Який роутер вибрати: бездротовий і кабельний інтернет для дому

Роботу ноутбука, планшета, смартфона, SMART-ТВ, принтера складно уявити без інтернет-підключення в будинку або квартирі. А якщо гаджетів багато, то це або завчасно проводити мережу кабелів, або підключати бездротовий маршрутизатор для роздачі Wi-Fi. Редакція Покупона розбиралася, як правильно вибрати роутер, щоб і швидкість, і потужність сигналу була відмінною.

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Читайте в нашій статті:

Які бувають роутери

Роутер призначений для створення загальної (локальної) мережі між усіма пристроями в приміщенні. «Найсильніші» моделі здатні забезпечити якісним з’єднанням до 100 гаджетів одночасно. За допомогою маршрутизатора можна не тільки роздавати вай-фай, але і контролювати трафік, обмежувати доступ до певних сайтів (наприклад, з високим рівнем небезпеки).

Роутери відрізняються один від одного за кількома параметрами.

Технологія підключення

За типом підключення (прийому сигналу або протоколів) виділяють такі маршрутизатори:

  • Ethernet-роутери. Працюють від мережевого кабелю. Надійно, низький пінг, вимагають настройки. Кабельний інтернет, що підтримує найбільш просунуті технології – Gigabit Ethernet може забезпечити максимальну швидкість до 1000 Мб / с (1 Гб).  Для цього знадобиться гігабітний роутер та інше обладнання, що підтримує швидкості Gigabit Ethernet.
  • ADSL-модеми. Працюють від телефонної лінії, підтримують підключення мережевих кабелів для ПК. Один з активних користувачів технології ADSL – провайдер «Укртелеком». Якщо у вас проведена телефонна лінія, ви можете за її допомогою отримати високошвидкісний доступ до Інтернету. Правда, швидкість передачі даних значно нижче, ніж забезпечує Ethernet-роутер, – до 24 Мб/с.
  • GPON, GEPON або PON-роутери. Працюють через оптоволокно. Йдуть в комплексі з конвертером (перетворювачем) оптичного сигналу на електричний.  Стабільний сигнал, висока швидкість, мінімум затримок.
  • Універсальні. Працюють як від телефонної лінії, так і від кабелю, приймають сигнал в 3G і 4G.

Оптоволоконні, телефонні або мережеві кабелю найчастіше використовуються в багатоповерхових і приватних будинках в межах міста.

Стандарти, які підтримує роутер

  • GSM – цифровий стандарт, що з’явився на ринку мобільного зв’язку першим.  Специфіка роботи з частотними ресурсами в GSM – поділ каналів за часом і частоті. На кожного користувача виділяється маленький частотний діапазон, на якому здійснюється зв’язок з базовою станцією. Кожен сеанс зв’язку фіксований за часом. Тобто, сигнал виходить переривчастий, але завдяки високій частотності ці перерви практично не помітні користувачеві. В даний час в Україні стандарт GSM використовують оператори МТС, Лайф і Київстар. Тому, щоб роздавати мобільний інтернет від цих провайдерів, знадобиться GSM-роутер. 
  • CDMA – це стандарт нового покоління, з’явився не так давно. CDMA відрізняється від GSM тим, що кодує розділені сигнали, при цьому абоненти користуються всім частотним ресурсом. Наявність певного персонального коду дозволяє ідентифікувати кожного користувача з усієї сукупності, наявної в ефірі.  В результаті, з’єднання має більш високою якістю і з кращими показниками конфіденційності. За стандартом CDMA працює Інтертелеком і Peoplenet. CDMA-роутери роздають мережу до 30 м, заточені під покриття великих зон, приймають сигнал на відстані в 25 км від цивілізації і найближчій вишки CDMA-зв’язку. Підключаються без проводів, допомагають одночасно вийти в мережу великої аудиторії, організувати хорошу зв’язок на фестивалі, влаштувати коворкінг на знімній квартирі або природі. Переваги  – портативність, швидкість підключення, дальність роботи. Кодуючи сигнал для кожного пристрою по-різному, забезпечують стабільний сигнал на 10+ абонентів.  Дають добрий зв’язок в машині, автобусі, літаку.

Універсальним варіантом є роутери, що підтримують обидва стандарти – GSM і CDMA.

Роутер з вбудованим 3G/4G модемом

Якщо користувач знаходиться на території, де немає постійного інтернету від провайдера, виходом може стати роутер з вбудованим модемом 3G або 4G.

3G-роутери працюють через мобільну мережу, але не такі спритні як 4G-роутери.  Забезпечують бездротовий зв’язок для ноутбука, для телевізора (Смарт ТВ) і смартфона на дачі, в приватному секторі, на курорті, де відсутній кабельний інтернет.  Дешево, дуже сердито, але дієво. Допоможуть отримати свої 2 Мб в секунду, вистачає на перегляд відео і роботу з документами.

В умовах міста добре покаже себе роутер 3G (HSPA, EV-DO), для загорода краще брати маршрутизатор 4G (LTE) або 4G (WiMAX). Такі роутери  – найчастіше кишеньковий (переносний) варіант. 

Кишеньковий (переносний) роутер
Кишеньковий (переносний) роутер

Версія Wi-Fi

Вибираючи роутер, орієнтуйтеся на стандарт вай-фаю, який вам потрібно роздавати.

Стандарти Wi-Fi постійно прогресують, зростає і швидкість передачі даних. Версії вай-фай 802.11с з  літерами a/b/g/n/ac/ax позначає ступінь «просунутості» з’єднання. В ідеалі роутер повинен підтримувати мінімум п’ять стандартів (a, b, g, n, ac).  Найпоширеніша версія на сьогоднішній день – 802.11n. Вона працює в двох діапазонах, про що ми детально поговоримо нижче.

Діапазони Wi-Fi

Прийом і передача пакетів даних по Wi-Fi здійснюється в декількох діапазонах:

  • 2,4 ГГц – універсальна частота, з мінусів користувачі можуть стикатися з «гальмуванням»;
  • 5 ГГц – використовується, якщо підключення кабельного інтерфейсу неможливо.

Роутери, які підтримують найбільш поширений стандарт 802.11n, працюють в 2 діапазонах частот – 2,4 ГГц і 5 ГГц. Це зручно, бо різні діапазони підходять для різних пристроїв:

  • 2,4 ГГц – для телефонів, комп’ютерів, ноутбуків та іншого офісного обладнання.
  • 5 ГГц – для мультимедійної апаратури (робота з відеоконтентом, важкими іграми), багатьох нових моделей смартфонів. У діапазоні 5 ГГц забезпечується менша площа покриття (радіус дії), ніж в 2,4 ГГц, але швидкість передачі інформації – вище. Плюсом є і менша кількість перешкод від інших маршрутизаторів (особливо актуально в багатоповерхових будинках). Це відбувається тому, що 5 ГГц – порівняно не завантажений діапазон.

Якщо пристрій працює в обох діапазонах, то швидкість інтернету зростає удвічі.

Зорієнтуватися в характеристиках і правильно вибрати найкращий роутер допоможе таблиця:

Характеристики роутера

Канальна швидкість передачі завжди перевищує реальну. Однак швидкість інтернету не повинна перевищувати швидкість Wi-Fi. В іншому випадку бітрейт буде урізатися.

На шляху до якісного бездротового з’єднання можуть стояти перешкоди у вигляді стін.  І якщо пропускна здатність цегляних або гіпсокартонних перегородок висока, то армований бетон затримує сигнал. В цьому випадку, радіус дії значно зменшується.  При таких умовах рекомендується знайти оптимальне місце для маршрутизатора, можливо, зупинитися на більш сучасних моделях з великою кількістю антен з хорошим коефіцієнтом посилення. Детальніше про це – далі.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

На скільки антен і портів брати

Комплектується роутер апаратним блоком з однією або декількома антенами, кабелем і блоком живлення. На швидкість передачі даних впливає не тільки число антен, але і коефіцієнт посилення кожної з них.

Антени у роутера
Для роутера важливо не тільки кількість, але і якість антен

За типами антени поділяють на зовнішні і внутрішні. Найчастіше роутер оснащений 2-4 зовнішніми антенами з посиленням від 1,5 до 5 dBi або 1-2 внутрішніми з посиленням від 1 до 1,5 dBi. Бувають моделі з внутрішніми і зовнішніми антенами.

Вибираючи маршрутизатор для одноповерхового будинку або квартири, досить зупинитися на моделях мобільних роутерів без антени або «коробкових» з однією антеною. Їхньої потужності вистачить, щоб забезпечити покриттям всі кімнати. У віддалених регіонах з залишилася телефонною лінією дешевше вийде підключення ADSL-модему, для міських квартир – PON-роутер з оптоволокном.

Для багатоповерхових будинків або торгових центрів, салонів, магазинів краще використовувати роутери з двома і більше антенами. Коли потрібно влаштувати івент в орендованому приміщенні на 50 осіб – дві коробки по вісім антен зі спареною в одну бездротовою мережею, для офісів на 50+ людей потрібно брати 5 Ггц-ві.

Кількість USB-портів

За допомогою USB-роз’єму або порту маршрутизатора можна підключити мережевий принтер, зовнішній жорсткий диск (накопичувач) або 3G-модем.

За кількістю USB-портів роутери поділяють на такі класи:

  • Верхні. Призначені для підприємств, які потребують одночасного підключення декількох десятків або сотень пристроїв, мають до 50 вільних портів.
  • Середні. Підійдуть для невеликих мереж, наприклад, офісу на 10-30 чоловік, салону або магазину, мають до 8 вільних портів.
  • Низькі. Підійдуть для домашнього користування або невеликих офісів на 3-9 чоловік, мають до 2-4 вільних портів.

За допомогою маршрутизатора можна не тільки роздавати вай-фай, але і контролювати трафік, обмежувати доступ до певних сайтів (наприклад, з високим рівнем небезпеки).

Захист мережі

Ще один параметр, на який варто звернути увагу, вибираючи роутер – стандарт захисту безпеки даних:

  • WEP – найбільш вразливий захист (застарілий стандарт);
  • WPA – більш прогресивна версія захисту;
  • WPA2 – найнадійніший захист: шифрування здійснюється за технологією AES.  Саме такий стандарт рекомендують експерти.
Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 30% на меню кухні в «Kiev City Grill&Bar»
Київ, Кінцева вулиця, 1
-30%
0 грн
30 грн
Показати всі
72 акцій

Читайте також: Як підключити телевізор до інтернету

Дизайн роутера – важливий критерій для естетів

Роутер з вертикально піднятими антенами краще поставити якомога вище і ближче до центру приміщення, яке потрібно охопити (забезпечити інтернетом). При відсутності перешкод, розташування маршрутизатора не має особливого значення.

Що стосується зовнішнього вигляду девайса, то це – справа смаку. Якщо ви – людина практична, і бездоганна обстановка, ідеальне поєднання кольорів і ліній – не про вас, то в такому випадку підійде будь-який дизайн.

Якщо ж стандартна коробочка з антенами для вашого інтер’єру – занадто нудно, зверніть увагу на дизайнерські моделі. Суб’єктивно по виду маршрутизатори бувають:

  • Мінімалістичним. Класичний вигляд роутера – легка, акуратна коробочка без надмірностей. Впишеться в будь-який інтер’єр. Ідеальний варіант дизайну для аскета.  Головне, що пристрій виконує свої функції.
  • Футуристичний, фантастичний, незвичайний і сміливий дизайн.  Якщо ви прихильник стилю Hi-TECH – вам сподобаються такі моделі.

Читайте також:
✔️Інтернет без світла
✔️Як самостійно налаштувати роутер
✔️Найкращі українські фільми
✔️Фільми для вивчення англійської

Чек-лист перед купівлею роутера

Роутер в інтер'єрі
Роутер в інтер’єрі
  • Об’єктивно оцініть приміщення, де буде стояти роутер. Не виключено, що для великої багатокімнатної квартири з великою кількістю перегородок і стін знадобиться два роутера для стабільного сигналу.
  • Перерахуйте всі девайси вдома – скільки з них стаціонарних і чи є портативні.  Можливо, є сенс взяти маршрутизатор на кілька LAN портів і підключати пристрої по кабелю.
  • При купівлі маршрутизатора в першу чергу керуйтеся необхідними характеристиками, а не ціною. На жаль, не вийде купити найдешевший роутер і користуватися ним як мишкою або клавіатурою кілька років без нарікань.  Довіряйте перевіреним брендам, адже за ними стоїть не тільки «висока» ціна, але і великі технічні можливості і підтримка. Додаткові очки спритності може дати оновлення прошивки на роутері.
  • Вивчайте відгуки. Іноді користувачі пишуть, що пристрій «висне», постійно перезавантажується, перегрівається, а бездротове з’єднання гальмує. В цьому випадку, висока ймовірність зіткнутися з абсолютно тими ж проблемами після покупки.

Якщо вас все влаштовує – стабільність і швидкість з’єднання –, навряд чи варто міняти роутер. Якщо відчуваєте, що якість інтернету вже не задовольняє ваші теперішні запити, варто задуматися про покупку нового. Якщо у вас залишилися якісь питання – задавайте в коментарях.

1 коментар
  • Алина

    У меня роутер дома уже лет 10, и все это время один и тот же) с течением времени столкнулась с тем, что его просто начало не хватать, гаджетов много а он не поддерживает такое количество и плюс дальность покрытия оставляла желать лучшего…пришлось разбираться что к чему и какой выбрать, взяла двухдиапазонный на 2.4 и 5 ГГц. Для дома хватает с головой, всю квартиру покрывает 5 ГГц и скорость передачи данный супер, ничего не лагает и спокойно онлайн можно смотреть фильмы или играть.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *