Як доглядати за шкірою взимку в домашніх умовах: поради косметологів

Як доглядати за шкірою взимку в домашніх умовах: поради косметологів

Від холодів наша шкіра страждає найбільше, а виною тому – зневоднення. Вітряна погода, сухе повітря в приміщеннях, що рідко провітрюються під час опалювального сезону, нестача вітамінів — в таких умовах важко не тільки сухій, а й нормальній, не проблемній шкірі. Як правильно доглядати за обличчям всю осінь і зиму, поради щодо догляду за різними типами шкіри і що робити, щоб уникнути лущення — про це розповідаємо в нашому огляді.

Акції
Експрес-догляд за обличчям «Бьютіфлеш» у BodyLike
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-65%
2600 грн
1299.0 грн
Знижка на біоревіталізацію DMAE в «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-59%
2900 грн
229.0 грн
Показати всі
119 акцій

Що відбувається зі шкірою обличчя у холодний період

Під впливом морозного вітру шкіра виробляє менше підшкірного жиру, що призводить до пересихання. Ситуація погіршується через батареї та обігрівачі, які висушують повітря у приміщенні. Крім того, в зимовому раціоні, зазвичай, бракує насичених вітамінами та корисними мікроелементами свіжих фруктів та овочів, а це впливає на загальний стан організму та стан гідроліпідного бар’єра (поверхневого шару епідермісу, що відповідає за утримання вологи та захищає від проникнення всередину токсинів та бактерій).

Зневоднення робить шкіру більш вразливою та схильною до пошкоджень, тому в домашніх умовах варто віддати перевагу м’якому догляду та відновлюючим косметичним засобам.

Базові правила зимового догляду за шкірою

Комплексний догляд

Незалежно від пори року, догляд за шкірою повинен бути комплексним і передбачати щоденне очищення, зволоження, живлення та захист. Це базова програма у будь-який час, і в холодний сезон вона залишається такою самою, за винятком деяких нюансів, про які розповімо далі.

Зволожуючий або живильний крем – основа осінньо-зимового догляду
Зволожуючий або живильний крем – основа осінньо-зимового догляду

М’яке очищення

Очищати шкіру необхідно двічі на день – вранці та ввечері, навіть якщо ви не наносили макіяж. У зимовий період очищення має бути максимально легким і щадним, особливо у догляді за сухою, проблемною та віковою шкірою.

Ідеальний формат засобу для зимового очищення – ніжні гелі, пінки чи молочко. Для жирного та комбінованого типу підійде міцелярна вода та інші засоби, що містять саліцилову або рослинну кислоту. Виключіть із використання спиртовмісні засоби.

Якщо у вас не жирна шкіра, віддавайте перевагу молочку для демакіяжу
Якщо у вас не жирна шкіра, віддавайте перевагу молочку для демакіяжу

Обов’язково користуйтеся м’якими відлущуючими пілінгами, оскільки ороговілі клітини не пропускають вологу вглиб епідермісу. У жодному разі не використовуйте агресивні скраби з великими частинками – особливо це стосується власниць сухої, нормальної та проблемної шкіри. Зверніть увагу на ензимні пілінги та пілінги-скатки – вони справляють дуже м’який та дбайливий вплив на шкіру. Відлущуючі процедури взимку бажано проводити раз на 7-10 днів.

Акції
Карбоновий пілінг обличчя та шиї у «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-50%
1000 грн
499.0 грн
Пілінг для обличчя в кабінеті «Dr.Manvelova»
Київ, Валерія Лобановського проспект, 144
-46%
700 грн
409.0 грн
Показати всі
51 акцій

Зволоження та живлення

Неважливо, який у вас тип шкіри – суха, комбінована, жирна чи нормальна – зволоження їй необхідне навіть коли холодно. Взимку оптимальний варіант – засіб, що поєднує в собі зволожуючі, живильні та захисні функції. Найчастіше це креми, що містять олії (оливкова, жожоба, кокосова, авокадо), гіалуронову кислоту, рослинні екстракти та антиоксиданти.

Багатофункціональний захисний крем береже шкіру від згубного впливу морозу та холоду, запобігає появі тріщин, почервонінь, лущень та ранок.

Не забудьте про губи – в холод і мороз вони особливо потребують зволоження та живлення, з цим завданням чудово впорається захисний бальзам для губ. І крем, і бальзам наносити варто за 30-40 хвилин до виходу на вулицю – він повинен встигнути абсорбуватись, щоб ефективно протистояти впливу суворих погодних умов.

На ніч вистачить легкого зволожуючого крему; якщо шкіра проблемна і схильна до подразнень – із заспокійливими компонентами, на кшталт ромашки чи гамамелісу. Для вікової шкіри підійде легкий зволожуючий тонік або лосьйон.

Захист від сонця

Взимку сонце – рідкісний гість, і навіть у ясні дні не дуже шкодить, але це не означає, що слід махнути рукою на захист від ультрафіолету. Навіть у зимовий період не забувайте перед виходом на вулицю використовувати SPF-крем, особливо якщо ви від природи білошкірі і схильні до появи ластовиння. Для нашої місцевості оптимальний рівень захисту – 20-30.

Додатковий догляд

Восени та взимку обов’язково варто доповнити базовий догляд масками, 2-3 рази на тиждень: зволожуючими, коли шкіра лущиться, живильними – коли відчувається брак вітамінів.

Живильні і зволожуючі маски в морозний період обов'язкові для всіх типів шкіри
Живильні і зволожуючі маски в морозний період обов’язкові для всіх типів шкіри

Також зверніть увагу на професійні косметологічні процедури, адже домашній догляд не завжди здатний вирішити всі проблеми вашої шкіри. Осінньо-зимовий догляд косметологи радять доповнити наступними процедурами ?

  • Хімічні пілінги – глибоко очищають та омолоджують шкіру. Пізня осінь та зима – ідеальний період для курсу хімічних пілінгів. Влітку, навесні та рано восени, коли в атмосферу потрапляє більше прямого ультрафіолету, їх робити не можна, за винятком легких поверхневих типу мигдального або гліколевого.
  • Лазерне шліфування – омолоджуюча процедура, при якій проробляються глибокі шари епідермісу для зменшення зморшок, позбавлення від видимих дефектів типу рубців, шрамів та пігментних плям. Після нього також небажано піддаватися інтенсивному впливу ультрафіолету.
  • Біоревіталізація передбачає введення в глибокі шари шкіри гіалуронової кислоти, завдяки чому вона довше зберігає вологу. Взимку це особливо актуально.
  • Мезотерапія – anti-age процедура, що допомагає згладити зморшки, підтягнути контур обличчя та позбутися очевидних дефектів. Існують інвазивні, неінвазивні та змішані методики мезотерапії. Перший час після втручання залишаються синці та невеликі набряки, і взимку їх набагато легше замаскувати тональним засобом, ніж влітку, коли щільне покриття використовувати просто нереально.
Акції
Мікрострумова терапія в «Апаратна косметологія»
Київ, Полтавська вулиця, 10
-76%
600 грн
199.0 грн
Чистка обличчя з пілінгом, маскою в «Dali Deluxe»
Київ, Берестейський проспект, 22
-69%
1200 грн
369 грн
Показати всі
228 акцій

Корисні поради щодо щоденного догляду в холодний період

  • Для покращення циркуляції крові робіть легкий масаж обличчя під час нанесення косметичних засобів. Також варто кілька разів на рік балувати себе курсом професійного масажу: за рахунок покращення циркуляції крові розгладжуються зморшки, звужуються пори, шкіра тонізується, коригується овал обличчя.
  • Для захисту від морозів можна користуватися ВВ-кремами та пудрами, але якщо ви не звикли до кількох шарів декоративної косметики на обличчі, альтернативним захистом від зовнішнього впливу може стати колд крем – спеціальний захисний засіб з домішками спермацету, воску, мигдальної олії тощо, місія якого – вберегти шкіру від впливу холоду та вітру.
  • Споживайте достатню кількість чистої води. Хоча взимку ми переважно віддаємо перевагу гарячим каві, чаю і какао, це зовсім не означає, що потрібно знижувати денну норму споживання води – в холод і мороз шкіра почувається ще більш зневодненою, ніж у літню спеку.
  • Скоротіть кількість вживаної шкідливої їжі – солодощів, фастфуду, солоних снеків, газування. У раціоні повинні переважати риба, горіхи, овочі, морожені ягоди та олії, багаті на жирні кислоти омега-3, вітаміни та антиоксиданти.
  • Не зайвими будуть мультивітамінні та мінеральні комплекси, які допоможуть вам уникнути авітамінозу (адже ми пам’ятаємо, що здоров’я шкіри починається зсередини). Якщо є сумніви щодо того, що саме приймати, порадьтеся з дієтологом чи нутриціологом.
Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Читайте також:
✔️ Ультразвукова чистка обличчя
✔️ Види лазерного омолодження
✔️ Пілінг обличчя – різновиди процедури
✔️ Як використовувати патчі під очі
✔️ Карбоновий пілінг – плюси та мінуси
✔️ Аналізи на вітаміни та мінерали – які здати

Якими засобами для захисту шкіри в холодну пору користуєтеся ви? Задавайте питання щодо правильного догляду та діліться своїми секретами у коментарях.

2 коментарів
  • Дарья

    Благодарна за такую полезную и информативную статью. На заметку добавила себе еще пару пунктов по защите моей жирной кожи зимой. Ну а я сейчас пока что пользуюсь тоже неплохим вариантом, это тоник для лица, и специальный крем для жирной кожи. Лицо сейчас не умываю горячей водой, а только теплой, Кожа в зимний период тоже испытывает стресс.

  • Ксения

    Интересная статья, даже не знала, что зимой тоже нужна SPF-защита, думала это только летом и надо. Я всегда пользуюсь более народными методами, так сказать бабушкиными. Делаю крем из подручных средств (травы, ягоды), разных рецептов можно и в интернете найти. Минус, что они сохраняются только несколько дней и все.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *