Розвантажувальні дні: як правильно проводити, користь очищення та найкращі варіанти

Хтось вважає за краще влаштовувати розвантажувальні дні з метою схуднення, а хтось для профілактичного очищення організму від шлаків та токсинів. І зовсім не обов’язково при цьому сидіти на виснажливих дієтах, які часто шкодять здоров’ю та красі. У чому полягає суть розвантажувального дня, що таке монодень, як правильно і довго потрібно проводити розвантажувальну дієту — про це і багато іншого ви дізнаєтеся зі статті #PokuponBlogTeam.

Читайте у нашому огляді:

Розвантажувальний день — що це таке?

Розвантажувальний день — це періодична міні-дієта, тривалістю 1-2 дні, мета якої дати відпочити шлунково-кишковому тракту та всім органам травлення, та пройти загальне профілактичне очищення.

Організм людини влаштований так, що за будь-якого постійного одноманітного раціону протягом тривалого часу, обмін речовин (метаболізм) уповільнюється, і замість того, щоб втрачати вагу, людина, навпаки, накопичує зайві кілограми.

На відміну від радикальних дієт, за допомогою короткочасного розвантажувального дня можна м’яко, без шкоди для здоров’я скинути зайві кілограми тим, кому треба схуднути або тримати себе у гарній формі.

Розвантаження
Розвантаження допомагає струснути організм та стабілізувати його роботу

⏳ Організму вистачає 24 години, щоб перебудуватися на зменшення раціону та вилучення важких продуктів, і вже наступного дня достатньо з’їсти менше, щоб прийшло почуття ситості. Для очищення організму не потрібний цілий розвантажувальний тиждень, вистачить два дні, і краще, щоб вони не йшли один за одним.

Розвантажувальні дні не рекомендуються при:

  • Цукровому діабетові.
  • Важких захворювань шлунково-кишкового тракту.
  • Виснаженні тривалою хворобою.
  • У періоди менструального циклу в жінок.

Як правильно провести розвантажувальний день

Будь-яка зміна в харчуванні – стрес для організму, тому потрібно максимально грамотно підготуватися перед проведенням розвантажувального дня, щоб мінідієта пішла виключно на користь:

  • Напередодні зробіть максимально легку вечерю, так організму буде легше адаптуватися під меншу кількість калорій та відсутність звичної їжі.
  • У період адаптації організму до менших порції їжі та обмежень у звичному меню, під час одноденної дієти може виникати дискомфорт: слабкість, запаморочення або головний біль.
  • Іноді захворювання КШТ не є протипоказанням для розвантаження, але ви повинні проконсультуватися та отримати дозвіл у лікаря — гастроентеролога або професійного дієтолога з медичною освітою. У деяких випадках така терапія навіть входить до програми профілактики чи лікування захворювань травної системи. Але не займайтеся самолікуванням – це може зашкодити здоров’ю.
  • Поки організм не звикне, безпечно та ефективно проводити один розвантажувальний день на тиждень.
  • Основу раціону розвантажувального дня повинні становити суворо дозовані продукти, багаті на вуглеводи, білки та клітковину, а жирну їжу, алкоголь та хлібобулочні вироби необхідно виключити.
  • Особливістю дня з полегшеною дієтою є зниження споживання калорій до 1200-1400 — саме такої денної кількості достатньо для підтримки життєво важливих процесів у стані спокою.
  • Збільшити споживання рідини до 2,5-3 літрів на день це може бути покупна мінеральна вода або вода з аквафільтра.
  • На додаток до води можна вживати чай (пакетований або заварний трав’яний збір).
  • Щоб отримати максимальну користь від розвантаження, необхідно чергувати варіанти розвантажувальних днів та продукти, що передбачені одноденним меню. Наприклад, якщо цього тижня ви віддали перевагу кефірному розвантажувальному монодню, то наступного краще зробити день на гречці, а через тиждень — гарбузове розвантаження. Аналогічний принцип діє й з комбінованими розвантажувальними днями.
  • Ранок розвантаження слід завжди починати з прийому столової ложки олії холодного віджиму на голодний шлунок. Це запобігає застою жовчі, яка зазвичай виникає при будь-якому обмеженні харчування. Рекомендація протипоказана людям з виразковою хворобою, гастритом, хронічним панкреатитом, при виражених застійних явищах або наявності серйозної паразитарної інфекції у жовчовидільній системі, а також при жовчнокам’яній хворобі.
  • У день розвантаження мінімізуйте фізичні навантаження, тому що для них потрібна більша кількість енергії. У дефіцитному режимі активні вправи можуть спровокувати тахікардію, серцеву недостатність та артеріальну гіпертензію.
  • Займіть себе стабільним цікавим заняттям — почитайте книгу, пограйте в настільні ігри, прогуляйтеся — це допоможе відволіктись від настирливих думок про їжу.
  • Якщо голод у день розвантаження настільки сильний, що його неможливо терпіти, «перехитріть» шлунок склянкою нежирного кефіру або йогурту.
  • Після будь-якого розвантажувального дня не варто відразу накидатися на їжу — намагайтеся харчуватися помірно, надто не захоплюючись солодким, а також жирною та борошняною їжею. Пам’ятайте про головну кінцеву мету – схуднути або влаштувати очищення організму з користю для здоров’я.
 Основні принципи розвантажувальних днів
Основні принципи розвантажувальних днів

Читайте також:
Як правильно вибрати фільтр для води
Як правильно заварювати чай

Правила розвантажувальних днів для вагітних

Вагітним жінкам набирати вагу в їхньому становищі — нормально, особливо після двадцятого тижня, але не треба плутати це з переїданням.

Правильний раціон під час вігітності
Правильний раціон дуже добре впливає на здоров’я матері і малюка

Якщо майбутня мама вважає, що набрала зайві кілограми — починати схуднення при вагітності не зовсім розумно, але завжди можна знайти альтернативу — влаштувати розвантажувальний день, щоб дати організму трохи перепочити.

Будучи в положенні, потрібно ще більш відповідально та обережно проводити підготовку та розвантажувальний день:

  1. Будь-яке нововведення в раціоні потрібно погоджувати з лікарем-гінекологом. Не займайтеся самолікуванням та експериментами з тілом, це може бути небезпечно для вас та вашого малюка, особливо якщо вагітність перша.
  2. Існує ризик дефіциту необхідних дитині для зростання та розвитку речовин та мікроелементів, тому не захоплюйтесь такими днями частіше, ніж раз на 7-10 днів.
  3. Основний прийом їжі повинен припадати на ранковий та денний час, тому що ввечері обмеження в їжі вагітними переносяться легше.
  4. При виникненні раптового сильного почуття голоду потрібно відразу з’їсти невелику кількість їжі з розвантажувального раціону, але не допускати ненажерливості, так само як і голодної непритомності. Також можна випити склянку нежирного кефіру або у крайньому разі ряжанки.
  5. При вагітності найкраще віддати перевагу багатим на клітковину бурякам і гарбузам, нежирній рибі та пісному м’ясу. А калій, який міститься в бананах, яблуках та ківі, відіграє важливу роль в обмінних процесах у тілі.
  6. При будь-якому поганому самопочутті, нездужанні поверніться на звичайний раціон: вагітність — не час для експериментів.
Акції
Показати всі
31 акцій

Коли ви підготували свій організм до мінідієти, можна приступити безпосередньо до розвантаження та очищення. Які ж існують способи розвантажити організм і позбутися зайвого? Розгляньмо найпопулярніші варіанти.

Варіанти комплексних розвантажувальних днів

Існує багато різновидів розвантажувальних днів, основу яких складають овочі та фрукти — клітковина, а також білкові та вуглеводні продукти.

Дієтологи рекомендують частіше проводити вітамінні фруктово-овочеві ??? розвантажувальні дні особливо в зимово-осінній період, коли організм ослаблений і вразливий. А молочні та м’ясні дієти потрібно робити обережно — бажано з дозволу лікаря, тому що вони протипоказані при хронічних захворюваннях КШТ та серцево-судинної системи.

Ягідно-фруктова та овочева дієти

Ягідно-фруктове розвантаження — це приємний спосіб позбутися зайвих кілограмів і схуднути завдяки низькій калорійності продуктів. Ягоди та фрукти можна вживати сирими та запеченими в духовці, у салатах та смузі — так вони не втрачають корисних властивостей. Але не всі вони доступні будь-якої пори року. Для регулярної практики такого способу очищення організму візьміть за правило по сезону заготовляти улюблені ягоди, фрукти та овочі в замороженому вигляді або підбирати сезонний продукт.

✔️ Меню на день. Потрібно з’їсти у будь-якому вигляді близько 2 кг будь-яких ягід, фруктів та овочів (яблука, сливи, грейпфрут, ківі, ананас, огірки тощо). Виноград та банан краще виключити – вони належать до калорійних продуктів. Раціон дозволяє додати 300 г знежиреного сиру.

❌ Протипоказання до таких розвантажувальних днів мають люди з виразкою, гастритом та гастродуоденітом.

Акції
Набори горіхових паст від «Good Energy»
Київ, Васильківська вулиця, 34
-35%
425 грн
275.0 грн
Показати всі
27 акцій

Смузі діють більш щадно на шлунок і зберігають велику кількість клітковини. Ранок такого розвантажувального дня важливо починати з поживних коктейлів (мікси з бананом, авокадо, грушею), а закінчувати менш калорійними (комбінації з огірком, папаєю, морквою, шпинатом). Ще один плюс такого розвантаження — фрукти та овочі можна міксувати як хочеться: яблуко та апельсин, банан та полуниця, ананас та банан з авокадо, груша та морква, броколі та яблуко. А принцип приготування смузі завжди однаковий — потрібно скласти інгредієнти у блендер та подрібнити до однорідної маси.

✔️ Протягом дня потрібно з’їсти 4-5 порцій різних смузі на свій смак по 200-300 мл, за бажання можна додати 200 мл нежирного йогурту чи молока в одну або кілька порцій.

Фруктові і ягідні смузі
Фруктові і ягідні смузі – заряд бадьорості та вітамінів

День на огірках ? ідеально підходить для шлунку та очищення кишківника. Користь від такого розвантаження полягає також у відновленні водного балансу організму. Огірковий монодень краще проводити влітку, коли на ринку або в магазині доступний чистий натуральний продукт, з мінімальною кількістю хімікатів.

✔️Протягом одного дня потрібно з’їсти близько 2 кг свіжих огірків без приправ та солі, випити 2 л мінеральної негазованої води та, за бажанням, з’їсти 2 варені яйця.

❌ Протипоказання до огіркової дієти мають люди із захворюванням нирок, підвищеною кислотністю, при гастриті.

Одноденна яблучна дієта ? піде на користь печінці та ниркам, — упевнені дієтологи. Яблука насичені вітамінами та залізом, і такий розвантажувальний день ви зможете з легкістю перенести.

Рецепти:

  • Протягом усього дня потрібно з’їсти до 2 кг яблук (можете вибирати будь-які сорти) та випити 1,5-2 л негазованої мінеральної води. Воду можна замінити зеленим чи трав’яним чаєм без цукру.
  • На день потрібно з’їсти 1 кг яблук і 500 г нежирного сиру, розділивши все на дрібні порції.

❌ Обмеження та протипоказання: при гастриті, підвищеній кислотності, виразці можна вживати тільки печені яблука без шкірки та цукру.

Яблучний розвантажувальний день
Яблучний розвантажувальний день насичує організм залізом і калієм

Читайте також: Детокс дієта — чищення організму з ефектом схуднення вдома

Сухофрукти для розвантаження

Завдяки великому вмісту калію в сухофруктах кардіологи рекомендують такий вид розвантаження людям із хворобами серця та судин, але в жодному разі не при захворюваннях нирок (каліємія). Включіть до раціону 500 грамів сушених фруктів та ягід:

  • Курагу.
  • Ізюм.
  • Чорнослив.
  • Інжир.

Розвантаження на гарбузі

Гарбузовий розвантажувальний день — ідеальний спосіб очиститися, скинути зайві кілограми й отримати вітамінний заряд в осінньо-зимовий період, коли організм як ніколи ослаблений і потребує підживлення. Велика кількість клітковини та інших корисних речовин роблять гарбуз не лише ефективним у нормалізації обмінних процесів, але й допомагає знизити рівень холестерину в крові, а за рахунок жовчогінного ефекту — покращити роботу печінки.

Рецепти:

  • 300 г знежиреного сиру + 700-900 г гарбузового пюре ділимо на 4-5 порцій. Розбавити розвантажувальний день можна зеленим чаєм чи відваром шипшини. За бажанням, сир можна замінити сухофруктами або печеними яблуками.
  • 1,5 кг запеченого гарбуза в духовці (дозволяє зберегти корисні властивості продукту) вживати протягом дня дрібними порціями. Але обов’язково додаємо яблука улюбленого сорту у вигляді перекусу – 5-6 штук. Також необхідно випити 2 л мінеральної води без газу чи зеленого чаю.
  • Цей варіант можна використовувати для розвантажувальних моноднів — 2 кг гарбуза запекти в духовці до готовності та розділити на 5-6 порцій. Протягом дня потрібно пити трав’яний чи зелений чай.

Читайте також: Ефективні способи зниження холестерину

Одноденна білкова дієта

Мабуть, найприємніший розвантажувальний день, адже їсти можна більшу частину продуктів, і почуття ситості зберігається довше завдяки тому, що білкова їжа засвоюється триваліше вуглеводної.

Перевага такого розвантаження, що меню ви складаєте самі та його варіанти можуть бути різні — індичка, курка, телятина, яловичина, яйця, кисломолочні продукти, бобові, сирі овочі, різна зелень. І корисно, і смачно! Ловіть кілька меню білкового розвантаження.

Меню 1

СніданокПаровий омлет із 2-х яєць + 1 огірок.
ПерекусЯдра 5 волоських горіхів.
Обід50 г сиру твердих сортів + ​​250 г морської риби, запеченої в духовці з овочами (цвітна капуста, морква, броколі).
Полудень200 г сирної запіканки.
Вечеря150 г курячого філе із зеленню + овочевий салат, заправлений лимонним соком.

Меню 2

Сніданок1 зварене круто куряче яйце + протеїновий коктейль + чашка заварної кави без цукру, можна з молоком.
ПерекусЯблуко + склянка мінеральної води без газу.
Обід200 г запеченого в духовці курячого філе + салат з огірком та листям салату.
Вечеря100 г відвареної квасолі, тушковану у 200 мл томатного соку.
Білковий розвантажувальний день
Білковий розвантажувальний день підійде для тих, хто вважає кращим для себе збалансований раціон

При правильному проведенні білкового розвантаження ви зможете не тільки очистити організм, але і збагатити його корисними мікроелементами.

❌ Білкові розвантажувальні дні не можна проводити за наявності цукрового діабету.

Молокочайне розвантаження

Це незвичайний, але ефективний варіант розвантажувального дня, оскільки молоко —  джерело калію, а зелений чай — потужний антиоксидант. Протипоказань до застосування немає і легко переноситься без шкоди організму.

✔️ 2 столові ложки зеленого чаю заварити в 1,5 л киплячого молока, дати настоятися до появи приємного зеленого відтінку. Людям з непереносимістю лактози, підійде безлактозне, де лактоза вже розщеплена на глюкозу і галактозу, або рослинне: горіхове (мигдальне, кеш’ю), лляне, круп’яне (вівсяне, рисове, гречане та ін.), кокосове, соєве молоко. Пити такий напій необхідно протягом усього дня з настанням почуття голоду.

Зелений чай з молоком
Зелений чай з молоком корисний не тільки при очищенні організму, але і при лактації після пологів

При захворюваннях жовчовивідних шляхів та нефриті лікарі рекомендують спробувати й виключно чайну терапію. Крім вже згаданого зеленого чаю для такого розвантаження ідеально підійдуть обліпиховий, липовий з лимоном або м’ятою. На день потрібно випити до 3 л чаю злегка підсолодженого медом.

❌Протипоказання до чайних розвантажувальних днів у людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

День на гречці

Гречка — ідеальний продукт для швидкого схуднення та нормалізації роботи кишківника, оскільки є джерелом вітамінів, заліза, білків та амінокислот.

Але як зробити гречку ще кориснішою? Дієтологи рекомендують її запарювати, а не варити й використовувати зелену гречку без термічної обробки, завдяки чому в ній зберігається більше корисних властивостей, ніж у звичній для нас обсмаженій гречаній групі.

✔️ 250 г промитої гречки залити 750 мл окропу та дати настоятися ніч. Протягом розвантажувального дня потрібно вжити 4-5 порцій без солі, можна додати зелені. Добрим доповненням гречаного дня буде склянка низькокалорійного кефіру перед сном.

Гречка
Гречка як джерело заліза

❌ Гречане розвантаження протипоказане людям із хворобами ШКТ та непереносністю продукту. Як альтернативу можна використовувати вівсянку або рис (краще нешліфований або бурий, тому що в них міститься максимум клітковини та корисних речовин).

Кефірний монодень

Кефірна одноденна дієта якнайкраще підійде після будь-якого свята, адже з’ївши безліч різноманітних смаколиків, так хочеться відчути легкість у шлунку. Кефір корисний для травлення та ефективного очищення організму від токсинів.

Рецепти:

  • 1,8 л кефіру з мінімальною жирністю поділіть на кілька прийомів та вживайте протягом дня. Доповнить розвантаження мінеральна вода без газу.
  • 500 г сиру та 1 л кефіру розділити на 4-5 прийомів їжі. Можна додати свіжі ягоди чи банан.
Кефір
Кефір – кращий засіб при розладах кишечника

❌ У кефірі міститься лактоза, тому таку дієту не рекомендують практикувати людям з її непереносимістю, а також при гастриті та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Кавунова дієта

Кавунова мінідієта ? як ніколи краще підійде для проведення її в кінці літа і на початку осені — є можливість купити плід, дозрілий в природних умовах. Кавуновий день буде не тільки корисним в очищенні організму та виведенні токсинів та шлаків, але й ефективний при схудненні — якщо протягом місяця раз на тиждень проводити розвантаження на кавуні, можна позбавитися до 4-х зайвих кілограмів.

✔️ Вживайте смачний солодкий кавун протягом усього дня, скільки забажаєте, але з урахуванням не більше 1 кг продукту на 10 кг вашої ваги.

❌ Протипоказання до кавунового розвантаження мають люди із хворобами нирок, тому що вживання продукту у великій кількості може спровокувати загострення.

Розвантажувальний день на кавуні
Розвантажувальний день на кавуні буде ефективним з метою схуднення

Читайте також:
Кавунова дієта — користь та шкода
Середземноморська дієта
Японська дієта та її особливості
Дієта П’єра Дюкана: методика схуднення у 4 етапи.

Чи можна пити каву у розвантажувальний день?

Цим питанням напевно задаються шанувальники цього ароматного напою, що бадьорить, багато з яких не можуть без нього день почати.

Однозначно каву можна включити до раціону розвантаження, але не більше 1-2 чашки на день і без цукру (гіркоту можна перебити молоком). Кава, до речі, має властивість зменшувати апетит та захищає таким чином від переїдання. Існує навіть одноденні дієти на каві з молоком: протягом дня можна випити 4-5 чашок кави та з’їсти до кілограма різних фруктів.

Бажано вживати заварну каву — мелену або в зернах. Кава зранку активізує роботу нирок, підшлункову залозу — в обідню пору і підвищує розумову активність у вечірній, у той час, як розчинний напій, хоч і економить час на приготування, має підвищену кислотність і вимиває кальцій з кісток.

❌Не рекомендується вживати каву людям із хворобами ШКТ, замість неї доречніше вживати кавовий напій. Також кавове розвантаження протипоказане при захворюваннях серцево-судинної системи.

Читайте також Як варити каву в турці

У розвантажувальних днях немає нічого страшного — це не голодування, а можливість для організму позбутися зайвого та покращити обмінні процеси. На відміну від дієт, розвантаження іноді навіть лікує і сприятливо позначається на самопочутті. А які ефективні засоби розвантаження знаєте ви? Як часто влаштовуєте, чи відчувається користь? Діліться у коментарях.

6 коментарів
  • Аника

    Раз в неделю стабильно провожу разгрузочный день, в основном это четверг, он идеально для этого подходит! Не ем, а только пью воду и соки приготовленные в домашних условиях.

  • Виталия

    Я вот совсем не умею голодать, пробовала, но срывалась. От фруктов есть еще больше хочется. А вот, кстати, белковый день интересная идея. Это я, наверное, выдержу. И гречку запаривать классная мысль. Я попробую.

  • Оксана Н.

    Поделюсь одним моментом. Дело в том что, такой диетой лично не я занималась, а мамина подруга. Каждую пятницу она пила лишь только простую очищенную воду. Чувствовала она при этом себя очень хорошо, я все хочу попробовать так как она. Но считаю что нужно не так резко менять свой рацион на обычную вожу, хоть это и происходит один раз в неделю. Думаю с подготовкой нужно к этому делу подходить. Думаю, этот метод разгрузки организма самый интересный, ведь все таки это вода..и никаких больше добавок, токсины выходят и тд. Вообщем стоит попробовать.

  • Лера

    У меня опыт разгрузки 2 месяца (сейчас уже два раза в неделю не подряд, а первые 3 недели по одному) заход дался достаточно легко, проблем с сильным голодом не было (конечно кушать хотелось, но не критично) и трудностей привыкнуть к такому образу питания не возникло. В эти два дня я ем только кисломолочные продукты (не жирный творог в основном или кефир). В статье правильно подмечен момент о том, что вечером, перед днем разгрузки, старайтесь не наедаться, я даже днем уже меньше ем))) Через какое-то время организм привыкнет к таким дням и если у кого-то чувство голода слишком сильное, то со временем это пройдет.

  • Олеся

    Считаю разгрузочные дни очень полезной практикой, независимо от вида диеты. Но лично я целенаправленно разгрузочные дни не устраивала, только по необходимости при заболеваниях жкт. Конечно не самый лучший вариант начинать подобное)Но, помощь от такой своеобразной диеты и правда есть. Хотя выдержит не каждый.

  • Ольга Владимировна

    Вот на счет смузи у меня сомнения -в таком виде в организм поступает больше продуктов чем человек в состоянии съесть в не обработанном виде!
    И ладно если это овощи, а если фрукты, в которых много сахара? Этот сахар из уже переработанной клетчатки быстрее поступает в кровь, сытость приходит быстрее (при том что смузи сам по себе может быть раза в два калорийнее, чем обычный прием пищи), а значит, и голод впоследствии наступает раньше.
    Вообщем, если у вас проблемы с сахаром или лишним весом, разгрузочный день на одних смузи (!!) противопоказан ! Ну и на одних фруктах наверное – тоже

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *