Як підготуватися до ЗНО: поради та рекомендації для абітурієнтів

Починаючи з 2002 року, щоб вступити до вищого навчального закладу в Україні, абітурієнти мають проходити зовнішнє незалежне оцінювання, ЗНО. Програма включає 3 іспити: 2 обов’язкові та 1 предмет на вибір. 

У 2022 році з початком повномасштабної війни в країні і складнощів для вступу до українських ВНЗ, які виникли у зв’язку з цим, МОН України вирішило спростити вступну кампанію і запропонувало як альтернативу ЗНО – національний мультимедійний тест. Завдання НМТ складені відповідно до чинних програм ЗНО. Докладніше про вступні іспити у 2023 році читайте тут. А тим часом ми маємо для вас кілька корисних рекомендацій, як швидко підготуватися до ЗНО та скласти іспити на максимальний бал.

Акції
Показати всі
1 акцій

Як підготуватися до ЗНО: обов’язкові або базові предмети

Аби поступити до ВНЗ на обрану спеціальність, абітурієнтам необхідно скласти тестування з трьох обов’язкових предметів та, якщо є бажання та необхідність, вибрати спеціальні. Загалом до переліку предметів ЗНО входить 11 дисциплін.

Обов’язковими для складання є:

  • Українська мова або українська мова та література (в залежності від вимог ВНЗ).
  • Математика (два рівня тесту: стандарт або профільний, в залежності від рівня, на якому вивчалася математика.)
  • Історія України або англійська мова – на вибір абітурієнта.
  • 4-й предмет на вибір: історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова – залежно від вимог ВНЗ, в який ви збираєтеся вступати.
  • 5-й предмет на вибір.
Крупним планом: рука тримає олівець, людина вирішує тестові завдання

Українська мова

Готуючись складати тести з української мови, важливо розуміти, що вам знадобиться матеріал, який було пройдено за весь час перебування у школі: фонетика, морфологія, синтаксис. І навіть якщо з грамотністю проблем немає, дуже важливо повторити всі правила, велика кількість яких за роки навчання могла просто вивітритися з пам’яті.     

  • Починайте повторювати мову з розділу фонетики: освіжіть знання про наголоси, згадайте, як рахувати звуки в словах. 
  • Згадайте морфологію: це частини мови, їхня взаємодія між собою, правила словозміни. 
  • Особливу увагу приділіть синтаксису, якому присвячено левову частку завдань в тестах: побудова речень – далеко не найпростіша тема, тому тут потрібно багато практики.
  • Готуйтесь до тестів з мови за принципом «від теорії до практики»: спочатку ви повторюєте правила, потім виконуєте тренувальні тести, а якщо тема складна – розгорнуті вправи з підручників та посібників. 
  • Також не забувайте читати, практикувати аналіз тексту, тренуйтеся в написанні творів – адже, крім тестів, на вас чекає завдання з написання власного тексту.
Титульний аркуш тестів з української мови та літератури

Українська література

Готуватися до тестування з української літератури потрібно заздалегідь. Аби гарно скласти тести, вам потрібно орієнтуватися у величезній кількості тем, починаючи з фольклору та стародавніх пам’яток літератури і завершуючи сучасними творами.

  • Кращий спосіб підготуватись до ЗНО з української літератури – прочитати всі програмні твори. Якщо ви щось упустили з програми, якомога раніше починайте надолужувати згаяне: читайте, конспектуйте від руки, аби краще запам’ятати сюжет та персонажів.
  • Якщо ви пізно почали готуватися, не встигаєте прочитати все або вам потрібно освіжити спогади про твори, які ви читали давно, допоможуть стислі тексти (знайти скорочені версії та перекази творів програми ЗНО 2021 можна тут). 
  • Крім конспектів, для кращого запам’ятовування та розуміння сюжетних деталей обговорюйте з кимось кожну прочитану книгу. Для цього, до речі, ідеально підійдуть онлайн-заняття з підготовки до ЗНО, які значно полегшують процес засвоєння учбового матеріалу.
  • Найголовніше, що необхідно запам’ятати про прочитані твори для успішного складання тестів, – жанрова специфіка, імена та характеристика персонажів. Також важливо знати знакові дати, періоди та персоналії історії української літератури.
  • Дивіться екранізації програмних творів – це допоможе краще запам’ятати сюжет та характерні особливості головних героїв.
Підлітки вирішують тести, сидячи по одному за партами

Математика

Готуючись до тестування з математики, пам’ятайте: на ЗНО на вас очікують не стандартні нудні задачки, а нетривіальні завдання, в яких стануть у пригоді кмітливість та логіка.

  • Для підготовки до ЗНО з математики почніть повторювати матеріал з 7 класу, аби освіжити в пам’яті вже вивчене та заповнити прогалини, якщо вони є. Поступово переходьте від простих до більш складних тем. 
  • Аби теорія краще закріпилася в голові, після кожного тематичного блоку практикуйтеся, вирішуйте тести. Якщо якась тема дається важко, приділяйте більше часу практиці: вирішуйте якомога більше задач з підручників, спеціальних посібників з математики та тестів за минулі роки онлайн. Нехай вони будуть однотипними, проте ви наб’єте руку і почуватимете себе впевненіше на тестуванні. 
  • Вчіть формули, адже підглядати на тестуванні заборонено! Формули важливі для вирішення задач з тригонометрії, яка займає значне місце в тестах. Випишіть їх собі на окремий аркуш, повторюйте, регулярно використовуйте, практикуючись у вирішенні задач, і не забудьте передивитись перед тестуванням.
  • Навіть якщо відкладали підготовку до останнього, це не значить, що від неї варто відмовитися зовсім («все одно не встигну» – таку позицію часто займають ті, хто довго не міг змусити себе взятися за розум). Підтягніть хоча б найслабкіші теми та повторіть ті, в яких знаєтесь добре, – таким чином ви отримаєте шанс здати ЗНО на задовільну або навіть добру оцінку.  
  • Якщо ви знаєте свої слабкі місця та розумієте, що самостійно з їх освоєнням не впораєтеся, позаймайтеся з репетитором, тим більше що на Покупоні є можливість записатися на онлайн-курси підготовки до ЗНО зі знижкою до 60%.
Хлопець готується до складання тестів
Акції
Показати всі
1 акцій

Історія України

До ЗНО з історії України підготуватися нелегко, але якщо почати заздалегідь, то можна добитися успіху. Під час підготовки до тестів важливо пам’ятати, що історія – це не просто набір дат та імен, а хронологічна послідовність подій та періодів, пов’язаних між собою логічними причинно-наслідковими зв’язками. Як з усім цим розібратися?

  • Всі-всі-всі дати заучувати не треба. В будь-якому підручнику з історії виділено найголовніші – їх і треба виписати на окремий аркуш та регулярно перечитувати, аби вони відклалися у пам’яті. Тільки не починайте вчити дати за тиждень-два до ЗНО (хіба що ви маєте супер-пам’ять та швидко запам’ятовуєте великі об’єми інформації). На те, щоб вони надійно закріпилися у вашій голові та не плуталися, знадобиться кілька місяців.  
  • Відзначайте закономірності. Для кожної історичної дати розпишіть, що їй передувало та які наслідки вона мала.
  • Підключайте асоціативне мислення! Розподіліть всі важливі факти за епохами, а кожну епоху відзначте яким-небудь притаманним символом (наприклад, для Київської Русі підійде шапка Мономаха, а для періода Козаччини – гетьманська булава). Кожній події присвоюйте певний символ, в залежності від епохи, – таким чином вам буде легше запам’ятати, який факт до якого історичного періоду відноситься.
  • Читайте художню літературу, життєписи видатних діячів – це старий, перевірений і практично безвідмовний спосіб утримати в пам’яті сухий фактаж; яскраві деталі та характери, емоційні враження від прочитаного сприяють кращому запам’ятовуванню. Використовуючи цей метод, ви можете вбити одним пострілом двох зайців, адже чимало художніх творів, в яких йдеться про події історії України, входять до програми з української літератури.
  • Працюйте з візуальним матеріалом: історичними мапами, портретами політичних та культурних діячів, витворами мистецтва та світлинами пам’яток архітектури. Для успішного вирішення тестів бажано пам’ятати, як виглядають Золоті ворота у Києві, вміти відрізнити Богдана Хмельницького від Івана Скоропадського та визначити на мапі межі того чи іншого політичного утворення, яке існувало в певний період на території України. Альтернативне джерело знань з історії, відмінна візуалізація, легке сприйняття матеріалу – книжну підготовку з іспиту можна підкріпити відвідуванням виставки в музеї «Становлення української нації».
  • Запишіться на онлайн-підготовку до ЗНО з історії України, якщо не впевнені у своїх силах, і вам не вдається знайти правильний підхід до вивчення цього далеко не найпростішого предмета.
Підлітки готуються з ноутбуком та зошитами
Акції
Квиток до музею «Становлення української нації»
Київ, Лаврська вулиця, 27
-46%
350 грн
189.0 грн
Показати всі
3 акцій

Англійська мова

ЗНО з англійської мови – непросте випробування, незалежно від того, вступаєте ви на перший курс ВНЗ або до магістратури.

Тести з англійської мови поділяються на три частини:

  • «Читання» (спираючись на прочитаний текст,, необхідно відповісти на тестові запитання);
  • «Використання мови» (у цьому блоці необхідно використати свої знання з фонетики, морфології та синтаксису англійської мови); 
  • «Письмо» (потрібно буде написати коротке есе англійською). 
Акції
До 16 занять англійською в «Ideal International»
Вся Україна
-64%
2500 грн
879.0 грн
До 16 занять англійською дітям у «Clever Land»
Львів, Куликівська вулиця, 18А
-59%
1280 грн
760.0 грн
Показати всі
4 акцій

Наші рекомендації з підготовки до ЗНО з англійської мови:

  • Починайте готуватись заздалегідь. Англійська мова – не той предмет, який можна опанувати за місяць до тестів, особливо якщо у вас є з ним проблеми.
  • Опановуйте техніки scanning та skimming для читання текстів. Scanning або вибіркове читання допоможе вам тоді, коли потрібно знайти в тексті конкретну інформацію, відсіявши зайве. Skimming або оглядове читання передбачає поверховий перегляд тексту, як кажуть іноді, «по діагоналі» – подібна техніка допомагає швидко обробляти великі об’єми інформації, виокремлюючи головне та опускаючи другорядні деталі.    
  • Розширюйте словниковий запас: вчіть нові слова, збільшуйте базу синонімів, аби збагатити свою мову. Щоб полегшити процес запам’ятовування нових слів, розбийте лексику по темах та практикуйтеся в усному мовленні та письмово, за допомогою написання творів.   
  • Використовуйте не тільки збірки тестів для підготовки, але й різноманітні учбові посібники, виконуйте розгорнуті вправи, приділяйте особливу увагу граматиці та правопису.
  • Вивчайте англійську цікаво: дивіться англомовні лекції, читайте книги та статті англійською, спілкуйтеся з друзями англійською або знайдіть носіїв мови в соцмережах та практикуйтеся за допомогою листування, дивіться фільми та серіали англійською (до речі, в нас є цікавий огляд фільмів, які допоможуть вам підтягнути вашу англійську, а якщо час підганяє, читайте, як швидко вивчити англійську).  

Якщо ви відчуваєте, що вам необхідна допомога тічера, щоб підтягнути мову, запишіться на курси англійської мови, у тому числі онлайн форматі зі знижкою до 90%. Це допоможе підтягнути всі хвости і покращити навички читання, письма та спілкування англійською.

Підготовка до англійських тестів з ноутбуком, на екрані якого британський прапор

Спеціальні предмети

Якщо крім основних предметів ви збираєтесь складати ЗНО з додаткових дисциплін (з фізики, хімії, біології, географії, правознавства або будь-якої іноземної мови, яка може знадобитися при вступі на обрану вами спеціальність), правила підготовки до тестів мало чим будуть відрізнятися від згаданих вище.

Ось загальні принципи, які допоможуть під час підготовки до ЗНО з будь-якого предмета:

  • Починайте готуватися заздалегідь, аби добре опанувати весь масив інформації та відточити практичні навички до автоматизму.
  • Підготовка повинна бути систематичною, послідовною та регулярною, щоб матеріал запам’ятовувався рівномірно. Складіть графік підготовки з кожного предмету. Розпишіть часові межі для кожної теми або просто роздрукуйте собі перелік тем – це допоможе вам максимально зосередитися на заняттях та нічого не пропустити. Крім того, ви будете бачити, скільки вам ще залишилось вчити та повторювати. 
  • Вивчивши теорію, обов’язково відпрацьовуйте її на практиці, аби складні математичні обчислення або мовні завдання, запропоновані  на тестуванні, не вибили вас з ладу. Щоб встигнути вирішити всі завдання, потрібно довести практичні вміння до автоматизму.
  • Постійно вирішуйте тести. Пройдіть тести за минулі роки, закупіться тестовими збірками – таким чином зможете відточити навички, побачите слабкі місця та прогалини у власних знаннях, зрозумієте, що необхідно підтягнути.
  • Трапляється таке, що вам потрібно скласти певний предмет, але ви мало що в ньому тямите і вам не вдається опанувати його самостійно. В такому випадку не обійтись без репетитора. Ви можете знайти відповідний курс підготовки до ЗНО на Покупоні.
  • Відпочивайте. Так-так, розвантажувати мозок теж корисно, тому що без відпочинку він просто не зможе повноцінно засвоїти весь матеріал, який ви йому даєте. Відволікайтеся на онлайн-квести, займайтеся спортом, купуйте підписки на фільми та серіали зі знижкою та багато чого іншого.

А ви вже почали готуватися до ЗНО? Для вас це перший досвід підготовки до тестування чи ви збираєтесь отримувати другу вищу освіту?

2 коментарів
  • Олеся

    Спасибо за интересную статью. Сыну предстоит в следующем году ЗНО, но я пока вообще не вмешиваюсь в его учебу. Наверное надо ему дать почитать советы, переживаю очень

  • Оксана

    Маю одну пораду як можна вивчити якісь терміни або поняття. Коли готувалася в академії до екзамену з поглибленої літератури, мала дуже великий об’єм інфи. Знайшла трохи незвичний спосіб швидко запам’ятовувати щось: я ходила сходами вниз-вверх і повторювала матеріал.
    Народ, спробуйте, реально допомагає))

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *