Як почистити мікрохвильовку від жиру і запаху: домашні лайфхаки і поради

Мікрохвильова піч є одним з найбільш часто використовуваних побутових приладів. Важко уявити сучасну кухню без цього обладнання. Розморожування, гриль, нагрів або приготування їжі за допомогою мікрохвильової печі – це швидко, зручно і просто. На жаль, її часте використання призводить до значних забруднень. У цій статті ми підкажемо декілька простих порад про те, як правильно очистити мікрохвильову піч в домашніх умовах і як швидко позбутися від застарілого жиру.

Як правильно доглядати за мікрохвильовою піччю?

Тривалість роботи мікрохвильовки найбільшою мірою залежать від якості механізму, її потужності і класу. Проте, часто проблеми з піччю є результатом неправильного догляду. Цей тип побутової техніки не особливо вимогливий, але варто дотримуватися кількох стандартних правил експлуатації.

  • Перед першим використанням пристрою обов’язково прочитайте інструкцію. Це може здатися смішним, але своєчасне і грамотне знайомство з технікою в майбутньому послужить вам нагородою.
  • При митті мікрохвильової печі зовні і її внутрішньої частини використовуйте тільки делікатну тканину. Ні в якому разі не застосовуйте губки з нержавійки або мочалки і щітки. Використовуючи їх, ви можете подряпати поверхню пристрою і викликати появу іржі.
  • Не застосовуйте агресивні миючі засоби. Щоб поверхнево очистити мікрохвильову піч, видалити свіжий жир і запах, рекомендуємо додавати в воду трохи рідини для миття посуду.
  • Для розігріву страв або розморожування продуктів використовуйте тільки той посуд, який призначений для мікрохвильовок. Не можна використовувати металевий посуд, дешеві пластикові судочки або їжу, загорнуту в фольгу. Навіть разовий експеримент такого роду може призвести до незворотної поломки техніки.
  • Мікрохвильова піч завжди повинна мати відкритий вентиляційний отвір. При митті духовки не забувайте регулярно чистити вентилятори – бажано за допомогою щітки і пилососа (раз в шість місяців).
  • Регулярно знімайте і промивайте рухливі частини печі під струменем теплої води з додаванням миючого засобу.
  • Після кожного використання СВЧ-печі протирайте внутрішню поверхню духовки вологою серветкою, щоб видалити бризки їжі і кіптяву.

Чим швидко очистити мікрохвильову піч?

Краще не використовувати миючі засоби для чищення мікрохвильової печі, тому що хімічні речовини потім можуть потрапляти на продукти харчування (їх складно до кінця прибрати без проточної води). Рекомендуємо робити це народними засобами, відомими універсальними помічниками на кухні, такими як сода, лимон і оцет. Чистка мікрохвильовки – досить нудна робота, але є кілька простих способів як позбутися від застарілого жиру і кіптяви легко і швидко:

  • Чистимо лимоном або лимонними кірками. Один з найпростіших способів привести мікрохвильовку в належний стан – використовувати лимон. Він допоможе ефективно позбутися від запаху гару, ефективно очистить стінки печі від залишків їжі і старого жиру.
  1. Наберіть в прозору ємність 2-3 склянки води і покладіть туди порізаний на четвертинки лимон.
  2. Потім помістіть заготовку в мікрохвильову піч в скляній ємності та встановіть максимальну потужність пристрою.
  3. Залиште її всередині мікрохвильовки протягом приблизно 4-х хвилин або до тих пір, поки не буде створена достатня кількість пари, яка пом’якшить залишки їжі і полегшить їх видалення.
  4. Зніміть рухливу підставку і додатково промийте під краном з рідиною для миття посуду.
  5. Протріть пристрій вологою серветкою з мікрофібри.

Легко очистити мікрохвильову піч можна і за допомогою лимонних кірок. Для цього в скляну ємність з водою покладіть кірки з 2-3 лимонів і повторіть кроки, які описано вище. Лайфхак для тих, у кого нічого не пропадає на кухні: з м’якоті можна зробити лимонад і втамувати спрагу після прибирання.

Якщо в холодильнику не знайшлося цитруса – не біда! Лимонна кислота також відмінно справляється з наслідками згорілого жиру. Для цього в глибоку тарілку налийте 0,5 л води і додайте ложку лимонки. Помістіть ємність в СВЧ-піч і включіть її на максимальні оберти. Через кілька хвилин розчин закипить і почне випаровуватися. Зачекайте поки техніка охолоне і протріть її вологою ганчіркою.

Дивіться відео: як правильно мити мікрохвильовку лимонною кислотою.

  • Оцет – чудовий метод, за допомогою якого легко усунути забруднення в печі. Як і лимон, він володіє очищуючим і дезинфікуючим ефектом, позбавляє від горілого запаху і засохлого жиру.

Як ми знаємо, цей продукт з дуже інтенсивним, дратівливим ароматом, тому не кожен «прийме цей виклик». Незважаючи на неприємний запах, оцет усуне бруд за лічені хвилини.

  1. Приготуйте розчин з водою і оцтом в пропорції 1: 1.
  2. Поставте миску з приготовленою рідиною всередину, включіть мікрохвильовку на максимум (приблизно на 5 хвилин), до виникнення пари.
  3. Дайте пристрою «охолонути» і протріть залишки бруду вологою серветкою.
  • Харчова сода – ще один метод, який відмінно працює в домашніх умовах. Якщо бруд у вашій мікрохвильовій печі дуже застарілий, використовуйте суміш з харчової соди.
  1. Розчиніть 2-3 столові ложки в склянці води і нагрійте протягом 4-5 хвилин.
  2. Після закінчення цього часу протріть внутрішню поверхню духовки сухою чистою тканиною або паперовим рушником. Жир зникне без сильних зусиль з вашого боку.

Важливе зауваження: не намагайтеся відмити мікрохвильовку за допомогою сухої соди і губки. Подібна процедура може пошкодити поверхню печі і викликати появу іржі.

  • Нашатирний спирт. Використання нашатирю ще один лайфхак з очищення СВЧ-печі:
  1. Змішайте столову ложку нашатирного спирту, і приблизно стільки ж натертого господарського мила. Залийте суміш теплою (але не гарячою) водою.
  2. Помістіть скляну тарілку з розчином в мікрохвильовку і «варіть» зілля близько 10 хвилин.
  3. Дайте розчину охолонути і потім протріть внутрішню поверхню печі серветкою або паперовим рушником.

При виконанні цього методу будьте обережні: не відчиняйте дверцята відразу, поки пари нашатирю не осядуть, а після прибирання добре провітріть кухню.

Як прибрати неприємний запах з мікрохвильовки?

Ваша мікрохвильова піч чиста, але погано пахне? Неприємний запах залишків їжі навряд чи посилить апетит. Є як мінімум два способи позбутися від цієї проблеми:

  • Перший з них не тільки виведе сморід, а й наповнить всю кухню свіжим ароматом апельсина. Покладіть кілька апельсинових кірок в скляну ємність, залийте їх водою і включіть мікрохвильовку на максимальну потужність приблизно на 5 хвилин. Готово!
  • Якщо мікрохвильова піч видає неприємний сильний запах, ви також можете використовувати каву, яка має сильні аромат-поглинаючі властивості. Насипте 3 столові ложки кави в чашку, залийте їх водою, потім поставте в мікрохвильову піч і доведіть до кипіння. Цей спосіб можна повторити кілька разів поспіль і заодно зварити каву на всю сім’ю.

Сильний аромат кави або апельсина повинен впоратися з нейтралізацією неприємного запаху. Деякі моделі мікрохвильових печей оснащені автоматичними дезодоруючими функціями. Приймаючи рішення про покупку пристрою, варто перевірити його додаткові можливості, оскільки такі функції значно скоротять час, що витрачається на очищення. На Покупоні є прекрасна можливість купити мікрохвильову піч за хорошою ціною з кешбеком.

Як запобігти забрудненню мікрохвильовій печі?

Навіть сама вимоглива домогосподарка не може усунути 100% бруду, яка накопичується зсередини СВЧ-печі. Однак, використовуючи прості лайфхак, ви можете звести миття до мінімуму.

Часто гарячі страви, особливо рідкої консистенції, бруднять внутрішню поверхню духовки, бризкаючи під впливом високої температури. Щоб не забруднювати мікрохвильову піч, перш за все, правильно підберіть харчові контейнери. На Покупоні можна легко знайти посуд, спеціально призначений для використання в мікрохвильовій печі, з вигідним кешбеком. Контейнери з кришкою запобігають розбризкування рідких інгредієнтів під час нагрівання. До того ж вони зроблені з матеріалів, які легко відмити від залишків їжі. Якщо ви не готові витратитися на додатковий посуд, просто накрийте миску кришкою.

Під контейнер з їжею можна поставити ще одну тарілку. Завдяки цьому, навіть якщо блюдо закипить, воно не витече за дрібні бортики підставки і не забруднить дно пристрою. Вам не потрібно буде додатково чистити мікрохвильову піч.

Ароматний попкорн перед телевізором, курячі крильця на грилі, розігріта вечеря після важкого дня – все це просто і легко, якщо на вашій кухні є мікрохвильова піч. Економія часу та енергії – це переваги, які часто дозволяють мікрохвильовкам перемагати в боротьбі за статус найважливішого пристрою на кухні.

А як ви чистите мікрохвильову піч? Поділіться своїми порадами.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *