Як правильно вибрати хороший міксер – для дому та кондитера
Хто чимало часу проводить на кухні, той напевно встиг прийти до висновку, що кухонна техніка (якщо вона була б) багато в чому полегшила б завдання приготування їжі. Так і без хорошого міксера як без рук. Він може збити білки на безе, замісити тісто або приготувати крем для тортів. А деякі пристрої з цієї серії здатні і на більш складні завдання.
Який міксер підібрати: ручний або стаціонарний, з чашею або без, бюджетний невеликої потужності або планетарний? Як вибрати кращий міксер і на які параметри слід звернути увагу, щоб отримати найбільш функціональний пристрій, читайте в нашому огляді.
Навіщо вам потрібен міксер?
Перш за все з практичних міркувань. Міксер – це пристрій, що використовується для подрібнення, нарізання, збивання крему для тортів і інших задач. Техніка займає відносно мало місця, і завдяки змінним насадкам може виконувати кілька функцій. Вони легше і простіше традиційних кухонних комбайнів, більш зручні та мобільні.
Для багатьох господинь додатковими перевагами є також простота у використанні і доступна ціна, завдяки якій практично кожен може дозволити собі купити це чудо техніки. Сумніваєтеся: чи варто купувати міксер, блендер або великий кухонний комбайн? Тоді дайте відповідь на питання – як часто і для чого вам знадобиться цей кухонний помічник.
Чим відрізняється міксер від блендера?
Блендери і міксери – це дрібна кухонна техніка, яка змішує і спінює продукти. У чому ж відмінності? Хоч вони працюють аналогічно, але відрізняються по функціональності. Вибір конкретної моделі диктується індивідуальними потребами господині. Блендер – це пристрій для перемелювання і змішування. Ідеально підходить для коктейлів, вершкових супів, соусів або подрібнення горіхів і кавових зерен.
Міксери мають дві обертові мішалки або вінчик для збивання. Тому не можуть впоратися з таким ретельним подрібненням великих шматочків їжі. Зате міксер відмінно збиває рідкі, пастоподібні продукти і насичує їх киснем.
Типи міксерів
Всі міксери діляться на два основних типи:
- Класичні моделі ручного управління, що з’явилися кілька десятків років тому.
- Пристрої з чашами, які називаються стаціонарними або стоячими.
1. Ручний міксер
Ручний міксер – це легкий і зручний прилад для дому, який складається з переносного корпусу (вагою 1-2 кг) і декількох насадок для збивання і змішування. Завдяки характерній, злегка обтікаючій формі, пристрій легко поміщається в будь-яку шафу, а його запуск займає всього декілька хвилин.
Їм легко маневрувати під час приготування страв невеликих обсягів. Оскільки в наборі немає миски, ви самі вирішуєте в якому посуді змішувати продукти.
Ручний міксер – найкращий помічник, якщо вам потрібно швидко приготувати невелику кількість тіста (наприклад, для бісквіта), перебити м’якоть фруктів або збити білки на безе.
Отже, підсумуємо: плюси і мінуси ручного міксера.
Переваги:
- бюджетний,
- мобільний,
- є можливість змішування в будь-якому посуді,
- маленька вага пристрою.
Недоліки:
- вимагає присутності користувача,
- має всього кілька насадок,
- невеликий рівень швидкості.
Якщо ви не любитель готувати, у вас немає в родині ласунів і домашня випічка не ваш коник, то ручний міксер – це те, що вам потрібно. А може ви прихильник капучіно з пінкою? Тоді вам краще придбати міксер-піновзбивач і дотримуючись порад нашої статті «Сам собі бариста – як зробити латте і капучіно дому» насолоджуватися гарячими напоями власного приготування.
Однак, якщо приготування їжі приносить задоволення, а випікання тортів або млинців – сімейна традиція, то вам, безумовно, знадобиться міксер з мискою і більшою потужністю.
63 акцій
2. Стаціонарний міксер
Стаціонарний міксер – це вже більш професійний прилад з чашею. Він має велику потужність (детальніше про потужності читайте нижче), в порівнянні з ручними, і впорається зі змішуванням щільних продуктів. По суті він близький до кухонного комбайну, але все ж не зрівняється з набором насадок останнього.
Найбільшою перевагою стаціонарних моделей є те, що вони не вимагають постійної присутності користувача під час роботи. Переносний корпус і чаша надійно прикріплені до підставки. Завдяки цьому пристрій самостійно змішує, збиває або розмелює інгредієнти.
Чаша, яка має стандартну ємність 2-2,5 літра, достатня для замішування тіста на хороший торт, чудово підійде для збивання вершків і білків великого обсягу, або для приготування зефіру.
При покупці цієї моделі варто пам’ятати, що вона займає більше місця на столі і в шафці вашої кухні, ніж ручний міксер, хоча корпус і чаша можуть зніматися.
Переваги стоячого міксера:
- більше потужності;
- більше технологічно просунутий;
- під час роботи міксера ваші руки вільні;
- підходить для обробки більших обсягів маси.
Недоліки:
- більш висока ціна;
- менш зручно при приготуванні невеликої кількості продуктів.
- займає більше місця.
3. Стаціонарний планетарний міксер
Планетарний міксер є професійним пристроєм і має практично необмежені можливості розширення і зміни функцій (деякі замінюють до 30 кухонних приладів!). Це кращий тістомісильник для кваліфікованого кондитера.
Відмінність планетарного міксера від звичайного стаціонарного в тому, що обертаються не тільки насадки пристрою, а й сама чаша, а значить і всі процеси замішування виробляються більш ретельно. Такі агрегати в основному застосовуються в промислових масштабах, мають значні габарити і не підходять для домашнього використання. Їх покупка доцільна і виправдана, якщо ви часто і багато готуєте і випікаєте. Планетарний міксер має велику потужність, багато швидкостей і оснащений електронною панеллю керування.
Яка потужність міксера вам потрібна?
Потужність пристрою, який ви хочете купити, повинна бути адаптована під намічені завдання. Цей параметр має вирішальне значення – чим він вищий, тим більше продуктивність. Крім того, чим потужніший, тим довше пристрій може працювати без перебоїв.
- Діапазон ручних міксерів становить від 100 Вт до 350 Вт.
- Стаціонарні змішувачі мають більш високу потужність – 400-500 Вт.
- Планетарний міксер може мати потужність до 2200 Вт.
Ручний міксер потужністю 200 Вт змішує легкі інгредієнти, підійде для збивання білка і впорається із завданням замісу тіста на млинці і молочних коктейлів. Модель з подвоєною потужністю – 400 Вт, дозволить без проблем подрібнювати фрукти і овочі. Завдяки спеціальній насадці ви будете подрібнювати лід, тому влітку ви можете використовувати пристрій як блендер для смузі!
Читайте також:
✔️Як приготувати піцу
✔️Як приготувати бургери
✔️Як приготувати млинці
Насадки міксера
Важливим елементом кожного міксера є тип насадок, які визначають функціональні можливості пристрою. Перш ніж вибрати конкретну модель, з’ясуйте, які насадки входять в комплект, і чи можна купити додаткові. Найбільш часто використовуваними є мішалки-вінчики, а також хвилясті насадки з гачками, за допомогою яких замішують тісто. Тут правило просте: чим більше насадок, тим більше різних страв ви можете з ним приготувати. А вибір дійсно великий:
- Стандартний вінчик – найпоширеніший тип мішалки, який складається з тонких прутів, з’єднаних поперечно і схрещених між собою. Вінчики добре підходять для збивання рідких сумішей.
- Вінчик з широкою стрічкою – створений з широких металевих пластин, які дозволяють більш ретельно змішувати продукти (завдяки широкій смузі вінчики мають велику поверхню для розбивання грудок).
- Гачки – відмінно підходять для тортів і чізкейків. Мішалки з гаком використовуються для збивання і перемішування тіста. Вони являють собою дві суцільні спіралі, зазвичай виготовлені з нержавіючої сталі.
- Диск – насадка, яка дозволяє готувати овочеві супи-пюре, муси і соуси.
- Біттер – це лопатка, яка застосовується в планетарних міксерах для виготовлення глазурі.
На додаток до основних насадок, в комплектах можна знайти додаткові:
- Сито – нагадує звичайне решето, яке можна використовувати для протирання ягід, виготовлення соусу з томатів, просіювання борошна.
- Блендерная насадка – змішувач з ножем нагадує ручний блендер і виконує його функції. Насадка може бути пластикова або з нержавіючої сталі.
- Електроніж – в комплектації зустрічається вкрай рідко, однак якщо вам попалася ця деталь, знайте, їм можна різати хліб і інші продукти.
81 акцій
Додаткові функції і обладнання для міксера
Від примітивних до більш просунутих і «нашпигованих» моделей міксери пройшли пристойну еволюцію. Які з додаткових функцій повинні обов’язково бути присутнім в техніці – вирішувати вам:
- Функція Turbo – запускається натисканням кнопки і дозволяє миттєво включити максимальну кількість обертів пристрою. Це корисно для замісу тіста і твердих продуктів.
- Ваги – деякі дорогі моделі оснащені підставкою, яка також виконує функцію електронних ваг. Якщо вам потрібно приготувати їжу, інгредієнти якої повинні бути виміряні з аптечною точністю, подумайте про покупку міксера з електронними вагами.
- Нагрівання інгредієнтів – нагрів можливий завдяки індукційній плиті, яка покриває всю внутрішню частину чаші (наприклад, такою функцією володіють міксери компанії KitchenAid).
- Рівень шуму. На ринку це не стандартний і не найпоширеніший параметр, але для деяких людей в силу здоров’я, така функція пристрою може бути важлива. Самий тихий міксер – 64 дБ, найгучніший – 77 дБ).
- Чаша з підставкою. Одним з основних елементів стаціонарного міксера є чаша. Тим не менш, вона також нерідко входить в комплектацію ручного міксера. Чаші можуть бути виготовлені з різних матеріалів, наприклад з пластика або металу. На ринку доступні моделі з ємністю, яка додатково має кришку і мірну ложку. Кришка дозволяє зберігати змішані продукти в холодильнику, а мірна чаша полегшить точність порцій для приготування.
- Нековзні елементи. Краще, коли ручка в ручному міксері і ніжки (підставка) в стаціонарному, покриті додатковим матеріалом, наприклад, накладками з гуми. Завдяки цьому робота проходить більш комфортно, ризик випадкового падіння міксера зводиться до мінімуму.
- Місце для шнура, блокування клем і неслизькі елементи. Виробники деяких пристроїв також передбачили місце для зберігання насадок в самому приладі, що дуже зручно для будь-якої господині.
Топ найкращих міксерів
Шукаєте функціональний кухонний міксер? Завдяки цьому рейтингу ви неодмінно зможете купити обладнання, яке буде відповідати вашим очікуванням. А в поєднанні з нашими порадами ви приречені на успішну покупку, яка прослужить довгі роки.
Кращі стаціонарні міксери:
- Kitchen Aid;
- Gelux GL-SM612;
- Endever Sigma-21;
- Relice SM-800;
- Kitfort KT-1308;
- Moulinex.
Топ ручних міксерів:
- Bork E700;
- Bosch MFQ 36480;
- Scarlett SC-HM40S03;
- Philips HR1552 Daily Collection;
- Redmond RHM-M2103;
- VITEK.
Поради перед покупкою міксера
А тепер давайте підсумуємо і ще раз пройдемося по чек листу основних питань, які допоможуть вам правильно вибрати хороший міксер як для бдому, так і для професійного кондитера:
- Визначтеся з типом і розміром міксера.
- Дізнайтеся які насадки включені в комплектацію і які додаткові аксесуари ви зможете докупити в майбутньому.
- Якщо ви вибираєте міксер з чашею, краще нехай вона буде вище і зі спеціальною кришкою для контейнера. Це запобігає розбризкуванню продуктів під час роботи і потім чашу разом з масою можна поставити в холодильник.
- Зверніть увагу на потужність двигуна – вибирайте техніку могутніше для тривалої роботи і великих обсягів, і менш потужну для періодичного використання.
- Обов’язковим елементом пристрою також є неслизькі прогумовані елементи, які гарантують безпеку і зручність використання.
Ми впевнені, що ця стаття допоможе вам вибрати якісний міксер, на пару з яким ви приготуєте безліч смачних страв. Задавайте питання в коментарях.