Біоімпедансний аналіз тіла – допомога в корекції ваги

Прагнення до досконалості тіла притаманне всім, хто не лінується доглядати за собою і готовий докласти всі зусилля, щоб привести себе в форму. Більшою мірою старання жінок спрямовані на те, щоб схуднути, (рідше – набрати вагу), а чоловіків – щоб наростити м’язову масу і добитися ідеального рельєфу. У відповідності з цими цілями підбирається і система харчування, але краще і більш правильно коригувати вагу не на око, а за допомогою апаратних методів контролю, одним з яких є біоімпеданс. Що таке біоімпедансний аналіз тіла, для чого він потрібен і як допомагає схуднути або набрати вагу без шкоди для здоров’я – читайте в нашій статті.

Що таке біоімпеданс

Щоб зробити процес схуднення і нарощування м’язової маси максимально ефективним та безпечним для здоров’я, недостатньо зовнішніх вимірів (вага тіла та його об’єми). Зайва вага, якої багато хто прагне позбутися, буває різною, має різний склад, кількість води, жирової і активної клітинної маси (АКМ) або м’язів.

Важливо розуміти, що при схудненні йде саме жир, а не м’язи, адже при надмірному зниженні активної клітинної маси страждають внутрішні органи. Контроль змін ваги зсередини дозволяє здійснювати біоімпеданс – неінвазивний якісний аналіз складу тіла. 

Методика заснована на вимірюванні біоелектричного опору різних тканин організму за допомогою спеціального апарата – біоімпедансного аналізатора, при цьому через тіло пропускають легкий і безболісний електричний струм. В результаті отримують дані про вміст в організмі рідини, жиру і худої (без жиру) маси. Аналіз дозволяє коригувати рівень фізичних навантажень, підбирати оптимальну дієту (докладніше про різні системи харчування читайте у нашій рубриці), моніторити ефективність прийнятих заходів по корекції ваги протягом всього періоду виконання програми по схудненню і/або нарощуванню м’язової маси.

Кому потрібен біоімпеданс

Біоімпедансометрія рекомендована людям, які:

  • страждають ожирінням і хочуть позбутися зайвої ваги за допомогою дієтотерапії (аналіз потрібно робити до дієти, під час і після неї);
  • страждають розладами харчової поведінки (нервовою анорексією, компульсивним переїданням), онкологічними захворюваннями;
  • мають ендокринні захворювання (діабет, метаболічний синдром);
  • мають хронічні хвороби печінки, нирок, травної системи, серця і судин;
  • цікавляться своїм здоров’ям і хочуть покращити його стан за допомогою найбільш відповідного раціону харчування (про те, як харчуватися правильно, читайте в окремій статті);
  • займаються спортом, у тому числі професійно, для більш ефективного коригування ваги.

Є і протипоказання: вагітність, наявність кардіостимуляторів та іншої електроніки, імплантованої в тіло.

Як проходить біоімпедансометрія: підготовка та процес

Процедура передбачає мінімум дискомфорту
Процедура передбачає мінімум дискомфорту
  • Насиченість тіла водою – той фактор, який може викликати спотворення результатів (предмет критики цього методу): електричний струм, проходячи в тілі шляхом найменшого опору, через те, що ви попили, може не виявити деякі ділянки з жировими відкладеннями. Тому, перед процедурою біоімпеданса не можна пити 2-3 години і приймати їжу (краще не їсти з вечора і прийти вранці натщесерце). За 3-4 години утриматися від фізичних навантажень, за півгодини до аналізу – звільнити сечовий міхур. 
  • По-перше, роблять заміри зовнішніх параметрів тіла (вага, зріст, об’єми грудей, талії, стегон, зап’ястя). 
  • Пацієнт лягає на кушетку (є також моделі апаратів, які роблять процедуру в положенні стоячи), до його зап’ясть і кісточок кріплять електроди і включають апарат. Процедура абсолютно безболісна, не викликає ніяких відчуттів.
  • Протягом декількох секунд відбувається зчитування апаратом біоімпеданса необхідних показників, після чого він видає результат у вигляді таблиці.
Таблиця оцінки складу тіла (біоімпедансний аналіз)
Таблиця оцінки складу тіла (біоімпедансний аналіз)

Біоімпедансний аналіз: розшифровка отриманих даних

Розібратися в таблиці результатів біоімпеданса можна і самостійно, але краще звернутися до персонального тренера (в тому числі онлайн, не виходячи з дому), зекономивши до 90%, або проконсультуватися у лікаря-дієтолога зі знижкою до 80% (у тому числі онлайн, тоді економія досягає 90%) – акційні пропозиції на сайті Покупон оновлюються щодня. 

Нижче – про основні показники, які відображені в таблиці.

  1. Загальна рідина в організмі, у тому числі внутрішньоклітинна і міжклітинна. Якщо відсоток міжклітинної рідини перевищує норму, можна зробити висновки про наявність набряків – це свідчить про проблеми з нирками або серцем. Низький вміст міжклітинної рідини (кров густа) – про ризик утворення тромбів, розвиток інфарктів, інсультів. Якщо такий показник припадає на період активних фізичних навантажень, то потрібно терміново збільшити об’єм споживаної рідини. 
Норма рідини в організмі
Норма рідини в організмі
  1. Індекс маси тіла (ІМТ) – показує, наскільки відповідає вага вашому зростанню. Цей показник підраховують різними методами, в тому числі з допомогою біоімпеданса.
Індекс маси тіла (ІМТ)
Індекс маси тіла (ІМТ)
  1. Швидкість основного обміну – та кількість енергії (ккал), яку тіло витрачає в стані спокою за 24 години. Ці калорії в кожному разі будуть витрачені організмом на необхідні життєво важливі процеси, і у кожної людини ця кількість індивідуальна. Чим більше це число, тим активніше ви спалюєте енергію, чим менше – тим легше відбувається набір ваги, і цей ризик існує навіть при дотриманні правильного раціону. 
  2. Активна клітинна маса (АКМ) – всі органи, кістки, м’язи, нервові клітини разом із рідиною, що входить до їх складу. Недостатня АКМ може свідчити про наявність хвороб внутрішніх органів. В процесі схуднення важливо стежити за динамікою активної клітинної маси і не допускати, щоб маса тіла знижувалася за її рахунок, а обсяг жиру при цьому стояв на місці. Норма АКМ становить від 75 до 85 % від загальної ваги тіла. 
  3. М’язова маса: формулювання говорить саме за себе – це маса всіх м’язів в організмі. Якщо ви захоплені силовими тренуваннями і хочете наростити м’язову масу – за динамікою цього показника потрібно стежити. При неправильному раціоні харчування, невідповідній дієті м’язова тканина «йде» швидше жиру, ви худнете, але зовсім не так, як хотілося. Норма м’язової маси в організмі здорової людини – від 30 до 40%. 
Приклад розшифровки біоімпедансного аналізу
Приклад розшифровки біоімпедансного аналізу 
  1. Кісткова маса – занадто «легкі» кістки свідчать про підвищений ризик розвитку остеопорозу, крихкості кісток. Якщо дієта належним чином не збалансована, то в організмі може виникнути нестача вітамінів і мікроелементів, зокрема кальцію (докладніше про те, як перевірити свій вітамінний статус читайте в нашій окремій статті). Крім здоров’я кісток, кальцій важливий для багатьох найважливіших процесів в організмі: він сприяє згортанню крові, м’язових скорочень, проходженню нервових імпульсів тощо.
  2. Жирова маса: основна мета схуднення – прибрати зайвий жир, за винятком тієї кількості, яке необхідно в якості енергетичного резерву, для обмінних процесів, збереження тепла.
Відсотковий вміст жиру в організмі
Відсотковий вміст жиру в організмі

Робити спрощену біоімпедансометрію і визначати склад тіла (кількість жиру, м’язів і води в організмі) можна не виходячи з дому за допомогою спеціальних вагів-аналізаторів, які продаються в інтернет-магазинах.

Таким чином, контроль за процесом корекції ваги можна здійснювати як за зовнішніми показниками, так і внутрішніми, що ще більш важливо для здоров’я. Бажаємо вам успіхів на шляху до досконалості і здоров’я вашого тіла, а якщо залишилися питання – задавайте їх у коментарях:)

2 коментарів
  • Василь

    А де в Коломиї можна пройти зважування?

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Доброго дня, Василь, якщо в Коломиї немає центрів, де проводять біоімпедансний аналіз тіла, і ви намагаєтесь ефективно вирішити проблему зайвої ваги, тоді зручніше придбати домашні діагностичні ваги-аналізатори з функцією вимірювання частки м’язової, кісткової і жирової маси, їх співвідношення, рівня вісцерального жиру, подобе споживання калорій тощо. Це дозволить постійно відстежувати динаміку, прогрес, зміни в тілі, контролювати досягнутий результат. Дякуємо, що читаєте наш блог.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *