Як зробити медичну маску своїми руками

Медична маска – це засіб захисту, без якого не вийдеш на вулицю і не зайдеш у магазин під час вірусної епідемії та карантину. Поки коронавірус COVID-19 – пандемія XXI століття, яка охопила більшу частину світу, – продовжує забирати життя сотні тисяч людей, необхідність в мед.масках, антисептиках і засобах дезінфекції зростає з кожним днем. Однак в умовах підвищеного попиту, українці часто стикаються з дефіцитом. Чим замінити маску, яка є альтернатива, як зшити захисні маски в домашніх умовах і чи можна робити багаторазові? Читаємо.

Навіщо потрібна медична маска

Коронавірус проникає і вражає організм людини через слизові дихальних шляхів і оболонки очей. Потрапляє він туди двома шляхами – контактним, коли торкаємося обличчя, і повітряно-крапельним, коли поруч хтось чхає і кашляє. 

Зачем нужна медицинская маска
Навіщо потрібна медична маска

Одягаючи медичну маску на обличчя, ви створюєте перешкоду. З одного боку, захищаєте рот і ніс від проникнення вірусів і інших хвороботворних мікроорганізмів. З іншого, перешкоджаєте їх поширенню в навколишнє середовище, якщо раптом самі заражені вірусною інфекцією. До речі, про що можете і не підозрювати, оскільки вірус здатний не проявляти себе протягом двох тижнів інкубаційного періоду. Чхаючи і кашляючи без маски, ви наражаєте на смертельну небезпеку багато людей, тому що вірус в аерозолі тримається у повітрі до 3 годин.

Звертаємо увагу, що хворі повинні дотримуватися постільного режиму, знаходиться в самоізоляції і навіть вдома носити захисну пов’язку при контакті з близькими людьми. Здоровим ВООЗ рекомендує захищати обличчя маскою в громадських місцях (магазинах, аптеках, попутках, таксі, транспорті) з метою профілактики, попереджаючи поширення респіраторних інфекцій, в тому числі коронавірусу 2019 нКоВ. Простіше купити готову медичну маску на Покупоні онлайн і заощадити до 60%. А можна спробувати зробити самому.

Шиємо ватно-марлеву пов’язку самостійно

Найпростіший і здавна відомий засіб захисту дихальних шляхів, який під силу зробити вдома самому з підручних матеріалів, ㅡ ватно-марлева пов’язка. Вона складається з кількох шарів марлі і фільтра у вигляді вати.

Ватно-марлевая повязка самостоятельно
Ватно-марлева пов’язка самостійно

Виготовлення ефективної ватно-марлевої пов’язки виглядає наступним чином: 

  1. Берете відріз марлі розміром 90х60 см і клаптик щільної нестерильної вати 15Х20 см, товщиною як мінімум 1 см. 
  2. Складіть марлеве полотно навпіл, а всередину по центру помістіть ватний прошарок, щоб вийшов тришаровий прямокутник: шар з марлі, вати і знову з марлі. 
  3. З кожного боку по центру полотна зробіть надрізи приблизно по 35 см для зав’язок.
  4. У цій схемі можна обійтися без шиття. Але зручніше за допомогою голки зафіксувати основу пов’язки знизу і з боків, щоб вата не ковзала при носінні.
  5. Як буде готово просочіть маску антисептиком. Підійде хлоргексидин, мірамістин, зеленка, синька, саморобний спиртовий розчин
  6. Просушіть і маска готова до використання.

Процес виготовлення бюджетної ватно-марлевої пов’язки дивіться на відео

Якщо у вас не знайшлося марлі, її можна замінити бинтом.

Як зшити медичну маску з бинта і вати:

  • Беремо бинт шириною як мінімум 14 см і вату розміром 14х14 см, товщиною мінімум 1 см.
  • Відрізаємо від бинта смугу довжиною 60 см.
  • Вкладаємо вату на початок відрізку і загортаємо.
  • Повинно вийти 5 шарів: по 2 шари бинта з кожного боку і шар вати в центрі.
  • Зшиваємо прямокутник з усіх боків. Окремо робимо зав’язки і пришиваємо до вузьких сторін маски. 

У відео покроково відтворений процес створення пов’язки з бинта і вати

Ватно-марлеві пов’язки ефективні протягом мінімум 1 години і максимум до 3 годин, потім пов’язку обов’язково змінювати. Ні в якому разі не торкайтеся руками поверхні пов’язки, акуратно знімайте її за лямки.

Таку саморобну медичну маску можна використовувати повторно. Досить випрати вручну і випрасувати праскою при максимально високій температурі.

Як зшити медичну маску з тканини

Якщо раптом вдома не виявилося марлі, бинтів і вати, в якості альтернативи для основи захисної маски можна використовувати бавовняну тканину. Великий плюс такої захисної пов’язки в тому, що стильним дизайном можна зацікавити дитину. Але найважливіше – її легко дезінфікувати за допомогою праски, прати і використовувати повторно. Міняти саморобну маску треба кожні 30-60 хвилин, тому що вона втрачає свою ефективність від вологості тканини.

Стильна маска з тканини
Стильна маска з тканини

Дуже швидкий варіант маски без шиття. Для виготовлення своїми руками знадобиться тканина, резинки і затиск, який, впевнені, знайдеться вдома у кожного

Більш трудомісткий варіант багаторазової маски з тканини, яку можна зробити самому. Якщо у вас немає швейної машинки, щоб акуратно прострочити шви, скористайтеся її компактною міні версією. Ручні швейні машинки можна замовити онлайн на Покупоні зовсім недорого, з вигідним кешбеком і доставкою до дверей від Нової Пошти.

У такій тканинній масці з бавовни можна легко міняти фільтр з нетканого матеріалу, який продається в швейних магазинах

А ось викрійки DIY захисних масок, які стали найпопулярнішими за формою, зручністю і різноманітністю дизайнів

Викрійка багаторазової захисної маски з тканини
Викрійка багаторазової захисної маски з тканини
Викрійка тканинної маски для дорослого і дитини
Викрійка тканинної маски для дорослого і дитини
Ось така маска виходить з тканини по викрійці
Ось така маска виходить з тканини по викрійці

Зшийте відразу 6 комплектів масок для кожного члена сім’ї, щоб вчасно їх міняти і бути постійно захищеними.

Саморобна маска з клапаном

Клапан в масці служить для виведення повітря, що видихається. Так обличчя не пітніє і не створюється конденсат, який зволожує тканину.

Щоб самому зробити захисну тканинну маску з клапаном, знадобиться покупна маска з клапаном, який можна використати повторно для вашої імпровізованої маски-респіратора.

Як це зробити самостійно в домашніх умовах дивіться на відео

Як виготовити одноразову маску з паперу

Цей експрес метод виручає, коли медичної маски під рукою немає, а треба терміново вийти на вулицю.

Як виготовити захисну маску за допомогою звичайних паперових серветок дивіться на відео

Ефективність такої маски невисока. Міняйте її при найменшому намоканні від вашого дихання. Тобто, як мінімум кожні 30 хвилин. Виручає те, що її дуже легко і швидко зробити, так що з заміною проблем не має виникнути.

Якщо вам вдасться знайти чистий мішкоподібний мішок з мікрофлісу, який застосовується в пилососах, в домашніх умовах можна зробити саморобний FFP (Filtering Face Piece) респіратор. Паперовий не підходить. Потрібен саме пресований синтетичний матеріал. 

Відрізаєте кріплення і пришиваєте зав’язки, як показано на схемі.

Маска-респіратор FFP своїми руками
Маска-респіратор FFP своїми руками

Врахуйте, що така маска-респіратор є одноразовою, ефективно виконує захисну функцію протягом близько 2-3 годин. Через відсутність клапана, дихання швидко зволожує зворотній шар. Це знижує електростатичні властивості маски, і вона перетворюється більше в механічний фільтр.  

Респіратор – альтернатива медичній масці

Епідемія вимагає екстрених заходів по захисту. Вчені, що досліджують коронавірус стверджують, що респіратор рівня ffp2і ffp3 ㅡ єдиний ефективний на 90-95% спосіб від коронавірусу. Це найсучасніший надійний засіб захисту від будь-яких вірусів, бактерій і дрібних частинок пилу.

Професійний респіратор по типу такого захищає ніс і рот від будь-яких мікро частинок протягом 6 годин. Респіраторна маска багаторазова і вимагає тільки зміни фільтрів. 

Респиратор - самая надежная защита от коронавируса
Респіратор – найнадійніший захист від коронавірусу

Виготовлена з м’якого силікону, який щільно прилягає до обличчя. У ній використовується спеціальний клапан, який перешкоджає накопиченню гарячого повітря всередині маски. У ній комфортно перебувати, обличчя не пітніє, як в звичайних масках (так-так, навіть макіяж не потече, тому можна ходити на роботу з улюбленою помадою на губах).

Крім цього для додаткового захисту, обов’язково користуватися окулярами, оскільки коронавірус передається і через кон’юнктиву і слизові оболонки очей. Особливо це актуально для дітей, оскільки вони часто неусвідомлено торкаються очей і обличчя. Захисні окуляри можна придбати на Покупоні з вигідним кешбеком за приємною ціною.

Для захисту потрібні і рукавички, які захистять відкриті ділянки рук від потрапляння на них вірусу. Але навіть в рукавичках важливо постійно обробляти руки антисептиками або мити з милом не менше 30 секунд.

Важливо часто мити руки
Важливо часто мити руки

Пандемія коронавірусу вимагає самоізоляції людей. Тому будьте максимально обережні в громадських місцях, користуйтеся засобами індивідуального захисту і при перших же симптомах звертайтеся до лікаря, який визначить лікувати вас вдома чи госпіталізувати.

А ви дотримуєтеся правил карантину, користуєтеся масками? І чи пробували робити їх самі? Діліться в коментарях.

11 коментарів
  • Полина

    Шитье явно не мой конек, но когда нужна была маска, а в ближайших аптеках их просто не было, пришлось рукодельничать) Сделала две штуки из марли и ваты по вашему видео, ничего сложного, но если честно, на виде неочень, хотя при отстутсвие других вариантов выручала. Потом заказала тканевые, как по мне выглядят более эстетично, а чтоб хоть как-то защищали, сделала в ней кармашек и вставляю вкладки из ваты

  • Darlaaa

    а мне в instagram блогер предложила в подарок масочку, сшитую из образцов ее тканей (она рисует акварельные паттерны). Она сшила 2 маски и прислала мне. Только резиночек не было, я взяла с обычной медицинской маски и туда перешила. Вижу что шьется эта маска легко, и утюгом заглаживаются складки. Ее можно стирать и гладить, и носить несколько раз. Для выхода в магазин и на почту самое то!

  • Наталья Авдеева

    что именно в статье кроме опечатки вам показалось чушью?

  • Олег

    За видео согласен, не самое лучше произведение киноматографа)) но в нем все понятно и мы ж не фильм смотрим

  • Sunny

    Стараюсь никуда не выходить во время карантина, но все равно кушать хочется, нужно было выскочить в магазин за продуктами, поскольку масок в продаже нет смастерила по рекомендациям в этой статье. Получилась ли у меня маска? Да, получилось) Защитит ли она меня от вируса? Думаю нет. Но в статье доступно написано даже для таких нелюбителей шитья как я!

  • Мирослава

    пробовала делать ватно-марлевую повязку, у меня не очень получилось. какая-то она была расхлябанная и не аккуратная и очень жарко в ней дышать.
    потом решила пошить из ткани, вышло намного лучше)) ее проще сделать, как по мне и она лучше дышит, но правда не знаю на сколько у нее хорошая защита
    у вас написано, что нужно каждые 30 мин менять, я в принципе приблизительно так и делала

  • Таня

    Чую скоро рукоделие маски будет на первом месте, учитывая тот как многие компании продают свои маски и как повышают на них цены, регулярно!

  • Рита

    Пробовала несколько вариантов из статьи, все получилось, ну практически все. Сделала несколько масок родителям и себе с сестрой.

  • Вика

    Полезная статья, спасибо, что пишите на такие нужные темы в нелегкое время, когда очень важна информация и осознанность. Считаю статью немного не полной, можно было бы еще больше вариантов создания маски описать, но все равно хорошо. Если честно не понимаю людей, которые делают маски с однослойного хлопка и все, готово.

  • Елена

    Последнее видео— ну заснуть можно! В голосе никакой жизни, даже не досмотрела.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *