Гайд по Дніпру: де погуляти, що подивитися і де поїсти

Існує думка, що в Дніпрі бідна культурна програма: місто ділове, промислове, нічого там робити туристу. Стереотип сформувався, ймовірно, через те, що Дніпро частіше стає місцем, куди приїжджають для бізнесу, а не для розваг. #PokuponBlogTeam прагне розвінчати міфи і довести, що Дніпро – дуже колоритний і красивий мегаполіс! Сучасна архітектура гармонійно поєднується з брутальними будівлями радянської епохи, та й до того ж індустріальна Мекка стоїть біля берегів найбільшої річки України. А що вже говорити про розваги і пам’ятки – їх тут теж вистачає, як і знижок Покупону на смачну їжу в закладах і відпочинок в кращих готелях міста.

Чудеса архітектури і куточки первозданної природи

Січеславська набережна

Січеславська набережна в Дніпрі довжиною 32 км
Січеславська набережна в Дніпрі довжиною 32 км

Почнемо з того, що дніпровська набережна — найдовша в Європі, 32 км. На набережній прийнято гуляти, милуватися річковою гладдю, квітковими клумбами і густою зеленню — це улюблене місце городян для променаду. Там приємно споглядати річку і душевно розмовляти, сівши на найдовшу в Україні 50-метрову лавку.

Потішна 50-метрова лавочка на набережній у Дніпрі
Потішна 50-метрова лавочка на набережній у Дніпрі

На набережній встановлено не один десяток скульптур і пам’ятників, серед яких об’єкти сучасного мистецтва. Гуляючи набережною, складно не звернути увагу на три будівлі-гіганти: 28-поверхові «Вежі-близнюки», найдовший будинок міста «Китайка» і недобудований готель «Парус».

«Парус» – 32-поверховий недобудований хмарочос з «радянським корінням»
«Парус» – 32-поверховий недобудований хмарочос з «радянським корінням»

Відвідайте Дніпропетровський цирк, який розташований на набережній. Або принаймні подивіться на цю видовищну споруду, якій немає аналогів у світі.

Головний цирк міста Дніпро
Головний цирк міста Дніпро

Де знаходиться:

Мерефо-Херсонський міст

Прогулюючись по набережній, нескладно помітити дніпровські мости над річкою. Найбільш виразний міст — Мерефо-Херсонський, який вважається архітектурною пам’яткою і надбанням не тільки міста, а й країни. Міст немов мереживом обрамляє річкову гладь. Тому, гуляючи по набережній, зупиніться біля нього, помилуйтеся.

Унікальний міст своєю криволінійною траєкторією, і такий він єдиний в Європі. Міст з’єднує не одну епоху української історії, починаючи від імперських часів і до наших днів. Будівництво моста почалося ще в 1916 році, а остаточно добудували в 1932 році. Під час Другої світової війни міст зруйнувався, однак після його відновили.

Де знаходиться:

Монастирський острів

Набережна веде до пішохідного мосту на Монастирський острів. Біля мосту, біля входу на острів з боку міста, встановлені скульптури — лава закоханих і дерево щастя, де пари вішають замки, а ключі кидають у річку. Крім моста, на острів можна потрапити канатною дорогою, споглядаючи красу місцевості.

Монастирський острів — таємнича пам’ятка Дніпра. Легендарним острів називають не заради красного слівця, він дійсно оповитий легендами і міфами. Всіх легенд не перелічити, однак одну можна: вважається, що вперше про острів згадувалося в пам’ятнику давньоруської літератури — «Житіє Феодосія Печерського», який говорить, що острів був крайньою північною точкою, куди дійшов учень Христа Андрій Первозванний. Тому Монастирський острів шанують православні християни. 

Головний скарб острова — Миколаївська церква. Острів вважається місцем сили — силова точка планети, сюди прагнуть потрапити люди різних віросповідань, щоб отримати певний духовний досвід.

Містикою острів оповитий вище міри, проте ж і скептики знайдуть на ньому, що подивитися. Особливе місце тим, що там встановлений найбільший в Україні пам’ятник Тарасу Шевченку.

Також в 2013 році на острові створили штучний 17-метровий водоспад — «Поріг ревучий». Крім культурно-історичного і духовного збагачення, на острові багато розваг: зоопарк, кінні прогулянки, парк з атракціонами, кафешки, ресторани і пляж.

Де знаходиться:

Оглядовий майданчик парку ім. Шевченко

Прогулявшись по Монастирському мосту, не повертайтеся до набережної, а пройдіть до парку ім. Шевченка, а саме до оглядового майданчику. Але краще приходити ввечері, коли сонце буде сідати, і ніжні промені заходу плавно почнуть розсікати міську красу, розсіюючись в ній. Відкриваються мальовничі пейзажі річки, міської архітектури. Тому там часто фотографуються, що можете зробити і ви. На майданчику встановлено каскадний фонтан, в сонячних променях цівки води немов срібні потоки.

Прогулянка до оглядового майданчику у парку Шевченка, Дніпро
Прогулянка до оглядового майданчику у парку Шевченка, Дніпро

Де знаходиться: Дніпро, площа Шевченка, 5

Парк ім. Лазаря Глоби

Як вже заведено, і цей парк не без особливостей — він один з найстаріших парків міста. Парк заснував ще в 18 столітті Лазар Глоба — козак, осавул Війська Запорозького. Зелена перлина в центрі міста залучає місцевих і гостей: посеред парку природне озеро, де мешкають лебеді, качки і риби. У теплі дні можна покататися на катамарані або відвідати літній театр. Театр стоїть на озері, немов пливе по воді.

Парк Лазаря Глоби у Дніпрі
Парк Лазаря Глоби у Дніпрі

Привертає увагу театр архітектурною задумкою, декому здається, що будівля схожа на черепашку, іншим бачиться, що пливе лебідь. Побудували театр в 1978 році, хотіли втілити еру футуризму, вийшов «соціалістичний модерн». У літньому театрі часто проводяться міські заходи, виставки і фестивалі.

Дніпровська дитяча залізниця
Дніпровська дитяча залізниця

Головний атрибут не тільки парку, а й міста — дитяча залізниця, побудована ще в 1936 році. Затишні дитячі вагончики курсують за спеціальною залізною дорогою, маршрут — 2 кілометри, є навіть спеціальні тунелі і переїзди. Завідують роботою залізниці і потягами виключно діти.

Де знаходиться: Дніпро, пр. Карла Маркса, 95

Читайте також: Віртуальні екскурсії, або як мандрувати світом онлайн

Катеринославський бульвар

Катеринославський бульвар — куточок Європи в Дніпрі. І переконувати в цьому нікого не потрібно, варто лише туди потрапити. В один час, до фінансової кризи, влада старанно фінансувала облаштування міста.

На щастя, за проект взялися талановиті архітектори, перший в їх числі — Олександр Дольник. Місто почало обростати цікавими спорудами — ніякого несмаку, що часто трапляється в пострадянських містах, в які хочуть додати шаблонний модернізований лиск. І показовим прикладом грамотного архітектурного рішення став Катеринославський бульвар.

Бульвар знаходиться між вулицею Шевченка і проспектом Дмитра Яворницького. Межі бульвару утворюються комплексами «Босфор» і «Каскад-Плаза» — між ними прогулянкова площа. Тут осередок міського життя, точка тяжіння молоді.

На бульварі кафешки і ресторанчики під відкритим небом. Увечері бульвар стає ще чарівніше: численні фонтанчики пульсують кольоровими іскрами, ваблять вогні вітрин, гірлянд і ліхтариків. Мощене покриття бульвару, бруківка, кам’яні лавки — антураж затишних європейських проспектів, повних життя.

У «Каскад-Плаза» працюють магазини і бутіки, також встановлений мальовничий висячий сад на бетонному каркасі, а піднявшись по сходах з тильного боку, можна потрапити на дах (оглядовий майданчик), з якого видна краса бульвару.

Де знаходиться:

Центр «Менора»

Гуляючи по Катеринославському бульвару, крізь навіси гірлянд нескладно побачити красиві вогні і значність будівлі з семи веж — «Менора» — найбільший єврейський комплекс в світі. Вища ідея центру — відродження єврейської громади в Україні, а також сприяння в толерантності до всіх націй. Облицьоване спорудження спеціально привезеним єрусалимським каменем.

Комплексом можна не тільки помилуватися зовні, можна і зайти: відвідати екскурсію і музей «Пам’ять єврейського народу і Голокост в Україні», піднятися на оглядовий майданчик, звідки місто можно побачити як на долоні.

Де знаходиться: Дніпро, вулиця Шалом-Алейхема, 4/26

Читайте також: Що подивитись в Одесі за 2 дні

Культурна програма

Різноманітність культурної програми Дніпра однією статтею не осягнути, проте ми постараємося виділити найбільш знамениті. Розглянемо непорушні надбання міста, а також дізнаємося, де живе і процвітає сучасне мистецтво. Почнемо з музеїв, виставкових залів і галерей, потім розповімо про театри, закінчимо місцями, де мешкає сучасне мистецтво.

Будинок органної та камерної музики

Неперевершений 12-тонний орган фірми «Зауер» знаходиться в Свято-Миколаївському (Брянськом) соборі — це пам’ятник архітектури XX століття, в той час собор вважався найкрасивішою спорудою в місті. Будинок органної та камерної музики — це одна з ключових пам’яток міста. Побудований собор в 1915 році, а орган встановлений в 1986 році. Архітектурну пам’ятку варто подивитися, а ще краще — зайти і послухати безсмертні музичні шедеври.

Де знаходиться: Дніпро, пр. Сергія Нігояна, 66

Театр «Віримо!»

Почав свій шлях театр ще в 1991, тоді позиціонувався як аматорський, був молодіжної театральною студією. Йшли роки, театр привертав все більше гостей, спектаклі хвалили, публіка росла. Тому в 2003 році міська рада вирішила зробити театральну студію офіційним міським театром.

Так аматорська студія стала професійним театром. Сьогодні це місце популярне серед поціновувачів мистецтва і інтелігенції. У репертуарі театру російська, українська і зарубіжна класика, сучасні п’єси: серед них «Том на фермі» Мішеля Марка Бушара, «Прибуткове місце» Олександра Островського та «Руфін і Прісцілла» Лесі Українки.

Театр сміливий, авторський, трупа і постановники не шукають легких шляхів, в кожній виставі нова і неповторна театральна мова.

Де знаходиться: Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 5

Театр одного актора «Крик»

Постановки театру, де один актор, збирають повний зал вже як чверть століття. Подумати тільки, але трупи і численних працівників там не знайти — тільки одна людина — заслужений артист України Михайло Мельник, який працює актором, режисером, постановником, звукорежисером і гримером.

В репертуарі знайдуться спектаклі за сюжетами творів Цвейга, Толстого і Коцюбинського. Зауважимо, що подібних театрів немає в Європі.

Де знаходиться: Дніпро, вул. Грушевського, 1, Будинок Архітектора

Дніпропетровський художній музей

Художній музей — скарбниця Дніпра: зібрано 1700 творів мистецтва XVIII – XXI століть, велика частина яких створювалася великими українським художниками. Також в галереї числяться роботи Рєпіна, Куїнджі, Айвазовського, Коровіна, Левітана і Сєрова.

Музей багатий і колекцією порцеляни Німеччини, Франції, Данії, а також зборами східного мистецтва Японії і Китаю. У 2013 році ЮНЕСКО додала музей в список спадщини людства.

Де знаходиться: Дніпро, вул. Шевченко, 21

Читайте також: 7 туристичних див України

Історичний музей імені Д.І. Яворницького

Музей ім Д. Яворницького відкрився в 1849 році. Історія у музею гілляста, приходили часи занепаду і процвітання. До кінця XIX століття, за сприяння культурних діячів, колекція почала поповнюватися цінними роботами. Музеєм пишалися в імперські часи.

У важкому становищі галерея виявилася на початку минулого століття, і тоді історик і археолог Дмитро Яворницький вирішив врятувати колишню славу, з тих часів музей рухається по шляху розвитку. Сьогодні в колекції числиться 240 000 художніх експонатів, 9 експозиційних і 5 виставкових залів.

Де знаходиться: Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 16

Діорама «Битва за Дніпро»

«Битва за Дніпро» – пам’ятник безсмертному подвигу Другої світової війни, найбільша діорама України і друга за величиною в Європі. Сцени військових дій і атрибути тих часів немов оживають завдяки звуковим і світловим ефектам. Здається, що стаєш очевидцем і свідком тих подій.

Де знаходиться: Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 16

Аерокосмічний музей

Дніпропетровський аерокосмічний музей — єдиний музей ракетно-космічної техніки в Україні. У музеї представлена ​​велика колекція експонатів, яка демонструє розвиток космонавтики в Україні. Гості розглядають космічні станції і ракетні комплекси, аж до кожної конструкційної деталі. Крім цього, в окремому залі показані зразки ракетного озброєння.

Де знаходиться: Дніпро, пр. Гагаріна, 26

Дніпропетровський Планетарій

Дніпровський Планетарій — це доступний кожному портал в космос. Зауважимо, що в Україні числиться п’ять діючих планетаріїв, серед яких дніпровський. Зал планетарія обладнаний спеціальною технікою, завдяки якій ясно видно міріади зірок: здається, що дивишся на безхмарне нічне небо в глушині серед поля.

Більш того, сферичні дзеркала, проектори та оптичні прилади занурюють в чудовий космічний світ, можна ближче і чіткіше розглянути планети, недосяжні зірки, космічні явища, а також зрозуміти природу сонячного затемнення і полярного сяйва.

У програмі планетарію знайдуться шоу, екскурсії та освітні лекції. Планетарій — дивовижна розвага, яка ще й повчає.

Де знаходиться: Дніпро, сп. Крутогорний, 10

Музей ретро-автомобілів «Машини часу»

Музей «Машини часу» — цілковите занурення в 70-і роки СРСР. У музеї представлені раритетні автомобілі, мотоцикли, вантажівки, автобуси, навіть експонати з приватних колекцій.

Відтворили автентичність тієї епохи і загальним антуражем: ліхтарі, заправні колонки, телефонні будки — кожна дрібниця в стилі ретро.

Де знаходиться: Дніпро, вул. Мандриківська, 44

Галерея «Артсвіт»

Художня галерея «Артсвіт» — єдиний повноцінний майданчик сучасного мистецтва в Дніпрі. У галереї виставлені роботи українських художників нової хвилі. Ще організатори проводять лекції, кінопокази, практикуми та авторські виставки.

Відвідувачі знайомляться з різноманітністю сучасного художнього світогляду — платформа заохочує свободу вираження кожного.

Де знаходиться: Дніпро, вул. Січових Стрільців, 4А

Читайте також: Що подивитись у Львові за 2 дні

Гастрономічна програма: вулична їжа, ресторани і кав’ярні

Під час захоплюючих прогулянок неабияк розігрується апетит. Нижче добірка місць, де можна поїсти і приємно провести час. А як приємний бонус – знижки Покупону до 70% на меню кращих закладів Дніпра.

«Grande Gourmande» 

Гастробар «Grande Gourmande» – місце, де ви можете розслабитися і смачно поїсти. Стильний інтер’єр, привітні офіціанти і апетитне меню італійської та японської кухні, – що ще треба для приємного вечора? Особливою любов’ю відвідувачів тут користується соковита піца, млинці і локшина, обов’язково спробуйте!

Де: Зірковий бульвар, 1А; Володимира Мономаха вулиця, 15.
Графік роботи: щоденно, 10:00-23:45.
Середній чек: 300 грн, а зі знижкою Покупону – на 50% дешевше!

«Sailor`s Bay» 

Хочете трохи морської екзотики в самому серці Дніпра? Зазирніть на вогник до «Sailor`s Bay» – стильного закладу в стилі лофт з приголомшливо смачною рибною кухнею. Фішка ресторану – велике середземноморське меню на будь-який смак: від звичайного сендвіча або піци до акулячого м’яса або ската з томатами черрі. По п’ятницях і суботах в закладі грає жива музика і можна поспівати в караоке.

Де: Дмитра Яворницького проспект, 88
Графік роботи: щоденно, 10:00-22:00.
Середній чек: 300 грн, а зі знижкою Покупону – на 50% дешевше!

«Superhero-cafe» 

Любителям супергеройської тематики 100% припаде до смаку атмосфера, що панує в «Superhero-cafe». Це не просто затишне кафе, а з цікавинкою. Це і крафтові напої, і свіжообжарена каві, і найсвіжіші страви і десерти в стилі супергероїв, і дуже смачне пиво для цінителів :). Меню кухні включає в себе суші, піцу, тако, буріто, бургери, сендвічі, салати і снеки, а в меню розваг ви знайдете улюблені комікси Marvel і DC та класні настолки.

Де: Барикадна вулиця, 11А.
Графік роботи: пн-чт 8:00-22:00, пт 8:00-23:00, сб 10:00-23:00, нд 10:00-22:00.
Середній чек: 100 грн, а зі знижкою Покупону – на 50% дешевше!

«Cascara» 

Якщо у вас прокинулося бажання солоденького, і на десерт хочете чогось особливого, то зверніть увагу на симпатичну кав’ярню «Cascara». Унікальні торти ручної роботи, солодощі з натуральних продуктів, кава, какао, гарячий шоколад і фірмові трав’яні і фруктові чаї – просто очі розбігаються! А ще ви завжди можете придбати тут солодкий сувенір в коробочці на подарунок близьким, друзям, колегам або собі додому.

Де: Чернишевського вулиця, 21.
Графік роботи: пн-пт 7:45-20:45, сб-нд 9:00-22:00.
Середній чек: 100 грн, а зі знижкою Покупону – на 50% дешевше! 

У Дніпрі можна провести незабутні культурно-гастрономічні вихідні. Ми постаралися охопити якомога більше обов’язкових місць для відвідування.

Читайте також: 
Найзахопливіші тури та екскурсії Україною
Топ туристичних пам’яток України

Однак не виключено, що нам не вдалося осягнути все розмаїття дніпровських місць для дозвілля. Тому, дніпровці, не ображайтеся, якщо чогось ми не додали в огляд. Краще поділіться своїми улюбленими місцями в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *