Як правильно їсти устриці

Устриці вважаються великим делікатесом в багатьох країнах світу. Вони не тільки корисні для здоров’я, але і мають дуже елегантний смак.

Якщо ви раніше ніколи не пробували устриці, ви можете бути трохи налякані перспективою з’їсти їх вперше. Однак, знаючи, як вибирати свіжі устриці, відкривати раковини і правильно їх їсти, ви зможете насолоджуватися цим прекрасним делікатесом!

«Устриці дійсно чудові, тому що вони можуть кудись відправити вас», – говорить Джеремі Сьюол, успішний бостонський шеф-кухар, ресторатор і автор книги «Устриці: свято в сирому вигляді». Він має рацію, адже смак молюсків відображає навколишнє середовище, в якій вони формуються і живуть і залежить від широкого спектра факторів: пори року, місця розташування, кількості опадів, сонячного впливу, складу піску або грунту в дні океану або річки, що вони фільтрували.

відкрита устриця

Одні можуть мати солонуватий присмак (плоскі устриці Бузіг), інші – солодкуватий (глибока Біла перлина), треті – гоструватий і злегка металевий (Бретань). В глибоких устриць Фін де Клер жирне м’ясо і практично непомітний солонуватий присмак. Устриці Специаль – щільні, м’ясисті з легким горіховим присмаком. А ось в Україні вирощуються устриці Скіфії, які дарують ніжний смак і горіховий післясмак.

Кожен підвид глибоких устриць має свій розмір і маркування за принципом: чим більше номер – тим менше розмір. Коли ви бачите в меню Середземноморська №0, це означає, що устриця цього підвиду буде найбільшою.

Як відкривати устриці?

Процес відкриття раковини устриці називається шаклінг. Безпека – головна задача в цій техніці, так як використовується дуже гострий ніж, можливо і його повне ковзання. Можна купити стійкі до порізів кольчужні рукавички і спеціальний ніж для видалення устриць. Але це задоволення коштує недешево, тому підійде товсте рушник або тканину і міцний ніж з коротким лезом. Раковину слід загорнути в рушник так, щоб шарнір (загострений кінець) стирчав назовні.

Міцно тримаємо її однією рукою, в той час як вістря ножа використовується для невеликого зазору в поруч з шарніром. Потім потрібно вставити ніж в цей зазор і повернути до клацання черепашки.

як відкрити устрицю

Будьте обережні, щоб не відсунути верхню частину раковини на цьому етапі. Устриця як і раніше буде прикріплена до нього, і ніж повинен акуратно ковзати по внутрішній поверхні верхньої раковини. Так м’ясо молюска буде виглядати цілісним і презентабельним. Верхня частина раковини устриці може бути потім знята і викинута.

Пам’ятайте, що устриця все ще буде прикріплена до чашки або нижній частині раковини: на стінці раковини знаходиться маленький білий круглий диск, який є м’язом, що утримує устрицю на місці. Зв’язок між цією м’язом і молюском повинна бути акуратно розірвана ножем.

Як їсти устриці в ресторані?

Традиційно сирі устриці подаються на круглому блюді з однією або декількома приправами, а саме з часточками лимона, коктейльних соусом і винної есенцією.

Всього кілька крапель лимонного соку вигідно підкреслять всю глибину і насиченість смаку.

Устрицы

Перед початком трапези візьміть спеціальну вилку і перемістіть устрицю в заповнену рідиною половину раковини, щоб переконатися, що вона відокремлена від чаші. Потім змахныть устрицю з широкого кінця і жуйте кілька разів, перш ніж проковтнути її.

Існує легенда, що устрицю потрібно проковтнути цілою, але це не дасть можливості насолодитися смаком. Устриця – як виноград: якщо ви не будете його жувати, ви не отримаєте повного смаку. Не бійтеся випити трохи рідини з раковини. Цей лікер доповнить спектр смакових відчуттів – як поєднання солоного, солодкого, маслянистої, земляного, вершкового, фруктового, мідного, грибного і мінерального. Ідеально для справжніх гурманів.

устриці в ресторані

За етикетом прийнято перевертати раковини в льоду після того, як ви з’їли своїх устриць. Вважається, що це ввічливість до офіціанта, який буде повідомлений, що ви закінчили.

Не забуваємо про вино. Хоча це не є правилом поїдання устриць, правильні напої можуть посилювати і витягати певні аспекти смаку. Особливо гармонійно з цими морепродуктами поєднується сухе ігристе вино або шампанське.

Де скуштувати устриці у Києві

Існує багато ресторанів, де готують свіжі і смачні устриці. Тут ви можете не тільки вперше продегустувати, а й стати постійним гостем, збагативши свій раціон цією делікатесною стравою.

Іди до мене, моя ситненька...
Іди до мене, моя ситненька…

Серед кращих закладів з морською кухнею і молюсками в меню:

  • Маца та устриці – в ресторані подають устриці з Франції, Ірландії і Нідерландів. Ціни на устриці: від 67 до 144 грн.
  • Бар Канапка на Андріївському узвозі – заклад, створений в ім’я гедонізму, куди приходять за свіжими устрицями і ігристим. За 2 устриці всього 69 грн.
  • «Mushlya bar» формату seafood для кожного – ще один концептуальний заклад одного з найуспішніших рестораторів України Дмитра Борисова, де більшість страв можна скуштувати за ціною 39 грн, а час очікування замовлення не перевищує 7 хвилин. Устриця з лимоном коштує 39 грн.
  • Відносно недорога мережа кафе морської кухні Рибна Лавка Чорноморка. У меню завжди свіжі українські, голландські та французькі устриці. Працює служба доставки. Ціни на устриці: від 28 до 86 грн.
  • Мережа винних і устричних барів «Oysters cava bar» в Києві, де можна не тільки поласувати афродизіаком, але і забрати його додому. Ціни на устриці: від 38 до 98 грн
  • Fish House на Осокорках у Києві. Ціна за устрицю: від 52 до 189 грн. Періодично діють акції на устриці. Слідкуйте, щоб не пропустити.
  • Мережа фірмових рибних ресторанів-маркетів «Don mare», де ви можете замовити або скуштувати страви з найсвіжіших морепродуктів з усього світу. Саме тут можна купити свіжі устриці для самостійного приготування вдома.

Готуємо устриці самі

Якщо ви збираєтеся готувати устриці, потрібно потримати їх на пару протягом 20-30 секунд, що полегшує відкриття. Не перестарайтеся. Можна додати сіль, вершки або вершкове масло. Добре поєднуються з устрицями трави – петрушка, кріп і чебрець. Також підійдуть такі спеції, як імбир, аніс і перець чилі.

устриці в домашніх умовах

Сирі устриці, додані в гарячу пасту з морепродуктів, додадуть стравы приємну шовковисту елегантність і солону вишуканість.

Особливу роль відіграє устричний соус. Устриці з соєю, часником, імбиром, цукром і цибулею-пореєм дуже добре поєднуються разом. Смажені устриці чудові з кропом і лимонним маслом. Азіатські страви з додаванням молюсків теж є дуже хорошою комбінацією.

Корисність устриць

Устриці – це смачні молюски, які забезпечують організм цілим рядом унікальних поживних речовин і мінералів.

Устриці дуже корисні для серця. Вони багаті омега-3 жирними кислотами, калієм і магнієм, які можуть допомогти знизити ризик серцевого нападу, інсульту і зниження артеріального тиску. Молюски є хорошим джерелом інших необхідних поживних речовин. До них відносяться вітаміни А, Е і С, цинк, залізо, кальцій, селен і вітамін В12.

устриці на льоду

Регулярне вживання цих молюсків сприяє підвищенню метаболізму, прискорює відновлення і зростання тканин, знижує рівень холестерину і артеріальний тиск, покращує імунітет і сприяє загоєнню ран. Вони є потужним афродизіаком, покращують кровообіг і збільшують міцність кісток, щоб запобігти остеопорозу.

А ви вже куштували устриці? Як вони вам на смак? Чи тільки збираєтеся? Діліться своїми смаковими враженнями в коментарях.

1 коментар
  • АБ

    Пробовал устрицы, по ходу, это не мое. Как-то не зашло. Хотя знаю людей, которые просто кайфуют от устриц.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *