4 типи шкіри ㅡ як визначити свій

4 типа кожи ㅡ как определить свой

Щоразу, вибираючи косметику, вам треба знати свій тип шкіри. При цьому косметологи кажуть, що 70% жінок визначають свій тип шкіри неправильно, через що їх домашній догляд неефективний, а макіяж надмірно шкідливий.

У цій статті ми виправимо це упущення і дізнаємося все про:

Класифікація типів шкіри

Існує 4 основних типи здорової шкіри: нормальна, жирна, комбінована і суха.

Типи шкіри визначаються нашої генетикою, але не тільки. Протягом життя наш тип шкіри змінюється в залежності від зовнішніх і внутрішніх факторів. Наприклад, значно на шкіру впливає дієта, гормональний фон, вік, місце проживання, температурний режим і багато іншого.

Классификация типов кожи
Класифікація типів шкіри

Тип шкіри визначається за такими ознаками:

  • Скільки вологи у вашій шкірі (від цього залежить її м’якість і еластичність).
  • Наскільки вона жирна.
  • Наскільки вона чутлива і схильна до алергій.

Тип шкіри визначає ваш догляд за нею і те, які доглядові та декоративні засоби вам треба вибирати.

Але догляд за шкірою залежить не тільки від її типу, але і від вашого віку, докладніше про основні особливості догляду у 30, 35, 40, 45, 50 років ви дізнаєтеся з наших окремих оглядах.

Визначення нормальної шкіри

«Нормальна» або евдермічная шкіра ㅡ це тип добре збалансованої шкіри. Таке обличчя не має ділянок сухої або жирної шкіри. Вся поверхня обличчя має однорідну структуру, не дуже широкі пори і рівномірний колір.

Власницям нормальної шкіри дуже пощастило. Адже їх обличчя від природи сяє свіжістю і красою. Нормальна шкіра має:

  • Невеликі пори.
  • Хороший кровообіг.
  • Оксамитову і м’яку текстуру.
  • Свіжий рівний колір обличчя.
  • Шкіра не схильна до алергій і чутливості.

Протягом життя ваш тип шкіри може змінитися, оскільки через зменшення рівня колагену і еластину шкіра стане більш сухою і чутливою.

Определение нормальной кожи
Визначення нормальної шкіри

Навіть якщо у вас нормальний тип шкіри з невеликими недоліками, вам все одно необхідний правильний догляд за обличчям. Нормальна шкіра не означає ідеальна шкіра.

Для власниць нормальної шкіри косметологи рекомендують використовувати засоби, які не будуть провокувати надмірне вироблення шкірного сала і уникати продуктів, які будуть її пересушувати. Тобто, бажано відмовитися від догляду маслами і будь-яких косметичних засобів, які містять в своєму складі спирт.

Ознаки жирної шкіри

До типу жирної відносять шкіру з посиленою секрецією шкірного сала. Така шкіра має глянсовий блиск і видимі пори. При неправильному догляді жирна шкіра може стати «себорейною».

Жирна шкіра ㅡ найпоширеніший тип шкіри серед підлітків. Її легко можна визначити по характерному блиску, а ще саме цей тип шкіри найбільш схильний до висипань акне.

Признаки жирной кожи
Ознаки жирної шкіри

Головна причина жирності шкіри ㅡ надмірне виділення шкірного сала. Тип шкіри визначається генетично, але тим не менше на жирність також можуть впливати: гормональний баланс, стреси, прийняття ліків і правильність догляду.

Для жирної шкіри характерні:

  • Розширені, добре помітні пори.
  • Глянцевий блиск.
  • Блідість через глибоке розміщення кровоносних судин.

Жирна шкіра схильна до комедонів (вугрів і білих вугрів) і до різних форм прищів. При легкій формі висипань велика частина акне з’являється на обличчі, особливо в Т-зоні, при більш складних формах висипання переходять на шию, плечі, спину і груди.

Що таке комбінована шкіра

Комбінована шкіра, як випливає з назви ㅡ та, яка складається з суміші типів шкіри. Комбінована шкіра ㅡ найпоширеніший тип шкіри. Найчастіше відмінності видно в Т-зоні (зона чола, носа і підборіддя) і на щоках. Власниці такого типу мають нормальну шкіру в зоні щік і жирну в Т-зоні, хоча можуть поєднуватися і суха з нормальною. 

Для комбінованої шкіри характерні розширені пори в області чола, носа і підборіддя. При неправильному догляді шкіра щік може пересихати і лущитися.

комбинированная кожа
Що таке комбінована шкіра

Сальні області комбінованої шкіри обумовлені надмірним виділенням шкірного сала, а більш сухі ділянки ㅡ недостатнім виробленням ліпідів.

Суха шкіра ㅡ ознаки і особливості

Термін «суха шкіра» використовується для типу шкіри, який виробляє менше шкірного сала, ніж нормальна шкіра. Через недостатню роботу сальних залоз сухій шкірі не вистачає ліпідів, а значить вона гірше утримує вологу і більш схильна до впливу зовнішніх факторів. Суха шкіра ㅡ сама ніжна і чутлива, саме тому їй потрібен особливий догляд. 

Суха шкіра або ксероз існує в різних формах вираження, від дуже легкої до гіпер-чутливої. Найчастіше від сухої шкіри страждають жінки. Причому після 50 років практично у всіх жінок тип шкіри змінюється на суху (більш докладно про це можна прочитати в нашому окремому огляді). Вологість шкіри залежить від надходження води в глибокі шари шкіри і від потовиділення.

Сухая кожа ㅡ признаки и особенности
Суха шкіра ㅡ ознаки і особливості

Основні причини сухості шкіри:

  • трансепідермальна втрата води ㅡ природна пасивна дисфункція шкіри, при якій верхні шари шкіри споживають підвищену кількість вологи за рахунок глибоких шарів.
  • Брак сечовини, амінокислот і молочної кислоти, які допомагають утримувати шкірі вологу.
  • Дефіцит епідермальних ліпідів, таких як кераміди, жирні кислоти і холестерин, які допомагають формувати природний бар’єр на вашій шкірі.
  • Надмірне перебування на сонці без захисних засобів.
  • Вікові зміни шкіри ㅡ зріла шкіра з часом змінює свій тип переважно на сухий.

Основна ознака сухої шкіри ㅡ відчуття стягнутості обличчя. Також саме суха шкіра найменш еластична, може лущитися, тому вимагає постійного пілінгу і активного зволоження і живлення. На зрілій сухій шкірі зморшки і пори стають більш вираженими.

Як визначити свій тип шкіри самостійно ㅡ простий тест

Ви можете самостійно визначити тип шкіри. Дайте відповідь на питання в таблиці і підрахуйте бали, які вказані в дужках біля кожної відповіді.

Якщо у вас від 6 до 9 балів ㅡ ви власниця жирної шкіри. 10-14 балів ㅡ комбінована шкіра. 15-19 ㅡ нормальна шкіра і 20-24 бали ㅡ суха шкіра.

Якщо все таки сумніваєтеся і вам потрібна допомога у визначенні типу шкіри, то простий тест може бути корисним інструментом.

Как определить свой тип кожи самостоятельно ㅡ простой тест
Як визначити свій тип шкіри самостійно ㅡ простий тест

Найшвидший варіант ㅡ тест з дзеркалом або серветкою. Очистіть шкіру звичним способом, не наносите на неї ніяких косметичних засобів, а через 3 години прикладіть до обличчя тонку паперову серветку або дзеркало. Якщо на серветці не залишилося ніяких слідів ㅡ ви володарка сухої шкіри. Якщо є помірний ледве помітний слід, вітаємо ㅡ у вас нормальна шкіра. Якщо слід жиру більш помітний в Т-зоні ㅡ у вас комбінована шкіра. Яскраво виражений слід на серветці свідчить про жирну шкіру.

На відео детально показаний тест на визначення типу шкіри в домашніх умовах

Але пам’ятайте, що найточніший спосіб визначити ваш тип шкіри ㅡ звернутися до фахівця. Зверніться до професійного косметолога (на Покупоні великий вибір послуг косметологів за приємними цінами зі знижками до 85%), він допоможе точно визначити ваш тип шкіри, усуне дефекти, підбере правильні процедури і дасть індивідуальні рекомендації по домашньому догляду.

Так само ви можете пройти курс косметології для себе і професійно доглядати за вашою шкірою, самостійно підбираючи для неї ідеальні засоби.

Будьте красивими і доглядайте за своєю шкірою правильно, а якщо у вас залишилися питання, то задавайте їх у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *