eSim: переваги технології і доступ в Україні

Якщо думаєте, що еволюція сімок з full size в 1991 зупинилася на Nano форматі в 2012, ви вкрай помиляєтеся. Смартфони на два слота, електронна сім карта і навіть новинка 2019 року – смартфон без єдиного гнізда (в тому числі і роз’єму для SIM-карти) Meizu Zero.

Кому і навіщо знадобився новий формат eSim, в чому його переваги і якими пристроями підтримується? Про це повинен знати кожен користувач просунутого конекту і інтернету речей.

Що таке віртуальна сім карта

eSim (Embedded SIM або вбудована універсальна інтегральна плата eUICC) – це електронна сім карта, яка виконує ті ж функції, що і звичайна SIM (Subscriber Identity Module), тільки замість фізичної знімною знайшла вбудовану форму і доп можливості. Поряд зі звичними слотами для SIM-карт в материнську плату намертво впаяли модуль (мікросхему) eSim, який відповідає за ідентифікацію пристрою в мережі.

Еволюція сімок
Еволюція сімок – від розміру з банківську картку до вбудованої eSim 5х5мм

Першими в свої пристрої технологію впровадили Google (у 2017 році в телефон Pixel 2, правда, eSIM працювала тільки на території США) і Apple (в 2018 році в смартфони iPhone Xs, Xs Max і iPhone Xr). Так, всередині iPhone XS цифрова сімка розташована на одній платі з NFC-чіпом (більш докладно про цю функцію ми писали в окремій статті), Wi-Fi модулем і елементом для бездротової зарядки.

Можливості електронної сім карти

  • Підтримка функції Remote Provisioning, що дозволяє повністю відмовитися від фізичної SIM-карти ньому повинна бути встановлена ​​зв’язку профілів операторів мобільного зв’язку. eSIM таким чином отримує більше універсальний і багаторазовий формат. При переході з одного представника стільникового зв’язку на інший нові дані автоматично перезаписувати на віртуальну сім карту.
  • У стандартних налаштуваннях телефону користувач сам може вибрати оператора і відповідний тарифний план. Наприклад, під час подорожі за кордоном, де покриття вашого оператора вже не є, ви можете спілкуватися з роумінгу або скористатися альтернативою – вибрати одного з автоматично запропонованих місцевих операторів за діючими на території тарифами.
Роумінг
  • Підтримка M2M (Machine to Machine) – можливості гаджетів обмінюватися інформацією між собою.
  • Широкі можливості для пристроїв Інтернету Речей (Internet of Things).
Інтернет Речей
  • Більш компактний, легкий і тонкий формат е-сім 5х5 мм проти 12,3х8,8 мм нано – більше внутрішнього простору для нових розробок і можливість впроваджувати модуль навіть в такі маленькі гаджети, як розумний годинник.

Які гаджети підтримують eSim

Ще пару років тому гаджети, які підтримують електронну сім карту, можна було порахувати на пальцях, та й користі від вбудованого модуля в Україні було мало, оскільки жоден з українських операторів мобільного зв’язку не підтримував цю послугу. В 2019 eSim-friendly пристроїв стало більше. eSIM-технологія доступна в таких гаджетах:

  • телефонах iPhone XS, XS Max і XR з оновленою до 12.1 редакцією iOS і встановленою програмою оператора стільникового зв’язку, що підтримує електронну сім карту;
  • планшетах з модулем 3G / LTE – iPad Pro 11 дюймів, iPad Pro 12,9 дюйма, iPad Air 3 покоління, iPad mini 5 (вибирайте айпад на Покупоні з кешбеком);
  • в «розумних годиннику» Apple (також представлений широкий модельний ряд з кешбеком), Samsung (Galaxy Watch), Huawei (Watch 2) та інших флагманських виробників.

На нашому сайті ви також можете купити різноманітні аксесуари для смартфонів і смарт годинників, і отримати незайвий cashback.

Розумний годинник Apple редакції 3 і 4
Розумний годинник Apple редакції 3 і 4 використовують вбудовану електронну сім-карту для дзвінків

Технологію віртуальної сім карти для мобільного зв’язку впровадила і компанія Мейзі, випустивши в 2019 році концепт повністю безпортовой моделі смартфона Zero (поки точно невідомо, коли він буде доступний у продажу в Україні). На даний момент перевагами esim в Україні можуть користуватися тільки власники айфонів.

Підключення і настройка esim в Україні

Перший крок – визначте, чи підтримує ваш оператор електронну сім карту. Україна відносять до європейського регіону, який за замовчуванням входить в сферу обслуговування провайдера GigSky.

Як підключити віртуальну сім карту

Відкрийте меню глобального оператора GigSky і встановіть відповідну програму для оформлення послуги eSIM.

Виберіть бажаний тариф із запропонованих, після чого оплатіть його через систему Apple Pay. Після оплати можна переходити до авторизації в системі eSIM.

Як підключити електронну сімку через QR-код?

Припустимо, ви придбали тарифний пакет у одного з операторів, що підтримують технологію електронного сім-карт, який працює не території вашої країни (як наприклад Теле2 в Росії, хоча їх штаб квартира знаходиться в Швейцарії).

При оформленні стартового пакета досить запросити карту для активації віртуальної сім-карти в фізичному представництві оператора. На карті буде QR код для підключення eSIM.

QR-код

Відкрийте панель «Налаштування» в вашому айфоне і перейдіть на вкладку «Стільниковий зв’язок», знайдіть панель «Мобільні дані» і виберіть «Додати стільниковий тариф». Після цього залишиться тільки відсканувати QR-код. За бажанням ви можете додати кілька тарифних планів одночасно і вибирати який вам потрібен в даний момент.

Скільки коштує підключення електронної сім-карти?

У інтернаціонального оператора стільникового зв’язку GigSky (США, Європейський сектор, Азія, Океанія) тарифи наступні:

  • Одноденна підключення і 300Мб зв’язку – 10 $.
  • Підключення на два тижні – 500 мб за 15 $, 1 гб за 20 $ і 2 гб за 30 $.
  • На 30 днів 5 гб – за 50 $.

Активувавши пакет в одній локації, ви можете вільно використовувати його де завгодно.

Розподіл пріоритетів в тарифних планах

Підключивши додатковий віртуальний номер телефону, залишилося тільки пояснити девайсу як з ним звертатися. Присвоївши кожному тарифу властивість «Особистий» або «Робочий», можна легко фільтрувати кому, з якого номера дзвонити, відправляти повідомлення, показувати особистий аккаунт в телеграмі.

Розподіл пріоритетів в тарифних планах

Хитрість – оформивши телеграм на два різні номери телефону в айфоне, ви назавжди розділіть робочу та особисту сферу життя, без ризику поширення персонального номера серед незнайомих і сторонніх осіб.

Що ще ви знаєте про eSIM? Пробували оформити собі «таблетку» від роумінгу? Із задоволенням обговоримо в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *