Ліміти і талони на пальне: як заправлятися в умовах дефіциту

У травні проблеми з пальним гостро відчули всі українські водії. Брак на заправках, ліміти в одні руки, кілометрові черги і «спеціальні» талони на паливо – нові реалії для власників авто. #BlogPokuponTeam розповідає що потрібно знати про паливні картки, економію, де і чи варто їх купувати.

Картки і талони на паливо – що вони дають?

Головна перевага талонів (по 10, 20… літрів) полягає у тому, що водії мають змогу купити дизельне пальне, бензин або газ за фіксованою ціною, яка діяла на момент оплати. Хоча, як виявилося, не всі АЗС дотримувалися цього правила, коли ціна на горюче в Україні різко підскочила. На WOG, наприклад, потрібно було доплачувати різницю. 

З паливною карткою і талонами ви можете заправити авто на потрібну вам кількість літрів без встановлених в період дефіциту обмежень на одну машину (звісно, за умови наявності пального на азс).

Талони на пальне в Україні

Однак, паливні картки і талони на бензин та ДП можуть оформити лише юридичні особи, заключивши з АЗС відповідний Договір. Приватні особи можуть купити їх лише «з рук», чим власне і користуються українські «стартапери». 

Де купити талони на пальне?

В Інтернеті, зокрема на сервісах типу olx, besplatka тощо, зустрічаються оголошення про продаж талонів на бензин та дизельне пальне від заправних станцій Шелл, ВОГ, Окко, БРСМ, АВІАС, ЛУН, КЛО, Energy, Socar, а також заправку авто по паливним карткам. За літр в середньому просять 50-80 грн за ДП або 95-й. Але в такій схемі є маса підводних каменів.

Де купити талони на пальне WOG, Okko, KLO

Чого варто остерігатися при купівлі талонів на пальне?

Перш ніж купувати талони на паливо «з рук», зважте всі «за» і «проти». Так, існує спокуса залити повний бак, замість дозволених десяти літрів. Але існує також ряд недоліків і ризиків:

  • Талони на паливо мають термін дії, тому потрібно уважно дивитися аби не купити прострочений або з недостатнім запасом часу для їх використання.
  • Спекуляція у цій темі – одна з найпоширеніших схем для шахраїв, тому можна отримати підроблений талон чи QR-код, який просто не приймуть на АЗС.
  • Економія виявляється досить сумнівною, адже ціна у 60-70-80 грн при вартості 95-го бензину на заправках в середньому 50 грн і дизпалива 56 грн зовсім не приваблює. До того ж, як ми вже писали вище, деякі АЗС відпускать горюче за придбаними до війни талонами тільки з доплатою по діючим цінам.

Як бути приватним водіям?

Ситуація з бензином та дизелем в Україні залишається напруженою, з газом – трохи краще: здебільшого він є на заправках і його можна купити в необмеженій кількості без величезних черг.

Наразі купити пальне онлайн, в мобільному застосунку неможливо, лише – оплатити на касі заправочної станції готівкою або банківською карткою. Обмеження діють від 10 до 40 літрів на одну машину. Продаж в каністри або іншу тару не здійснюється.

Ось для прикладу ліміти на деяких крупних АЗС України:

  • WOG відпускають пальне у кількості до 20 л на добу за умови наявності номера телефону, на який зареєстрована картка лояльності PRIDE, і до 40 л по QR-коду у застосунку або через гаманець PRIDE. Паливо задувається ТІЛЬКИ у бак авто, оплата готівкою або банківською карткою.
  • АЗК SOCARдо 10 л бензин і ДП NANO, до 20 л газ і ДП Extro.
  • OKKO – крім пального преміум класу PULLS 95 та PULLS Diesel почали відпускати А-95 та звичайне дизельне пальне. Ліміт 15-30 л в одне авто при наявності картки лояльності Fishka. Заправлятися можна не частіше одного разу впродовж 3 годин, але не більше, ніж 3 рази на добу. Газом, як і раніше, можна заправитися без обмежень.
  • БРСМ-Нафта – А-95 відпускається по 20 л, ДП – 50 л і газ – 30 л на добу.
  • Мережа АЗК UPG. Будь-яке паливо відпускається не більше 10 літрів на одне авто. Власники бонусної картки UPGgood (або встановленого мобільного застосунка) можуть заправлятись А-95 і дизельним пальним по 40 л (100 л для великогабаритного транспорту) та газом – без обмежень.
  • AMIC Energy – по 20 л будь-якого виду.

Дізнатись про наявність пального на АЗС тут і зараз можна також з Телеграм-каналів в різних містах України, в яких підписники щодня діляться актуальною інформацією: де є бензин, ДП, газ, чи є черга на заправку тощо.

Найпопулярніші чати і боти:

  • У Києві: @azskiev2 та @AZS_Kyiv;
  • Наявність у Вінниці (@palyvovinnitsa);
  • Луцьк. Пальне (@palne_lutsk);
  • Рівне (@palne_rivne);
  • У Львові: @palne_lviv; АЗС Львів Пальне (@AzsLviv); @lvivazs;
  • Хмельницький (@palne_khmelnytskyi);
  • Ковель (@palne_kovel);
  • В Обухові (@palne_obukhiv);
  • Пальне Івано-Франківськ (@fuelif);
  • Бот Є_Пальне (@FuelInfoBot) – бот, де ви можете розповісти або дізнатись про наявність пального (бензину, газу або ДП) у своєму регіоні: Вінницька, Волинська, Кіровоградська, Київська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Одеська, Львівська, Закарпатська, Житомирська, Дніпропетровська області.

Альтернативи: як зекономити на пальному

У поїздках по місту, обирайте альтернативний економний спосіб пересування: велосипед, електросамокат чи каршерінгом (тільки щоб авто було з електричним двигуном ?). Покупон зібрав для вас актуальні пропозиції прокату велосипедів зі знижкою до 50% ? – користуйтесь з насолодою.

Акції
Знижка до 50% на прокат велосипедів у «Veliki.ua»
Київ, Муромець парк
-50%
0 грн
15.0 грн
Знижка 50% на прокат велосипедів від «Tandem»
Київ, Данила Щербаківського вулиця, 48
-50%
300 грн
15.0 грн
Показати всі
2 акцій
Як зекономити на пальному
1 коментар
  • Катя

    Дякую за корисну інформацію) боти дуже крута штука, зберегла собі
    зазвичай заправлялась на Сокар, але зараз там дуже обмежені ліміти, тепер заправляюсь на Wog, але черги всюди кілометрові…

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *