Що взяти з собою в пологовий будинок ─ повний список речей, які дійсно потрібні

Собираемся в роддом

Зустріч з немовлям 一 щасливий момент для всієї родини. І більш за всіх хвилюються вагітні, адже їм треба підготуватися до пологів і подумати що взяти з собою в пологовий будинок. З пантелику збивають величезні списки медикаментів на мамських форумах і розповіді про те, в якому пологовому будинку які правила і додаткові умови.

І так, хочеться набрати у сумки побільше, щоб ні ви, ні малюк точно ні в чому не мали потреби, але важливо вчасно відставити паніку. Складаємо список дійсно потрібних речей для пологового будинку! У вас всього 4 сумки: в родзал, для себе і для малюка в післяпологову палату, і сумка для виписки.

  • Коли повинні бути зібрані сумки для пологового будинку.
  • Документи в пологовий будинок і які довідки потрібні для партнерських пологів.
  • Збираємо речі в родзал для мами.
  • Сумка в пологовий будинок: потрібні речі для вас і дитини.
  • Що необхідно брати на виписку.
Списки помогут все упорядочить
Списки допоможуть все згрупувати

Коли повинні бути зібрані сумки для пологового будинку

Питання коли збирати сумку в пологовий будинок мучить багатьох майбутніх матусь. І справа тут більше залежить від вашого темпераменту і показань лікарів. Якщо вам спокійніше мати в шафі зібрані за списком речі в пологовий будинок, то збирайтеся потихеньку хоч з 30 тижня. 

Також краще заздалегідь зібрати пакети, якщо вам поставили загрозу передчасних пологів і відправили на збереження. Завдяки цьому ви не будете бігати в паніці по дому в разі непередбаченої ситуації, а близькі зможуть привезти вже зібрані речі в пологовий будинок. На збереженні краще тримати при собі документи, в тому числі обмінку або медичну карту. 

В ідеалі, задуматися вагітній про сумки для пологів треба десь на 32-му тижні, так ви встигнете купити все необхідне і підготувати речі для себе і дитинки. Саме в цей період лікарі рекомендують підписувати договір і обмінну карту в пологовому будинку, і отримати список рекомендацій по речах від тієї лікарні, де ви будете народжувати.

Документи в пологовий будинок і які довідки потрібні для партнерських пологів

В Україні безкоштовна допомога по пологам гарантується державою. При цьому ви зобов’язані надати повний список документів, який дозволить взяти вас в пологовий будинок. 

Подготовьте документы в роддом заранее, они важнее сбора вещей
Підготуйте документи в пологовий будинок заздалегідь, вони важливіші за збори речей

Список документів в пологовий будинок:

  1. Паспорт.
  2. Обмінна карта, підписана в пологовому будинку.
  3. Договір на пологи з лікарем при його наявності.

Ці документи необхідно покласти в окрему прозору папку в сумку для пологового залу.

Якщо ви плануєте партнерські пологи, то крім стандартного переліку документів підготуйте паспорт і довідку про пройдену флюорографію вашого чоловіка або того, хто буде поруч з вами в пологовому залі. При цьому обов’язково уточніть заздалегідь чи буде цього достатньо, тому що деякі київські пологові будинки додатково просять надати результати аналізів крові на СНІД, сифіліс, гепатит та інші хвороби.

Що буде якщо ви забули або втратили документи для пологового будинку? В принципі нічого критичного не станеться, вагітних не виставляють з лікарні. Народжувати ви все одно будете під наглядом лікарів, але це буде відбуватися в ізольованій палаті, оскільки без медичного документа вас не зможуть брати в загальну пологову залу.

Ну а якщо раптом документів про аналізи або планові огляди немає, а народжувати скоро, допоможе Покупон. Тут ви знайдете докторів всіх напрямків і великий вибір клінічних аналізів за приємними цінами. 

Збираємо речі в родзал для мами

Сумка перша: речі, які вам будуть потрібні безпосередньо при пологах.

Збирати їх краще в прозорі сумки або в великі пакети, так вам буде легше зорієнтуватися на місці і швидко знайти потрібну річ.

Для пологів необхідно взяти:

  • Уточніть чи видають в пологовому будинку спеціальні медичні халати для пологів. Якщо ні, то візьміть зручну для вас сорочку. По-перше, краще вибирайте одяг з натуральної тканини, по-друге, швидше за все після пологів нічну сорочку доведеться викинути, тому не дуже заморочуйтесь з її зовнішнім виглядом і не переплачуйте. Ну і найважливіше, по-третє, підберіть сорочку з глибоким вирізом, оскільки в Україні, як і в усьому світі, відразу після пологів прийнято викладати немовляту на маму і давати йому груди. В сорочці під горло це буде проблематично. Вивчивши відгуки мам, які нещодавно народжували, не рекомендуємо купувати спеціальні стерильні набори на пологи, оскільки вони сильно парять і подразнюють шкіру. Зате такий набір ідеально підійде для кесаревого розтину.
  • Одноразові пелюшки, багато одноразових пелюшок, ну дуже багато одноразових пелюшок. Це не жарти, адже в процесі пологів з вас вийде близько літра навколоплідних вод. І краще відвезти зайві пелюшки додому, ніж народжувати в дискомфорті. В ідеалі вам буде потрібно близько 2 пачок одноразових пелюшок.
Складывайте вещи в удобные сумки
Зкладайте речі у зручні сумки
  • Гумові тапочки і шкарпетки. При цьому прихопіть теплі шкарпетки в обов’язковому порядку, вони можуть стати в нагоді навіть влітку, під час родового процесу і після нього дуже мерзнуть ноги і може морозити.
  • Вода без газу, балончик з термальною водою (особливо актуальний в теплу пору року), невеликий перекус на свій розсуд, гігієнічна помада (просто з необхідного, в процесі пологів ви втрачаєте багато рідини і помада може врятувати від неприємних відчуттів).
  • Дрібні гроші (не обов’язково, але швидше за все будуть потрібні, практику дякувати медсестрам, акушеркам і нянечкам у нас в пологових будинках ще ніхто не відміняв).

За рекомендацією лікаря породіллі під час пологів можуть знадобитися компресійні панчохи.

Необхідні медикаменти в пологовий будинок ㅡ дуже складне питання. Офіційно пологові будинки не можуть зобов’язувати породіль приносити медикаменти, а повинні забезпечувати вас ними самостійно. 

Тому щоб не витрачати зайві гроші і час на походи в аптеку обговоріть це питання з вашим акушером і запропонуйте йому компенсувати вартість медикаментів за фактом вже після пологів. При нормальній родовій діяльності вам не будуть потрібні додаткові ліки. В цілому можна запастися десятком стерильних рукавичок для оглядів, як найнеобхіднішим мінімумом.

Якщо у вас планове кесареве, то список медикаментів доктор видає індивідуально, з урахуванням ваших особливостей і показань.

Для новонародженого малюка в родзал потрібно:

  • Ковдрочку або плед в залежності від сезону. Відразу після народження дитини її варто загорнути у щось тепле, щоб не допустити гіпотермії новонароджених.
Для крохи обязательно взять теплые вещи
Для крихітки обов’язково взяти теплі речі
  • Шапочка та шкарпетки, одяг із закритими ручками й ніжками (найзручніше одягати новонародженому чоловічок, який повністю розстібається, на блискавці або на кнопочках).
  • Кілька підгузників різних розмірів. Перед пологами на УЗД приблизно кажуть вагу майбутнього малюка, але бувають і сюрпризи, коли лікарі помиляються, тому прихопіть в родзал дитині підгузники декількох розмірів. А ваші близькі можуть докупити потрібні в найближчій аптеці.
  • Рекомендований пологовим будинком список ліків малюкові. Обов’язково уточніть що туди входить під час підписання документів, тому що списки сильно різняться в залежності від пологових будинків і міст. Для Києва, Одеси і Харкова це можуть бути абсолютно різні позиції. 

Якщо ви народжуєте з партнером, будь то тато майбутньої дитини, ваша мама, сестра або сторонній професійний медпрацівник, то передбачте пакетик з речами і для нього.

У пакет для партнера варто покласти:

  • Змінний чистий одяг (краще медичні набори, які складаються з халата, бахіл і шапочки).
  • Гумові тапочки.
  • Перекус і воду.

Сумка в пологовий будинок: потрібні речі для вас і немовляти

Список речей для новонародженого відрізняється залежно від сезону. Як правило, це кілька змінних комплектів одягу (краще взяти 4-5, щоб не турбуватися, що одягу не вистачить), носочки, шапочки, пелюшки, 1-2 покривала або пледи, засоби гігієни. 

Одяг для немовляти повинен бути випраний з дитячим милом або порошком. Прасувати його не обов’язково, особливо з обох сторін, хоча ця порада досить поширена. І знову виручить прозора сумка, в якій простіше буде відшукати все потрібне.

Влітку візьміть для малюка 6 тонких пелюшок і всього кілька байкових. У спеку найзручніше одягати новонароджених в боді з коротким рукавом, що повністю розстібаються. 

Берите в роддом самое необходимое
Беріть в пологовий будинок найнеобхідніше

Восени і навесні крім одягу з коротким рукавом беріть кілька комплектів з закритими ніжками і ручками. Взимку актуальні байкові чоловічки і боді. 

Крім одягу необхідно взяти 2-3 шапки (не обов’язково чепчики, вибирайте те, що вам до душі), і 2-3 комплекту шкарпеток по сезону. При бажанні можете покласти комплект царапок (спеціальних рукавичок для новонароджених, які запобігають випадковому роздряпуванню шкіри обличчя).

Окремо в прозорій сумці повинні бути гігієнічні засоби, які треба підготувати до пологового будинку для малюка:

  • Підгузки (вам знадобитися близько 30 штук).
  • Вологі серветки для новонароджених.
  • Одноразові пелюшки (не обов’язково стерильні, так що купувати можна не тільки в аптеках).
  • Ватяні палички і диски для обробки шкіри і слизових дитинки.
  • Дитяче рідке мило (яке акушери рекомендують використовувати для миття і мамам в перші дні після пологів).
  • Дитячий крем.
  • Ножички для немовлят із закругленими кінчиками.
  • Дитяча присипка.

Для мами в післяпологовий період будуть потрібні:

  • Нічна сорочка або піжама з глибоким вирізом.
  • Білизна для годування і зручні трусики (у продажу є спеціальні післяпологові одноразові труси, як варіант можна просто купити простору дешеву бавовняну білизну). Особливо важливим є питання трусиків при кесаревому розтині, через шви на білизні вам може досить відчутно натирати, тому подумайте в чому вам буде зручніше.
  • Футболка, халат або будь-яка інший зручний для вас одяг, в якому ви зможете годувати малюка.
  • Гумові тапочки (ті, які були з вами на пологах) і зручне чисте взуття, в якому ви зможете ходити по палаті і лікарні.
  • Комплект постільної білизни і кілька рушників.
  • Урологічні або спеціальні післяпологові прокладки, ганчір’я.
  • Одноразові пелюшки.
  • Крем для сосків.
  • Молоковідсмоктувач (якщо є, дуже виручає в перші дні, коли груди ще погано розроблені, і робить зручним зціджування молока)
  • Серветки, туалетний папір і накладки на унітаз.
  • Тарілка, вилка, ложка і чашка.

Обов’язково покладіть в сумку зарядний пристрій для вашого телефону. Ну і обміркуйте що може знадобитися в лікарні особисто для вас. Якщо перебування в пологовому будинку вам здасться вдалим приводом почитати або розгадати кросворди на дозвіллі, відразу відкиньте цю ідею і краще присвятіть вільну хвилину міцному здоровому сну. Далі вам як ніколи знадобляться сили, енергія та гарний настрій.

Уточните у своего доктора, что именно лучше взять в роддом
Уточніть у свого лікаря, що саме краще взяти в пологовий будинок

Якщо списки вам здаються занадто складними, не впадайте у відчай, завжди можна купити готовий набір, в який залишиться додати тільки одяг і особисті речі. Готова сумка буде коштувати дорожче, зате можна не ускладнювати. Та й просто є варіант як вийти з положення якщо у вас екстрений кесарів розтин або раптово почалися пологи.

Що необхідно брати на виписку

Всі ми дівчатка, навіть якщо народили всього кілька днів назад. Тому ми рекомендуємо зібрати сумку для виписки заздалегідь, добре подумавши, що туди покласти. Тому що в просторах інтернету чимало історій від породіль, яким турботливі родичі забули покласти взуття на виписку, або коханий чоловік закинув в пакет плаття, в якому новоспечена мама ходила на корпоратив 5 років тому, просто тому що воно йому подобалося, в ось мамі ну сильно зіпсувало настрій на виписці.

Тому краще проконтролювати питання необхідних речей і заздалегідь скласти і показати де прихований пакет для зворушливого дня.

На виписку для малюка вам необхідні:

  • Комплект одягу по сезону.
  • Шапочка по сезону.
  • При бажанні урочистий ошатний конверт, покривало, хоча ця традиція вже не актуальна.

Речі на виписку для мами:

  • Одяг, в якій вам буде комфортно. Врахуйте, що животик не зникне відразу, навіть якщо ви набрали за вагітність зовсім небагато. Тому передбачте зручний одяг, який точно на вас застібнеться. Якщо захочеться приховати від всіх деякі недоліки фігури, заздалегідь подбайте про корегуючу білизну. Якщо на вулиці холодно, обов’язково нагадайте, що вам потрібен і верхній одяг, в поспіху про нього можуть забути.
  • Взуття для вулиці по сезону.
  • Декоративна косметика при бажанні і потребі.
Пишите списки и готовьтесь к радостному дню спокойно
Пишіть списки і готуйтеся до радісного дня спокійно

Ну що, після нашого огляду збираємося і готуємося до пологового будинку правильно, не набираючи всяких непотрібних речей і з передчуттям зустрічі з таким довгоочікуваним малюком. Ну і завжди пам’ятаємо, навіть якщо ви щось забули, ви їдете не на полярну станцію, і ваші близькі завжди зможуть підвезти все необхідне. 

Діліться з нами, на якому терміні ви вже починали думати про сумки для пологового будинку і чого, на вашу думку, не вистачає в нашому чек-листі.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *