Як привчити кота до лотка і унітазу: від кошенят до вуличної кішки

Ми чудово знаємо, як сильно ви любите своїх домашніх тварин, адже на нас вдома також чекають наші котики і собачки. Це їх ви везете до ветеринара вночі, ділитеся з ними останнім шматочком ковбаси, купуєте найліпший корм з приємними знижками Покупона й регулярно влаштовуєте пухнастим сеанси масажу. Це й не дивно, адже чотирилапих можна за правом вважати членами родини.

Але в догляді за кішками є важливий момент – як швидко привчити маленького кошеня або дорослого вуличного кота до лотка, адже це не тільки його особиста гігієна, а й всієї родини. Як показує практика, у всіх, хто стикається з цим завданням вперше, виникає багато питань.

Давайте розберемося з чого почати, який туалет сподобається коту, чи треба купувати лоток, коли в будинку є унітаз, як навчити дорослу кішку ходити на горщик і як зробити це швидко, щоб не влаштовувати стресових ситуацій ні собі, ні домашньому улюбленцю.

Вибираємо придатний лоток

У котів повинен бути свій туалет, якщо ви не хочете ділити з ним спільний. Кожен кіт індивідуальний, зі своїм характером і уподобаннями. Тому не лякайтеся, якщо вам доведеться змінювати лоток кілька разів.

Види лотків

  • Лоток з решіткою – звичайнісінька конструкція з простором між дном і решіткою. Для більшої економічності його можна використовувати без наповнювача. Але в такому випадку обполіскувати ємність доведеться після кожного використання: по-перше, щоб уникнути поширення неприємного запаху по квартирі, і, по-друге, тому що в силу своєї охайності тварина не піде в брудний туалет вдруге. Такі лотки бувають з низькими і високими бортиками. Якщо ви завели місячне кошеня, візьміть більш дрібний горщик, щоб вихованцеві було зручно в нього залазити.
  • Розбірний з високими бортиками – те, що треба для дорослих котів, які люблять довго і ретельно за собою загрібати, мимоволі розкидаючи наповнювач по квартирі навколо лотка. Перш ніж засипати наповнювач, в горщик підкладається пакет, завдяки чому такий туалет зручно чистити. Враховуйте, що маленькому кошеняті може бути складно в нього забиратися.
  • Еко-туалет підійде тим, хто зовсім не хоче прибирати за котом. Поєднання двох наповнювачів повністю блокує запах аміаку в приміщенні і дозволяє використовувати туалет до трьох тижнів. Складається з щільної картонної коробки і пластикового лотка. Дно коробки товщиною 3-4 см покрите гранулами з хвойних порід дерева, які є відмінним абсорбентом вологи. До речі, на Покупоні можна купити такий з кешбеком.
  • Туалет у формі будиночка сподобається котам, які люблять усамітнення. Ні, ми серйозно. Якщо ваш вихованець весь час шукає затишні місця або йому складно сходити по великому “у всіх на очах” – беріть. “Промахнутися” або розкидати наповнювач не реально, і зручно справляти нужду без напрягу. Покупку такого лотка варто відкласти на більш пізній термін, якщо вашому кошеняті виповнився всього лише 1 місяць або трохи більше. Для таких маленьких є простіші конструкції, щоб зовсім не відбити бажання вихованця ходити в потрібне місце.
  • Накладки на унітаз, якщо хочете привчити кота до звичайного домашнього туалету без додаткових витрат на лотки і наповнювачі. Накладки не підходять вагітним кішкам, великогабаритним, літнім котам, кошенятам і найледачішим породам кішок. Ви можете пізніше спробувати такий варіант, коли кошеня підросте.
  • Автоматичний лоток – ідеальне доповнення до розумного будинку. Горщик-будиночок оснащений датчиками, які відстежують вологість і автоматично відправляють мокрий наповнювач в спеціальний резервуар. Ваше завдання зводиться до того, щоб час від часу його очищати. Єдине, що може вас збентежити – туалет завжди повинен бути підключений до електромережі.

Підшукуємо для горщика ідеальне місце

Найкраще вибирати таке місце, де кіт зможе усамітнитися. У цьому процесі тваринам важливо, щоб їх ніхто не турбував. Постарайтеся знайти затишний куточок у вашій оселі або поспостерігайте за улюбленцем, щоб дізнатися, які місця він любить найбільше.

Якщо він тільки звикає до нового будинку і був помічений у неохайності, ставте лоток саме в цю точку. Щоб привчити кішку швидше, важливо зробити туалет привабливим для неї. В якійсь мірі ароматизовані наповнювачі грають вирішальну роль.

Після того, як кіт привчиться і звикне ходити в “свій” туалет, лоток при необхідності можна буде перенести в більш зручне місце. Кошеня або дорослий кіт вже йтимуть на свій запах.

Старе місце ретельно вимийте і обробіть спеціальними засобами проти запаху і поставте миску з їжею. Кішка точно не стане ходити в туалет там, де приймає їжу.

Хороший наповнювач – і туалет «що треба»

У цьому питанні важливо керуватися уподобаннями кішки. Якщо ви хочете привчити ходити на горщик маленьке кошеня, у вас є право вибору, оскільки він ще може не знати, що це таке, і йому може сподобатися перший запропонований. У будь-якому випадку пам’ятайте, що котячий туалет без наповнювача – це свого роду розсадник небезпечних бактерій, мікробів, неприємного запаху і бруду (слідів по квартирі як мінімум). Кошенятам добре підходить бентонітова глина дрібного помелу.

Якщо ви вирішили змінити вид наповнювача, краще робити це поступово: просто додайте новий вид наповнювача до старого, кожен раз збільшуючи його пропорцію. Тоді є шанс, що кішка не помітить підміни. Але не факт, адже в цьому плані коти дуже перебірливі.

Якщо у котика ви не перший господар, треба запитати у попередніх власників, до якого наповнювача він звик. Для дорослих котів цей момент важливий, а вам полегшить процес навчання. Тварини з вулиці або з притулку часто надають перевагу мінеральним і деревним наповнювачам, які нагадують пісок.

Коли привчати до горщика

Коти, як і люди, нових навичок краще набувають в дитинстві. Тому намагайтеся навчити ходити в потрібне місце, поки пухнастик маленький, адже це оптимальний час.

Якщо ви взяли маленького кошеняти з розплідника, вважайте, вам пощастило. Зазвичай вони вже привчені до туалету. Протягом перших семи тижнів формуються основні звички, так що в цей період заводчики намагаються виховати у кошенят любов до лотків.

Як навчити вуличну кішку ходити в лоток

Якщо ви тільки принесли кошеня в будинок, а малюк ховається, ігноруючи при цьому туалет, – не панікуйте. Кот змінив звичну обстановку на нову, а для нього це стресова ситуація. Дайте йому час звикнути до нового місця, придивитися, принюхатися і звичка ходити в лоток повернеться.

З дорослими і вуличними котами ситуація більш складна, але не катастрофічно. Вам просто доведеться докласти більше зусиль і терпіння.

Отже, ви підібрали кішку або кота з вулиці, принесли тварину додому, познайомили з житлом, нагодували. Будьте з чотирилапим весь час поруч. Коти влаштовані так, що ходять в туалет майже одразу після прийому їжі. Якщо ви помітили, що кіт починає більш ретельно принюхуватися до якогось місця, акуратно візьміть його і поставте в лоток. Не сподівайтеся, що кішка одразу зрозуміє, що до чого. Якийсь час посидьте поруч з твариною, чекаючи потрібного результату.

Досягнувши мети, похваліть улюбленця і не приберіть брудний наповнювач одразу. Таким чином у кішки закріпиться нюховий зв’язок. Повторюйте процедуру стільки, скільки буде потрібно, щоб кішка засвоїла ваші уроки.

Як привчити кота до унітазу

1. Щоб спробувати привчити кота до унітазу (адже це завдання не завжди і не зовсім з простих), чотирилапий звір уже повинен як мінімум «дружити» з лотком. Ваша перша задача – поступово переміщати горщик ближче до унітазу. Після кожного використання кішкою лотка, переставляйте його на 3-5 сантиметрів в бік туалету. Так тварина не помітить трюку.

2. Коли ви досягли мети, і котячий горщик знаходиться прямо біля унітазу, починайте рухатися вгору. Запасіться горою старих газет, вони вам дуже знадобляться. Як тільки ваш вихованець справив нужду, підкладіть під лоток стопку газет, піднявши його на 1-2 сантиметри. Не більше, тому що тварина може просто злякатися і упертися. В процесі підняття лотка весь час зменшуйте кількість наповнювача, а краще взагалі відмовтеся від його використання. Слідкуйте також за тим, щоб конструкція з горщика і газет була стійкою і не ламалася під вагою кота.

3. Коли лоток буде на рівні з унітазом, дайте коту час зовсім звикнути до стрибків в туалет. Після чого газети можна зовсім прибрати. Лоток поставте на унітаз і переконайтеся, що він стоїть міцно і не хитається. Нехай кішка сходить в нього кілька разів.

4. Заключний етап – позбудьтеся від лотка. Оптимальніше всього винести котячий горщик з квартири, але перший час не викидати зовсім. Лоток може ще стане в нагоді, якщо кішці не вдасться відразу звикнути до домашнього туалету. Отже, коли кіт заплигне на унітаз і не виявить там горщик (взагалі не знайде його в квартирі), йому нічого не залишиться, як сходити в туалет. Можливо, трохи з паузою, але він зробить те, що ви так чекаєте від нього.

Якщо фокус не вдався з першого разу, поверніть котячий лоток на унітаз, тільки злегка модифікований: проріжте спочатку невеликий отвір у дні горщика і поступово збільшуйте його, поки не залишаться одні бортики. Коли кішка закріпить навик, бортики можна прибрати.

Якщо ви хочете навчити кошеня ходити на унітаз, почекайте поки він трохи підросте і зміцніє. На етапі підняття лотка до рівня туалету і потім, поки вихованець не стане дорослою особиною, тримайте біля унітазу маленький стільчик в якості допоміжної сходинки.

Примітка: процес привчання кішки до унітазу триватиме від тижня до місяця, тому дійте поступово. Якщо тварина показує характер, будьте готові повернутися до попереднього етапу.

Проявіть крапельку терпіння і наполегливості і мета буде досягнута!

Що робити, якщо кіт сходив «повз»

Ні в якому разі не влаштовуйте йому тортури, екзекуції та різні види покарань. У кота сім життів, а квартира у вас одна. Ви ж не хочете, щоб вона цілком і повністю перетворилася в котячий туалет?

Відкинемо жарти: ми правда не рекомендуємо вам бити улюбленця, якщо він сходив не туди. Він може подумати, що його покарали не за неправильно обране місце, а просто за дію. Цим ви налякаєте кота, і він почне справляти нужду де попало: під ліжком або за шафою. Потрібні вам такі проблеми? Краще суворо поговоріть зі своїм котом, замість того щоб тикати його носом в калюжу. Він точно зрозуміє, що ви маєте на увазі, тому що коти дуже сприйнятливі до зміни людської інтонації.

Туалет і здоров’я котів

Якщо ви помітили, що кішка або кіт часто ходить не туди, куди потрібно, зверніть увагу на стан її здоров’я. Така поведінка може свідчити про проблеми сечовидільної або статевої системи. Хвороби можуть бути різними: запалення матки або яєчників, цистити, камені в сечовому міхурі і багато інших. Щоб уникнути неприємних наслідків, краще одразу звернутися до ветеринара. Отримати якісні та недорогі ветеринарні послуги ви можете, скориставшись акціями Покупона.

Гормональний фон теж позначається на поведінці вашого улюбленця. Якщо він ставить “пахучі” (від гормональної присадки в сечі) мітки в непризначених для цього місцях, це може означати, що у кішки скоро тічка або кіт хоче собі самочку. Якщо ви не плануєте заводити кошенят, після кастрації або стерилізації ця проблема може піти, і тварина почне ходити куди треба.

Ще однією причиною походів в туалет у невстановлених місцях може бути конфлікт кішки з господарем або поява нових вихованців у вас вдома. У таких випадках у котів починається боротьба за територію і вони мітять там, де вам не хочеться. Якщо ви обзавелися новими тваринами, постарайтеся не обділяти старожилу увагою. Це знизить градус напруження в повітрі.

Насправді, процес привчання кота до лотка тільки здається таким складним. Головне, що вам потрібно – запастися терпінням і врахувати деякі особливості характеру вашого вихованця. Сподіваємося, що наша стаття допомогла вам розібратися з усіма хвилюючими моментами, а якщо залишилися питання – задавайте в коментарях, ми з радістю на них відповімо.

І пам’ятайте: ваш котик гідний тільки пречудового!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *