Як доглядати за кішкою: чого від нас чекають маленькі домашні хижаки

Придбання кота чи кішки – велика відповідальність, бо замало просто завести домашнього улюбленця, треба за ним ще й доглядати. Як годувати котів, як слідкувати за їх здоров’ям, які процедури їм необхідні та чим їх забезпечити, аби вони були не тільки здорові та ситі, але й щасливі? Дізнатися відповіді на ці питання та краще розібратися в тому, як забезпечити тварині все найважливіше, вам допоможе наше керівництво по догляду за кішками.

В якому віці брати кошеня?

В ідеалі тварину потрібно брати додому ще кошеням, оскільки у більш ранньому віці набагато простіше і швидше виховати та привчити домашнього улюбленця до правил життя в квартирі. Однак варто пам’ятати, що догляд за кошеням – справа клопітка, тому вам доведеться витрачати багато часу та ресурсів на те, щоб з малюка виростити здорову та щасливу дорослу тварину.

Брати кошеня додому слід у віці від 12-ти тижнів з народження. До цього строку кошенята практично не адаптовані до зовнішнього світу та не можуть обходитись без мами з природних причин.

Правила харчування 

До питання про харчування необхідно підійти з усією відповідальністю, бо відома фраза Гіпократа про людей: «Ми є те, що ми їмо», в певній мірі стосується й котів. Від раціону безпосередньо залежить стан здоров’я тварини та його настрій.

Харчування вашого пухнастого вихованця має бути збалансованим та наближеним за складом до тої «дієти», якої кішки зазвичай «додержуються» в дикому середовищі. До котячого раціону обов’язково повинні входити: кроляче та пташине м’ясо, каші з круп, до яких можна додавати некруто варені яйця, нежирні кисломолочні продукти. Припустимо також пригощати кішку бараниною, яловичиною, відвареною рибою (не частіше разу на тиждень).

Чим не можна годувати котів, якщо ви хочете, аби ваш вихованець був здоровим і не хворів:

  • серед усіх видів м’яса виключіть свинину – вона надто жирна і важка для котячого шлунку;
  • сирі яйця без теплової обробки можуть заразити тварину таким неприємним захворюванням, як сальмонельоз;
  • сире молоко у дорослої кішки може викликати нетравлення та розлад кишківника, давати його можна тільки маленьким кошенятам;
  • жирна сметана та сир;
  • печінка;
  • виноград, родзинки й горіхи – містять небезпечні для котячого організму речовини, можуть спровокувати отруєння;
  • авокадо, броколі, томати, часник, цибуля, бобові, гриби;
  • чай та кава;
  • собачий корм.

Складаючи меню, бажано попередньо проконсультуватися з ветеринаром – завдяки Покупону це можна зробити онлайн, ще й зі знижкою до 50%. Часто доцільніше замінювати або правильно поєднувати натуральні продукти з готовим збалансованим кормом для тварин. Щоб не переплачувати за хороше харчування преміум класу, користуйтеся приємними знижками на нашому сайті.

Годувати дорослу кішку необхідно не частіше 2-4 разів на день, в залежності від комплекції, потреб та породи. Наприклад, кішці породи сфінкс навряд чи вистачить двох-трьох прийомів їжі, тому доведеться забезпечити їй всі чотири, – позбавлені шерсті, сфінкси змушені зігрівати себе за допомогою прискореного обміну речовин, а це позначає, що енергії, яка міститься в їжі, а отже, самої їжі, їм потрібно більше звичайного.

Приділіть увагу посуду: миски, з яких буде їсти ваша кішка, повинні бути максимально нешкідливими для неї. Краще за все для цієї мети підійде посуд з нержавійки або якісного пластику, з закругленими краями, стійкий. Зручний посуд для кішок ви знайдете на Покупоні, де представлені різноманітні види годівниць за приємними цінами з кешбеком. Бажано, аби у тварини було три своїх миски: одна – для сухого корму, друга – для вологого, та третя – для води. Обов’язковим є регулярне миття котячого посуду: як і у випадку з людським посудом, мити миски потрібно після кожного прийому їжі.

Здоров’я

Дуже важливо правильно доглядати за кішкою, якщо ви хочете, щоб вона прожила довго, до старості залишалась здоровою, активною та задоволеною життям. Для цього необхідно проводити профілактику різноманітних захворювань та ретельно слідкувати за гігієною домашнього улюбленця.

Вітаміни та добавки

Для того, щоб укріпити здоров’я кішки, не забувайте про вітаміни та харчові добавки, які допоможуть компенсувати нестачу корисних речовин в організмі тварини, зміцнять її імунітет та поліпшать загальний стан. Вітаміни та добавки необхідно включати до щоденного раціону кішки, однак пам’ятайте про почуття міри: перед початком прийому кожного препарату потрібно переконатися, що ті ж речовини не містяться в кормі, який ви даєте вихованцю. Передозування вітамінів та мінералів, подібно до їх браку, може нашкодити здоров’ю пухнастика.

Вакцинація

Раз на рік обов’язково показуйте свого кота чи кішку ветеринару для вчасного виявлення проблем зі здоров’ям та проведення вакцинації в тих випадках, коли це необхідно. Особливо це актуально, якщо ваш улюбленець проводить частину часу поза домом, на вулиці. Однак навіть якщо ваша кішка – абсолютно домашня тварина. яка далі балкона нікуди не ходить, завжди існує ризик, що заразу з вулиці принесете ви – це можуть бути як віруси, так і небезпечні паразити.

Яких правил важливо дотримуватись при вакцинації:

  • обов’язково поцікавтеся у ветеринара, які щеплення потрібні вашому коту в залежності від місцевості, в якій ви живете;
  • завжди взнавайте, який термін дії кожного щеплення, та через який проміжок часу її необхідно повторити;
  • за 10 днів до планової вакцинації давайте вашому улюбленцю глистогінне, яке буває трьох різновидів: в таблетках, у вигляді суспензії та крапель на загривок.

Гігієнічні процедури

Від дотримання базових правил гігієни також сильно залежить здоров’я вашої кішки: подбайте про те, щоб вчасно проводити обрізання кігтів, вичісування, миття, чистку вух та зубів.

З котячими пазурами набагато простіше впоратись в домашніх умовах, ніж з собачими, але бувають ситуації, коли власники не можуть знайти правильний підхід до своїх улюбленців чи бояться нашкодити їм у процесі – в таких випадках завжди можна скористатись послугами спеціаліста з грумінгу. Деякі хазяєва взагалі йдеть на радикальний спосіб вирішення проблеми – повне видалення кігтів. Про користь такої процедури для власне котів можно дискутувати, однак такий засіб позбавляє від необхідності регулярно обрізати пазури та стає гарною профілактикою роздертих диванів та шпалер. 

Котячим зубам також необхідно приділяти увагу: якщо ви не хочете, щоб ваш улюбленець страждав від стоматологічних захворювань, його зуби потрібно чистити. Для цієї процедури вам доведеться придбати спеціальні зубну щітку і пасту для котів; ті засоби, що використовуємо ми, їм не підійдуть.

Слідкуйте за очима вашої кішки: у тварин, особливо тих, які не проводять весь час вдома, нерідко трапляються інфекційнй захворювання очей. Визначити, чи здорові очі вашого улюбленця, не складно: доки природні очні виділення з’являються у невеликій кількості та мають світлий колір, можна казати про норму. Якщо їх стало більше, вони стали темними чи набули будь-якого іншого незвичного відтінку, з’явився гній чи помутніння райдужної оболонки ока, терміново покажіть кішку ветеринару. Пам’ятайте: в жодному разі не можна капати очі коту лікувальними засобами, призначеними для людини, – те, що допомагає нам, може серйозно нашкодити тварині.

Має велике значення догляд за шерстю: чим пухнастіша кішка, тим частіше її шубка буде потребувати вичісування. Перська, сибірська, мейн-кун – для представників цих пород особливо важливе регулярне спілкування з гребінцем: вичісуванням доведеться займатися кожен день, якщо ви хочете, щоб довга шерсть зберігала свою красу та не збивалась у ковтуни. Простіше ситуація з британцями, шотландськими висловухими кішками та екзотами – їх, як і інших власників короткої шерсті з густим підшерстком, необхідно вичісувати 2-3 рази на тиждень. 

Причина такої необхідності – не тільки косметична. Влітку котам з густою довгою шерстю важко переносити спеку, тому бажано звернутися до спеціаліста, який підстриже шерсть та полегшить життя чотирилапим. Такий запобіжний захід буде корисним й по відношенню до короткошерстих котів з пласкими мордами та великою комплекцією – британська короткошерста, шотландська висловуха чи скоттіш фолд не люблять високі температури, тому їм також слід максимально полегшити життя.

Також важливий догляд за шерстю для улюбленців, які полюбляють гуляти двором, де кожний бур’ян – потенційне джерело проблем для довгої шерсті. Насіння таких рослин частісінько застряють в котячій шерсті, тому необхідно регулярно очищати її від зайвого, озброївшись гребінцем та, якщо треба, ножицями. Для даної процедури краще за все використовувати спеціальні інструменти, призначені для вичісування та стрижки котячої шерсті.

Не забувайте й про регулярну обробку кішки засобами від блох та клещів у тому випадку, якщо вона гуляє вулицею чи навіть сходовим майданчиком вашого дома, куди часто забрідають дворові коти. Також корисно буде завести спеціальний апарат – лапомойку – котрий допоможе без складнощів почистити лапки кота, який тільки-но повернувся з вулиці та напевно приніс на них цілу купу неприємних бактерій та іншої гидоти, якій не місце вдома.

Стерилізація – навіщо та коли? 

Більшість власників заводять котів і кішок не заради розведення, а просто задля того, аби поряд завжди був чотириногий друг. Якщо не простерилізувати тварину, і при цьому позбавити його спілкування з протилежною статтю, з її здоров’ям та психікою рано чи пізно можуть початися проблеми. Тому якщо ви не хочете, щоб ваш улюбленець породив нащадків, без стерилізації не обійтись.

Вдавшись до операції, ви отримаєте спокійну тварину, яка не буде дратувати вас воланням в період статевої активності та гадити, де не треба, залишаючи по всьому дому їдкий неприємний запах. Також після кастрації коти перестають прагнути за межі квартири, завдяки чому менше ризику, що вони загубляться чи підхоплять болячку чи паразитів під час спілкування з дворовими тваринами.

Поради з утримання

Сон

Ні для кого не є секретом, скільки часу кішки приділяють сну – в холодну пору року вони можуть спасти більшу частину доби. Тому так важливо забезпечити пухнастому улюбленцю зручне, м’яке та затишне місце для сну: це може бути спеціальний лежак-підстилка чи котячий будиночок, придбаний чи зроблений власноруч. Особливо це важливо за наявності вдома хворої, вагітної кішки чи кішки з новонародженими кошенятами: теплий куточок в надійному місці допоможе тварині скоріше відновити сили після хвороби чи після пологів, а малюків захистить від переохолодження.

Туалет

Вкрай бажано з малого віку привчити кішку до використання лотку, щоб уникнути неприємних сюрпризів у майбутньому. Обираючи лоток, приділіть увагу його розмірам: він не має бути надто маленьким, тварина повинна вільно вміщуватись всередині. Розташовуватись котячий туалет має у відлюдному місці, щоб тварина не відчувала себе скуто під чужими поглядами. Аби не було запаху, необхідно прибирати в лотку після кожного його використання. Частота заміни наповнювача залежить від типу самого наповнювача: деревний потрібно міняти раз на 3 дні, мінеральний або глиняний – раз на тиждень, а силікагель може очікувати своєї заміни 2-3 тижні. Читайте докладніше, як вибрати котячий туалет та привчити кішку до лотка.

Дозвілля

Кішки, як і люди, крім базового догляду та харчування, потребують уваги та фізичної активності, особливо в ранньому віці. Не поскупіться на іграшки для вашого улюбленця: м’ячики, мишки, кігтеточила з різноманітними котячими атракціонами. Власноруч ви також можете змайструвати просту іграшку: прив’яжіть яскравий шелесткий папірець чи обгортку від конфети до мотузочку та поманіть нею кішку – вона буде щаслива!

І, звісно ж, любіть вашу кішку: будьте з нею лагідні, не забудьте погладити чи почухати за вушком, не зганяйте з колін без особливої потреби. Будь-яка жива істота потребує прояву теплих почуттів. 

Сподобалась стаття? Поділіться власним досвідом догляду за кішками, чи розкажіть кумедну історію, пов’язану з вашим пухнастим улюбленцем – ви можете зробити це в коментарях!

1 коментар
  • Юлия

    Спасибо большое за статью.Мы решили завести котенка.Хотим взять из приюта.Даже и подумать не могли какой это ответственный шаг.Столько всего заказали-мисочки,когтеточку,плед,шампунь, домик… Завтра наконец-то заберем малыша домой!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *