Як відбілити зуби: найефективніші засоби

Как отбелить зубы: самые эффективные способы

Жовті, тьмяні зуби з нальотом не дозволяють вам усміхатися у всі 32? Не біда, сьогодні існує безліч способів ефективного відбілювання зубів. PokuponBlogTeam розповість, які є домашні способи освітлення, чи можна вважати їх ефективними, і чому в деяких ситуаціях професійне відбілювання в кабінеті стоматолога – найбільш надійний і безпечний варіант.

Акції
Знижка на відбілювання зубів у «AB dental»
Київ, Джона Маккейна вулиця, 13/2
-63%
6000 грн
199 грн
Знижка на відбілювання зубів від Альони Савінової
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 30
-78%
0 грн
149.0 грн
Показати всі
33 акцій

Види професійного відбілювання зубів

Відбілювання зубів – косметична процедура, орієнтована на освітлення емалі. Існує чимало способів зробити посмішку більш сяючою навіть за допомогою народних методів. Але, перш ніж експериментувати, врахуйте, що відбілювання в клініці у стоматолога проходить відповідно до медичних стандартів, орієнтації на шкалу тонів і дозволяє досягти блискучої голлівудської посмішки та освітлення до 12 рівнів всього за 1-2 сеанси, що неможливо в домашніх умовах.

На відтінок зубів впливає багато факторів: їжа, куріння, напої, ліки, погана гігієна ротової порожнини. І логічно, що багатьом хочеться позбутися наслідків у вигляді потемніння емалі. Процедура відбілювання має виключно естетичний характер і робиться лише за особистим бажанням, для її проведення не потрібні медичні показання.

Далі ми розповімо, які види професійного відбілювання зубів є ?

Лазерне відбілювання

Вважається найрезультативнішим і найбезпечнішим методом. На зуби наноситься відбілюючий гель, основна діюча речовина якого – перекис водню або перекис карбаміду. Лазер активує хімічну реакцію у гелі – він розпадається на активні частки, відбувається виділення атомів активного кисню. Вони глибоко проникають всередину емалі та дентину, видаляючи накопичений у них пігмент. Така методика відбілювання є абсолютно безболісною, не потребує анестезії, лише в деяких випадках пацієнти відчувають дискомфорт від легкого нагрівання. Але переважно лазер підходить навіть тим, хто завжди скаржився на підвищену чутливість емалі.

Приємний бонус для тих, хто прийшов за білою посмішкою, полягає в тому, що лазерне випромінювання має антибактеріальний ефект. Тому цей вид відбілювання – це ще й гарна профілактика карієсу, більше того, єдина методика, яка дає не лише естетичний результат, а й лікувальний.

Скільки потрібно часу: 1 сеанс тривалістю 1,5-2 часа.
Ефект: освітлення до 8 відтінків, тримається до 10 років. 
Недоліки: немає.

Лазерне відбілювання зубів
Лазерне відбілювання зубів
Акції
Знижка на лазерне відбілювання «Beyond Polus»
Київ, вул. Щусєва, 6
-25%
4500 грн
159 грн
Знижка на лазерне відбілювання зубів у «Vil.Vet»
Київ, Бориса Гмирі вулиця, 14А
-28%
0 грн
199 грн
Показати всі
16 акцій

Кисневий метод

Протягом цієї процедури відбілювання зубів на емаль наноситься гель перекису водню (зазвичай 16% розчин). Світлодіодними лампами з ультрафіолетом активують хімічну реакцію: відбувається розпад молекул гідропероксиду на воду та атомарний кисень. Атоми кисню миттєво вбираються углиб поверхні зуба, а вода розчиняє темний пігмент і вимиває його із структури емалі.

Оптимальний курс: 3 сеанси по 15 хвилин.
Ефект: освітлення до 6 відтінків, тримається від 6 місяців до 2 років.
Недоліки: при проведенні більш ніж одного сеансу у деяких пацієнтів можуть спостерігатися такі побічні ефекти, як погіршення якості емалі, підвищення чутливості, подразнення слизової оболонки рота та ясен. Ризик виникнення неприємних симптомів підвищується, якщо у вас є карієс, дефекти (сколи, тріщини), патологічне стирання зубів. У такому разі варто вибрати інший метод.

Акції
Знижка на LED-відбілювання зубів
Київ, Перемоги проспект, 98/2
-49%
0 грн
199.0 грн
Знижка на відбілювання зубів у Deutsch Dent
Київ, Олександра Мишуги вулиця, 1/4
-48%
0 грн
149.0 грн
Показати всі
11 акцій

Перед відбілюванням стоматологи можуть рекомендувати пацієнтам ультразвукове чищення зубів (часто воно включене до комплексу послуг по акції від Покупон). Це робиться для того, щоб механічно очистити зубну емаль від каменю, нальоту, пігментації, застарілих відкладень. Не варто плутати ультразвукову чистку з відбілюванням – чистка тільки повертає зубам природний колір, тоді як процедура відбілювання – освітлює на кілька тонів через вплив хімічного реагенту, який проникає глибоко у структуру зуба.

Професійне відбілювання зубів у стоматолога
Професійне відбілювання зубів у стоматолога
Акції
Чистка обличчя у салоні краси «Dali Deluxe»
Київ, Лесі Українки бульвар, 30
-50%
400 грн
229.0 грн
Чистка зубів з Air-Flow у «BO Dental Clinic»
Київ, Професора Підвисоцького вулиця, 19
-71%
1150 грн
399.0 грн
Показати всі
35 акцій

Як відбілити зуби вдома

Якщо ви поки що не зважилися на професійні способи, немає поблизу доступних недорогих стоматологій, або потрібно відбілити зуби дитині більш щадними методами, на допомогу придуть народні та аптечні засоби. Тільки пам’ятайте: вони не такі ефективні, як клінічні, і на результат доведеться працювати довго.

Ловіть народні рецепти освітлення і, якщо у вас є сумніви щодо ефективності того чи іншого методу, відкрийте будь-який форум та почитайте відгуки тих, хто їх випробував ?

Відбілювання активованим вугіллям

Вугілля – природний антиоксидант. Він прибирає з емалі плями від чаю, кави та їжі. Чищення активованим вугіллям освітлює зуби до 3-х тонів при регулярному застосуванні, тому процедуру рекомендується проводити 1-2 рази на тиждень. Ефект буде помітний вже за кілька застосувань.

  • Візьміть таблетку активованого вугілля, розітріть її у порошок.
  • Вмочіть вологу зубну щітку в отриману суміш і почистіть зуби як завжди.
  • Ополосніть рот теплою водою.

❗️ Будьте обережні: використовуючи активоване вугілля занадто часто, щоб відбілювати зуби, ви ризикуєте зіпсувати емаль, залишаючи в ній множинні тріщини та подряпини. Не використовуйте цей метод, якщо є пародонтит (запалення) та кровоточивість ясен, карієс, гіперестезія (підвищена чутливість) та інші захворювання.

Як відбілити зуби за допомогою активованого вугілля
Як відбілити зуби за допомогою активованого вугілля

Відбілюємо зуби содою

Завдяки своїм м’яким абразивним властивостям, сода – досить щадний засіб. Саме тому ефект ви побачите не раніше ніж через 4-5 чисток. Сода дбайливо видаляє наліт і м’яко відбілює емаль.

  • Візьміть 2 столові ложки соди і змішайте із теплою водою до густої кашки.
  • Нанесіть отриману суміш на щітку та почистіть зуби.
  • Потримайте на зубах 8-10 хвилин і прополощіть теплою водою.
  • Повторюйте содову чистку не частіше 2 разів на тиждень.

❗️ Не докладайте великих зусиль при чищенні содою, і не перестарайтеся з частотою, інакше ризикуєте отримати тріщини на емалі. Пам’ятайте, самолікування може зашкодити здоров’ю.

Відбілювання зубів содою
Відбілювання зубів содою
Акції
Знижка на відбілювання зубів у «Estetsmile»
Київ, Лесі Українки бульвар, 28
-40%
0 грн
119.0 грн
Знижка на LED-відбілювання зубів
Київ, Перемоги проспект, 98/2
-49%
0 грн
199.0 грн
Показати всі
33 акцій

Як відбілювати кокосовою олією

Кокосова олія – універсальний помічник, відомий своїми поживними властивостями у косметології. Вона працює за принципом магніту, який притягує до себе шкідливі мікроби та бактерії, що спричиняють появу жовтого нальоту. До того ж, полоскання рота кокосовою олією сприяє швидкому засвоєнню мінералів, усуненню неприємного запаху, зменшує утворення зубного каменю.

  • Наберіть у рота невелику кількість рідкої харчової кокосової олії і протягом декількох хвилин полощіть рота.
  • Виплюньте її і ополосніть ротову порожнину чистою водою.
  • Робити потрібно двічі на тиждень.

❗️ Слідкуйте за тим, щоб не проковтнути кокосову олію – після полоскання вона містить у собі безліч шкідливих бактерій, які встигли зібратись у ротовій порожнині.

Як відбілити зуби за допомогою кокосової олії
Як відбілити зуби за допомогою кокосової олії

Відбілювання банановою шкіркою

Якщо відбілювати емаль банановою шкіркою, ефект буде помітний одразу. Досягається він за рахунок високої концентрації мінералів та антиоксидантів у фрукті: він не лише допомагає відбілити емаль, а й застосовується у косметології для лікування акне. Банан без будь-якої шкоди м’яко позбавить зубного нальоту, тому цей спосіб сміливо можна пропонувати навіть дітям.

  • Візьміть шкірку банана і внутрішньою стороною натріть зуби. Зачекайте 5-10 хвилин.
  • Почистіть їх сухою щіткою, щоб кашка краще проникла у мікроструктуру твердих тканин.
  • Прополощіть рота.
  • Знову почистіть зуби із застосуванням звичайної пасти.
  • Щоб досягти помітного результату, відбілювати зуби за допомогою банана необхідно 1 раз на день протягом не менше 1-2 тижнів.

❗️ Враховуйте, що банан має бути свіжим, тож рекомендуємо порізати та заморозити шкірки для подальшого застосування. І, звичайно, не забудьте розморозити шматочок перед наступним відбілюванням ?

Бананова шкірка як засіб відбілювання зубів
Бананова шкірка як засіб відбілювання зубів

Домашнє освітлення перекисом водню

Перекис водню входить до складу більшості засобів гігієни для домашнього та професійного відбілювання зубів. Тому і самостійне використання перекису для освітлення зубів – дуже популярний метод.

  • Розбавте 3%-ний розчин перекису водню із чистою водою у пропорції 1:1.
  • Почистіть зуби пастою.
  • Наберіть у ротову порожнину приготований розчин і прополощіть протягом 2-3 секунд. Сплюньте та промийте рота водою.
  • Робити полоскання розчином із перекисом необхідно щодня протягом 10 днів (1 курс), перед сном, оскільки після процедури не можна їсти.
  • Для підтримки ефекту після курсу відбілювання перекисом достатньо проводити 1 процедуру на тиждень.
  • Під час курсу користуйтеся щіткою з м’якою щетиною та пастою для чутливих зубів.

❗️ У жодному разі не можна полоскати рот розчином з перекисом довше зазначеного часу, інакше ризикуєте отримати опік слизової оболонки! Такий спосіб відбілювання протипоказаний вагітним, людям із чутливими зубами, карієсом, протезами, захворюваннями ясен та уразками на слизовій оболонці рота.

Відбілити зуби вдома перекисом водня
Відбілити зуби вдома перекисом водня

Як відбілювати яблучним оцтом

Ті, хто відбілює зуби яблучним оцтом, стверджують, що такий спосіб дозволить позбавитися плям на емалі не швидко, але ефективно, якщо робити полоскання регулярно, 1-2 рази на тиждень. Оцтова кислота, пробіотики, калій, магній та ферменти, що містяться в яблучному оцті, вбивають шкідливі мікроби та сприяють росту корисних бактерій.

  • Змішайте яблучний оцет із чистою водою у пропорції 1:1.
  • Полощіть рот розчином протягом кількох секунд, сплюньте.
  • Промийте ротову порожнину теплою водою.

❗️ Будьте обережні, при частому застосуванні оцтова кислота може спричинити ерозію емалі. Не робіть оцтове полоскання, якщо в ротовій порожнині є відкриті ранки.

Як освітлити зуби в домашніх умовах оцтом
Як освітлити зуби в домашніх умовах оцтом

Відбілювання сіллю

Кухонна сіль не відбілює зуби, але при помірному використанні (1-2 рази на тиждень) захистить їх від шкідливих бактерій, які сприяють появі жовтих плям та нальоту.

  • Намочіть щітку з м’якою щетиною, занурьте її в ємність із кухонною сіллю, і (без зусиль) почистіть зуби.
  • Після цього прополощіть рота.

❗️ Увага: якщо часто використовувати сіль для профілактики зубного нальоту, ви ризикуєте витончити емаль і обзавестися дрібними тріщинами, які є відмінним місцем для скупчення бактерій і барвників. Такий спосіб відбілювання краще поєднувати з ополіскувачами для рота.

Відбілювання зубів сіллю
Відбілювання зубів сіллю

Як відбілити зуби куркумою

Куркума, подібно до соди, має щадну абразивну структуру, що дозволяє їй ефективно видаляти наліт. Також вона відома антибактеріальними та протизапальними властивостями, тому її застосування чудово впишеться у рутинну гігієну ротової порожнини.

  • Змішайте в ємності 1 ст. л. кокосової олії та 1 ч.л. порошку куркуми – у вас має вийти густа паста.
  • Щіткою нанесіть суміш на зуби і залиште на кілька хвилин. Потім сплюньте та почистіть звичайною пастою.
Як освітлити зубну емаль куркумою
Як освітлити зубну емаль куркумою

Освітлення емалі чайним деревом

Олія чайного дерева – природний антисептик з антибактеріальним ефектом. Його активно використовують у стоматології, причому не тільки для зубів, але й для ясен: воно знімає запалення та зменшує кровоточивість. З цієї причини відбілювання ефірною олією добре підійде тим, у кого є проблеми зі слизовою оболонкою рота та яснами.

  • Почистіть зуби звичним способом і добре вимийте щітку.
  • Капніть на щетину 2 краплі олії чайного дерева (купити можна в будь-якій аптеці), почистіть і промийте.
  • Процедуру проводьте по 1 разу на день протягом 10 днів.
  • Курс повторювати не частіше ніж раз на 3 місяці.

❗️ Якщо після цього засобу залишився неприємний присмак, розведіть сіль у теплій воді і добре прополощіть рота. Також, щоб уникнути неприємних відчуттів і якщо від олії в чистому вигляді німіє язик, можна змішувати її із зубною пастою.

Акції
Знижка на відбілювання зубів від Альони Савінової
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 30
-78%
0 грн
149.0 грн
Знижка на лазерне відбілювання «Beyond Polus»
Київ, вул. Щусєва, 6
-25%
4500 грн
159 грн
Показати всі
87 акцій

Відбілювання аптечними засобами

Аптека – оптимальний варіант для тих, кому з якихось причин не підходить ані клінічне відбілювання, ані народні методи. Якщо ви критично ставитеся до домашніх засобів для відбілювання, і з якихось причин не потрапляєте до стоматолога, зверніть увагу на аптечні засоби – вони теж відмінно відбілюють емаль і дають якісний результат.

Пасти, гелі, порошки 

Основним компонентом в гелях та пастах для відбілювання зубів вдома є пероксид водню (перекис водню). Але не варто ними захоплюватися: надмірне використання може спровокувати чутливість зубів.

Важлива й консистенція: желеподібна та однорідна паста – не найкращий варіант. Щоб компоненти у складі ефективно впливали на емаль, потрібно видалити наліт, для цього паста повинна містити кристали, схожі на дрібний пісок (ви відчуєте їх під час чищення зубів). Зубний порошок – та сама паста, але у вигляді кристалів, які досить швидко усувають наліт і освіжають дихання.

Аптечні засоби для домашнього відбілювання зубів
Аптечні засоби для домашнього відбілювання зубів

Смужки та олівці для відбілювання

Смужки для відбілювання зубів містять у складі H2O2. Їх легко застосовувати в домашніх умовах, але є суттєвий мінус: такий спосіб значно підвищує ризик ураження твердих тканин та посилює чутливість за рахунок тривалішої дії (10-15 хвилин). Уважно читайте інструкцію та не забувайте ретельно обполіскувати рот після кожної процедури.

Олівець для відбілювання зубів – невеликий контейнер, наповнений спеціальним гелем із невисокою концентрацією перекису водню. Все, що вам потрібно, – нанести гель на емаль і почекати, поки речовина вступить у реакцію, а потім прополоскати рота і почистити зуби (докладну інформацію читайте в інструкції до засобу).

Смужки та олівець для відбілювання зубів мають ряд протипоказань:

  • Вагітність та період лактації;
  • Чутливість емалі;
  • Запалення десен;
  • Пошкоджена емаль та інші захворювання.
Олівець для відбілювання зубів
Олівець для відбілювання зубів

Системи відбілювання 

Система для відбілювання зубів – спеціальний пристрій для освітлення емалі у вигляді капи. У поєднанні з активною речовиною і відбілюючим гелем, вона під впливом світла видаляє поверхневий наліт і жовтизну.

В середньому вам потрібно лише 10 хвилин на день, щоб освітлити колір зубів на 8-10 тонів за шкалою Vita. Кожен прилад має свої особливості та рекомендації, тож уважно читайте інструкцію.

Протипоказання:

  • Сильна чутливість емалі;
  • Вагітність;
  • Період лактації.
Система для освітлення зубів вдома
Система для освітлення зубів вдома

Знімні вініри

Атравматична альтернатива різним способам відбілювання. Знімні вініри зроблені у вигляді спеціальної капи: коли ви надягаєте їх вперше, вони приймають і зберігають форму ваших зубів, що дозволяє їм міцно триматися на своєму місці у подальшому. Спеціальний матеріал капи захищає її від барвників – вони просто не залишають на ній слідів. Однак є у цього варіанта недолік: незважаючи на те, що знімні вініри це найшвидший спосіб за лічені секунди змінити посмішку, ефект у них короткостроковий – доти, доки ви їх не знімете.

Знімні вініри створюють ефект білосніжної усмішки
Знімні вініри створюють ефект білосніжної усмішки
Акції
Знижка на LED-відбілювання зубів
Київ, Перемоги проспект, 98/2
-49%
0 грн
199.0 грн
Знижка на відбілювання зубів у «SKF clinic»
Київ, Краківська вулиця, 27А
-64%
4500 грн
399 грн
Показати всі
21 акцій

Часті питання

Чи безпечно відбілювати зуби

Багатьох хвилює, чи не завдасть відбілювання шкоди емалі. Сучасні клінічні методики передбачають дбайливий вплив на поверхню зубів, що дає бажаний результат без побічних ефектів. Але важливо пам’ятати, що механічний вплив, а також використання дешевої пасти з жорсткими абразивними компонентами може призвести до стирання зубної поверхні і підвищення чутливості емалі.

Що не можна робити після відбілювання 

Те, як довго зуби зберігатимуть білизну після освітлення, багато в чому залежить від способу життя. Щоб результат тримався якомога довше, важливо дотримуватися кількох правил:

  • Жінкам варто якнайрідше фарбуватися пігментованою губною помадою.
  • Не допускати різких перепадів температури в роті, щоб уникнути пошкодження емалі.
  • Утриматися від споживання гарячого, холодного, кислого, гострого.
  • Не намагатися оновити результат відбілювання підручними засобами.
  • Дотримуватись «білої дієти» (виключити фарбуючі продукти).
Шкала тонів для оцінки білості зубів
Шкала тонів для оцінки білості зубів

Що потрібно робити після процедури освітлення

Крім заборон, також існують і певні рекомендації щодо гігієни ротової порожнини, виконання яких подовжать життя вашої голлівудської посмішки:

  • Регулярно та якісно чистіть зуби: 2 рази на день, по 2-3 хвилини.
  • Крім пасти та щітки, використовуйте зубну нитку та ополіскувач.
  • Їжте молочку, щоб наситити організм кальцієм, необхідним для кісткових тканин.
  • Використовуйте саме ті щітку та пасту, які вам підібрав лікар.
  • Якщо є потреба, використовуйте ремінералізуючі гелі для емалі.
  • У разі підвищеної чутливості зубів, використовуйте спеціальні препарати (стоматолог підкаже, які вам найкраще підійдуть) і фторовмісну пасту.
  • Обов’язково відвідайте лікаря для оцінки результатів процедури відбілювання та стану зубної емалі у визначений термін.

У яких випадках потрібно відбілювати зуби лише у лікаря

Освітлення зубів вдома підходить далеко не всім. У низці випадків самостійне відбілювання народними та аптечними засобами навіть протипоказане. Розповідаємо, коли і кому варто віддати перевагу клінічним процедурам:

  • Вагітним та годуючим.
  • Якщо у вас підвищена чутливість емалі.
  • На зубах сірого чи коричневого відтінку – у цій ситуації допоможе лише професійне відбілювання.
  • Якщо є коронки та пломби на передніх зубах: найчастіше вони не піддаються освітленню і після домашнього відбілювання виглядають як темні плями. Знайти вихід із стану зможе лише досвідчений лікар-стоматолог.

Відбілювання професійними засобами (як вдома, так і в стоматологічному кабінеті) протипоказане дітям віком до 16 років. У цьому віці емаль тонша і слабша, тож її легко пошкодити навіть простою відбілюючою пастою.

Як уберегти посмішку від жовтизни та зубного нальоту

На жаль, можна нескінченно «тестувати» підручні способи в домашніх умовах і не домогтися стійкого ефекту, якщо не дотримуватися простих правил догляду та гігієни. Перше, що потрібно зробити – це обмежити вживання продуктів, які зводять всі ваші зусилля нанівець:

  • Чорний чай;
  • Кольорові газовані та солодкі напої;
  • Темний алкоголь (лікери, ром, вино та інші кольорові напої);
  • Кава;
  • Томатні соуси (насичені барвниками)
  • Цигарки.
Щоб зберігати сяючу усмішку, треба стежити за своїми звичками та раціоном
Щоб зберігати сяючу усмішку, треба стежити за своїми звичками та раціоном

Нагадуємо, що на сайті Покупон ви завжди можете скористатися знижками на відбілювання зубів у найкращих клініках вашого міста за ціною від 699 грн.

Білосніжна посмішка – не лише показник здоров’я, а й естетично приваблива складова іміджу кожної людини. Тому не варто ігнорувати проблему – займайтеся гігієною зубів і посміхайтеся частіше ?

Читайте також:
? Чищення зубів air flow – особливості процедури
? Кровоточать ясна – що робити

Які ефективні методи освітлення емалі знаєте ви? Чи пробували відбілити зуби одним із перелічених методів? Діліться досвідом у коментарях ?

1 коментар
  • Лиля

    Думаю более щадящий вариант это вариант отбеливания содой, я прочитала, и мне он больше понравился. А раньше я любила порошковой пастой пользоваться, что не оч хорошо сказалось на моих передних зубах..

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *