маяк

Через 100 років поряд побудували новий Верхній маяк, висота якого становила вже 33 метри, а старий маяк законсервували.

Новий Верхній маяк в Бердянську
Новий Верхній маяк в Бердянську

Незважаючи на те, що поруч з незвичайною архітектурною будівлею на даний момент знаходиться дитячий сад, керівництво дошкільного закладу зробило все, щоб зберегти історичну пам’ятку в первозданному вигляді. Особливо добре в старому маяку збереглися ажурні чавунні сходи, що ведуть на верхні поверхи, але час невпинно і невблаганно вносить свої зміни. Незабаром таємниці занедбаного маяка назавжди помчать в минуле.

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Кутузова, 2.

Цікаві і незвичайні скульптури і пам’ятники Бердянська

Сонячний годинник

Сонячний годинник, що знаходиться на Приморській площі, став одним з найбільших в Європі хронометрів такого типу: діаметр годинника становить 6 метрів, довжина стрілки — 3,3 метра, висота — 2,6 метра. Сонячний годинник був встановлений в 2001 році з ініціативи місцевого жителя — Віктора Закарлюки. Годинник показує сонячний час, який відповідає місцевому географічному меридіану.

Сонячний годинник
Сонячний годинник

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Горького, 43.

Нептун

Копія давньогрецької скульптури Нептуна була встановлена на території бази відпочинку «Лоцман» напередодні Дня рибалки. Скульптура виготовлена з бетону та армованого гіпсу, а не з мармуру, але незважаючи на це Нептун виглядає дуже переконливо. З боків Нептуна охороняють дикі леви.

Нептун
Нептун

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Макарова.

Пам’ятник жабі

Скульптура в оригінальній композиції висміює усіма відоме почуття заздрості — одне з людських пороків. Кажуть, що якщо потерти у скульптури ніс людини (а тут їх цілих чотири — по одному на кожну сторону), яку тисне жаба, то вас буде супроводжувати успіх і везіння.

Пам'ятник жабі
Пам’ятник жабі

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Горького.

Хлопчик-Рибачок

Бронзовий пам’ятник хлопчикові-рибалці був створений бердянським майстром І.І. Генерозовим. Що цікаво, позував скульптору його син. Композиція стала одним з символом приморського краю, але в ній не вистачає однієї деталі — вудки. У святкові для міста дні рибалки жертвують своїми удилами на удачу, встановлюючи відсутній елемент в праву руку хлопчаки. Чому скульптор не зробив вудку для хлопчика — таємниця, яка до цих пір не розгадана.

Хлопчик-Рибачок
Хлопчик-Рибачок

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Горького.

Квітка дружби народів

У 2012 році біля Бердянського палацу культури був встановлений пам’ятник на честь ювілею багатонаціонального міста: тут проживає понад 30 національностей, діють 11 національно-культурних громад, представники яких були запрошені на церемонію відкриття скульптури. Композиція у вигляді вази з квітами, зібраними по всьому світу, і кованою стрічкою зі словами «дружба» на мові всіх національностей, які проживають в Бердянську, була виготовлена з каменю та металу скульптором В. Мироненко.

Квітка дружби народів
Квітка дружби народів

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Італійська, 57.

Людина і стихія

Пам’ятник присвячується тим, хто навіки залишився в морі. Скульптура нагадує людям про те, що людині не підвладні сили природи, тому всі ми повинні з повагою ставитися до її дарів.

Людина і стихія
Людина і стихія

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Горького.

Церкви і собори

Собор Різдва Христового

У 1895 році на місці сучасного собору з’явився невеликий храм, а в 1913 році зведено нову будівлю, дивом уцілівшу в радянські часи, але залишену в дуже поганому стані (фактично збереглися лише деякі стіни). У 1986 році почалася реставрація храму, і тільки в 2012 році собор привели до порядку і заново освятили.

Собор Різдва Христового
Собор Різдва Христового

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Богуславського.

Свято-Нікольський храм

Храм Святителя Миколая Мирлікійського Чудотворця вважається найбільшим в регіоні: висота храму становить 43 метри. Був побудований в 2013 році.

Свято-Нікольський храм
Свято-Нікольський храм

Де знаходиться: Бердянськ, Мелітопольське шосе, 56.

Католицький костел

Римо-католицький костел Пресвятої Діви Марії побудований в 2009 році за ініціативою і на кошти католиків Бердянська. Католицька церква вже була зведена в місцевих краях в XIX столітті, але була зруйнована в 1930 році. Зараз в Католицькому костелі можна послухати шедеври світової класики, зіграні на органі.

Католицький костел
Католицький костел

Де знаходиться: Бердянськ, Західний проспект, 2Д.

Німецька кірха Христа Спасителя

Лютеранський храм був побудований в 1903 році і закритий в 1930-х роках. У 2007 році храм знову передається лютеранській громаді, яка починає реконструкцію кірхи. Зараз храм, нарешті, повністю відновлений і відкритий для гостей та парафіян.

Німецька кірха Христа Спасителя
Німецька кірха Христа Спасителя

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Лютеранська, 21.

Караїмська кенаса

Караїмська кенаса — одна з найбільш таємничих і незвичайних споруджень в Бердянську. Будівля була заснована в 1899 році на місці своєї попередниці на пожертвувані кошти від місцевих караїмів. У 1920-х роках кенаса була закрита, а все майно розпродано. З 1930-х років двері кенаси знову відкриваються, але вже не за призначенням: тут базується спортивне товариство «Спартак». До цього дня караїмам так і не повернули будинок.

Караїмська кенаса
Караїмська кенаса

Де знаходиться: Бердянськ, вулиця Земська, 16.

Оглядовий майданчик

Антична колонада прикрашає Нагорний спуск, відкриваючи оглядовий вид на міські забудови. Немов давньогрецький експонат музею, оглядовий майданчик прикрашений грифонами, які стежать за бурхливим життям приморського курорту.

Оглядовий майданчик
Оглядовий майданчик

Де знаходиться: Бердянськ, Мелітопольське шосе, 1.

Бердянська коса

Бердянська коса — улюблене мальовниче місце відпочинку всіх приїжджих туристів. Довжина Бердянської коси складає 18 км, а ширина варіюється від 40 метрів до 2 км. Тут проживають сотні видів представників місцевої флори і фауни, а чисте море, пісок і повітря сприяли будівництву безлічі лікувальних пансіонатів, санаторіїв і дитячих таборів.

Бердянська коса
Бердянська коса

Що тут можна побачити? Радимо відправитися до Нижнього маяка, спорудженого в 1838 році та розташованого на дальній частині коси. Незважаючи на свій «вік», маяк працює до цих пір і практично не змінився зовні. Висота маяка — 23 метри.

Нижній бердянський маяк
Нижній бердянський маяк

Де знаходиться:

Також в дальній частині коси радимо відшукати унікальні джерела прісної води, які незалежно від сезону року не пересихають та не замерзають. Місцеві жителі запевняють, що вода з джерел має цілющі властивості. У 2000 році такі заяви привернули священнослужителів з Києво-Печерської лаври, які взяли зразок води на аналіз. Після досліджень священнослужителі прийшли до висновку, що вода з бердянського джерела не поступається за своїми показниками джерелам Антонія і Феодосія Києво-Печерської лаври.

Унікальні джерела прісної води
Унікальні джерела прісної води

Де знаходиться:

Річка Берда

Річка Берда — скарб Приазовських країв. Місцеві жителі відзначають, що річка має сильну енергетику, а води її переливаються різними фарбами. Річку можна порівняти з норовливим характером дівчини: тихі і спокійні бухти змінюються бурхливою течією на кам’янистих порогах. Щоб повністю оцінити красу і неповторність річки, радимо залишитися тут на ніч, розбивши на берегах Берди наметове містечко.

Річка Берда
Річка Берда

Де знаходиться:

Місце сили в селі Новосолдатське

У 45 км від Бердянська, знаходиться село Новосолдатське, яке розташувалося на берегах річки Берда, і славиться ще кількома місцями з унікальною енергетикою. На лівому березі річки знаходиться пагорб Берегиня — саме тут відчувається особлива сила та спокій, яка здатна зцілити будь-яку нудьгу і депресію. Також зверніть увагу на пагорб Велеса. Кажуть, що цей пагорб — потужне джерело енергії, яку людина може акумулювати в потоки здоров’я.

Місце сили в селі Новосолдатське
Місце сили в селі Новосолдатське

Де знаходиться:

Як доїхати до Бердянська

Власним транспортом

Якщо ви збираєтеся дістатися до Бердянська на особистому авто, тримайтеся орієнтира на прилеглі до нього великі міста — Запоріжжя, Маріуполь, Мелітополь та Дніпро. Найкраще вбити координати Бердянська в Гугл через смартфон або GPS-навігатор — незамінний помічник для всіх водіїв. Якщо ви ще не встигли обзавестися таким девайсом, рекомендуємо замовити GPS-навігатор онлайн за хорошою ціною з крутим кешбеком і доставкою додому на нашому сайті.

GPS координати центру Бердянська:

  • широта: 46°45’23.35″N (46.756487)         
  • довгота: 36°47’13.87″E (36.787186)         

В Бердянськ ведуть дві дороги: з боку Маріуполя і Запоріжжя. Вїхавши в Бердянськ з Маріуполя ви потрапляєте на Східний проспект. Щоб потрапити на Бердянську косу їдьте прямо по Східному проспекту, який переходить у вулицю Толстого, а далі — в Макарова, центральну вулицю на косі.

Прямуючи в курортне місто через Запоріжжя, вам необхідно доїхати до кінця Мелітопольського шосе, потім з’їхати вниз по Західному проспекту, який переходить в Італійську вулицю. На Італійській вулиці їдьте до світлофора із зворотним відліком, після нього поверніть праворуч на Східний проспект.

На автобусі

Автобусне сполучення з Бердянськом добре налагоджено з найближчими до нього містами. У пік сезону також з’являються додаткові рейси, які в основному курсують з автостанцій Запоріжжя, Дніпра і Донецької області. Проміжок між рейсами складає близько півгодини. 

Відстань між Дніпром та Бердянськом — 313 км, Запоріжжям — 231 км, Маріуполем — 83 км, Мелітополем — 114 км.

На поїзді

Залізничне сполучення з Бердянськом залишає бажати кращого. На поїзді до Бердянська можна дістатися тільки з Києва, Харкова та Запоріжжя. Також в Бердянськ можна потрапити, приїхавши на поїзді в Мелітополь, після пересівши на маршрутку.

А ви відпочивали в сонячному Бердянську? Які цікаві місця можете порадити? Діліться в коментарях ;)

1 коментар
  • Даяна

    Не думала, что Бердянск такой симпатичный и интересный город! Посмотрела на некоторые фото и почему-то вспомнилась крымская Феодосия (эх, ностальгия!) – такие же уютные улочки, камерная атмосфера курортного городка, море рядом…
    Надо обязательно съездить в Бердянск)) Не столько ради моря, сколько просто посмотреть, что за городок такой, получить свежие впечатления. Тем более, что есть столько вариантов, где остановиться)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *