Як правильно вибрати хороший міксер – для дому та кондитера

Хто чимало часу проводить на кухні, той напевно встиг прийти до висновку, що кухонна техніка (якщо вона була б) багато в чому полегшила б завдання приготування їжі. Так і без хорошого міксера як без рук. Він може збити білки на безе, замісити тісто або приготувати крем для тортів. А деякі пристрої з цієї серії здатні і на більш складні завдання.

Який міксер підібрати: ручний або стаціонарний, з чашею або без, бюджетний невеликої потужності або планетарний? Як вибрати кращий міксер і на які параметри слід звернути увагу, щоб отримати найбільш функціональний пристрій, читайте в нашому огляді.

Акції
Показати всі
8 акцій

Навіщо вам потрібен міксер?

Перш за все з практичних міркувань. Міксер – це пристрій, що використовується для подрібнення, нарізання, збивання крему для тортів і інших задач. Техніка займає відносно мало місця, і завдяки змінним насадкам може виконувати кілька функцій. Вони легше і простіше традиційних кухонних комбайнів, більш зручні та мобільні.

Для багатьох господинь додатковими перевагами є також простота у використанні і доступна ціна, завдяки якій практично кожен може дозволити собі купити це чудо техніки. Сумніваєтеся: чи варто купувати міксер, блендер або великий кухонний комбайн? Тоді дайте відповідь на питання – як часто і для чого вам знадобиться цей кухонний помічник.

Чим відрізняється міксер від блендера?

Блендери і міксери – це дрібна кухонна техніка, яка змішує і спінює продукти. У чому ж відмінності? Хоч вони працюють аналогічно, але відрізняються по функціональності. Вибір конкретної моделі диктується індивідуальними потребами господині. Блендер – це пристрій для перемелювання і змішування. Ідеально підходить для коктейлів, вершкових супів, соусів або подрібнення горіхів і кавових зерен. 

Міксери мають дві обертові мішалки або вінчик для збивання. Тому не можуть впоратися з таким ретельним подрібненням великих шматочків їжі. Зате міксер відмінно збиває рідкі, пастоподібні продукти і насичує їх киснем.

Міксер з функцією (насадкою) блендера

Типи міксерів

Всі міксери діляться на два основних типи:

  • Класичні моделі ручного управління, що з’явилися кілька десятків років тому.
  • Пристрої з чашами, які називаються стаціонарними або стоячими.

1. Ручний міксер

Ручний міксер – це легкий і зручний прилад для дому, який складається з переносного корпусу (вагою 1-2 кг) і декількох насадок для збивання і змішування. Завдяки характерній, злегка обтікаючій формі, пристрій легко поміщається в будь-яку шафу, а його запуск займає всього декілька хвилин.

Їм легко маневрувати під час приготування страв невеликих обсягів. Оскільки в наборі немає миски, ви самі вирішуєте в якому посуді змішувати продукти.

Ручний міксер – найкращий помічник, якщо вам потрібно швидко приготувати невелику кількість тіста (наприклад, для бісквіта), перебити м’якоть фруктів або збити білки на безе.

Ручний міксер

Отже, підсумуємо: плюси і мінуси ручного міксера.

Переваги:

  • бюджетний,
  • мобільний,
  • є можливість змішування в будь-якому посуді,
  • маленька вага пристрою.

Недоліки:

  • вимагає присутності користувача,
  • має всього кілька насадок,
  • невеликий рівень швидкості.

Якщо ви не любитель готувати, у вас немає в родині ласунів і домашня випічка не ваш коник, то ручний міксер – це те, що вам потрібно. А може ви прихильник капучіно з пінкою? Тоді вам краще придбати міксер-піновзбивач і дотримуючись порад нашої статті «Сам собі бариста – як зробити латте і капучіно дому» насолоджуватися гарячими напоями власного приготування.

Однак, якщо приготування їжі приносить задоволення, а випікання тортів або млинців – сімейна традиція, то вам, безумовно, знадобиться міксер з мискою і більшою потужністю.

Міксер
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

2. Стаціонарний міксер

Стаціонарний міксер – це вже більш професійний прилад з чашею. Він має велику потужність (детальніше про потужності читайте нижче), в порівнянні з ручними, і впорається зі змішуванням щільних продуктів. По суті він близький до кухонного комбайну, але все ж не зрівняється з набором насадок останнього.

Найбільшою перевагою стаціонарних моделей є те, що вони не вимагають постійної присутності користувача під час роботи. Переносний корпус і чаша надійно прикріплені до підставки. Завдяки цьому пристрій самостійно змішує, збиває або розмелює інгредієнти.

Чаша, яка має стандартну ємність 2-2,5 літра, достатня для замішування тіста на хороший торт, чудово підійде для збивання вершків і білків великого обсягу, або для приготування зефіру.

При покупці цієї моделі варто пам’ятати, що вона займає більше місця на столі і в шафці вашої кухні, ніж ручний міксер, хоча корпус і чаша можуть зніматися.

Переваги стоячого міксера:

  • більше потужності;
  • більше технологічно просунутий;
  • під час роботи міксера ваші руки вільні;
  • підходить для обробки більших обсягів маси.

Недоліки:

  • більш висока ціна;
  • менш зручно при приготуванні невеликої кількості продуктів.
  • займає більше місця.
Стаціонарний міксер

3. Стаціонарний планетарний міксер

Планетарний міксер є професійним пристроєм і має практично необмежені можливості розширення і зміни функцій (деякі замінюють до 30 кухонних приладів!). Це кращий тістомісильник для кваліфікованого кондитера.

Відмінність планетарного міксера від звичайного стаціонарного в тому, що обертаються не тільки насадки пристрою, а й сама чаша, а значить і всі процеси замішування виробляються більш ретельно. Такі агрегати в основному застосовуються в промислових масштабах, мають значні габарити і не підходять для домашнього використання. Їх покупка доцільна і виправдана, якщо ви часто і багато готуєте і випікаєте. Планетарний міксер має велику потужність, багато швидкостей і оснащений електронною панеллю керування.

Планетарний міксер

Яка потужність міксера вам потрібна?

Потужність пристрою, який ви хочете купити, повинна бути адаптована під намічені завдання. Цей параметр має вирішальне значення – чим він вищий, тим більше продуктивність. Крім того, чим потужніший, тим довше пристрій може працювати без перебоїв.

  • Діапазон ручних міксерів становить від 100 Вт до 350 Вт.
  • Стаціонарні змішувачі мають більш високу потужність – 400-500 Вт.
  • Планетарний міксер може мати потужність до 2200 Вт.

Ручний міксер потужністю 200 Вт змішує легкі інгредієнти, підійде для збивання білка і впорається із завданням замісу тіста на млинці і молочних коктейлів. Модель з подвоєною потужністю – 400 Вт, дозволить без проблем подрібнювати фрукти і овочі. Завдяки спеціальній насадці ви будете подрібнювати лід, тому влітку ви можете використовувати пристрій як блендер для смузі!

Ручний міксер потужністю 200 Вт

Читайте також:
✔️Як приготувати піцу
✔️Як приготувати бургери
✔️Як приготувати млинці

Насадки міксера

Важливим елементом кожного міксера є тип насадок, які визначають функціональні можливості пристрою. Перш ніж вибрати конкретну модель, з’ясуйте, які насадки входять в комплект, і чи можна купити додаткові. Найбільш часто використовуваними є мішалки-вінчики, а також хвилясті насадки з гачками, за допомогою яких замішують тісто. Тут правило просте: чим більше насадок, тим більше різних страв ви можете з ним приготувати. А вибір дійсно великий:

  • Стандартний вінчик – найпоширеніший тип мішалки, який складається з тонких прутів, з’єднаних поперечно і схрещених між собою. Вінчики добре підходять для збивання рідких сумішей.
  • Вінчик з широкою стрічкою – створений з широких металевих пластин, які дозволяють більш ретельно змішувати продукти (завдяки широкій смузі вінчики мають велику поверхню для розбивання грудок).
  • Гачки – відмінно підходять для тортів і чізкейків. Мішалки з гаком використовуються для збивання і перемішування тіста. Вони являють собою дві суцільні спіралі, зазвичай виготовлені з нержавіючої сталі.
  • Диск – насадка, яка дозволяє готувати овочеві супи-пюре, муси і соуси.
  • Біттер – це лопатка, яка застосовується в планетарних міксерах для виготовлення глазурі.
Насадка на міксер

На додаток до основних насадок, в комплектах можна знайти додаткові:

  • Сито – нагадує звичайне решето, яке можна використовувати для протирання ягід, виготовлення соусу з томатів, просіювання борошна.
  • Блендерная насадка – змішувач з ножем нагадує ручний блендер і виконує його функції. Насадка може бути пластикова або з нержавіючої сталі.
  • Електроніж – в комплектації зустрічається вкрай рідко, однак якщо вам попалася ця деталь, знайте, їм можна різати хліб і інші продукти.
Насадки на міксер
Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 35% на меню кухні в «Gulo Хачапурі»
Київ, Еспланадна вулиця, 30
-35%
0 грн
25 грн
Показати всі
73 акцій

Додаткові функції і обладнання для міксера

Від примітивних до більш просунутих і «нашпигованих» моделей міксери пройшли пристойну еволюцію. Які з додаткових функцій повинні обов’язково бути присутнім в техніці – вирішувати вам:

  • Функція Turbo – запускається натисканням кнопки і дозволяє миттєво включити максимальну кількість обертів пристрою. Це корисно для замісу тіста і твердих продуктів.
  • Ваги – деякі дорогі моделі оснащені підставкою, яка також виконує функцію електронних ваг. Якщо вам потрібно приготувати їжу, інгредієнти якої повинні бути виміряні з аптечною точністю, подумайте про покупку міксера з електронними вагами.
  • Нагрівання інгредієнтів – нагрів можливий завдяки індукційній плиті, яка покриває всю внутрішню частину чаші (наприклад, такою функцією володіють міксери компанії KitchenAid).
  • Рівень шуму. На ринку це не стандартний і не найпоширеніший параметр, але для деяких людей в силу здоров’я, така функція пристрою може бути важлива. Самий тихий міксер – 64 дБ, найгучніший – 77 дБ).
  • Чаша з підставкою. Одним з основних елементів стаціонарного міксера є чаша. Тим не менш, вона також нерідко входить в комплектацію ручного міксера. Чаші можуть бути виготовлені з різних матеріалів, наприклад з пластика або металу. На ринку доступні моделі з ємністю, яка додатково має кришку і мірну ложку. Кришка дозволяє зберігати змішані продукти в холодильнику, а мірна чаша полегшить точність порцій для приготування.
  • Нековзні елементи. Краще, коли ручка в ручному міксері і ніжки (підставка) в стаціонарному, покриті додатковим матеріалом, наприклад, накладками з гуми. Завдяки цьому робота проходить більш комфортно, ризик випадкового падіння міксера зводиться до мінімуму.
  • Місце для шнура, блокування клем і неслизькі елементи. Виробники деяких пристроїв також передбачили місце для зберігання насадок в самому приладі, що дуже зручно для будь-якої господині.
Міксер

Топ найкращих міксерів

Шукаєте функціональний кухонний міксер? Завдяки цьому рейтингу ви неодмінно зможете купити обладнання, яке буде відповідати вашим очікуванням. А в поєднанні з нашими порадами ви приречені на успішну покупку, яка прослужить довгі роки.

Кращі стаціонарні міксери:

  • Kitchen Aid;
  • Gelux GL-SM612;
  • Endever Sigma-21;
  • Relice SM-800;
  • Kitfort KT-1308;
  • Moulinex.

Топ ручних міксерів:

  • Bork E700;
  • Bosch MFQ 36480;
  • Scarlett SC-HM40S03;
  • Philips HR1552 Daily Collection;
  • Redmond RHM-M2103;
  • VITEK.
Рожевий міксер

Поради перед покупкою міксера

А тепер давайте підсумуємо і ще раз пройдемося по чек листу основних питань, які допоможуть вам правильно вибрати хороший міксер як для бдому, так і для професійного кондитера:

  • Визначтеся з типом і розміром міксера.
  • Дізнайтеся які насадки включені в комплектацію і які додаткові аксесуари ви зможете докупити в майбутньому.
  • Якщо ви вибираєте міксер з чашею, краще нехай вона буде вище і зі спеціальною кришкою для контейнера. Це запобігає розбризкуванню продуктів під час роботи і потім чашу разом з масою можна поставити в холодильник.
  • Зверніть увагу на потужність двигуна – вибирайте техніку могутніше для тривалої роботи і великих обсягів, і менш потужну для періодичного використання.
  • Обов’язковим елементом пристрою також є неслизькі прогумовані елементи, які гарантують безпеку і зручність використання.
Міксер для дому

Ми впевнені, що ця стаття допоможе вам вибрати якісний міксер, на пару з яким ви приготуєте безліч смачних страв. Задавайте питання в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *