Як правильно стрибати на батуті: техніка стрибків для початківців

Останнім часом найбільш популярною розвагою для дітей, так і вельми корисним видом спорту для дорослих, стали стрибки на батуті: дітям — веселощі і тренування координації, дорослим — опрацювання всіх груп м’язів, ефективне спалювання калорій і стрімке схуднення. Причому, це можна робити як в розважальному комплексі, батутному центрі, на дитячому майданчику, так і у себе на дачі. 

Якщо ви з тих щасливчиків, кому пощастило мати власний дворик для установки батута або ви давно замислювалися про покупку фітнес-батута, радимо зазирнути на Покупон і придбати батут для дітей або себе коханого з вигідним кешбеком.

Немає можливості розмістити батут в домашніх умовах, хочете схуднути або просто отримати професійні уроки від сертифікованого тренера? У нас є для вас кілька цікавих акційних пропозицій по знижці до 55% від батутних центрів вашого міста. Пам’ятайте, батут — це не тільки весело, але й корисно!

Як правильно стрибати на батуті, щоб отримати задоволення і користь від тренувальних вправ, уникнути травм і не завдати собі шкоди, читайте далі в нашій статті.

Техніка безпеки перед стрибками на батуті

  1. Використовуйте всю необхідну комплектацію для безпечних стрибків: захисні сітки, сходи і захисний мат над пружинами.         
  2. Встановлюйте батут на траві, піску або спеціальному гумовому покритті. Обов’язково використовуйте спеціальні кріплення батута до землі. Не потрібно ставити батут на твердих поверхнях, таких як бетон і асфальт. Простежте, щоб біля, над або під батутом не було дерев, гілок та інших небезпечних предметів — завжди повинен бути вільний простір.         
  3. Для стрибків на батуті надягайте зручний спортивний одяг, який не буде обмежувати ваші рухи. Прослідкуйте, щоб на одязі не було шнурків або петель, які могли б зачепитися за пружинну конструкцію. Не варто надягати взуття, це прискорить знос батутного полотна. Для комфортних відчуттів надягайте шкарпетки.   
Техніка безпеки перед стрибками на батуті

4. Руки повинні бути вільні, не беріть на батут їжу і напої. У кишенях також не повинно бути твердих і колючих предметів.         

5. Перед тим, як залізти на батут, перевірте кріплення, сходи та інші елементи на справність. Не стрибайте, якщо стрибкове полотно зносилося або закінчився термін його експлуатації. Заходьте на батут і спускайтеся тільки по сходах.         

6. Слідкуйте за дітьми. Під час веселої дитячої гри на батуті нерідкі травми та інші неприємні наслідки того, що дорослих не виявилося поруч.         

7. Не заходьте групами, на батутному полотні може стрибати тільки одна людина.         

8. Ні в якому разі не заходьте на батут в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння.         

9. Не стрибайте на батуті при сильному вітрі і інших несприятливих погодних умовах. 

10. Протипоказання для стрибків на батуті: важка форма астми, цукрового діабету, онкології, серцево-судинні захворювання, вагітність.         

девочка на батуте

Загальні правила для початківців

  • Якщо ви новачок або довгий час не стрибали на батуті, в першу чергу уважно вивчіть техніку безпеки.         
  • Перед початком вправ на батуті обов’язково зробіть легку розминку, щоб розігріти м’язи і уникнути розтягнень та травм.         
  • Піднявшись на стрибкове полотно, встаньте в центрі батута і зробіть кілька погойдувань вниз-вгору, а після спробуйте виконати кілька легких стрибків. Запам’ятайте: важлива не висота стрибка, а згуртованість тіла і концентрація на рухах. Намагайтеся приземлятися в центрі полотна, де найчастіше за все нанесений логотип фірми. Хай він служить своєрідним орієнтиром.         
  • Освоювати стрибкову техніку потрібно за принципом «від простого — до складного». Не варто виконувати складні вправи і трюки на батуті, якщо ви ще не знайомі з основними базовими стрибками, інакше шкоди від такого тренування не уникнути.         
  • Якщо ви втомилися — відпочиньте. Продовжуючи стрибкові вправи знесиленими, ви втрачаєте фокусування і контроль над рухами, тим самим ризикуючи отримати травму.         

Основні техніки стрибків на батуті

Уповільнююча техніка

Перш, ніж приступати до стрибків на батуті, вам варто освоїти найважливішу техніку — уповільнюючу. Завдяки цьому, ви зможете вчасно уповільнити інерцію і згодом зупинитися. Для того, щоб пригальмувати рух, зігніть коліна і випряміть руки перед собою при приземленні.

Далі ми розглянемо найпростіші базові вправи, які допоможуть вам ефективно і корисно провести час на батуті. Після повного освоєння цих технік ви можете приступати до вивчення і практики більш складних трюків.

Прямий стрибок

Стоячи на середині стрибкового полотна, поставте руки з боків, шкарпетки трохи розведені в сторони. Починайте робити невеликі стрибки, поступово нарощуючи темп, виконуючи кругові рухи руками. Не заводьте руки за спину і не піднімайте їх вище плечей (так ви дуже швидко наберете темп і висоту стрибків). У найвищій точці стрибка тягніть носки вниз, а при приземленні злегка розводьте їх в сторони. Намагайтеся приземлятися строго у центр полотна.

Прямий стрибок

Дотик в положенні сидячи

Сядьте в центрі батута з трохи розставленими ногами, руки опустіть на полотно і відведіть трохи за спину. Почніть хитатися вгору-вниз, нахиляючись тулубом вперед і відштовхуючись руками. Коли амплітуда рухів і темп стрибків зросте, нахиліться вперед і відштовхніться від полотна руками, щоб прийняти положення стоячи. Коли техніка буде відпрацьована, спробуйте сісти на полотно з прямого стрибка (при торканні руки повинні бути зігнуті в ліктях).

Дотик в положенні сидячи

Стрибки на спину

Ляжте на спину в центрі полотна, злегка розведені ноги і руки підніміть вгору під кутом в 45 градусів, голова піднята. Починайте похитування вгору-вниз, нарощуючи амплітуду, але при цьому стежте за краєм полотна, щоб контролювати рух. Вага повинна бути переміщена з стегон на плечі. Коли ви відчуєте себе впевненіше, спробуйте зробити приземлення на спину з прямого стрибка. Притисніть підборіддя до грудей, щоб не вдаритися головою. Щоб повернутися в положення стоячи, нахиліться вперед і випрямьте руки. Приземліться на спину з прямого стрибка з інтервалом 2-1 (2 прямих стрибка, 1 приземлення на спину).

Стрибки на спину

Приземлення на живіт

Встаньте на карачки посередині полотна, не прогинайтеся в спині, тримайте голову і спину на одній осі. Зробіть невеликі відскоки, відштовхуючись руками і ногами, нарощуючи темп і амплітуду. Перебуваючи у верхній точці, різко витягайте руки і ноги, приземляючись на живіт, голова дивиться вперед. Після торкання, підстрибуючи вгору, згуртуйтеся в початкове положення — на карачки. Щоб встати з стрибка, підтягніть коліна до грудей, і батут вас підніме. Коли техніка буде відпрацьована, спробуйте стрибнути на живіт з прямого стрибка з інтервалом 2-1 (2 прямих стрибка, 1 приземлення на живіт).

Приземлення на живіт

Стрибок «Ноги до грудей»

Перебуваючи в центрі полотна, використовуйте техніку прямого стрибка, але при цьому, у верхній точці, підійміть коліна до грудей, обхопивши їх на секунду руками, і відпустіть. У момент приземлення опустіть ноги, шкарпетки дивляться в сторони.

Стрибок «Ноги до грудей»

Стрибок з поворотом на 180 і 360 градусів

Приготуйтеся виконувати прямі стрибки. Набравши висоту стрибків, у верхній точці оберніться в пів обороту навколо своєї осі (на 180 градусів), намагайтеся приземлитися в центрі батута. Повний оберт навколо своєї осі (в 360 градусів) пробуйте виконувати після кількох вдалих спроб фінта на 180 градусів.

Стрибок з поворотом на 180 і 360 градусів

Наочні відеоінструкції

Для кращого розуміння виконання базових вправ на батуті, дивіться наочне навчальне відео:

Діючі лайфхаки для новачків на цьому відео:

Після того, як прості елементи будуть освоєні, можна приступати до вивчення більш складних трюків. Найлегші, цікаві та незвичайні фінти показані на цих відео:

А ви вмієте стрибати на батуті? Які трюки можете виконати? Діліться досвідом в коментарях ;)

1 коментар
  • Ольга

    Классные техники, нужно будет попробовать на своем батуте. Недавно купил себе 15-ти футовый батут Проксима.
    На нем так много места что хоть сальто крути.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *