Як вибрати свого психолога: за методом і особистими якостями

профессия психолога

Коли рішення про те, що вам потрібна допомога, прийняте, може виникнути ще одна дилема — де шукати відповіді і до кого йти. Як знайти хорошого фахівця і дізнатися, хто саме допоможе? PokuponBlogTeam вивчив різні підходи до психотерапії та готовий поділитися з вами знаннями і знижками на консультації фахівців з ментального здоров’я, щоб перший досвід спілкування з психологом пройшов вдало і ви знайшли метод, який підходить саме вам.

Акції
Показати всі
35 акцій

Читайте в нашому огляді:

Психолог чи психотерапевт: хто вам потрібен?

Консультуванням з питань ментального здоров’я займаються і психологи, і психотерапевти. І ті й інші:

  • використовують психологічні техніки в роботі;
  • керуються етичним кодексом;
  • створюють довірливі відносини з клієнтом.

Але відмінності у них також є:

  • у психотерапевта найчастіше є медична освіта;
  • психотерапевт не тільки консультує, але й може призначати ліки, наприклад антидепресанти;
  • відрізняється і тривалість консультацій: у психолога — 1 або кілька сеансів, у психотерапевта — до декількох років.

До того ж компетенції цих фахівців різні. Психолог допомагає впоратися з життєвими кризами, проблемами в спілкуванні з іншими людьми, вчить, як ефективно використовувати свій потенціал, щоб почуватися краще. Відвідавши консультації хорошого психолога ви зможете підвищити самооцінку і дізнатися методи саморегуляції при стресі.

Психотерапевт працює з більш складними проблемами — панічними атаками, депресією, розладами особистості та психологічними травмами.

Щоб зрозуміти, як вибрати хорошого фахівця, потрібно ознайомитися з різними підходами до терапії, правильно визначити свій запит і подумати, які якості психолога, як людини, вам важливі.

Як знайти свого психолога
Як знайти свого психолога

Методи і підходи психотерапії

Перед тим як записатися на консультацію (онлайн або офлайн) уточніть, на якому підході базуються методи роботи фахівця.

Позитивна психотерапія

Цей підхід базується на ідеї, що за своєю природою людина позитивна і доброзичлива, і підсвідомо прагне до добра. Люди вже наділені всім необхідним, щоб жити щасливим життям — потрібно тільки розкрити внутрішній потенціал. А повна самореалізація можлива, коли людина пізнала свої природні таланти і вміє їх застосовувати.

Переваги методу:

  • проста мова: притчі, метафори, історії;
  • короткостроковий і розрахований на 15-20 сеансів;
  • для будь-яких вікових і соціальних груп.

Підходить для лікування психосоматичних і хронічних захворювань, вирішення особистих проблем і налагодження відносин з близькими.

Екзистенціальна психотерапія

Заснована на екзистенціальній філософії. Екзистенція — це існування, яке відбувається тут і зараз. Така терапія допомагає людині зрозуміти, як влаштоване її життя і що на нього впливає, яким чином вона може знайти мету і сенс. Для цього методу важливо вирішувати питання:

  • призначення і сенсу, цінності життя;
  • відповідальності і вибору;
  • любові і самотності;
  • сенсу і його відсутності існування.

Екзистенціальна техніка підходить тим, хто переживає життєві, кардинальні зміни заради своєї мрії. Адже робота з психологом допомагає осмислити емоції і цінності, вчить вибирати життєвий шлях самостійно і нести відповідальність за вибір.

Досвідчений психолог зможе виявити думки, які не дають вам розвиватися
Досвідчений психолог зможе виявити думки, які не дають вам розвиватися

Когнітивно-поведінкова психотерапія

Одна з найпоширеніших практик, яка діє через виявлення негативних моделей мислення і роботою над ними.

Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ):

  • проста;
  • універсальна;
  • ефективна.

Основа методу — пошук і усвідомлення автоматичних думок (оціночних суджень, миттєвих реакцій на події, які не мають доказів). Це допомагає змінити негативні шаблони мислення, які впливають на життя, — думки, емоції і дії.

Акції
Показати всі
3 акцій

Крім автоматичних думок, КПТ опрацьовує і когнітивні спотворення — помилкові і нераціональні ідеї, які призводять до психологічних проблем. Наприклад, «Це провал», «У мене ніколи нічого не виходить», «Я повинен». Психолог виявляє їх на консультації і допомагає пацієнтові правильно виробляти нові конструктивні патерни мислення.

Метод можна використовувати для психотерапії підлітків. Звертатися до нього радять при фобіях, тривогах, розладах сну, залежностях, нездатності побудувати успішні особисті відносини, підвищеній збудливості і гіперактивності у дітей, а також агресивній та імпульсивній поведінці.

Тілесно-орієнтована психотерапія

Один з нових методів психотерапії, який допомагає впоратися з дисбалансом почуттів і тіла. Будь-які емоції пов’язані з тілесними реакціями. Тому психологи, які практикують тілесно-орієнтовану психотерапію (ТОП), повинні працювати і з тілом — знімати стрес і напруження м’язів, і з емоційними проявами.

Принципи ТОП:

  • душа і тіло людини єдині;
  • тіло не вміє брехати і пам’ятає всі труднощі;
  • якщо не навчитися розуміти підказки тіла, можна захворіти;
  • тіло — відображення характеру;
  • якість життя безпосередньо залежить від тілесних чинників: правильного руху, дихання, відсутність затисків (заняття йогою добре допомагають в комплексі).
Розуміти своє тіло і його потреби важлива частина будь-якої терапії
Розуміти своє тіло і його потреби важлива частина будь-якої терапії

Тілесна терапія допоможе впоратися з хронічним стресом і втомою, порушеннями сну, конфліктами в сім’ї, невротичними станами (тиками). А також буде корисна для спортсменів в аспекті вирішення психологічних проблем і при професійному вигоранні у фахівців різних професій.

Читайте також:
✔️ Як почати займатися йогою
✔️ Дихальна гімнастика

Акції
Показати всі
11 акцій

Психодинамічна терапія

Одна з найбільш ранніх практик. Якщо вам важливо зрозуміти своє минуле і зробити висновки про сьогодення, сміливо обирайте цей підхід. Він допоможе усвідомити себе, свої цінності та цілі.

Принципи психодинамічної терапії:

  • розуміння минулого;
  • звернення уваги на проблеми, з якими стикаються люди, і їхнє визнання;
  • вивчення власних емоцій і їхнє прийняття.

Терапія робить акцент на відносинах між пацієнтом і світом навколо. Допоможе при залежностях, складних стосунках, втраті сенсу життя.

Групова терапія

З назви зрозуміло, що сеанси такого виду психотерапії проходять не тільки з психологом, а й з іншими людьми. Пацієнти зі схожими проблемами утворюють групу і допомагають одне одному подолати труднощі. Під час занять кожен член групи буде вчитися відчувати іншу людину, брати відповідальність за свої вчинки, чесно і відкрито комунікувати.

Групова терапія — місце підтримки
Групова терапія — місце підтримки

Таким чином людині легше буде спілкуватися з людьми поза терапією — адже в колі взаємодопомоги вона прийнята, важлива і її думку вислуховують. Групова терапія підходить тим, хто потребує прийняття суспільством — і дорослим, і дітям.

Трансакційний аналіз

Одна з найбільш зрозумілих і ефективних технік не тільки в психотерапії, а й в освіті і сфері особистісного зростання.

Суть трансакційного аналізу в тому, що кожна людина — цінна, вміє думати і може змінитися, подолавши неправильні установки і власні думки. Важливою є теорія про три аспекти особистості:

  • Батько.
  • Дорослий.
  • Дитина.

Їх ще називають его-станами — людина знаходиться в одному з них в кожен конкретний момент. Якщо навчитися правильно керувати ними і усвідомлено переходити з одного стану в інший, то це допоможе краще комунікувати з близькими і змінити своє життя.

Підходить для лікування невротичних і пограничних розладів, ефективний при вигоранні, прокрастинації, тривогах, низькій самооцінці.

Раціональна психотерапія

Підхід, який використовує розум і логічні пояснення для подолання ментальних труднощів.

Основні проблеми, на які впливає раціональна психотерапія:

  • невизначеність;
  • суперечливість;
  • непослідовність в уявленнях особистості.

Психотерапевт вибудовує логічний ланцюжок в ході роботи — як виникла хвороба, в чому її причина, як змінити ставлення до неї. Раціональна психотерапія ефективна при неврозах, девіантній поведінці (тяга до спиртного, запальність, агресивність при спілкуванні з людьми, провокація бійок).

Гештальт-терапія

Цей підхід працює з ключовими поняттями — цілісністю і повнотою життя. Будь-яка проблема розглядається як незавершена дія — не прожита до кінця ситуація, образа, стримування емоцій. Психотерапевт допомагає завершити такі гештальти, усвідомити досвід і прийняти емоції.

При гештальт-терапії важливо концентруватися на поточному моменті — бути тут і зараз. Кожен емоційний прояв потрібно досліджувати і проживати. Терапевт відстежує також тілесні реакції і лінгвістичні — зміну інтонації, новий мовний зворот, рухи і жести.

В ході терапії людина краще розуміє себе і своє тіло, вона присутня в моменті і не тривожиться.

Звертатися до гештальт-методу рекомендують у випадках:

  • частих стресових ситуацій;
  • фобій;
  • депресивних станів;
  • складності визначення почуттів;
  • морального та фізичного насильства.
Акції
Показати всі
4 акцій

Інтеграційна терапія

Такий метод — еклектичне поєднання різних практик і підходів. Терапевт, аналізуючи стан і психологічні особливості людини, підбирає найбільш підходящі елементи різних психотерапевтичних методик.

З іншого боку, інтеграційна терапія працює з окремими аспектами життя і сприяє процесу інтеграції особистості. Її мета — досягти цілісності всередині людини, в міжособистісних відносинах і стосунках зі світом навколо.

Провокативна психотерапія

Цікавий підхід, в якому психотерапевт бере на себе негативну функцію і стає поганою стороною конфлікту. Спеціаліст повинен довести створений конфлікт до абсурду — навчивши пацієнта комічному відношенню до своїх слабкостей. Вміння сміятися над собою і знайти новий погляд на власне життя — ось чого можна досягти, пройшовши провокативну терапію.

Але психотерапевт залишається професіоналом — метод не перекреслює етичні принципи. Те, що з боку може здатися глузуванням — добре продумана психологічна стратегія.

Провокативна психотерапія може не подіяти, якщо:

  • у пацієнта немає достатньо психологічних ресурсів, щоб вийти зі стану стресу;
  • психолог некваліфікований для цього підходу і не може проаналізувати особливості клієнта і його можливі реакції на провокації.

Читайте також:
✔️ Книги з психології та саморозвитку
✔️ Як розпізнати і боротися з депресією
✔️ Як впоратися з емоційним вигоранням

Яким повинен бути хороший психолог

При виборі фахівця потрібно звертати увагу не тільки на підхід, в якому він працює, а й на інші аспекти професії:

  • освіту (повноцінну і якісну, курси, тренінги);
  • досвід роботи (як довго психолог практикує);
  • відгуки та рекомендації (що говорять про нього клієнти);
  • манера спілкування (як поводиться на сеансах);
  • форма консультацій (онлайн, особиста зустріч, робота в групах).

Хороший психолог вміє слухати і спілкуватися, не засуджує клієнта, а приймає його думки і будь-які стани, він співчутливий, чуйний, правильно підбирає стратегію сеансів і може проаналізувати потреби того, хто прийшов за допомогою. Психолог не повинен схиляти до дружніх або любовних стосунків — для хорошого фахівця неприпустимо перетинати професійну грань.

Пам’ятайте, що ви можете припинити сеанси, якщо вам некомфортно і ви не можете довіритися психологу або метод виявився невідповідним. Ігнорувати власні відчуття в такому питанні не варто — потрібно визначити, підходить вам ця людина чи ні. Адже психотерапія — це процес, в якому відбувається симбіоз сторін. Клієнт — має потребу вирішення проблеми і готовий докласти зусиль, а психолог — знання та інструменти, які допоможуть досягти мети. А мета одна — цілісна і здорова особистість.

Заняття з психологом онлайн
Заняття з психологом онлайн

У будь-якому випадку остаточне усвідомлене рішення повинна приймати тільки людина, яка сама буде відвідувати сеанси психолога. Для когось відгуки не мають значення, а для когось — тільки рекомендація близької людини стане гарантією професіоналізму психотерапевта. Деякі люди ще не звикли до онлайн світу і їм незвично ділитися сокровенним через екран, а для когось — це просто порятунок, адже отримати допомогу можна з усіх куточків країни, не виходячи з дому.

Акції
Показати всі
34 акцій

Якими бувають консультації

Існує кілька видів консультацій із психотерапевтом, і те, який варіант ви виберете, безпосередньо залежить від вашого поточного психологічного стану та завдань, які ви плануєте вирішити за їхньою допомогою.

  • Одноразова консультація: психотерапевт досліджує проблему клієнта і дає йому «дорожню мапу» щодо її подолання. Це можуть бути корисні рекомендації, певні вправи для самостійного опрацювання, вказівки на слабкі місця – клієнт розуміє, в якому напрямку йому рухатися і до чого докласти зусиль, щоб стало легше. Часто навіть одна така консультація може принести полегшення та розкладає все «по поличках», хоча буває навпаки – але це вже привід звернутися до тривалої терапії.
  • Короткострокова терапія (від 3-5 до 10-15 сесій): такий формат передбачає вже більш глибоке опрацювання запитів людини. Протягом курсу фахівець допоможе активувати старі спогади (не завжди приємні) і заново прожити заблоковані або витіснені емоції – і, зрозуміло, післясмак після сесій буде вже не таким радісним, як після одноразової консультації. Але якщо набратися терпіння та пам’ятати, що лікування часто буває болючим, фінал терапії може приємно здивувати.
  • Довгострокова терапія (від 3 місяців до кількох років): потрібна тим, хто хоче пропрацювати дуже тяжкі та глибокі психологічні травми та максимально закріпити досвід, отриманий на сесіях. Також довгострокова терапія корисна тим, хто планує кардинально змінити життя (а будь-які дії у цьому напрямі завжди породжують нові запити). Тривалість такого курсу складно передбачити заздалегідь – кожен випадок є індивідуальним.

Чого очікувати від психотерапії

Важливо пам’ятати, що кожна проблема індивідуальна і до початку терапії складно сказати, скільки часу буде потрібно для вирішення всіх хвилюючих питань. Головне, що ви готові присвятити цьому свою увагу, час і зусилля. Вам потрібно працювати над собою з підтримкою від психотерапевта або психолога. Також важливо усвідомити свою відповідальність за вчинки і рішення.

Чого не потрібно очікувати від терапії:

  • швидких результатів (одна зустріч з психотерапевтом не змінить все ваше життя);
  • порад і вказівок (психотерапевт не буде радити вам, як вчинити або що робити в житті, він виконує роль коуча, який за допомогою навідних запитань, зможе підштовхнути вас до висновків і виходів з ситуації);
  • дива (психотерапія — це довгий шлях, а не чарівна паличка для вирішення життєвих труднощів).

Важливо! Після деяких сесій (особливо тих, на яких торкаються найсерйозніших больових точок) може ставати важко, сумно, безрадісно – про це потрібно обов’язково повідомити психотерапевта, щоб пропрацювати і цей момент теж. Але якщо вам стає гірше після кожної зустрічі, відмовтеся від роботи з цим фахівцем та знайдіть іншого.

Тепер ви знаєте, які методи психотерапії існують і можуть вам підійти, до кого йти зі своєю проблемою і як вибрати хорошого психолога серцем — щоб увійти в нове життя і змінити себе на краще!

Діліться в коментарях, чи був у вас досвід психотерапії і який метод вам найближчий?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *