Правила донорства крові: хто і де може здати кров і що для цього потрібно

Донорство крови

Українці настільки люблять ЗСУ, що готові віддати бійцям навіть свою кров ❤️Зараз запит «Де здати кров для армії» ㅡ один із найпопулярніших в Україні. Потреба у крові та її компонентах постійна, а під час війни – у десятки разів вища. Тож допомогти може кожен. Лише кілька днів підготовки та невеликий відновлювальний період врятує чиєсь життя.

BlogPokuponTeam допоможе розібратися у всіх тонкощах донорства та підкаже де здати кров для військових і не тільки.

Акції
Показати всі
4 акцій

Читайте у статті:

Хто може бути донором

Донором може стати кожен громадянин України, якому виповнилось 18 років. При цьому існують абсолютні та тимчасові протипоказання до здачі крові.

Абсолютні протипоказання пов’язані зі здоров’ям потенційного донора. За наявності одного з цих факторів, здавання крові завдасть шкоди людині.

Тимчасові протипоказання при здачі крові накладають обмеження, які можна обговорити з лікарем.

Щоб скоротити терміни, можна здати додаткові аналізи та проконсультуватися з лікарем.

У той же час цих тимчасових протипоказань до донорства треба дотримуватись неухильно:

  • 6 місяців після пологів або переривання вагітності
  • Підвищена температура тіла або погане самопочуття: краще перенесіть прийом на тиждень, щоб прийти на здачу сповненими сил 
  • Місячні ㅡ здавати кров можна після критичних днів
  • Прийом медичних препаратів ㅡ якщо ви приймаєте ліки при хронічному захворюванні, вам треба проконсультуватися з лікарем, чи сумісний цей препарат із можливістю донорства. За 3 дні до здачі крові не бажано приймати будь-які ліки, у тому числі і знеболювальні

Незважаючи на значні списки протипоказань, більшість людей можуть бути донорами. Отже, якщо не знайшли нічого зі списку, вітаємо, ви можете врятувати чиєсь життя.

Акції
Консультація лікаря у «Клініка первинної допомоги №1»
Запоріжжя, Леоніда Жаботинського вулиця, 39
-50%
250 грн
125 грн
Показати всі
178 акцій

Що потрібно, щоб стати донором ㅡ підготовка до процедури

Підготовка до донації
Підготовка до донації

Зважитися стати донором і відразу ж побігти здавати кров складно, адже для процедури потрібна невелика підготовка. Насамперед вона стосується харчування та деяких обмежень у способі життя.

Донори, як супергерої, повинні дотримуватися правильно харчуватися постійно, адже від цього залежить здоров’я і самопочуття. Ваша їжа має бути різноманітною, натуральною та збалансованою.

Рекомендуємо прочитати
Прості принципи здорового харчування

А щоб кров пройшла перевірку та принесла користь, за кілька днів до здачі вам необхідно дотримуватися спеціальної дієти. З раціону та повсякденних звичок необхідно виключити:

Обмеження у харчуванні донора
Обмеження у харчуванні донора

У день здачі крові за 2-3 години до процедури обов’язковий легкий сніданок. У жодному разі не можна здавати кров натще ㅡ це не аналізи. Лікарі рекомендують:

  • Крупи на воді, макарони.
  • Відварене/парове м’ясо чи риба.
  • Овочі та фрукти (крім бананів).
  • Бублики, сухарі, вівсяне печиво.
  • Солодкий чай, компот із сухофруктів, вода (пити рекомендується навіть за 5-10 хвилин до здачі донорської крові).

Дотримання рекомендацій щодо харчування обов’язкове! Навіть мінімальне порушення дієти призводить до зміни якості крові та її компонентів. Результатом може стати не просто зміна аналізів, а й шкода іншій людині, якій введуть вашу кров.

Більше подробиць про підготовку дивіться у відео

Підготовка до донації

Процедура здавання крові

Перш за все, виберіть найближчий до вас Центр здавання крові або зареєструйтесь та заповніть анкету на сайті donor.ua, щоб стати в резерв у вашому місті. Наприклад, Київ може здавати кров у трьох центрах: два з них на правому та один на лівому березі.

Донорство для військових
Якщо ви хочете здати кров саме для армії, зверніться до найближчого до вас військового шпиталю. Під час активних бойових дій вони приймають донорів безпосередньо у лікарнях, але ситуація дуже залежить від регіону. Зателефонувавши, ви зможете уточнити всі нюанси та записатися в резерв.

Врахуйте, що в день здачі крові ви відчуватимете легке нездужання, тому краще заплануйте вихідний. Всім донорам видається довідка про два додаткові оплачувані вихідні дні: у день здачі та будь-який день протягом року на вибір.

Обов’язково візьміть із собою паспорт та ідентифікаційний код ㅡ без цих документів вам відмовлять. Більше вам не потрібні жодні довідки та аналізи, лише посвідчення особи.

Етап 1

Медперсонал зареєструє вас, записавши ваші особисті дані та перенаправить вас до лікаря.

Етап 2

Первинний огляд у лікаря: зважування, вимірювання температури, пульсу та тиску, огляд шкіри, лімфовузлів, опитування про хвороби, заповнення анкети донора. На цьому етапі приймається рішення про те, чи ви можете бути донором і чи немає у вас протипоказань.

Огляд лікаря обов'язковий перед донорством
Огляд лікаря обов’язковий перед донорством

Етап 3

Медсестра робить невеликий забір крові з пальця. Важливо визначити вашу групу крові, зробити експрес-аналіз на інфекції та віруси та дізнатися про ваш загальний стан здоров’я. Для цього проводять аналіз на гемоглобін, тромбоцити та білок. Аналізи безкоштовні, результати видаються вже за 10-15 хвилин.

Етап 4

Повторний огляд лікаря. Виходячи з ваших аналізів, лікар приймає рішення про допуск до процедури та обсяг крові, який ви можете здати.

Скільки беруть крові
Обсяг зданої крові залежить від процедури та стану здоров’я людини. Для цільної крові в середньому допустимо 450 мл. Враховуючи, що загальна кількість крові в організмі 4-5 літрів, то забор мало позначається на здоров’ї. А об’єм крові в організмі відновлюється за 72 години.

Етап 5

Буфет ㅡ обов’язкова процедура перед донацією. Вас пригостять солодким гарячим чаєм і смачненьким, простежать, щоб ви відпочили і налаштувалися на донацію.

Етап 6

Безпосередньо здавання крові у зручному кріслі під чуйним наглядом медпрацівників. Якщо в процесі ви відчуваєте дискомфорт, обов’язково попередьте про це медсестер, процедуру відразу припиняють. Сама донація займає різний час, залежно від виду. Здавання цільної крові ㅡ найпоширеніший вид донорства ㅡ 10-15 хвилин. Саме ця кров підходить для переливання, операцій. Для здачі плазми 40 хвилин, для тромбоцитів треба запланувати 1,5-2 години.

Процедура донорства
Процедура донорства

Етап 7

Після здачі крові вам видадуть довідку про два оплачувані дні відпочинку, а ще пайок або його компенсацію в грошовому еквіваленті (близько 80 грн).

Відновлення донора

Ви здали кров і допомогли врятувати життя, час подбати про себе. Відразу після донації не робіть поспішних, різких рухів, вставайте з крісла плавно, якщо відчуваєте нездужання ㅡ краще затримаєтеся і полежіть під наглядом медсестри. 

У день забору крові:
? Не сідайте за кермо протягом 1-2 годин, це стосується не тільки авто, а й самокатів, велосипедів та інших видів транспорту.
? Декілька годин не піднімайте важкі речі рукою, з якої брали кров.
? Відмовтеся від тренувань чи інших інтенсивних фізичних навантажень.
? Не пийте алкоголь і краще мінімізуйте куріння.
? Віддайте перевагу легкому душу замість ванної.

Кров відновлюється 72 години
Кров відновлюється 72 години

Дуже важливо добре харчуватися і пити багато рідини, адже в перші 72 години відновлюється ваша кров і чим краще ви дотримуєтеся рекомендацій, тим легше пройде цей процес. За бажання, ви можете проконсультуватися з лікарем і здати аналізи на вітаміни та мікроелементи, в першу чергу на залізо, щоб вам підібрали підтримуючу терапію.

Як часто можна бути донором крові
Здавати цільну кров можна кожні 60 днів, але не більше 5 разів на рік для чоловіків та 4 для жінок. Для компонентів крові терміни варіюються від 14 до 30 днів.

У відео більш докладно можна послухати про відновлення після донації

Як швидше відновитися після донації

Міфи про донорство крові

? Я не знаю свою групу крові, значить не можу стати донором

Ставши донором, у вас є можливість безкоштовно дізнатися вашу групу крові та резус-фактор, а ще допомогти людям.

? У мене поширена група крові, таких донорів повно

Чим поширеніша група крові ㅡ тим більше її потрібно для пацієнтів. Потреба крові, особливо під час війни, величезна, тому потрібна будь-яка кров. Особлива нестача в крові негативного резус-фактора та І групи крові, як універсальної для переливання реципієнтам з будь-якою групою. 

? Для донорства треба космічне здоров’я

Тільки хвороби, вказані в абсолютних та тимчасових протипоказаннях, є перепоною. Якщо сумніваєтесь, що можете стати донором, проконсультуйтеся з терапевтом.

? Потрібно здавати аналізи і принести купу папірців перед тим, як тебе візьмуть донором

Для здачі крові потрібен тільки паспорт та ідентифікаційний код. Усі аналізи проводяться на місці та абсолютно безкоштовно.

? Донорство шкідливе для здоров’я, адже після процедури дуже погане самопочуття

Безпосередньо після процедури ви відчуваєте наслідки зменшення об’єму крові. Найчастіше нездужання зникає після 1-2 годин відпочинку та рясного пиття.

Лікарі вказують, що регулярне здавання крові навпаки корисне для організму в цілому. Це додаткова стимуляція оновлення крові.

? Кров здають тільки для родичів

Кожен донор ㅡ супергерой. Його кров може врятувати не лише близьких, а й абсолютно незнайомих людей. Ви можете здати кров як до загального банку, так і для певних пацієнтів у центрах крові.

Якщо наразі крові у центрах достатньо, але ви хочете здати кров на ЗСУ або на інші благодійні справи, щоб врятувати чиєсь життя, ви можете зареєструватися донором резерву в одному з сервісів: donor.ua або в додатку Helsi.me. Щойно у вашому регіоні з’явиться потреба у донорах, вам надійде пуш-сповіщення на номер, вказаний при реєстрації, і ви можете прийти на донацію (кроводачу).

Бути донором не страшно та не боляче. Адже лише кілька витрачених годин допомагають врятувати життя. Діліться в коментарях, чи ви коли-небудь здавали кров чи ще не наважилися?

4 коментарів
  • Олеся

    знаю, що зараз дуже потрібна кров для наших захисників, здається протипоказань не маю по здоров’ю, але дуже боюся здавати кров, якщо хто здавав розкажіть які відчуття?

    • {:ru}Наталья Авдеева{:}{:uk}Наталя Авдєєва{:}

      Вітаю, Олеся, насправді, відчуття дуже індивідуальні, в середньому донор може відчувати легке нездужання перші кілька годин після кровоздачі, для запобігання проблем зі здоров’ям, перед донацією обов’язковий огляд лікаря

  • Марина

    Добрый день, подскажите адреса где в Киеве можно сдать кровь?

    • {:ru}Наталья Авдеева{:}{:uk}Наталя Авдєєва{:}

      Добрий день, наразі на кінець серпня кров можна здати за такими адресами:
      ? вулиця Максима Берлінського, 12 (з 8-00 до 16-00)
      ? проспект Алішера Навої, 1 (з 8-00 до 15-00)
      ? вулиця Госпітальна, 18, за попереднім записом за телефоном 044-521-84-13

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *