Хімічна завивка: що це таке, різновиди хімії, як доглядати за волоссям після процедури

У вас пряме волосся, а ви із заздрістю задивляєтесь на кучеряві шевелюри та мрієте про свої локони. Одвічний парадокс – кортить та подобається те, чого в тебе немає :). Але з можливостями сучасної бьюті-індустрії проблему прямого, не надто густого та «прилизаного» волосся цілком можна вирішити.  

Для тих, хто хоче пружні кучері, але не бажає кілька разів на тиждень по одній-дві години зависати перед дзеркалом з плойкою чи щипцями, існує перманентне хімічна завивка. Що це таке, які бувають методи завивання, які сучасні варіанти хімії найбільш безпечні для волосся, а що може бути шкідливо, скільки тримається хімзавивка, читайте у нашій статті.

Що таке хімічна завивка волосся

Хімічне або перманентна завивка – спеціальна перукарська процедура, за допомогою якої можна за пару годин з прямих пасм зробити тугі локони та додати шевелюрі об’єму на термін від місяця до півроку.

Дівчина з гарними пишними кучерями

Досягають такого ефекту зазвичай за рахунок хімічного впливу засобу, що використовують для перманентної завивки, на волосяні стрижні: розкриваючи кутикулу волосини, він проникає всередину та руйнує дісульфідні зв’язки у структурі стрижня, завдяки чому волосся на довгий час отримують кучерявість. 

Протягом процедури, яка триває в середньому від 40 хвилин до 1,5 години, на волосся наноситься спеціальний засіб, склад якого варіюється в залежності від виду хімії і може бути більш чи менш агресивним. Цей засіб проникає всередину стрижнів чи огортає їх, спрацьовуючи в якості фіксатора, тим часом самі пасма накручуються на перукарські бігуді (які корисно мати вдома і для звичайних накручувань без хімії, а придбати їх можете на Покупоні – за гарними цінами з кешбеком). За необхідності, процедура доповнюється тепловою обробкою.

Види хімічної завивки

Те, якими стануть після процедури ваші локони, залежить від виду бігуді та від того, які техніки та способи завивання використовуються:

  • Фактурні об’ємні локони можна отримати, використовуючи в процесі завивання класичні крупні коклюшки чи японські палички, які мають досить великий діаметр. Крупна завивка підійде на довге та середнє волосся, й особливо – на густе, з щільною структурою.
Укладка хвилями робиться завдяки використанню крупних бігуді
Укладка хвилями робиться завдяки використанню крупних бігуді
Крупні локони на довгому волоссі
Крупні локони на довгому волоссі
  • Якщо ви хочете дрібні завитки чи афро, для завивання беруться коклюшки маленького розміру (і їх знадобиться чимало), спіральні бігуді, спеціальні спиці, бігуді-бумеранги, папільйотки. Чим дрібніші кучері, тим більш важкою буде робота майстра, і тим більше процедура відніме часу (тривалість процедури може сягати 3-6 годин!), проте результат буде дуже ефектним.
Спиральне завивання забезпечить вам дрібні кучері в африканському стилі
Спиральне завивання забезпечить вам дрібні кучері в африканському стилі
  • Тим, хто ностальгує за стилістикою 80-х, прийдеться до смаку мокра хімія – з ефектними завитками, які волого блищать на світлі та виглядають так, нібито ви потрапили під легкий літній дощик та трішки під ним намокли.
Мокрі кучері знову в тренді
Мокрі кучері знову в тренді
  • Американська завивка – відмінно підійде любительницям супер-об’єму та пишних недбалих локонів. Спеціальні бігуді за рахунок особливої конструкції дозволяють створювати багатоярусні зачіски з крупних структурованих завитків, які виглядають максимально природно. За допомогою цієї техніки можна створювати локони різних розмірів, робити зональне завивання та створювати по-справжньому креативні укладки.
Американське завивання – виглядає ефектно та яскраво
Американське завивання – виглядає ефектно та яскраво
  • Прикореневий об’єм врятує тих дівчат, які мріють про пишну зачіску, яка буде виглядати максимально природно. Під час процедури хімічний розчин наноситься тільки на прикореневу зону, довжина та кінчики залишаються неторканими. При належному професіоналізмі майстра об’єм вашої шевелюри може збільшитись в 4 рази! Тож якщо у вас тонкі прямі пасма, яким бракує пишності, зверніть увагу на цю процедуру. 
Прикореневий об’єм – до та після процедури
Прикореневий об’єм – до та після процедури

Тепер, коли ми розібрались із формами кучерів, перейдемо до різновидів хімічних складів, що використовуються при перманентній завивці.

Лужна завивка

Найбільш популярний та часто застосовуваний вид хімічного завивання, в основі метода лежить використання тіогліколята аммонія – речовини, яку отримують в результаті хімічної взаємодії тіогліколевої кислоти та аміаку. Лосьйон для завивання на базі цього компоненту має високий рівень лужності (8,2-9,6) та доволі сильно розпушує структуру волосся, проникаючи всередину та створюючи пружні локони, які зберігають свою красу протягом 2-4 місяців.

Дівчина з крупними хвилястими локонами

Плюси:

  • Лужний засіб для завивання нормально працює при кімнатній температурі та не потребує додаткового тепла, що полегшує проведення процедури.
  • Результат: стійкі та пружні локони, які виглядають дуже природно.

Мінуси: 

  • Різкий неприємний запах, який в’їдається у шкіру та волосся.
  • Розпушуючи волосся, лужний лосьйон безповоротно ушкоджує кутикульний шар та робить його сухим та пористим.
  • Порушення технології може потягнути серйозне ушкодження волосся. 
  • Тримається не дуже довго на товстому, жорсткому волоссі – усього до двох місяців.

Кислотна 

Кислотна завивка не така популярна, як лужна, однак вона доволі м’яка, за рахунок більш низького рН 4,5-7,0. Головна активна речовина у розчині для кислотної завивки – гліцерілмонотіогліколят, його молекули мають більший розмір, ніж молекули тіогліколяту аммонія, а тому більш м’яко діють на волосяні стрижні.

Плюси:

  • Більш м’який вплив на волосся.
  • Тримається до півроку.

Мінуси:

  • Активна речовина діє доволі повільно, через що процедуру завивання треба проводити у шапочці, яка дозволить підтримувати температуру, необхідну для хімічної реакції.
  • Більш м’який вплив складу засобу дає в результаті менш стійкі та тугі кучері, особливо якщо волосся товсте та щільної структури.

Нейтральна хімія

З назви стає зрозуміло, що засоби, які використовуються для нейтральної завивки, відрізняються нейтральним рН-рівнем. До складу спеціального лосьйону для цього вида завивання входять компоненти, які впливають на внутрішню частину волосини: алантоїн, метіонін, цистеїн. Нейтральна завивка більш м’яка, ніж кислотна та лужна, тому власниці тонкого волосся часто віддають перевагу саме їй. Тримаються кучері після нейтральної завивки близько 3-4 місяців, рідко – до півроку.

Плюси: 

  • До складу засобу для завивання можуть входити доглядаючі компоненти, які допомагають зберегти здоровий вигляд локонів та їхній первісний блиск. 
  • Мінімально шкодить волоссю.

Мінуси:

  • Після завивання необхідний спеціальний догляд за локонами за допомогою засобів з нульовим рівнем кислотності – тільки такі допоможуть підтримувати локони «у формі». 

Амінокислотна

Амінокислотна завивка – одна з найбільш безпечних способів завити кучері. В основі засобів, що використовуються для процедури, – протеїни та амінокислоти, які не просто допомагають створити красиві локони, але й живлять волосся, відновлюючи його та повертаючи живий блиск.

Плюси:

  • Підійде дівчатам з пошкодженим, тонким, сухим, пористим волоссям, оскільки має відновлюючі властивості.
  • Дарує навіть сухому волоссю живий, доглянутий та здоровий вигляд.

Мінуси:

  • Нетривалий ефект: результат тримається не більше 2 місяців.
  • Підходить тільки на коротке легке або волосся середньої довжини, тож для каре амінокислотне завивання – ідеальний варіант, а для волосся довжиною нижче лопаток вона не дасть бажаного ефекту. 

Біозавивка

Біозавивка за рівнем безпечності стоїть в одному рядку з амінокислотною завивкою. У складі засобів, які використовуються для біозавивки, немає таких агресивних компонентів, як тіогліколева кислота, аміак та перекис водню, проте присутній цистеїн – білок, за своєю структурою дуже схожий з білком волосяного стрижня.

Біозавивка: до та після
Біозавивка: до та після

Плюси:

  • Не травмує волосся та шкіру голови за рахунок м’якого складу, спорідненого за структурою волоссю, та наявності доглядаючих компонентів.
  • Дарує красиві блискучі локони, які вигладяють максимально природно.
  • Можна робити на будь-яку довжину волосся.
  • Тримається до півроку.

Мінуси:

  • Стійкий неприємний запах, який може не сподобатися тим, в кого тонкий нюх.
  • На фарбованому та пошкодженому волоссі може давати нерівномірні завитки.
  • Не підійде прихильницям органічної доглядової косметики, оскільки після біозавивання рекомендовано використовувати шампуні та засоби для волосся, які містять силікони. 

Якісно та недорого зробити біозавивку в кращих салонах вашого міста ви можете, скориставшись акційними пропозиціями на Покупоні. Наприклад, середня ціна біозавивки волосся по Києву – 1100-3700 грн, але зі знижками до 70% ви маєте можливість заплатити за процедуру усього 550-1300 грн.

Карвінг

Карвінг – це довгочасна укладка волосся, яку часто плутають з біозавивкою через делікатну дію. Засіб, яким обробляються пасма під час процедури, не проникає всередину стрижнів, а рівномірно розподіляється по їхній поверхні, фіксуючи локони та надаючи їм стійкості. Карвінг відмінно підходить для тонкого легкого волосся, яке потребує пишності та об’ємної форми, особливо майстри рекомендують цю процедуру тим, в кого стрижки на кшталт подовженого бобу, а також власницям волосся середньої довжини.

Карвінг: до та після
Карвінг: до та після

Плюси: 

  • М’яка процедура.
  • Природний вигляд локонів.
  • Можна робити на різну довжину.
  • Можна проводити регулярну корекцію у випадку необхідності.

Мінуси:

  • Важко добитися пружних локонів.
  • Волосся зберігає на собі неприємний запах.
  • Необхідно регулярно робити укладку, аби уникнути розкручування завитків.
  • Результати процедури на товстому, фарбованому та мелірованому волоссі можуть виявитись неочікуваними. 

Дуже важливо для досягнення ідеального результату та для того, щоб вашому волоссю не було нанесено непоправну шкоду, обрати грамотного майстра, який підбере якісний засіб для завивки, протестує його на вашій шкірі (за наявності подразнення доведеться обрати інший засіб чи відмовитися від конкретного виду завивання) та перетворить ваші пасма на красиві локони.

Аби процедура увінчалась успіхом, шукайте професіонала на Покупоні, – крім супер-акцій, що дозволяють заощадити до 80% на хімічній завивці, ви знайдете й відгуки про салон чи майстра, зібрані на ресурсі з усього інтернету, які допоможуть вам зорієнтуватися та зробити правильний вибір. 

Якщо ви за яких-небудь причин не можете піти до салону та готові ризикнути та зробити хімзавивку в домашніх умовах, обов’язково подивіться відеоінструкцію, в якій вам детально розкажуть, як та чим її робити.

Догляд за волоссям після хімічної завивки

Якщо ви зробили хімічну завивку, це не значить, що після процедури можна забути про догляд та безтурботно насолоджуватись результатом. Все навпаки – після хімії кучері потребують особливого догляду, який одночасно буде турбуватися про шевелюру та не зведе на ні ефект завивки.

  • Першу добу після накрутки не можна мити голову, а також робити укладку плойкою, прасочкою, використовувати щипці та інші прилади, які передбачають вплив високих температур на волосся.
  • Для миття голови вибирайте спеціальні шампуні для завитого волосся, якщо робити класичну хімію (лужну, кислотну, амінокислотну) – ніякої органічної косметики, тільки шампуні з вмістом силіконів. Вимите волосся не викручуйте, не загортайте у рушник, а просто промокніть. 
  • Обов’язково зволожуйте локони – за допомогою спеціальний масок, в яких міститься колаген, протеїни шовку, кератин. 
  • Приділіть особливу увагу кінчикам волосся – після хімії вони потребують особливої турботи. Зволожуйте їх спеціальними засобами, кремами, в разі необхідності – оновлюйте кінчики, аби вони не сіклись та не псули загальний вигляд зачіски. 
  • Вибирайте правильний гребінець – для кучерів краще за все підходять гребні з широкими зубцями, вони менше травмують структуру волосяних стрижнів та допомагають зберегти красиву форму завитків. Також повернути локонам пружність, а укладці – свіжість вдається за допомогою дифузора. Якщо локони вам подобаються більше, ніж пряме волосся, придбайте фен обов’язоков зі спеціальною насадкою. Гарний вибір недорогих моделей з кешбеком-економією представлений на Покупоні.
  • Бережіть волосся від прямого сонячного світла, оскільки хімія робить шевелюру дуже піддатливою до ультрафіолету. Носіть головні убори, коли гуляєте вулицею днем в ясну погоду.

Більше загальних рекомендацій щодо грамотного догляду за волоссям читайте в нашій статті

А ви вже спробували один з запропонованих тут видів завивки? Чи тільки збираєтесь? Діліться досвідом та враженнями в коментарях :).

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *