Короткозорість (міопія): що потрібно знати і як лікувати

Короткозорість (міопія): що потрібно знати і як лікувати

Міопія – справжній бич сучасності, дедалі більше людей надягають окуляри чи контактні лінзи, щоб підвищити гостроту зору. Чому виникає ця хвороба? BlogPokuponTeam розповість про причини короткозорості, її різновиди та ступені, підкаже, як її правильно діагностувати, які існують методи лікування і чи можна взагалі її позбутися.

Акції
Обстеження у офтальмолога в «Abbe Optic»
Киев, Велика Васильківська, 131
-45%
790 грн
434 грн
Обстеження офтальмолога у «Zorko»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-37%
550 грн
349 грн
Показати всі
11 акцій

Читайте в нашому огляді:

Що таке короткозорість

Близорукість (або міопія) – захворювання очей, при якому людина погано бачить вдалину, але добре розрізняє об’єкти, розташовані поблизу. Що вищий ступінь міопії, то менша відстань, на якій людина здатна чітко бачити. Відбувається це тому, що світло, проходячи через заломлюючі структури ока – рогівку, кришталик та склоподібне тіло – фокусується не на сітківці, а на просторі перед нею. Внаслідок цього зображення, що передається в мозок, виходить нечітким і розпливчастим.

Гострота зору вимірюється у відсотках або в одиницях, відповідних до кількості рядків на таблиці перевірки зору. Зір дорівнює 1,0 або 100%, якщо людина без проблем може прочитати десятий рядок; 5 рядків дорівнює 0,5 або 50%, тощо.

Також часто можна почути про діоптрії (D), які є опосередкованими показниками гостроти зору. Насправді в діоптріях вимірюється оптична сила лінзи, необхідна для корекції короткозорості та повернення людині 100%-го зору.

Що таке короткозорість
Акції
Комплексна діагностика зору у клініці «Ocular»
Київ, Миколи Пимоненка вулиця, 13А
-30%
1400 грн
999 грн
Обстеження у офтальмолога в «ZORKOCLINIC»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 35
-62%
1050 грн
399 грн
Показати всі
8 акцій

Крім очевидного погіршення зорових здібностей, міопія дає такі симптоми:

  • У короткозорих людей очі нерідко виглядають занадто великими і опуклими, наче навикаті.
  • Постійне примружування під час спроби розгледіти віддалені предмети.
  • Часті головні болі, що віддають в очі, перенісся та скроневу зону.
  • Велика кількість плям і мушок перед очима, які (особливо у поєднанні з випаданням полів зору) можуть вказувати на ускладнення, спровоковані короткозорістю.
  • Нерідко у парі з міопією йде астигматизм – аномалія будови оптичних структур ока, через які зображення, що бачить людина, виглядає спотвореним. Якщо при короткозорості спостерігається просто розмиття картинки, то при астигматизмі вона ще й двоїться.

Міопія – одне з найпоширеніших очних захворювань у світі. Тільки в Україні налічується близько 15 мільйонів людей, які страждають на короткозорість.

Види міопії

Офтальмологи виділяють кілька видів короткозорості:

  • Вроджена – у цьому випадку у дитини від народження збільшені очні яблука, перші ознаки міопії найчастіше з’являються у ранньому шкільному віці. Вроджена короткозорість зустрічається приблизно у 2% випадків.
  • Спадкова – генетично обумовлена патологія, коли у спадок від батьків передаються порушення синтезу білка сполучної тканини (колагену), необхідного для розвитку склери – оболонки ока. Ослаблення тканин склери сприяє погіршенню їхнього тонусу та збільшенню розміру одного або обох очей, що і провокує розвиток міопії. У короткозорих батьків шанс передати дитині хворобу становить 80%.
  • Прогресуюча – так називають міопію, яка прогресує більш ніж на одну діоптрію на рік. Найчастіше такий варіант патології спостерігається у дітей: у юному віці очні яблука, як і решта тканин і частин тіла, активно ростуть, а тому особливо вразливі до інтенсивних зорових навантажень.
  • Злоякісна – безперервно прогресуюча короткозорість, яка може сягати -30-40 діоптрій і супроводжується серйозними змінами очного дна. Очне яблуко постійно подовжується і деформується, розтягуючи сітківку та судинну оболонку, що призводить до важких ускладнень, аж до глаукоми, атрофії очного нерва та повної сліпоти. Цей вид міопії трапляється рідко, його основна причина – погана спадковість.
Види міопії
Акції
Підбір контактних лінз у «Дім оптики»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 114
-60%
400 грн
159 грн
Обстеження у офтальмолога в «ZORKOCLINIC»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 35
-62%
1050 грн
399 грн
Показати всі
8 акцій

Причини короткозорості

Чому розвивається короткозорість у дітей та дорослих у тих випадках, коли йдеться не про генетику? Основних причин виділяють кілька:

  • Неправильна (витягнута) форма очного яблука. Довжина передньо-задньої осі здорового ока дорослої людини становить 24 мм. При міопії вона може досягати 30 мм.
  • Надмірне заломлення світлових променів рогівкою або кришталиком.
  • Слабкість циліарного м’яза, що утримує кришталик. Саме цей м’яз контролює здатність кришталика однаково добре фокусуватися на близьких та далеких об’єктах.
  • Перенапруження циліарного м’яза як частий наслідок постійної роботи зблизька (з комп’ютером, гаджетами, книгами). Посилюється ненормованим робочим графіком та поганим освітленням на робочому місці.
  • Неправильне харчування та нестача таких корисних мікроелементів, як цинк, марганець, хром, мідь тощо. Також вважається, що надмірне вживання швидких вуглеводів у дитинстві підвищує рівень інсуліну в крові, а він, своєю чергою, сприяє подовженню очного яблука.
  • Аномалії внутрішньоутробного розвитку.
  • Родові травми новонароджених.
Акції
Обстеження у офтальмолога в «ZORKOCLINIC»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 35
-62%
1050 грн
399 грн
Обстеження у офтальмолога у центрі «Zirve»
Київ, Михайла Драгоманова вулиця, 17
-50%
500 грн
249.0 грн
Показати всі
6 акцій

Ступені міопії

Лікарі виділяють три ступені короткозорості:

  • Слабкий ступінь – до 3D.
  • Середнього ступеня – від 3,25D до 6D.
  • Високого ступеня – більш ніж 6D.

Що довше очне яблуко, то вищий ступінь короткозорості. Подовження на 1 мм супроводжується погіршенням гостроти зору на 3 діоптрії. При міопії слабкого ступеня очне яблуко подовжується на 1-1,5 мм відносно норми, при короткозорості середнього ступеня – на 1-3 мм. Для міопії високого ступеня є характерним збільшення довжини ока більш ніж 3 мм.

Як бачить людина з міопією різних ступенів? Люди з гарним зором або короткозорістю слабкого ступеня не дуже розуміють, що означають на практиці цифри -5, -8, -10. Якщо говорити просто, то зображення, яке бачить людина з поганим зором вдалину, виглядає розмитим – і що вищий мінус, то воно більш розмите. При -2 розмитість легка, добре видно об’єкти на відстані півметра, деякі з таким зором навіть не носять окуляри або надягають їх тоді, коли потрібно щось розгледіти вдалині. А от людина з -8 розмитим бачить все за межами крихітної відстані 12,5 см.

Художник Філіп Барлоу зобразив, як бачить людина з міопією високого ступеня:

Ступені міопії
Лікування міопії

Чи беруть до армії з короткозорістю? Людина вважається непридатною до мобілізації у разі: зниження зору нижче 12D або астигматизму з різницею рефракції між очима понад 6D; гостроти зору нижче 0,1 або повної сліпоти хоча б одного ока; гостроти зору від 0,2 і нижче на обох очах. Слід зазначити, що група інвалідності зору визначається в кожному випадку індивідуально, проте пацієнту з міопією високого ступеня, здатному вести звичайне життя за допомогою традиційних методів корекції, вище 3-ї групи не дадуть.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
78 акцій

До якого віку прогресує міопія

Найчастіше короткозорість прогресує доти, поки організм не сформується повністю, тобто до 18, а у деяких випадках – до 25 років. Але іноді зір продовжує погіршуватися і в більш зрілому віці, або навіть протягом усього життя. Причинами цього можуть бути злоякісна міопія або надмірні зорові навантаження, які протипоказані людям зі зниженою гостротою зору.

А ось від початку здоровій людині, всупереч поширеній думці, складно «посадити» зір комп’ютером, книгами та гаджетами. Втім, сидячий спосіб життя перед монітором може спровокувати звично-надмірну напругу акомодації (ЗННА). Інакше кажучи, з очима відбувається те саме, що з м’язами тіла при серйозних і тривалих фізичних навантаженнях: циліарний м’яз спазмується і втрачає свою гнучкість. Це призводить до появи хибної короткозорості, яка, якщо її не лікувати, може з часом перетворитись на справжню. Відбутися таке може у будь-якому віці.

Залежно від швидкості погіршення зору виділяють два типи прогресування міопії:

  • Швидка – зір падає на 1 діоптрію та вище на рік.
  • Повільна – швидкість трохи більше 1 діоптрії на рік.
До якого віку прогресує міопія

Існує міф, що вікова далекозорість може компенсувати короткозорість. Однак, це не так. Вроджена далекозорість (гіперметропія) супроводжується зменшенням передньо-задньої осі очного яблука, тоді як вікову (пресбіопію) викликає втрата кришталиком еластичності та зниження тонусу циліарного м’яза. Таким чином, короткозора людина, в якої з віком розвинулася далекозорість, бачитиме погано не лише вдалині, а й поблизу.

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі з харчуванням у Золоті Піски на Дніпрі
Куліші (Дніпропетровська область), Зелена вулиця, 1Ж
-42%
3450 грн
1999.0 грн
Показати всі
71 акцій

Діагностика захворювання

Постановкою діагнозу короткозорості займаються офтальмологи, для цього пацієнт повинен пройти комплексне обстеження, яке включає:

  • Визначення гостроти зору.
  • Вимір рефракції (заломлюючої здатності ока).
  • Перевірка внутрішньоочного тиску.
  • УЗД внутрішніх структур очного яблука.
  • Дослідження форми та заломлюючої сили рогівки.
  • Огляд очного дна (сітківки) та зорового нерва.
Діагностика міопії

Після постановки та підтвердження діагнозу пацієнту бажано проходити обстеження у офтальмолога не рідше одного разу на рік, у важких випадках (якщо міопія супроводжується такими ускладненнями, як дистрофія та розриви сітківки, швидке прогресування, глаукома) – раз на півроку.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
52 акцій

Лікування та профілактика

Якщо у вас чи вашої дитини виявили міопію, не відкладайте у довгу скриньку лікування. Тільки лікар-окуліст знає, як лікувати короткозорість, як зупинити чи загальмувати її прогресування.

Основні методи лікування та профілактичної підтримки зору:

  • Окулярна корекція короткозорості. Короткозорій людині необхідні окуляри, якщо вона хоче добре бачити і зняти зайве навантаження з очей. Після обстеження лікар виписує пацієнту окуляри, які враховують ступінь захворювання та діоптрії. При короткозорості слабкого ступеня часто призначають окуляри не для постійного носіння, а для використання за потребою. Якщо міопія поєднується з астигматизмом, це також враховується в рецепті: рекомендується носити окуляри зі спеціальними циліндричними лінзами.
  • Контактна корекція – спосіб, який завойовує дедалі більшу популярність за рахунок зручності та естетичності. Контактні лінзи комфортні та забезпечують компенсацію навіть дуже поганого зору (до 22D).
  • Нічні лінзи (ортокератологічні лінзи) – одягаються на ніч (не менше, ніж на 8 годин), за цей час моделюють форму рогівки та тимчасово коригують гостроту зору. Їх використання має бути регулярним, щоб ефект був тривалим. Однак такий метод підходить не всім – чи допоможе пацієнтові ортокератологія, визначає окуліст за результатами комплексного обстеження.
  • Гімнастика для очей – не підвищує гостроту зору, але при помилковій короткозорості знімає спазм акомодації та повертає здатність нормально фокусуватися. При істинній міопії зарядка дозволяє підтримувати м’язи очей в тонусі, знімає напругу після зорових навантажень і перешкоджає подальшому погіршенню зору.
  • Лікувальні засоби. Нерідко лікарі призначають пацієнтам очні краплі для зняття напруги очей або зволоження (при синдромі сухого ока, що також знижує гостроту зору), а також препарати для підтримки здорового стану склери, судин та сітківки.
  • Збалансоване харчування, яке містить всі необхідні вітаміни та мікроелементи, що покращують стан очей та організму в цілому.
  • Лазерна корекція – популярний, хоч і не дешевий, спосіб корекції міопії. Операція зазвичай швидка і безболісна, під час неї лазером коригується кривизна рогівки та відновлюється її заломлююча сила. Максимальний мінус, при якому можна проводити лазерну корекцію – 15D. Операція має протипоказання, але більша їх частина – тимчасові.
  • Імплантація інтраокулярної лінзи. Кришталик замінюється на маленьку лінзу (з акрилу, силікону або оргскла), яка імплантується прямо в око. Ця операція – рятувальний круг для тих, кому протипоказана лазерна корекція. Вона відновлює чіткий зір і в далечінь, і зблизька, проте не вирішує проблем із сітківкою або внутрішньоочним тиском – з цими патологіями, як і раніше, необхідно спостерігати у лікаря.

Чи можна вилікувати короткозорість повністю? На жаль, медицина ще не винайшла спосіб усунути першопричини міопії та вилікувати її повністю. Однак доступні на сьогоднішній день методи корекції здатні імітувати майже ідеальний зір, завдяки чому пацієнти отримують можливість жити звичайним життям здорової людини.

Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
220 акцій

Читайте також:
? Гімнастика для очей
? Як вибрати контактні лінзи
? Які аналізи треба здавати щорічно
? Ідеї осіннього манікюру
? Відпочинок у Карпатах восени
? Де відпочити з дітьми під Києвом

А у вас є проблеми із зором? З якими труднощами ви зіткнулися в процесі лікування короткозорості, яким методам корекції надаєте перевагу? Діліться у коментарях ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *