УЗД черевної порожнини ㅡ правильна підготовка до процедури

УЗД (ультразвукове дослідження) або ехоскопія ㅡ сучасний вид діагностики здоров’я людини. Це відносно недорогий, швидкий і абсолютно безболісний метод. Не має протипоказань і призначається навіть дітям і вагітним.

УЗД дозволяє дуже точно побачити внутрішні органи і їх структуру, виявити на ранніх стадіях будь-які хвороби, патології та новоутворення, в тому числі злоякісні пухлини.  Але як будь-який неінвазивний метод, він дуже чутливий і вимагає особливої ​​підготовки перед проведенням. Це безпосередньо впливає на якість результатів. Як готуватися до діагностики правильно і що робити перед проведенням УЗД черевної порожнини, щоб отримати найбільш достовірні результати, розбиралася BlogPokuponTeam. А ще – підготувала знижки до 80% на УЗД організму в найкращих діагностичних центрах вашого міста.

Акції
УЗД всього організму в «Pechersk Medical Studio»
Київ, Лесі Українки бульвар, 23А
-76%
2500 грн
599.0 грн
Гастроентеролог з УЗД у «Академія вашого Здоров'я»
Київ, Бастіонна вулиця, 3/12
-59%
870 грн
349.0 грн
Показати всі
16 акцій

Чому потрібна підготовка до УЗД черевної порожнини

Абдомінальне УЗД (а так називається область живота) має на увазі діагностику органів шлунково-кишкового тракту та сечовидільної системи, УЗД:

  • шлунка;
  • підшлункової залози;
  • кишечника;
  • гепатобіліарної системи (печінки, жовчного міхура і жовчних проток);
  • селезінки;
  • нирок;
  • сечового міхура.

Ультразвукове дослідження ви можете пройти зі знижкою Покупона до 80%. У вартість сертифіката зазвичай включена консультація лікаря гастроентеролога і УЗД органів черевної порожнини, а іноді і нирок.

УЗД-діагностику призначає лікар після первинного обстеження

Точність результату УЗД, як і будь-якого аналізу, залежить від компетенції та досвіду лікаря, якості апарату і вашої підготовки. І якщо з вибором доктора і апарату вам допоможуть впоратися відгуки, то вся відповідальність за підготовку до обстеження лежить на вас самих.

Результати УЗД черевної порожнини можуть спотворити:

  • Гази в шлунку або кишечнику.
  • Кал і зайва рідина в організмі.
  • Надлишкова маса пацієнта.

Все це заважає вільному проходженню ехосигналів через внутрішні органи і встановленню точного діагнозу. Лікарі попереджають, що при ожирінні 3-4 ступеня розшифровка ультразвукового дослідження є неінформативної. У такому випадку, краще вибрати альтернативний спосіб діагностики, наприклад МРТ.

Читайте також:
МРТ: що це і як підготуватися до обстеження
КТ або МРТ: в чому різниця?

За скільки починати готуватися до УЗД живота

Для коректного результату УЗД черевної порожнини вже за тиждень до процедури необхідно дотримуватися дієти. Коригування харчування допоможе уникнути зайвого газоутворення і здуття шлунка або кишечника.

Які продукти треба категорично виключити перед УЗД черевної порожнини:

  • Бобові.
  • Квашені овочі.
  • Сирі овочі і фрукти.
  • Хліб з білих сортів пшениці, чорний і житній.
  • Солодощі.
  • Жирні сорти риби і м’яса.
  • Газовані напої.
  • Цільне молоко.
  • Кава і кофеїн напої.
  • Алкоголь.
Перед УЗД треба максимально виключити продукти, які викликають метеоризм

Що можна їсти перед УЗД:

  • Нежирне м’ясо або рибу.
  • Вівсяну або гречану кашу на воді без вершкового масла.
  • Тверді нежирні сири.
  • Відварені яйця.

Така дієта допоможе уникнути газоутворення, дозволить налаштувати шлунково-кишкового тракту на правильний лад і прийти на абдомінальне обстеження максимально підготовленими.

Читайте також:
Здуття живота: в чому причина і як позбутися
Як очистити кишечник: ефективні способи

Процедури перед ультразвуковим обстеженням черевної порожнини

Безпосередньо перед процедурою теж потрібна підготовка. Більшість видів УЗД внутрішніх органів проводиться натщесерце і голодний шлунок. Це допомагає без спотворень вивчити внутрішні органи. Останній прийом їжі повинен бути за 8-12 годин до дослідження. Тому УЗД черевної порожнини намагаються призначати на ранковий час. Якщо його змушені робити ввечері, вам доведеться нічого не їсти протягом усього дня.

Обов’язково необхідно очистити кишечник. Якщо це не виходить природним шляхом, зробіть клізму.

УЗД сечового міхура і нирок робиться тільки при наповненому міхурі. Перед УЗД випийте приблизно 1,5 л води або неміцного чаю без цукру. При всіх інших видах УЗД прийом води краще виключити за 2-3 години до процедури.

Для коректних результатів УЗД вам треба підготуватися заздалегідь
Акції
УЗД всього організму в «Pechersk Medical Studio»
Київ, Лесі Українки бульвар, 23А
-76%
2500 грн
599.0 грн
Гастроентеролог з УЗД у «Академія вашого Здоров'я»
Київ, Бастіонна вулиця, 3/12
-59%
870 грн
349.0 грн
Показати всі
16 акцій

У разі, коли ви звертаєтеся до лікаря через підвищене газоутворення, або ви схильні до частого метеоризму, перед УЗД кишечника вам можуть призначити препарати для нормалізації процесів травлення, такі як: «Фестал», «Мезим Форте», «Смекта», «Ентеросгель»,«Еспумізан» і т.д. Поширена думка, що перед УЗД всім обов’язково приймати активоване вугілля, але лікарі не підтримують цю ідею. Тому перед ультразвуковою діагностикою приймайте ліки тільки за призначенням гастроентеролога  – шукайте пропозиції зі знижкою до 75% на Покупоні.

Якщо у вас заплановано ультразвукове дослідження жовчного, то перед процедурою треба прийняти жовчогінний засіб. Наприклад, ложку жирної сметани або рослинного масла.

УЗД органів травлення не можна проводити відразу після гастроскопії або колоноскопії, оскільки повітря, що залишилося в кишечнику, утруднює візуалізацію. Між дослідженнями має пройти не менше доби. Також не можна використовувати ультразвук для діагностики при наявності залишків рентгеноконтрастних речовин.  Після променевих методів дослідження – рентгенівської комп’ютерної томографії або рентгенографії має пройти не менше 2-х діб.

Готуйтеся до УЗД відповідно до рекомендацій доктора

Якщо ви довго приймаєте будь-які препарати, обов’язково повідомте про це лікаря перед призначенням УЗД. Діабетикам не можна надовго відмовлятися від їжі. Лікар повинен в індивідуальному порядку призначити підготовку перед абдомінальним обстеженням. За 2-3 години до процедури не можна курити, жувати жуйку, смоктати льодяники і карамельки. Це все може негативно позначитися на точності результатів.

Читайте також:
Біль в лівому підребер’ї
Біль у правому боці: причини, лікування

Особливості УЗД органів черевної порожнини у дітей

УЗД часто призначається дітям і немовлятам як безболісне профілактичне дослідження. Їм треба буде готуватися до процедури, як і дорослим.

Для немовлят і дітей до 3 років допускається одне годування до процедури, але воду слід виключити. Дітям до 15 років термін дієти скорочується до 3 днів замість 3 тижнів, забороняється їсти мінімум за 6 годин і пити мінімум за годину до процедури.

УЗД дітям зазвичай роблять в першій половині дня, щоб мінімізувати дискомфорт від голоду і спраги. Тому постарайтеся записатися на процедуру на якомога ранній час.  Немовлят бажано записати на прийом відразу після нічного сну.

УЗД черевної порожнини проводиться для дітей будь-якого віку

Крім фізичної підготовки до аналізів, подбайте і про психологічний момент.  Обов’язково обговоріть навіщо і як проходить процедура. Опишіть весь процес, поясніть дитині чому треба спокійно лежати під час огляду. Проявіть чуйність і розуміння до побоювань дитини, так УЗД пройде комфортніше для вас обох.

Коли потрібно УЗД черевної порожнини вагітним

Вагітність не є протипоказанням до ехоскопіі. Часто під час вагітності лікарі призначають УЗД черевної порожнини, щоб виявити проблеми в організмі жінки.

Обов’язково треба пройти УЗД-діагностику черевної порожнини при вагітності якщо:

  • У вас є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразки, коліти, поліпи, целіакія), нирок або печінки.
  • Ви переносили захворювання гепатитом.
  • У вас були випадки каменів в нирках або печінки.
  • Є свідчення по аналізах сечі або крові.
УЗД не має протипоказань для дітей та вагітних
Акції
УЗД всього організму в «Pechersk Medical Studio»
Київ, Лесі Українки бульвар, 23А
-76%
2500 грн
599.0 грн
Гастроентеролог з УЗД у «Академія вашого Здоров'я»
Київ, Бастіонна вулиця, 3/12
-59%
870 грн
349.0 грн
Показати всі
17 акцій

За допомогою своєчасної діагностики можна визначити необхідність в додатковій медичній допомозі при пологах. Наприклад, при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту в гострій стадії вам порекомендують планове кесареве, тому що природні пологи можуть завдати шкоди матері і дитині.

Читайте також: Біль внизу живота: причини, діагностика, лікування

УЗД черевної порожнини показує стан внутрішніх органів і допомагає провести широкий спектр досліджень, як профілактичних, так і діагностичних. Правильна підготовка і ретельно підібрана клініка дадуть вам максимально достовірні результати і дозволять швидше відновити здоров’я. А заощадити на УЗД допоможе Покупон – на сайті зібрані найсучасніші клініки і вигідні пропозиції по діагностиці.

Діліться в коментарях, наскільки вам була корисна стаття і будьте здорові :)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *