Як стати дизайнером інтер’єру: від навчання до першого замовлення

У вас є відчуття смаку, стилю і нотка творчості? Ви любите малювати і створювати інтер’єр, але вам не вистачає навичок, щоб обставити простір красиво і функціонально? BlogPokuponTeam розповість які скіли потрібно напрацювати, щоб стати дизайнером інтер’єру (а може і зробити дизайн-проект самому для себе), де навчають цій професії і скільки можна заробляти з нуля.

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Читайте в огляді:

Хто такий дизайнер інтер’єрів і чим він займається

Сьогодні дизайнер інтер’єрів – це професіонал досить широкого профілю, який займається розробкою концепції, підбором матеріалів, облаштуванням житлових і робочих приміщень. В цілому, будь-який внутрішній простір може стати гарним, зручним і функціональним завдяки умілим рукам професійного декоратора.

Професія дизайнера не тільки цікава, а й високооплачувана (як в Україні, так і за кордоном), а той факт, що замовлення можна виконувати онлайн робить її ще більш бажаною і затребуваною.

Хто такий дизайнер інтер'єрів і чим він займається
Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Показати всі
1 акцій

Що потрібно знати для роботи дизайнера?

1. Основи ергономіки. Це взаємодія людини з навколишнім середовищем таким чином, щоб їй було комфортно перебувати в приміщенні.

2. Принципи композиції. Без розуміння композиції в інтер’єрі ви не зможете створити «чіпляючий» дизайн. Для цього зазвичай вибирають так званий центр (це може бути стіл, ліжко, вікно, або декоративна перегородка) і вже навколо нього вибудовують всю подальшу концепцію дизайну.

Дизайнер інтер'єрів

3. Розбиратися в проектній документації. Без чіткого розуміння креслень приміщення та інженерних мереж можна не тільки наробити серйозних помилок, але і «потрапити на гроші» через неправильні розрахунки закупівлі матеріалу.

4. Комп’ютерні програми. Деякі професіонали віддають перевагу паперовим макетам і малюнкам від руки, проте більшість дизайнерів використовують сучасне програмне забезпечення. Віртуальні ескізи можуть повністю занурити замовника в проект, допомагаючи йому побачити і уявити себе в новому просторі. Для роботи вам знадобиться софт на основі BIM-технологій (інформаційна модель будівлі).

Дизайнер інтер'єрів
Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
244 акцій
  • Найпопулярніші «Autodesk Revit» і «ARCHICAD», де легко можна зібрати 3D модель приміщення за допомогою готових блоків з бібліотеки, а документація по ДСТУ взагалі формується в процесі створення.
  • Старий добрий «AutoCAD» вважається класикою і до сих пір часто використовується професіоналами. Тут наголос робиться на розробку креслень, які пізніше переносяться в тривимірний простір. Якщо у вас невеликий досвід у проектуванні, то ризикуєте заплутатися в файлах і витратити купу часу на моделювання.
  • «3ds Max» і «SketchUp» – найкраще рішення для візуалізації. За допомогою «3дс Maкс» можна створювати приголомшливі і реалістичні інтер’єри, але ПЗ дороге і вимагає зв’язки з іншими програмами. «Скетчап» – дешевша, але гідна альтернатива для початківця дизайнера (простий інтерфейс, є безкоштовна версія).
Як працює сучасний дизайнер інтер'єру
Як працює сучасний дизайнер інтер’єру

5. Від історії до трендів. У будь-якій творчій професії важливо слідувати трендам. Для цього потрібно читати відповідну літературу, ходити і «надивлятися» цікаві рішення, вникати в нові тенденції і вміти впроваджувати їх в свої проекти. Зловити натхнення можна у більш досвідчених колег і на профільних сайтах:

  • www.elledecor.com – один з топових веб-ресурсів, де крім безлічі інтер’єрів можна ознайомитися з новинами і трендами.
  • www.apartmenttherapy.com – хороший сайт для дизайнера. Тут є цілі статті з ілюстраціями приміщень «до і після» ремонту.
  • www.houzz.ru – велика галерея для натхнення російською мовою.
  • www.remodelista.com – цінний сайт для новачка, тут велика кількість публікацій з порадами по ремонту, і рубрика «Вкради цей Look» з уже готовими рішеннями.
  • pinterest.com – соціальна мережа і фотохостинг, де можна не тільки дивитися, а й викладати фотографії своїх проектів.
Як працює дизайнер інтер'єру

6. Розбиратися в стилях. У дизайні, як в будь-якій науці, є фундамент, без якого ви зможете побудувати хіба що замок на піску. Дизайн інтер’єру має безліч різних стилів (більше 30-ти), які необхідно знати, розрізняти і вміти з ними працювати. Найпопулярніші в наш час:

  • максималізм – велика кількість яскравих фарб і деталей, найчастіше використовується у вітальнях і коридорах;
  • мінімалізм – переважає нейтральна і світла колірна гамма, прості лінії, багато простору (повітря). Підійде для смарт-квартир і офісів;
  • лофт – так званий промисловий стиль, який викликає відчуття незавершеності (високі стелі, неприкриті труби, необроблені цегляні стіни). Підходить для офісних приміщень та креативних молодих людей;
  • скандинавський стиль – світлий інтер’єр з яскравими елементами і дерев’яними меблями;
  • прованс – легкий і романтичний стиль в м’яких і теплих тонах. Тут переважають флористичні мотиви, зістарені меблі, порцеляновий посуд;
  • бароко – розкіш і гламур, велика кількість оксамиту, золота і бронзи. В інтер’єрі використовуються темні благородні тони (бордовий, коричневий, синій). Такий інтер’єр найчастіше обирають для дорогих готелів і спалень.
Лофт в дизайні інтер'єрів
Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 35% на меню кухні в «Gulo Хачапурі»
Київ, Еспланадна вулиця, 30
-35%
0 грн
25 грн
Показати всі
74 акцій

 7. Вміти поєднувати кольори. З почуттям смаку народжуються не всі, його можна розвивати і напрацювати, тим більше, якщо мова йде про підбір кольорової палітри для оформлення приміщення. На допомогу молодому декораторові BlogPokuponTeam підібрала кілька корисних сайтів:

  • paletton.com – один з найпопулярніших сайтів колірних схем;
  • materialpalette.com – максимально простий інтерфейс сайту допоможе в лічені секунди знайти потрібні рішення;
  • coolors.co – відмінний онлайн-генератор допоможе підібрати до п’яти відтінків, які ідеально поєднуються між собою.

8. Мати задатки емпатії і комунікабельності. Щоб не переробляти макети по сто разів візьміть в звичку уважно прислухатися до всіх побажань клієнта. А наполегливість і вміння домовлятися допоможуть направити в правильне русло відносини з виконробом і будівельниками об’єкта.

Дизайн інтер'єрів

Читайте також: 
✔️ Як вдало оформити дизайн квартири або будинку 
✔️ Декор для дому своїми руками 
✔️ Як правильно клеїти шпалери

Де навчатися дизайну інтер’єру?

З нуля дизайну вчитися складно, а самостійно практично неможливо. Тому краще відразу підшукати собі профільні курси або ВНЗ. Куди відправитися за професією читайте нижче.

Курси

Для того, щоб швидко почати працювати можна пройти відповідну програму навчання. Цього вже буде досить, щоб взяти перші замовлення. Якщо курси онлайн – ще краще: так ви зможете отримувати знання в будь-якому місці і в будь-який зручний час.

Але найголовніша цінність такого виду навчання – це витримка тільки необхідної та практичної інформації, яка потрібна для роботи.

Що робити, щоб стати дизайнером інтер'єру?

Завдяки цьому формату навчання можна швидко почати свій власний бізнес. Спочатку вам потрібно відкрити ФОП, а потім розмістити свою пропозицію на платформах онлайн-оголошень, починаючи від OLX і закінчуючи спеціалізованими сайтами по типу design-mate.ru.

Чи можна стати декоратором без вищої освіти?
Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
231 акцій

Профільна освіта у ВНЗ

Якщо у вас багато часу і ви 100% визначилися з вибором професії, найочевидніший шлях – отримати відповідну освіту у ВНЗ. Ми зробили Топ 5 університетів в Україні і дізналися скільки в середньому коштує навчання за рік.

Топ 5: Куди вступати в Україні:

  • Київський Національний Університет Технологій та Дизайну.
  • Академія сучасного мистецтва ім. Сальвадора Далі.
  • Інститут дизайну спілки дизайнерів України.
  • Закарпатська Академія мистецтв.
  • Дніпровський Національний Університет ім. Олеся Гончара.

Вартість послуг за рік в залежності від закладу і форми навчання:

  • Молодший бакалавр – від 10000 до 67100 UAH.
  • Бакалавр – 13330-23000 UAH.
  • Магістр – 15200-39050 UAH.
Які предмети потрібно здавати, щоб поступити на дизайнера?
Які предмети потрібно здавати, щоб поступити на дизайнера?

Що потрібно здавати для вступу?

На вступних, крім творчого конкурсу обов’язково потрібно здавати Українську мову та літературу, Математику. Не скрізь, але ще можуть бути предмети на вибір: Історія України, Географія, Біологія, Іноземна мова, Фізика, Хімія.Читайте також: 

Якщо ви відчуваєте, що потрібно підтягнути знання перед іспитами, заходьте в розділ «Навчання» на сайті Покупона. Тут можна вибрати онлайн-заняття і різні корисні курси по знижці до 96%.


Поступити на дизайнера

Фільми та література

В якості альтернативного джерела навчання можуть послужити фільми і книги, які допоможуть поглянути на професію під іншим кутом і надихнутися історією життя іменитих дизайнерів.

Фільми

  • «BIG Time».
  • «Американське життя: Френк Ллойд Райт».
  • «Генії дизайну».
  • «Начерки Френка Гері».
  • «Мілтон Глейзер: інформувати і захоплювати».
Фільми для дизайнерів

Книги

  • «Дизайн інтер’єра. Як відкрити свою справу».
  • «Рецепти щасливого інтер’єру».
  • «Історія дизайну інтер’єрів. 6 000 років історії».
  • «Дизайн як він є».
  • «Колір. Енциклопедія».

Що по грошах? Середня зарплата дизайнера в Україні та за кордоном

Заробітна плата дизайнера інтер’єрів не є фіксованою, але може варіюватися в залежності від його досвіду роботи, складності виконуваних замовлень, репутації.

Можливості для реалізації широкі – починаючи від помічника декоратора в агентстві, закінчуючи фрілансом.
Можливості для реалізації широкі – починаючи від помічника декоратора в агентстві, закінчуючи фрілансом.

Робота в Україні

  • Помічник дизайнера в офісі заробляє від 7000 до 15 000 гривень.
  • Дизайнер інтер’єру, 3d визуализатор: 15 000-80 000 грн, в залежності від кваліфікації та місця розташування. Причому робота віддалено оцінюється трохи нижче, ніж в агентстві.
  • Зарплата фрілансера необмежена: початківець декоратор бере від 8000 гривень за об’єкт, дизайнер зі стажем отримує від 700 грн за квадратний метр.
Деякі професіонали віддають перевагу паперовим макетам і малюнкам від руки
Деякі професіонали віддають перевагу паперовим макетам і малюнкам від руки

Скільки заробляє дизайнер інтер’єру за кордоном?

  • Італія: 1000-3000 €, але ви можете також зустріти пропозицію на суму до 15000 євро.
  • Росія: від 450 євро (дизайнер без досвіду) до 1750 – професіонал.
  • Чехія: від 1600 € помічником, до 5000 – старший дизайнер.
  • США: 2 000-9 000 $.
  • Польща: 600-3300 Євро.
  • Латвія: 1300-2000 €.

Чек-лист для початківця дизайнера
Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Онлайн-курси по SMM соцмереж від «SMM & Event»
Вся Україна
-58%
1800 грн
749.0 грн
Показати всі
97 акцій

Чек-лист для початківця дизайнера

Зберігайте собі поради від професіоналів: з чого почати роботу, що за чим робити і як сподобатися замовнику.

  • Перша зустріч із замовником. Клієнт розповідає свої побажання, показує референс.

Обов’язково підготуйте список питань заздалегідь, щоб під час зустрічі не повисло незручне мовчання: дізнайтеся в якому ритмі живе замовник, чи є у нього сім’я, тварини, які кольори в інтер’єрі полюбляє, чим захоплюється, як проводить час вдома.

Віддалена робота дизайнера
  • Заміри і відправка необхідних документів. Запросіть технічну документацію приміщення, фотографії, плани комунікацій.

Віддалена робота дизайнера хороша тим, що обмін інформацією відбувається максимально швидко: зустріч можна організувати через онлайн-дзвінок, а скани документів перекинути по електронній пошті або через месенджери соціальних мереж. Але невід’ємна частина для старту – все ж технічний виїзд на місце.

  • Планування і розробка проекту. Отримавши всю необхідну інформацію приступайте до проекту. Відразу ж враховуйте норми узгодження перепланування. Існує ряд законів, які не можна порушувати (наприклад, руйнувати несучі стіни, переносити кухню або санвузол над житловою кімнатою сусідів, закривати доступ до лічильників, сантехнічних стояків і вентиляції). Потім, в залежності від запиту, відпрацюйте кілька варіантів для замовника внутрішньої обробки, освітлення, меблів, підберіть аксесуари.

Якщо перші проби пера не сподобаються клієнтові – не впадайте у відчай, ці ескізи підуть вам в портфоліо. 

Втілення ескізу в життя
  • Втілення ескізу в життя. Найчастіше, клієнт замовляє тільки ескіз приміщення, а ремонт робиться своїми силами. Іноді в обов’язки дизайнера входить і підбір матеріалів в будівельному магазині, робочої бригади, підрахунок кошторису, контроль за ходом ремонту. В цьому випадку проект потрібно створювати спочатку з розрахунком і прикладами матеріалів, з вартістю і посиланнями на магазин.

Дочекайтеся остаточного схвалення клієнта (бажано в письмовому вигляді) і приступайте до втілення проекту в життя. Не бійтеся віддаленої роботи – ви зможете підтримувати зв’язок з виконробом дистанційно.

І пам’ятайте, кожне замовлення виконується за своєю схемою в залежності від складності та вихідного ТЗ (можуть бути вже куплені матеріали, або зроблена частина ремонту), тому дотримуйтеся нашого чек-листа і будьте уважні до техзавдання.

Дизайн максималізм

Безсумнівно, дизайн інтер’єру – це захоплююча і творча професія, яка приносить не тільки естетичне задоволення, а й непогані гроші. Не забувайте – щоб стати хорошим дизайнером необхідно постійно вчитися і вдосконалювати свої знання.

Серед вас є дизайнери інтер’єру: любителі або професіонали? Пишіть в коментарях, як ви прийшли в професію і що привабило вас в цьому ремеслі.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *