Як почистити духовку від жиру і нагару: домашні способи

Одне з нелегких завдань кожної господині – очищення духової шафи плити. Це «захоплююче заняття» багато хто відкладає на потім. У результаті жир і нагар так сильно в’їдаються в стінки духовки, що позбутися їх стає дуже складно. Як очистити духовку всередині від старих стійких забруднень легко, швидко і без шкоди здоров’ю?

З хімією чи без?

Перше, що спадає на думку – побутові хімічні засоби, які за рахунок свого агресивного складу відчутно полегшують «бій за чистоту». Але чи достатньо вони безпечні? Застосовувати їх слід за інструкцією і, як мінімум, обов’язково надягати рукавички і провітрювати приміщення після завершення чистки. Побутова хімія здатна викликати алергію, а приготовлені страви в свіжовимитій таким способом духовці можуть стати причиною отруєння.

Деякі виробники газових і електричних духовок навіть забороняють використовувати агресивну побутову хімію. У таких випадках краще звернутися до альтернативи – домашніх народних засобів і методів.

Базові правила догляду за духовкою

  • Духовку потрібно протирати після кожного використання – тоді не так складно видаляти забруднення під час генерального прибирання.
  • Обоязково дістаньте дека і зніміть конструкції, які від’єднуються: решітки, скло, дверцята.
  • Слід нагріти духовку, тоді жир і нагар краще піддаються очищенню.
  • Не використовуйте металеві скребки і наждакові губки – вони можуть пошкодити емаль вашої кухонної помічниці. Застосуйте краще серветки для прибирання, які не царапають поверхонь.
  • Не наносьте хімічні засоби на вентилятор і деталі духовки, що нагріваються. 

Чим відмити духовку: швидкі і ефективні домашні засоби

Очищення паром

Очищення духовки паром
Очищення паром духовки – один з найшвидших способів

Очищення паром – підходить для всіх типів духовок, особливо з емальованим покриттям. Тертя таких шаф порошковими засобами та губками може пошкодити поверхню. Тому жир і нагар краще розпарити.

Для цього слід налити воду у жароміцну ємність, наприклад скляну, і помістити її в духову шафу. Деякі господині для підсилення ефекту додають господарське мило в рідину. Увімкніть духовку на 150 градусів. Вода повинна кипіти від 30 до 60 хвилин, в залежності від забруднення. Перш ніж відмити все, варто вимкнути техніку і дати їй трохи охолонути.

Видалення жиру і нагару оцтом

Оцет – ефективний засіб боротьби з забрудненнями. Але важливо пам’ятати, він може обпекти дихальні шляхи. До того, як почати роботу з очищення, прикрийте дихальні шляхи хустинкою, маскою або респіратором.

Видалення жиру і нагару оцтом
Подбайте про вашу безпеку, перш ніж починати працювати з оцтом

Нанесіть оцтову кислоту в чистому вигляді на жирні плями і нагар. Найзручніше це робити з розпилювача. Залиште на 1-2 години. Потім знову нанесіть засіб. Після повторної процедури – змийте забруднення. Воно повинно легко зніматися, так як кислота руйнує структуру нальоту.

Очищення содою

Харчова сода – безпечний помічник у видаленні нагару і жиру. Її можна використовувати в чистому вигляді, а також в міксі з іншими народними засобами. Як очистити?

Перший спосіб: необхідно змішати соду з водою до утворення густої пасти. Потім нанести її на стінки духової шафи і залишити на пів години. Потім протерти все вологою губкою.

Для більш сильних забруднень рекомендують залишити содову кашку всередині печі на всю ніч, і тільки потім почистити. Такий варіант хороший і для чищення скла дверцят духовки.

Видалити нагар і застарілий жир допоможе сода з оцтом. Інгредієнти краще наносити окремо. Спочатку протріть губкою з оцтом духову шафу, а після слід ретельно все посипати содою всередині. Так порошок добре налипне. Або, навпаки, оцет – вже після соди. Витримавши домашні засоби 30-40 хвилин, помийте духовку.

Дивіться детальну інструкцію у відео.

Лимонна кислота – рецепт чистоти і свіжості

Використовувати для очищення можна як порошок, так і сам лимон. Фрукт виручить, якщо забруднення ще свіже.

Очищення духовки лимином
Лимон очищає і виводить неприємний запах

Для очищення лимоном:

  • Заповніть ємність.
  • Покладіть в неї скибки лимона.
  • Нагрійте духовку до 100 градусів і помістіть в неї ємність.
  • Залиште духовку увімкненою на пів години.
  • Потім змийте конденсат і жир вологою губкою.

Для більш складних і давніх забруднень краще використовувати лимонну кислоту.

Розчиніть порошок у воді в пропорції 1:10. Нанесіть цей розчин на стіни духовки і залиште на 10 хвилин. Цього вистачить, щоб видалити жир і нагар легко й швидко.

Щоб почистити духовку лимонною кислотою можна використовувати також іншу концентрацію: змішайте пів літра води з пакетиком лимонної кислоти. Розігрійте духовку до 200 градусів і помістіть на 30-40 хвилин ємність з рідиною. Наостанок помийте звичайною водою вже злегка охолоджену духовку.

«Лимонне прибирання» також позбавить духову шафу від неприємного запаху. 

Нашатирний спирт – чистота до блиску

Чистка нашатирним спиртом
Чистить до блиску, але залишає неприємний запах

На ура з жиром справляється нашатирний спирт. Єдиний мінус такого засобу – їдкий запах аміаку. Тому краще надіти респіратор, перш ніж приступити до роботи. Для легкого забруднення досить нанести нашатир на стінки і залишити на 10 годин, потім змити водою і миючим засобом. Таку чистку краще проводити в теплу пору, щоб можна було відкрити вікна на провітрювання. 

Якщо жир в’ївся дуже сильно, налийте в деко води і додайте склянку аміаку. Поставте ємність в розігріту духову шафу і доведіть до кипіння. Нагар і жир почне  відшаровуватись, і їх можна буде швидко прибрати губкою.

Господарське мило – рятівник від старого засохлого жир

Господарське мило
Господарське мило потрібно подрібнити теркою

Засіб на основі господарського мила легко зробити самому в домашніх умовах. Йому під силу видалити навіть товсті шари жиру. Такий варіант підходить і для духовок з емальованим покриттям.

Як застосовувати?

  • Натріть господарське мило на тертці і змішайте з водою.
  • Отриману суміш помістіть в деко.
  • Поставте засіб в нагріту духовку і прокип’ятіть 20-30 хвилин.
  • Вимкніть і залиште охолоджуватись.
  • Змийте все мокрою губкою. 

Для кращого ефекту до тертого мила можна додати дві столові ложки соди і 100 грам оцту. 

Якщо боротьба з шарами жиру і нагару – заняття не для вас, придбайте духовку з функцією самоочищення з вигідним кешбеком, або зверніться в клінінгові компанії, на послуги яких діють знижки на Покупоні.

Лайфхак від іржі та застиглого жиру

З кожним процесом приготування їжі духовка безумовно брудниться, особливо якщо не накривати страви кришкою. Але ще більше забруднюється саме деко і посуд, якщо їх мити від випадку до випадку. Згодом жир, що залишився і підгорів перетворюється в застарілий нагар. Таке забруднення потім дуже складно мити.

Як очистити іржу і застарілий жир з дека духової шафи?

Як очистити іржу і застарілий жир
Засіб потрібно вибирати виходячи від матеріалу дека

Щоб прибрати пригорілий жир з дека, виготовленого з нержавіючої сталі, знадобитися перекис водню, харчова сода і губка з абразивним покриттям.

  • Поверхню листа спочатку обробіть содою, згодом – перекисом водню і знову посипте содою.
  • Зачекайте 1-2 години – відкладіть його в бік, можна займатися іншими справами.
  • Згодом візьміть губку і потріть нею деко, аби позбутися від застарілого брудного нальоту.

Для алюмінієвого листа використовуйте воду з оцтом:

  • Змішайте воду з оцтом –- пропорція 1:1.
  • Доведіть засіб до кипіння і остудіть до кімнатної температури.
  • Нанесіть розчин на губку з абразивним покриттям і потріть ємність.
  • Помийте деко спочатку мильною, потім чистою водою, і висушіть.

Купити нові противні можна на Покупоні з вигідним кешбеком. 

Ось такі нескладні способи чистки духовки без хімії. А ви вже випробували якийсь з цих народних методів? Діліться досвідом в коментарях.

2 коментарів
  • Дарья

    Моя бабушка моет плиту и духовку почти только домашними средствами. Использует для чистки соду, порошок галу и хоз мыло. а потом уже после этих процедур плита накрывается специальной фольгой и так дольше служит чистой.

  • Диана

    Духовку пока никаким способом не чистили)) Но вот соду в чистке поверхностей использовала, средство действительно хорошее, и, что самое главное безопасное для организма.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *