Як обрати сковорідку, щоб готувати ще смачніше

Потрібна ідеальна сковорідка для будь-якої кулінарної фантазії? Не будемо вас обнадіювати — ідеальної немає. Але якщо розібратися, можна знайти оптимальний варіант й навіть кілька. У чому плюси кожної та яке покриття краще вибрати, ми розповімо далі.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Як вибрати сковороду та який матеріал краще?

Чавунні сковорідки

Чавунна сковорідка — найуніверсальніша, в ній навіть пиріжки можна випікати у духовці. Чавунна пательня рівномірно розподіляє тепло та повільно остигає, тому їжа томиться, як в печі. У процесі приготування на чавунній сковорідці утворюється натуральний антипригарний шар, обумовлений властивостями матеріалу: олія вбирається та покриває плівкою поверхню дна, завдяки чому їжа не пригорає. Антипригарний ефект посилюється з кожним використанням, якщо не мити сковорідку миючими знежирюючими засобами. Такий посуд довговічний, але важливо пам’ятати про його крихкість — при сильному пательня може розколотися.

Ще свого роду мінуси чавунних сковорідок: значна вага та особливий догляд. Періодично в процесі експлуатації, як і перед першим використанням, пательню потрібно прожарювати сіллю та змащувати олією. У сковорідці не можна залишати їжу на тривалий термін, інакше чавун почне іржавіти.

Сковорідки з нержавіючої сталі

На сковорідках з нержавіючої сталі зазвичай готують в ресторанах. А все тому, що такий посуд зберігає колір продуктів і не впливає на смак.

Сковорідка з нержавіючої сталі проста в догляді: підходить для будь-яких плит, легко відмивається та не дряпається. Вона може бути застосована як для томління, так і для швидкого обсмажування. Однак новачкові приготувати яєчню на нержавійці без антипригарного покриття буде складно, потрібна вправність. Якщо вчасно не перемішати їжу або почати приготування без достатнього прогрівання в олії, страва приліпиться до сковороди. Але важливо не перетримувати порожню сковороду на вогні, інакше на ній з’являться плями та розводи.

Алюмінієві сковорідки

Сковорідки з алюмінію легкі та бюджетні. Існує два види алюмінієвих сковорідок: штамповані та литі. Штампована легше та тонше литої, через що підходить тільки для газових плит, інакше при більш високих температурах вона деформується. На такій сковороді кулінарні шедеври не приготуєш, оптимальний варіант — підігрів їжі. Лита сковорода має більш тривалий термін експлуатації та підходить для електроплит через більш щільне дно в 5-6 мм. Алюмінієва лита сковорода підійде для тривалого приготування та смаження м’яса.

Лита сковорідка коштує дорожче, але перевершує штамповану за якістю та слугує набагато довше.

Мідна сковорідка

Мідна пательня швидко нагрівається та остигає. Така особливість підходить для приготування складних страв, де важливий такт й точність. Такий тип посуду підійде більш досвідченим й тим, хто не просто готує їжу, а створює кулінарний шедевр.

Мідна сковорідка сподобається естетам — вона виглядає гарно. Але варто зауважити, що ціна у неї далеко не бюджетна.

Яке покриття сковорідки краще?

Розібравшись в основних матеріалах сковорідок, плавно переходимо до покриття.

Антипригарне тефлонове покриття

Цей тип найпоширеніший для сковорідок з алюмінію. Основні переваги тефлонового покриття — легкість, невибагливість у догляді, а також можливість приготування без олії. З недоліків: легко дряпається, а надмірний нагрів сприяє виробці канцерогенів.

Керамічне покриття

Кераміка служитиме довго. Вона відрізняється стійкістю до високих температур, повільно нагрівається та остигає. Але не забувайте контролювати різкий перепад температур — не можна кидати заморожені продукти на гарячу пательню. Крім цього, керамічне покриття не терпить лопаток, вилок і ложок з металу, слід використовувати виключно дерев’яні, нейлонові або бамбукові.

Емальоване покриття

Сковорідки з емальованим покриттям найбільш безпечні: покриття не дозволяє продуктам взаємодіяти з іонами металів і захищає від розмноження мікробів на поверхні. Пательня з емальованим покриттям підходить для будь-якої плити та невибаглива в догляді. Але таке покриття вимагає акуратності. Емаль легко дряпається — це суттєвий недолік, тому не використовуйте металеве та гостре кухонне приладдя. А якщо її впустити, можуть з’явитися тріщини, які згодом будуть іржавіти та негативно позначатимуться на якості їжі.

Гранітне та мармурове покриття

Такі покриття виконані у вигляді оболонки з мінеральних часток. Гранітне та мармурове покриття підійдуть новачкам і для приготування будь-яких страв, адже продукти на них не пригоряють та не прилипають. На гранітному покритті можна готувати навіть без олії. Сковорідки рівномірно й швидко нагріваються, не бояться перепаду температур. Вони стійкі до гострих вилок і лопаток. Такий посуд зазвичай виглядає гарно та служить довго, але й ціна вище середнього діапазону.

Як не розгубитися в розмаїтті сковорідок?

Підіб’ємо підсумки керівництва по сковорідкам стислими нотатками:

  • Пательня гарної якості не може коштувати дешевше 23-25 $.
  • Діаметр посуду є важливою деталлю: 24 см підійде для страви на одну людину, 26 см — оптимально на 3 порції, а 28 см вистачить для великої родини.
  • Рельєфне дно сковорідки підсилює антипригарний ефект. Чим глибше рельєф, тим краще. В цьому випадку покриття дна може бути пористе (слугує до 6 років) або шорстке (відмінно експлуатується до 10 років й довше при дбайливому та правильному догляді).
  • Придивіться до ручки сковорідки. Якщо вона прикріплена болтом — велика ймовірність, що він з часом розбовтається. Розумніше віддавати перевагу сковорідкам з цільної ручкою. А якщо є потреба випікати у печі, обирайте зйомну або металеву ручку.
  • Сковорідка-гриль ідеально підійде тим, хто часто смажить м’ясо й рибу. А якщо риба готується частіше, тоді беріть пательню овальної форми. Додатково, такий посуд підійде для плову й тушкування овочів. Правильна сковорідка для гриля не може бути алюмінієвою та антипригарною. Кращий варіант гриль-пательні — чавун з високим ребристим дном.
  • Якщо кожен ранок починається з яєчні, вибирайте алюмінієву сковороду. Шанувальникам млинців, оладок та сирників підійде плоска сковорідка з низькими бортиками та щільним дном.

Гарний та якісний посуд — незамінний помічник на кухні. Обирайте сковорідку зважено та з легкістю створюйте кулінарні шедеври!

Якщо ви дочитали до кінця, тоді тема сковорідок вас дійсно цікавить. Діліться своїм досвідом в коментарях. Розкажіть, якою сковорідкою ви найчастіше користуєтеся та чому. Або ставте запитання, — можливо, ми або наша аудиторія допоможе вам з рішенням.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *