Як навчити дитину говорити: з чого почати, способи стимулювання мови і помилки батьків

Счастливые дети

Усі батьки з нетерпінням чекають перших слів своєї дитини. З малюком, що розмовляє, набагато цікавіше проводити дозвілля, та й усі люблять «похвалитися» досягненнями свого чада. Як батьки можуть допомогти малюкові опанувати навики мови? 

У цій статті ви знайдете прості, але ефективні способи навчити дитину говорити не тільки рано, але і правильно. Для дбайливих батьків ми підготували супер знижки до 70% на розвиваючі онлайн-курси для дітей та консультацію фахівців. А також відмінний кешбек на дитячі книги, розвиваючі іграшки, методичну літературу для батьків з онлайн замовленням та доставкою до дверей від Нової пошти.

Читайте в нашій статті:

Етапи розвитку мови: все під контролем

Безумовно, кожна дитина індивідуальна і розвивається в комфортному для себе темпі. Але є певні норми, які повинні знати батьки. Це допоможе своєчасно виявити відхилення у розвитку мови і вжити необхідних заходів.

Фахівці вважають, що розвиток «мови немовлят» проходить наступні етапи:

  • З народження діти кричать, висловлюючи тим самим свої емоції і привертаючи увагу дорослих.
  • У 2-3 місячної дитини з’являється «гуління» (вимова голосних звуків «а», «у», «і»).
  • У 7-9 місяців малюки починають «лепетати» – вимовляють «ма-ма-ма», «па-па-па», «дя-дя-дя». Батькам може навіть здатися, що це і є перші слова, але ні, поки це тільки повторювані склади.
  • Ще до року, в 10-11 місяців дитина починає наслідувати вимову дорослих, повторюючи окремі звуки.
  • У однорічного малюка з’являються перші осмислені слова з двох однакових складів ( «мама», «тато», «баба»).
  • У півтора року дитина може говорити 20-30 слів.
  • У 2 роки словниковий запас розширюється до 200 слів, і дитина здатна будувати фрази з 2-4 слів.
  • В 3 роки словниковий запас збільшується до 800-1000 слів, в дитячій мові з’являються прийменники для побудови коротких фраз.

Приблизно в такому ритмі у здорової дитини має правильно відбуватися розвиток мови. Якщо вам здається, що малюк відстає від цих норм, не потрібно відразу бити на сполох – на це може бути безліч причин. Але й не варто відкладати на потім консультацію з педіатром і логопедом: чим раніше ви виявите проблему і почнете її виправляти, тим більше шансів на успіх. На Покупоні ви можете оплатити сертифікат на онлайн-консультацію фахівців зі знижкою до 70% і отримати кваліфіковану консультацію, не виходячи з дому.

Якщо у вашого малюка на думку лікарів все у порядку, але він пока чомусь не розговорився, батьки можуть допомогти стимулювати розвиток мови. 

Вчимося розмовляти від 0 до 1 року – поради батькам

Мати співає колискову

Діти розуміють, що ви говорите, задовго до того, як самі починають вимовляти перші слова. Ще перебуваючи в утробі, малюк вміє розпізнавати голос матері і розрізняти за інтонацією різні мови. Тримісячна дитина може співвідносити рухи губ з певними звуками. У 6-7 місяців дитина відгукується на своє ім’я, впізнає слова на рідній мові і може інтонаціями голосу передавати настрій. Тому спілкуйтеся з немовлям з моменту його появи на світ, а то й раніше. 

Щоб спілкування приносило не тільки задоволення, але і користь, постарайтеся слідувати нескладним правилам.

1. Обличчям до обличчя. 

Коли розмовляєте з дитиною, буде краще, якщо ваші обличчя перебуватимуть на одному рівні. Так ви зможете спостерігати реакцію на ваші слова і дії. У той же час малюк, спостерігаючи за вашою артикуляцію, зможе зрозуміти, як ви вимовляєте різні звуки і слова. Таким чином ще з пелюшок вчимо дитину правильній вимові.

2. Співайте колискові і дитячі пісні, розповідайте вірші і потішки. 

Навіть якщо у вас немає ні слуху, ні голосу, ритмічна вимова слів сприятиме гармонійному розвитку мовлення. Уже в рік дитина буде намагатися повторювати звуки за вами.

3. Коментуйте все. 

Називайте предмети, які потрапляють в поле зору дитини, озвучуйте свої дії – таким чином ви будете розширювати пасивний словниковий запас малюка і самі не помітите, як він заговорить реченнями.

4. Говоріть тонким мелодійним голосом. 

Згідно з дослідженнями, саме такий стиль привертає немовлят, допомагає їм вивчати мову і розвивати соціальні навички.

5. «Дорослі» розмови. 

Не намагайтеся спрощувати слова. Називаючи машину «бібіка», а конячку «го-го», ви тільки ускладнюєте і уповільнює розвиток: дитині буде важче співвіднести предмет і слово, а пізніше їй доведеться перенавчатися з мови малечі на «людську». Розмовляючи з дитиною, вимовляйте слова правильно і чітко, тоді і її мова буде зрозуміла не тільки вам, а й оточуючим.

6. Живе спілкування.

Звичайно, мама просто фізично не може постійно знаходиться з дитиною. Увімкнений телевізор або комп’ютер не можуть повністю замінити живу мову, але за допомогою радіоняні ви зможете спілкуватися з дитиною на відстані. Дитячий нічник з аудіоказками або записом вашого голосу допоможе малюкові солодко заснути. Пропонуємо вибрати відповідну модель на Покупоні і отримати при покупці хорошу економію у вигляді кешбек, а кур’єр Нової пошти доставить ваше замовлення прямо до дверей.

Починаємо вчити дитину 1-2 років розмовляти

Мама читає книгу

До першого року у дитини накопичується пасивний словниковий запас. Це ті слова, які дитина знає, розуміє, але не вимовляє. Поспостерігайте за малюком: він уже може знайти названий вами предмет очима, показати на нього ручкою або навіть виконає якесь озвучену вами дію. Значить, пасивний словник є, потрібно його поповнювати, розширювати і поступово переводити в активний. Як допомогти дитині запам’ятати нові слова?

1. Читайте книжки.

Один з найефективніших методів збільшення пасивного словника – читання дитячих книг. Звичайно, потрібно ще постаратися змусити непосиду вас слухати. Тому вибирайте час спокійного дозвілля, перед сном або за бажанням дитини. Книги з яскравими картинками обов’язково зацікавлять малюка. На Покупоні ви знайдете великий асортимент дитячої літератури.

2. Промовляйте потішки.

Супроводжуйте щоденні режимні процедури промовлянням потішок і коротких віршиків. Прості ритмічні тексти, під які ви будете вмиватися, одягатися, їсти та інше, зроблять процес більш організованим і закріпляться в пам’яті дитини.

3. Використовуйте ілюстрації.

Для знайомства зі словами, які рідко використовуєте в повсякденному житті (назви тварин, рослин), використовуйте книжкові ілюстрації та картки-лото. Вам буде простіше пояснювати, а дитині сприймати не тільки на слух, але і візуально.

4. Використовуйте усі частини мови.

Розглядаючи картинки, не забувайте промовляти дієслова і прикметники. Часто батьки роблять акцент виключно на іменниках (сонечко, собачка, кішечка), але для побудови грамотної зрозумілої мови ними не обійтися. Розмовляти з дитиною потрібно повними реченнями, тоді з більшою ймовірністю і мова малюка буде правильною.

5. Описуйте все, що бачите.

Як можна докладніше описуйте предмети, пейзажі, природні явища, людей, події – все, що спостерігаєте разом з дитиною. При цьому не лінуйтеся пояснювати значення нових для дитини слів. Вчити говорити можна навіть під час прогулянки: це буде не менш ефективно, ніж цілеспрямовані заняття з розвитку мовлення.

6. Вчіться, граючи. 

Пропонуйте дитині інтерактивні іграшки, які можуть вести діалог, співати пісні і розповідати казки. Граючи з ними, дитина буде в невимушеній атмосфері поповнювати свій словниковий запас новими виразами. На Покупоні ви знайдете великий вибір інтерактивних іграшок для хлопчиків і дівчаток за вигідною ціною і бонусом у вигляді кешбеку на свій особистий рахунок. Оформлюйте покупку онлайн, і ваше замовлення буде оперативно доставлене кур’єром Нової пошти прямо до вас додому.

Вчимо мови дітей в 2-3 роки

Ляльковий театр

Нерідко батькам трапляється помічати, що дитина відмінно розуміє, що йому говорять, виконує навіть складні прохання, але сама при цьому воліє мовчати. «Все розуміє, а сказати не може», – дивуються мами. Як бути в такій ситуації? Як правильно і м’яко стимулювати розвиток мовлення дитини в 2-3 роки?

Перш за все, переконайтесь, що обстановка, оточуюча малюка, сприяє спілкуванню:є іграшки і предмети, про які можна розповісти, дитина отримує нові емоції, якими можна поділитися зі старшими. Поруч знаходиться дорослий, який готовий терпляче і зацікавлено слухати «дитяче белькотіння», а не вести монолог в режимі радіо, телевізор не працює без угаву. Якщо ці умови виконані, можна переходити до прийомів активації мови.

1. Прийом «домовляння». 

Читаючи знайомий вірш, казку або просто задаючи малюкові питання, витримайте паузу. Якщо він сам не спробував продовжити, допоможіть йому, назвавши перший склад або кілька складів слова.

2. Прийом «Я тебе не розумію». 

Мами розуміють дітей без слів, і малюки часто цим користуються. Навіщо говорити, якщо можна показати пальчиком, і мама подасть все, що потрібно? Не реагуйте блискавично на такі «мовчазні» прохання, зробіть вигляд, що не розумієте і перепитайте, задавши відкрите питання («Ти хочеш яблуко або банан?»). Таким чином дитині доведеться говорити, щоб отримати бажане. Це допоможе переступити «мовний бар’єр» і буде стимулювати розвиток мови.

3. Гра «Чомучка». 

Ігри в форматі питання-відповідь допоможуть збільшити словарний запас дитини, навчать говорити реченнями і розширять світогляд. Щоб питання були цікавими та різноманітними, можна використовувати спеціальну літературу, наприклад, «Словник Чомучика», який можна замовити онлайн на Покупоні і отримати кешбек-знижку на наступну покупку.

4. Прийом «Обговорення». 

Після прочитання книги запитайте, що сподобалося, запам’яталося, як би дитина поступила на місці героя. Задавайте навідні запитання, запитуйте думку. Якщо відповідь дитини складається всього з декількох слів, подайте приклад: яскраво перекажіть сюжет, дайте характеристику персонажам, розкажіть, чому вчить книга і так далі. Так дитина зрозуміє, що ще можна говорити, і з кожним разом її розповідь буде ставати більш повною.

5. Прийом «Порівняй іграшки». 

Посадіть поруч дві іграшки і попросіть малюка порівняти їх за різними характеристиками. В ході гри ви можете навчити дитину описувати предмети, називати їх колір, розмір, фактуру, що вміє робити, що любить їсти.

6. Прийом «Розкладаємо ціле на частини».

Розглядайте предмет і докладно описуйте, з чого він складається. Наприклад, у кімнатної рослини є гілочки, листочки, коріння, квіти, росте вона в горщику. Збираючи конструктор, озвучуйте кожен елемент.

Ці прийоми можна використовувати і для дітей 4-5 років, ускладнюючи завдання і адаптуючи під інтереси дитини. У цьому віці можна і потрібно проводити заняття на декількох мовах, використовуючи спеціалізовані посібники. Для розвитку мови і поповнення словникового запасу частіше проводьте час за спільним читанням. Якщо ваша дитина ще не опанувала цю навичку, ознайомтеся з нашими порадами, як правильно навчити читати

Регулярно поповнюючи свій лексикон, дитина навчиться правильно розмовляти і ясно висловлювати свої думки. Це допоможе в навчанні, в спілкуванні з однолітками, і в дорослому житті.

Як швидше заговорити за допомогою ігор?

Розвиток дрібної моторики

Навіть недосвідченим батькам відомо, що розвиток дрібної моторики сприяє освоєнню мови. Тому мами і тата повинні подбати про тренування для маленьких ручок. 

Допомагають маляті розвиватися класичні пальчикові ігри. Ви, напевно, пам’ятаєте їх з дитинства, якщо ж ні рекомендуємо подивитися короткі відео:

1. «Сорока»

2. «Пальчик-пальчик, де твій будиночок?»

3. «Ладушки» 

Ці прості вправи стимулюють нервові закінчення на пальцях і долонях, що позитивно позначається на мовної функції. Приділяйте заняттям 5-7 хвилин в день і незабаром ви побачите, а точніше почуєте результат. 

Щоб заняття на дрібну моторику були максимально ефективними, вони повинні бути різноманітними. Тут на допомогу батькам приходять підручні матеріали і розвиваючі іграшки для дітей, які можна замовити онлайн на Покупоні і отримати кешбек на свій персональний рахунок.

Малюкові напевно буде цікаво:

Всі ці кінезіологічні вправи сприятливо впливають на мовленнєвий розвиток, підвищують стійкість до стресів, покращують розумову діяльність, пам’ять і увагу. 

Щоб внести різноманітність в заняття з дитиною, запасіться методичними посібниками. Наприклад, в книгах «125 розвиваючих ігор для дітей до 1 року» і «Розвиваючі ігри для малюків від народження до 2-х років» пропонуються прості ігри, що стимулюють розвиток мозку малюка з народження. Для занять з дітьми старшого віку підійдуть посібники «Розвиваючі ігри від Таро Гомі» і «Вчимося граючи. 100 розвиваючих ігор для дітей від 4 до 8 років».На Покупоні ви знайдете великий вибір книг для батьків, які допоможуть відповісти на багато питань про виховання і розвиток дитини.

Максимально ефективними для формування правильної дикції й мови будуть заняття логоритмікою: поспішайте записатися, поки діє знижка до 50% від Покупона. Гармонійному всебічному розвитку дитини сприяють заняття в творчих гуртках і онлайн-курси, сертифікати на відвідування яких зі знижкою до 80% ви знайдете у нас на сайті за посиланнями вище. 

Дітям, у яких є складнощі з «говорінням», будуть корисні дихальні гри.

1. «Дутібол».

Потрібно покласти м’ячик для настільного тенісу на середину столу і дути на нього так, щоб потрапити в заздалегідь визначені ворота. 

2. «Кораблики».

Зробіть разом з дитиною кораблик з паперу (до речі, дуже гарна вправа на моторику, чим менше кораблик, тим краще будуть тренуватися пальці). Набираємо в таз або ванну воду, запускаємо кораблики. Ви можете грати наввипередки або влаштовувати цілі морські бої!

3. «На видиху». 

Ця гра підходить для дітей старшого віку, від 4-5 років. Ви можете грати де завгодно, ніякий додатковий інвентар не потрібен. Запропонуйте дитині зробити глибокий вдих, а на видиху промовляти заздалегідь підготовлену скоромовку або фразу. Хто довше промовив, той і виграв. Маса позитивних емоцій гарантована всім учасникам.

Робіть розвиваючі уроки веселими і цікавими, включайте фантазію, стежте за реакціями дитини і тоді ви самі не помітите, як вона заговорить цілими реченнями, багато і грамотно.

Робіть розвиваючі уроки веселими і цікавими, вмикайте фантазію, стежте за реакціями дитини і тоді ви самі не помітите, як вона заговорить цілими реченнями, багато і грамотно.

Розмовляти правильно допоможе артикуляційна гімнастика 

Артикуляційна гімнастика

Ваш малюк почав говорити і робить спроби вступити в діалог з дітьми і дорослими? Він каже багато, намагаючись донести до оточуючих свої думки, але його ніхто крім мами не розуміє? Маленькі діти часто замінюють окремі літери в словах, а якісь і зовсім пропускають. В результаті всі, хто не спілкується з дитиною щодня, чують невиразні звуки і невідомі слова. Як же допомогти малюкові стати співрозмовником, зрозумілим не тільки для мами?

Зробити мову більш чіткою та виразною допоможуть артикуляційні вправи. Для самих маленьких ораторів підійдуть заняття в ігровій формі, які можна проводити між справою. Наприклад, кумедні вправи з іграшковим кошеням:

  • Дме на молочко (язик затиснутий між зубами, дуэте, не надуваючи щічки);
  • Облизується (кругові рухи язиком по внутрішній поверхні губ);
  • П’є молочко (широким язичком робите рух ніби облизуєте щось);
  • Позіхає (вимовляєте протяжно а-а, широко відкривши рот);
  • Помітив мишку і здивувався (вимовляєте о-о, округливши губки); 
  • Кошеня задоволений (надуває і здуває щічки).

Заняття з більш дорослими дітьми проводьте за допомогою книг і карток з наочним зображенням вправ артикуляційної гімнастики у віршованій або казковій формі (Н.В. Нищева, Е.М. Косінова та інші). Подібні посібники допоможуть батькам самостійно навчити дитину правильній вимові звуків, побудови слів і фраз. Якщо вам все-таки не вистачає знань і педагогічного досвіду, ви завжди можете скористатися послугами логопеда зі знижкою до 50% від Покупона.

Займайтеся регулярно і найближчим часом ви побачите результат. 

4 помилки батьків: що гальмує розвиток мовлення дитини

Вчимо розмовляти правильно

Правду кажуть, що вчитися краще на чужих помилках. Тому перед тим, як почати вчити дитину мови, варто ознайомитися з типовими помилками, які допускають багато батьків.

У книзі «Як навчити малюка говорити. 4 помилки батьків» (з 2017 року видається під назвою «Мовчун та Говорилка») її автори, Ніна і Заряна Некрасови, вчать батьків правильно спілкуватися з дітьми, дають перевірені поради, як швидко скоригувати відхилення і «розговорити» мовчуна. Вони виділяють помилки, які заважають дитині заговорити:

1. Відсутність стимулу

Часто батьки передбачають бажання або вимоги своєї дитини, і тут же поспішають задовольнити їх, не дочекавшись повноцінного пояснення. В такому випадку у малюка зникає стимул – вчитися добре говорити. Дочекайтеся, коли дитина озвучить своє прохання, задайте уточнюючі питання і тільки після цього переходите до дій.

2. Настирливе навчання

Всім батькам хочеться, щоб їх дитина якомога швидше заговорила, при цьому відразу правильно і чітко. Домагаючись правильної вимови, дорослі вважають своїм обов’язком кожного разу поправити малюка. Такі повчання навряд чи комусь сподобаються. Не дочекавшись похвали і підтримки, дитина незабаром може зовсім віддати перевагу промовчати. Тому замість того, щоб нетактовно поправляти маленьку особистість, вчіть її на особистому правильному прикладі. Слідкуйте за своєю мовою: говоріть в нормальному темпі, коректно вимовляйте слова, формулюйте повні речення. Згодом дитина запам’ятає нові слова і буде відточувати їх правильну вимову.

3. Надлишок емоцій

Коли дитина починає активно досліджувати світ, на неї обрушується потік інформації і різних емоцій. Але щоб дитина запам’ятала слово і могла його незабаром вимовити, їй потрібно зосередитися. Тому постарайтеся спокійно реагувати на спроби малюка. Не потрібно плескати в долоні щоразу, коли дитина виголосила нову фразу. Або, навпаки, сміятися над невдалою вимовою. Кращою підтримкою і похвалою буде діалог. Знаючи, що її розуміють, дитина буде намагатися ще більше.

4. Брак свободи рухів і дій

Нерідко турботливі мами старанно виконують за дитину те, що вона цілком може зробити сама. Обмежуючи рухи малюка, ви позбавляєте його самостійності і пізнання нового. Чим більше руху і розумної свободи – тим краще розвивається мова.

Коли без логопеда не обійтися?

Заняття з логопедом

Часто батьки починають турбуватися, порівнюючи своїх «мовчунів» з однолітками, що добре говорять. Чи варто терміново вживати заходів або ще почекати? 

Буває, що дитина віком від 1,5 до 3 років активно освоює навколишній світ, а на мовленнєвий розвиток просто не вистачає енергії. Можливо, це допустимий варіант норми. Переконатися, що розвиток йде в належному темпі, і дитина вчиться говорити правильно, допомагають заняття з логопедом. Відвідувати фахівця бажано не рідше разу на рік, починаючи з дворічного віку малюка.и.

Логопед оцінить словниковий запас, виявить можливі відхилення від норм, дасть необхідні рекомендації, які допоможуть вчасно скоригувати процес формування мови. Ні в якому разі не можна покладатися на удачу і чекати, коли дитина сама «розговориться». У більшості випадків проблеми з промовою в підлітковому і дорослому віці викликані тим, що в дитинстві постановці звуків і усунення інших порушень не приділили належної уваги. 

Корисна література для батьків

Почерпнути більше корисної інформації про способи стимулювання мови у дітей можна в спеціалізованій літературі для батьків.

«Як правильно вчити дитину говорити», Полякова М.

Як правильно вчити дитину говорити

Ця книга буде цікава і логопедам, і батькам, які хочуть з усією відповідальністю підійти до навчання своїх дітей. Автор описує розвиток мови, починаючи з народження дитини, розглядає різні відхилення від норми і способи їх корекції, дає конкретні рекомендації для виправлення затримки мовного розвитку.

«Малюк вчиться говорити. Ранній розвиток мови від 1 до 3 років», Новиковска О. А.

Малюк вчиться говорити

Відомий логопед-практик ділиться перевіреними методиками розвитку дитячого мовлення. У книзі ви знайдете захоплюючі завдання, мовні ігри та логопедичні зарядки за авторською методикою. Виконуючи їх, дитина поповнить свій лексикон, навчиться утворювати слова і з часом зможе говорити грамотно і красиво.

«Допоможіть дитині заговорити», Янушко О.

Допоможіть дитині заговорити

З книги ви дізнаєтеся про норми розвитку мови в ранньому віці і діагностику відхилень. Логопед-практик наводить безліч дієвих способів і дає рекомендації, як створити мовну середу, як правильно розмовляти з дитиною, вправи для розвитку дихання, слуху, артикуляції, дрібної моторики. Унікальність видання в тому, що логопедичні ігри докладно описані і супроводжуються яскравими ілюстраціями, тому заняття будуть максимально цікавими та ефективними.

У сучасному світі важливо бути комунікабельним, вміти правильно і цікаво говорити. Людина, яка може викласти свої думки чітко і красиво, захопити слухачів, володіє ораторськими навичками, легше адаптується в суспільстві і має більше шансів реалізуватися і стати успішною. Тому завдання батьків сприяти максимальному розкриттю природного потенціалу дитини і стимулювати розвиток мовних здібностей.

А як ви вчите або вчили говорити вашу дитину? Поділіться в коментарями своїми лайфхаками.

1 коментар
  • Ася

    Очень хорошая статья я считаю. Нужно заниматься с ребенком основательно, а не только надеяться на матушку-природу!)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *