Як правильно підготуватися до лазерної епіляції

Лазерна епіляція як підготуватися

Волосся на тілі – прийнятно чи непристойно, доречно чи показник повної відсутності естетичного смаку, гарно або, незважаючи на всю природність, потворно?
Не станемо виносити модний вирок: хвалити тих, хто поголив все під нуль, або соромити тих, кому комфортно з вусиками на обличчі чи волоссям під пахвами. Кожен вирішує сам за себе.

Щойно лазерні технології знайшли застосування в косметичній сфері, епіляція лазером завоювала свою, далеко не малу, аудиторію. Самі посудіть, важко встояти перед такими козирями:

  • Видалення волосся на дуже тривалий період. Після лазерної епіляції волосся росте в рази повільніше, стає тонкими, слабкими, з часом зникає зовсім.
  • Ідеально чистою шкіру можна зберегти від півроку до року і більше не потрібні щодня голити волосся, піддаватися екзекуції кремами-депиляторами (які часто провокують подразнення і алергічні реакції), регулярно (раз, а то і два на місяць) відвідувати майстра воскової депіляції або шугаринга.

Щоб домогтися максимального ефекту, дотримуйтесь рекомендацій фахівця.

  • Менш травматичний спосіб видалення небажаного волосся у важкодоступних місцях (глибокого бікіні, міжсідничної складки) і в зонах з делікатною шкірою (чоловіче бікіні, пахви, вусики над верхньою губою).
  • Щоб пройти чергову процедуру лазерної епіляції в рамках запланованого курсу, вам не потрібно відрощувати довге волосся.
  • Лазерна епіляція не травмує верхній шар епідермісу, не призводить до вростання волосся і розвитку фолікуліту (запалення волосяної цибулини).

Якщо вам комфортніше з чистою і гладкою шкірою на тілі і ви остаточно вирішили робити лазерну епіляцію (як один з найбільш популярних і ефективних способів hair-off), перше з чого треба почати – це підготовка до процедури.

Протипоказання: коли потрібно «вмикати задню»

Які б доброзичливі естетичні цілі вас не стимулювали до лазерної епіляції, незнання протипоказань не позбавляє від наслідків. Якщо і ризикувати собою на «вівтарі краси», то з розумом, обережністю і тільки після консультації з профільним лікарем (якщо ви сумніваєтесь, і є передумови).

Тому ми почнемо саме з заборон: коли варто почекати з процедурою до більш сприятливих умов, а коли і зовсім відмовитися без компромісів і «авось».

Абсолютними чи відносними, протипоказаннями до лазерної епіляції (неодимовим, олександритовим або діодним лазером) є:

  • гормональні порушення;
  • прийом антибіотиків тетрациклінового ряду;
  • дерматичні захворювання шкіри;
  • пошкоджений шкіряний покрив;
  • вагітність на ранніх термінах;
  • період лактації у жінок;
  • міома, злоякісні утворення;
  • венозна недостатність;
  • підозрілі новоутворення на шкірі;
  • діабет;
  • рясний загар;
  • вік до 18 років.

Візьміть за правило: сумніваєтеся – проконсультуйтеся з лікарем (гінекологом, флебологом, дерматологом, сімейним лікарем), а потім приймайте рішення йти чи не йти на процедуру.

Гормональні порушення, сплески, перебудови – коли гормони «компрометують» епіляцію

Найпоширенішою причиною, чому лазерна епіляція іноді «не працює», є гормональний фон пацієнта. Гормони – це хімічні речовини, які виробляються залозами секреції. І у кожного своя хімічна формула. Хочете знати, чому у деяких жінок ноги ідеально чисті від природи, а у деяких волосся всюди куди не глянеш? Оцініть співвідношення жіночих і чоловічих гормонів.

Woman using hand mirror

Трагедії немає, поки естроген і тестостерон балансують плюс-мінус в межах норми. Лазерна епіляція цілком справляється із завданням, відрізняючись в кожному окремому випадку тривалістю курсу, інтервалом між процедурами, видом і потужністю лазера. Саме тому лазерну епіляцію можна проводити і жінкам, і чоловікам. Не в одному тестостеронові справа.

Куди критичніше сплески андрогенів і фолікулостимулюючих гормонів, які часто спостерігаються у жінок в період критичних днів, статевого дозрівання, вагітності, лактації, порушення роботи яєчників і т.д. Якщо ви помітили за собою, крім різких перепадів настрою (що теж є «побочкою» гормональної природи), ще й активний ріст волосся на тілі, з лазерною епіляцією варто почекати і налагодити гормональний фон. Зверніться за консультацією до ендокринолога або гінеколога, пройдіть необхідні обстеження і курс лікування. Гормональні препарати призначаються для лікування кісти яєчників, щитовидної залози, як контрацептиви, при лікуванні гірсутизму (надлишкового росту волосся у жінок і дітей за чоловічим типом). В останньому випадку темне і жорстке волосся з’являється в незвичних місцях: зоні підборіддя, верхньої губи, внизу живота, на грудях, куприку.

Дотримуючись чітких правил і рекомендацій фахівців (починаючи, продовжуючи чи відновлюючи курс лазерної епіляції), кількість волосся на тілі скорочуватиметься. Але за умови регулярних профілактичних процедур (раз на півроку-рік).

Волосся може відновлювати зростання при рецидивах гормональних сплесків, як і раптово зникати без сторонніх втручань.

Видалення світлого волосся лазером: складно, але реально

Оскільки головним провідником між лазером і волосом є меланін, всі в один голос запевняють, що лазерна епіляція не підходить для світлого, пушкового і сивого волосся. В такому волоссі меланіну або мало, або просто немає.

Як альтернатива – скористатися спеціальними косметичними засобами, які стимулюють організм самостійно виробляти меланін без участі ультрафіолетових променів (але це більше стосується засмаги шкіри), наповнити раціон потрібними продуктами (червоне м’ясо, горіхи, шоколад, зернові продукти, банани, виноград, авокадо) і БАДами або не ризикувати появою зайвих кілограмів, перспективою так і не дочекатися потемніння волосків, а скористатися більш придатними методами – електроепіляцією, депіляцією, голінням.

Але повернемося до тих, у кого немає протипоказань до лазерної епіляції і все в комплексі обіцяє ідеальний результат. Що потрібно знати перед епіляцією?

Наступні правила допоможуть правильно підготуватися до процедури.

Засмага: тримайте себе в руках і подалі від сонця

Спокушає шоколадний відтінок шкіри? Розуміємо, але спочатку видаляємо волосся, потім робимо колір. Ви ж не фарбуєте нігті на не підготовлені нігті і не миєте машину перед дощем. Все любить свій порядок.

За два тижні до видалення волосся і після неї важливо не засмагати на сонці і не відвідувати солярій.

Під дією УФ-променів клітини меланоцити виробляють велику кількість меланіну, шкіра темніє, знижуючи ефективність лазерної епіляції, і наражається на ризик опіків і подразнень. Зрештою, лазерний промінь діє термічно і замість того, щоб зосередити всю енергію на темному волоссі, розсіюється.

Виняток – неодимова епіляція – єдина, яка може бути застосована на будь-якому кольоротипу, навіть афроамериканського.

Засмага в межах міста не критична для лазерної епіляції. Для перестороги до процедури і протягом перших 7-10 днів після ви можете захищати шкіру косметичними засобами з захистом SPF 30 і вище.

Скільки часу має пройти після шугаринга або ваксинга

Якщо до лазерної епіляції ви видаляли волосся воском, цукрової пастою, електроепілятором або пінцетом, візьміть паузу між процедурами два і більше тижнів. У таких випадках найцінніше для лазера – корінь волосся – повністю відсутній, ви його висмикнули разом зі стрижнем. Йому нема на що впливати і що руйнувати. Дайте волосяній цибулині час відновитися або відродитися, щоб ефект лазера мав місце.

Максимальна довжина волосся

Лазерна епіляція в цьому плані повністю протилежна косметичним методам і не настільки «кровожерлива» до естетичних катувань. Вам не доведеться спеціально відрощувати волосся на 5+ мм, але є нюанси.

Діодна епіляція вимагає гоління безпосередньо перед процедурою. Записавшись на сеанс, пам’ятайте, що перед виходом або хоча б в цей день вам потрібно поголити волосся звичайним станком в зоні обробки. Якщо робите епіляцію олександритом, то голитися треба за 2-3 дні до призначеної дати, щоб встигла з’явитися невелика щетина довжиною 1-2 мм.

Дотримуйтесь часового проміжку між сеансами

Процедури лазерної епіляції проводяться з певною частотою і регулярністю. Жоден лазер не ліквідує повністю волосся за один сеанс, тому що це фізіологічно неможливо.

Волосся росте циклічно, нерівномірно, кожна стеблинка окремо одна від одної. Причому тривалість кожної з фаз розвитку і процентне співвідношення кількості волосся залежать від ряду індивідуальних особливостей: віку, статі, соматичного фону, ділянки шкірного покриву. Так, кількість активно зростаючих волосся в області підборіддя і верхньої губи становить 70%, в області ніг – 30%. На гормонозалежних зонах тіла (в області пахв, жіночого бікіні, щік і підборіддя у чоловіків) волосся в активній фазі росту завжди більше. У чоловіків на руках волосся активно росте протягом 28 днів, а на ногах – 54 дня. У жінок на стегнах – 22 дня і т.д.

Лазер діє тільки на волосся, що знаходяться в активній фазі росту. Після першої процедури з обробленою зони видаляється 15-30% всіх зростаючих волосків. Волосся випадає поступово протягом наступних 7-10 днів.

З кожним черговим сеансом кількість волосся зменшується, а проміжок часу між сеансами збільшується. Мінімальна пауза – 3 тижні, максимальна – до 2 місяців. Важливо дотримуватися термінів епіляції, не переривати курс заради збереження досягнутого результату. Повноцінний курс епіляції може зайняти 6-12 місяців, але ж результат того вартий. По закінченню ви можете забути про небажані волоссі на 1-3 роки.

Як впливає алкоголь на епіляцію

Більшість сподівається за допомогою алкоголю пригнітити відчуття болю. Пити алкоголь перед процедурою не є абсолютним протипоказанням. Головне знати міру, і якщо ви впевнені, що чарочка якимось чином допоможе вам зняти напругу і додасть хоробрості, робіть це так, щоб ніхто не здогадався :)

Людям з низьким порогом чутливості завжди можна скористатися аплікаційною анестезією і мінімізувати больові відчуття.

І, наостанок, запам’ятайте, перед самою процедурою шкіра повинна бути чистою, без слідів антиперспірантів, тонального крему, косметики.

2 коментарів
  • Masha R.

    Спасибо за столь интересные факты об этой процедуре, вот наконец то решила попробовать испытать ее на себе. Рекомендации по поводу безопасности кожи и общего состояния перед процедурой эпиляции очень помогли в тем, что бы избежать нежелательных последствий. Ведь к таким процедурам по красоте хочется подходить максимально серьезно.

  • Настя

    хороша статття

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *