Як вибрати контактні лінзи для корекції зору

Контактні лінзи – зручний та практичний засіб для корекції порушень зору (короткозорості, далекозорості, астигматизму), незамінна річ для тих, хто не любить окуляри або веде активний спосіб життя. Перейти на лінзи нескладно, але часто люди стикаються з тим, що не розуміють, як їх вибрати, як носити, що можна робити, а що не можна. BlogPokuponTeam підготувала для вас докладний гайд по контактних лінзах, читайте, записуйтесь до окуліста та отримайте зір мрії ?

Акції
Обстеження у офтальмолога в «Abbe Optic»
Киев, Велика Васильківська, 131
-45%
790 грн
434 грн
Обстеження офтальмолога у «Zorko»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-37%
550 грн
349 грн
Показати всі
11 акцій

Читайте в огляді:

Види лінз для зору

Контактні лінзи бувають різні, і на сучасному ринку представлена така їх кількість, що вибрати правильні іноді досить важко. Щоб було простіше визначитися, необхідно знати, які бувають види лінз для зору і за якими критеріями вони діляться.

За формою та призначенням контактні лінзи діляться на:

  • Сферичні – мають форму півсфер з однаковим радіусом кривизни, використовуються для корекції далекозорості та короткозорості.
  • Асферичні – виконані у вигляді еліпса, мають різний радіус кривизни, що сприяє більш високій якості зору при корекції короткозорості/далекозорості високих ступенів.
  • Торичні – за рахунок сфероциліндричної форми та особливої кривизни задньої поверхні ідеальні для корекції астигматизму.
  • Мультифокальні – підходять пацієнтам із пресбіопією (віковою далекозорістю), дозволяють однаково чітко бачити як вдалину, так і поблизу.
які бувають лінзи для зору
Акції
Обстеження у офтальмолога в «Abbe Optic»
Киев, Велика Васильківська, 131
-45%
790 грн
434 грн
Обстеження у офтальмолога в «ZORKOCLINIC»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 35
-62%
1050 грн
399 грн
Показати всі
12 акцій

За матеріалом виготовлення контактні лінзи бувають таких видів:

  • М’які лінзи з гідрогелю – тонкі та пластичні, що щільно прилягають до рогівки. Майже не відчуваються на очах, що робить їх комфортними в носінні і одним з найпопулярніших видів контактних лінз.
  • Силікон-гідрогелеві лінзи – вдосконалена версія м’яких, більш пористі та краще пропускають кисень, необхідний рогівці ока. Найприємніші в носінні та найбільш популярні.
  • Газопроникні (GP або RGP) – жорсткі контактні лінзи, які мають пористу структуру, що пропускає кисень. Більш зручні, ніж звичайні жорсткі лінзи, але не настільки, як гідрогелеві та силікон-гідрогелеві. До цієї категорії також належать нічні контактні лінзи Ortho-K для корекції короткозорості, які надягаються лише на час сну (не менше 8 годин). За ніч вони змінюють кривизну рогівки і цим тимчасово покращують зір і підвищують здатність очей фокусуватися на об’єктах. Такі лінзи часто використовують для контролю прогресуючої міопії у дітей.
  • Гібридні – лінзи з центральною зоною із жорсткого газопроникного матеріалу та гідрогелевою або силікон-гідрогелевою периферією. Жорстка частина забезпечує високу чіткість зору, а м’яка – комфорт. Але призначають такі лінзи рідко, і переважно в якості винятку, коли м’які не забезпечують необхідний рівень корекції, а жорсткі викликають сильний дискомфорт.
  • Лінзи РММА – жорсткі лінзи із поліметилметакрилату (РММА). Вони не пропускають кисень, до них дуже важко адаптуватися, тому сьогодні їх практично не призначають. 

За частотою заміни лінзи для зору бувають:

  • Одноденні – для одноразового використання, ідеальний варіант для дітей або людей, які ведуть активний спосіб життя, а також, завдяки їхній м’якості та високому відсотку вмісту води, для пацієнтів, які страждають на синдром сухого ока. Офтальмологи вважають їх безпечнішими для очей, ніж багатоденні: вони більш гігієнічні та комфортні. Життєвий цикл однієї пари «одноденок» має такий вигляд: надягнув – поносив один день – викинув.
  • Планової заміни – передбачають тривале носіння та заміну кожні 2 тижні або щомісяця, також є лінзи на 3 місяці та на півроку. Використовуючи 2-тижневі, місячні або 3-місячні лінзи, дуже важливо забезпечувати їм щоденний догляд: промивати та дезінфікувати спеціальним розчином.

За режимом носіння:

  • Денні – їх потрібно знімати на ніч.
  • Пролонговані – можна залишати на очах на ніч, але не довше семи діб поспіль.
  • Безперервного носіння – можна носити до 30 днів, не знімаючи.

Контактні лінзи часто використовують і для косметичних цілей. Кольорові контактні лінзи – швидкий та комфортний спосіб радикально змінити колір очей, якщо у вас, наприклад, карі, а ви завжди мріяли про блакитні. До того ж різнокольорові лінзи є і з діоптріями, тож, в разі необхідності, можна поєднувати приємне з корисним. 

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Плюси та мінуси контактних лінз

Які переваги

Контактні лінзи – безумовно, зручний та сучасний спосіб корекції зору, але особливо яскраво їх плюси проступають у порівнянні з окулярами. Отже, що краще – окуляри чи лінзи?

  • Естетичність – якщо ви не подобаєтеся собі в окулярах, то контактні лінзи допоможуть вам виглядати так само, як і оточуючі люди, і ніхто навіть не припустить, що у вас є проблеми із зором.
  • Зручність – навіть коли звикаєш до окулярів, вони все одно відчуваються на обличчі стороннім предметом, можуть з’їжджати з носа, особливо у спекотну погоду, а головні їхні вороги – сніг та дощ – зводять видимість до майже нульової. Лінзи ж не реагують на погоду, не пітніють, коли з холоду заходиш у тепло, не залишають на переніссі некрасиві вм’ятини. А сонячного літа не доведеться думати, як поєднувати звичайні окуляри та сонцезахисні – потрібно просто одягнути лінзи, а зверху темні окуляри.
  • Свобода дій – у лінзах для зору однозначно зручніше займатися спортом, бігати, стрибати, ходити у походи та на вечірки, і особливо – цілуватися ?
  • Широке поле зору – контактні лінзи рухаються разом із очима, забезпечуючи максимально природний огляд, тоді як в окулярах периферичний зір обмежений краями скла. Для водія автомобіля це критичний показник.
  • Більш ефективна корекція – завдяки щільному приляганню до рогівки, контактні лінзи забезпечують більш чіткий зір, ніж в окулярах, а тому набагато краще справляються з високими ступенями короткозорості та далекозорості.
лінзи чи окуляри - що краще

Мінуси контактних лінз

У контактних лінз для зору є свої особливості, які виглядають мінусами тільки на перший погляд, і доставляють незручність тільки спочатку:

  • Необхідність ретельного догляду за лінзами.
  • Складнощі, пов’язані з надяганням та зніманням – спочатку, з незвички, це може забирати багато часу.
Акції
Комплексна діагностика зору у клініці «Ocular»
Київ, Миколи Пимоненка вулиця, 13А
-30%
1400 грн
999 грн
Обстеження у офтальмолога в «ZORKOCLINIC»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 35
-62%
1050 грн
399 грн
Показати всі
8 акцій

Як вибрати лінзи

Ті, хто тільки починає носити контактні лінзи, часто запитують, яку фірму вибрати. Визначити, які лінзи найкраще вам підходять, можна лише досвідним шляхом, але вибирати варто серед найкращих варіантів. На сучасному ринку це:

  • Johnson & Johnson (Acuvue) – виробник лінз підвищеного комфорту, особливою популярністю користується у тих, хто віддає перевагу одноденним лінзам.
  • Alcon – американський виробник офтальмологічного хірургічного обладнання, що також спеціалізується на розробці технологій лікування глаукоми. Пропонує широкий асортимент високоякісних контактних лінз різного призначення.
  • Coopervision – випускає комфортні м’які контактні лінзи для корекції короткозорості, далекозорості та астигматизму.

Тим, хто тільки починає носити лінзи, лікарі рекомендують перший місяць носити одноденні лінзи та переходити на багатоденні, коли процес надягання буде доведено до автоматизму. При використанні одноденок у вас не буде проблем з доглядом, а у разі пошкодження лінзи внаслідок неправильного зняття або втрати можна легко замінити її новою з місячного комплекту.

як вибрати контактні лінзи

Правильно підібрати лінзи, виходячи з параметрів вашого зору, кривизни рогівки, ступеня чутливості очей та наявності/відсутності специфічних патологій (астигматизму, косоокості тощо) може тільки лікар-офтальмолог. Також буде помилкою для покупки лінз керуватися рецептом на окуляри – вони по-різному коригують зір і не збігаються за діоптріями.

Акції
Підбір контактних лінз у «Дім оптики»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 114
-60%
400 грн
159 грн
Обстеження у офтальмолога в «ZORKOCLINIC»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 35
-62%
1050 грн
399 грн
Показати всі
8 акцій

Що можна і не можна робити у лінзах

Лінзи для зору дають величезну свободу дій. У них можна:

  • Робити макіяж та нарощування вій.
  • Користуватися косметикою – але стежити за тим, щоб косметичні засоби не потрапляли у вічі, коли там лінзи.
  • Купатися – приймати душ, ванну, вмиватися і навіть мити голову.
  • Знімати та надягати лінзи з нарощеними нігтями – просто робити це потрібно обережно.
  • Спати – багато сучасних м’яких контактних лінз допускають можливість спати в них, не знімаючи.

Але є речі, які все ж таки робити не варто:

  • Переношувати лінзи довше за визначений термін.
  • Використовувати пошкоджені лінзи – навіть м’які лінзи, втративши свою цілісність, здатні подряпати рогівку і в кращому випадку викликати сильне роздратування.
  • Пірнати з відкритими очима – незважаючи на те, що в лінзах дуже комфортно плавати, пірнати з ними не рекомендується.
  • Використовувати при болю в очах – у разі больових відчуттів або почервоніння ока носіння лінз краще відкласти до покращення самопочуття.
  • Носити лінзи при ячмені, кон’юнктивіті, блефариті та інших запальних захворюваннях очей – щільне прилягання стороннього тіла до рогівки та повік викликає роздратування та погіршує стан.

З якого віку можна носити лінзи

Короткозорість часто дається взнаки вже в дитячому віці. Раніше вирок був однозначним: окуляри. Але сьогодні є можливість позбавити дитину незручностей, пов’язаних з носінням окулярів, і замовити їй контактні лінзи.

У середньому носіння лінз можна починати з 8 років, але тільки в тому випадку, якщо дитина навчена правильно з ними поводитися, адже навіть одноденні лінзи потрібно вміти самостійно зняти, якщо раптом в око потрапила смітинка або вія. Тому для спокою батьків у більшості випадків краще почекати до 13-15 років, коли дитина буде самостійнішою. 

Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 35% на меню кухні в «Gulo Хачапурі»
Київ, Еспланадна вулиця, 30
-35%
0 грн
25 грн
Показати всі
74 акцій

Як правильно користуватися лінзами

Щоб носіння контактних лінз йшло вам на користь і не мало неприємних побічних ефектів, дотримуйтесь простих правил ?

Регулярна заміна

Як часто потрібно міняти контактні лінзи? Відповідь на це питання міститься у терміні, на який розрахована пара, яку ви носите. Місячні лінзи необхідно замінювати раз на місяць, тримісячні – раз на 3 місяці, одноденні не можна носити більше одного дня. Офтальмологи не рекомендують порушувати ці терміни, якщо не бажаєте нашкодити своїм очам.

Чисті руки

Перед тим, як знімати або надягати лінзи, обов’язково мийте руки з милом, щоб не занести в очі бруд та інфекцію. Якщо після використання лінз для зору очі запалилися, з’явилися почервоніння, свербіж, гнійні виділення, необхідно терміново звернутися до офтальмолога.

як доглядати за лінзами для зору

Ретельний догляд

Під час носіння на лінзах неминуче накопичуються білкові та ліпідні відкладення – їх потрібно видаляти, щоб уникнути подразнення та запалення рогівки. Допоможе в цьому будь-який багатоцільовий розчин для очищення та зберігання контактних лінз.

Як виглядає схема догляду за контактними лінзами:

  • Після того, як ви зняли лінзи, їх потрібно покласти у чистий контейнер та залити розчином для лінз.
  • Перед тим, як одягнути лінзи, не забудьте очистити їх. Робиться це легко: лінзу покладіть на долоню, капніть розчин, м’яко потріть подушечкою пальця, потім знову промийте розчином і надіньте.

Важливо: не використовуйте лінзи і багатоцільові розчини з терміном придатності, що минув. Також не залишайте розчин відкритим – завжди закривайте його після використання.

Зволоження очей

Якщо у вас чутливі очі, або багато працюєте за комп’ютером, завжди майте під рукою зволожуючі краплі. Кращі очні краплі – із вмістом гіалуронової кислоти (типу «Хіло-Комод»). Також існують розчини для лінз із позначкою «для чутливих очей» – вибирайте їх, якщо страждаєте на синдром сухого ока і хочете мінімізувати дискомфорт при носінні контактних лінз.

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі відпочинку у комплексі «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-26%
1195 грн
885.0 грн
Показати всі
74 акцій

Скільки коштують лінзи для зору

Ціна контактних лінз залежить від виробника, терміну носіння та їх якості:

  • Найекономніший варіант – квартальні лінзи на 3 місяці – від 240 грн за пару.
  • Місячні лінзи коштують від 390 грн за 3 штуки, якщо це «Люксоптика» (в такий спосіб набір найдешевших лінз на рік коштуватиме вам 3120 грн), або від 99 грн за одну одиницю в інших оптиках.
  • Вартість набору одноденних лінз стартує від 630 грн за набір із 30 штук. Багатоцільовий розчин для лінз коштує від 120 грн за 100 мл.

Читайте також:
? Що робити, якщо падає зір
? Гімнастика для очей
? Які аналізи потрібно здавати щорічно
? Відпочинок у Карпатах восени
? Ідеї модного осіннього манікюру
? Куди піти з дитиною у Києві

А ви носите лінзи, і якщо так, то які та як давно? Діліться своїм досвідом у коментарях ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *