Як перевірити температуру процесора і чим загрожує перегрів

Під час роботи будь-яка техніка нагрівається — це нормальне явище, оскільки вона знаходиться під постійною напругою. Для регулювання температури на процесорі розміщуються вентилятори (кулери), які затягують ззовні прохолодне повітря і видувають гаряче, підтримуючи комп’ютер або ноутбук в робочому стані. Однак, іноді, особливо в жарку погоду, ви можете помічати, що процесор значно гарячіший, ніж звичайно. Чому перегрівається техніка, як дізнатися чи відповідає температура нормам і чим загрожує перегрів, читайте нижче.

Причини перегріву ноутбука або комп’ютера

З чим може бути пов’язана занадто висока температура процесора:

  1. Спека. За допомогою вентиляторів всередину техніки всмоктується повітря з приміщення, яке повинне його охолоджувати. Якщо в приміщенні дуже жарко, система не охолоджується, а продовжує нагріватися.
  2. Проблеми з системою охолодження:
  • Пил. Яким би охайним господарем ви не були, але пил і мікрочастки все одно залишаються в кімнаті після збирання і всмоктуються вентиляторами всередину системного блоку, де осідають на його компонентах і негативно впливають на їх роботу. Щоб уникнути накопичення пилу і бруду, витирайте деталі всередині системника самостійно або періодично віддавайте його на чистку в сервісний центр.
  • Знос кулера, його комплектуючих або термопасти. Усередині системного блоку встановлюються спеціальні кулери для охолодження, для правильної їх спайки з чіпом використовується термопаста. Згодом термопаста і сам кулер з термотрубками можуть деформуватися, утворюючи мікротріщини, через які система охолодження не працює.
  • Знос вентиляторів. У вентиляторів також є свій термін придатності і ресурс. Через постійну роботи техніки вони розхитуються і починають повільніше обертатись, що призводить не тільки до перегріву, але і до неприємного шуму.

3. Неправильне налаштування кулера. Заводські настройки кулера враховують можливості техніки, і змінювати їх вручну в біосі (BIOS) небажано. Зменшення обертів кулера для зниження шуму при роботі є причиною перегріву, а зменшення температури аварійного вимкнення у налаштуваннях призведе до частого вимикання компа, навіть якщо він не перегрівся.

Перегрів процесора
Перегрів процесора негативно відбивається на роботі пристрою

Як визначити, що процесору потрібна перевірка температури

Більшість користувачів не моніторять температуру техніки постійно, поки в її роботі не з’являються помилки. Симптоми перегрівання процесора наступні:

  1. Техніка сильно нагрівається або з вентиляційних отворів дме гаряче повітря.
  2. Техніка видає постійний шум (значить вентилятори працюють не перестаючи).
  3. Постійне «зависання» програм.
  4. Періодичне раптове вимикання комп’ютера.
  5. Перегрів відеокарти можна визначити через появу зайвих артефактів або, навпаки, зникнення зображення. Особливо часте явище в іграх зі складними графічними елементами.
  6. Неадекватна робота клавіатури, миші, кабелів і т.п. свідчить про перегрів материнської плати.
  7. Неприємний запах гарі або сильний запах пластика.
  8. Клацання всередині техніки при високій температурі.
  9. Операційна система не завантажується, що швидше за все буде свідчити про серйозну поломку через перегрів жорсткого диска.
Сучасні чіпи
Сучасні чіпи аварійно відключають комп’ютер при перегріванні

Проблеми перегріву процесора на сучасних пристроях вже не такі актуальні, як раніше, оскільки нинішні чіпи (Intel, AMD) попереджають перегрів і просто примусово завершують роботу ПК, якщо він занадто гарячий. Однак стежити за температурою процесора все ж варто, оскільки вона допомагає попередити майбутні поломки.

Способи подивитися показник температури процесора

Існує кілька способів перевірити температуру процесора: за допомогою спеціальних програм і без них.

Безпрограммная перевірка температури

BIOS

Найпростіший спосіб дізнатися температуру процесора — використовувати BIOS або UEFI (базову систему введення / виводу). Щоб зайти в БІОС, наприклад, на Windows 10 потрібно:

  • натиснути на значок повідомлень і вибрати рядок «Всі параметри» — «Оновлення та безпека» — «Відновлення» — «Особливі варіанти завантаження» — «Перезавантажити зараз».
  • Після перезавантаження у вас відкриється вікно меню, де потрібно вибрати «Діагностика» — «Додаткові параметри» — «Параметри вбудованого ПО UEFI» — «Перезавантажити».
  •  Після другого перезавантаження у вас відкриється вікно BIOS (UEFI). У головному вікні або в одній з вкладок (це можуть бути PC Health Status (Status), Hardware Monitor (H/W Monitor, просто Monitor) або Power) знайдіть напис CPU Temperature або CPU Temp. Цифра навпроти і буде значенням температури процесора.

Цей спосіб працює майже на всіх пристроях, крім деяких моделей ноутбуків. У такій перевірці існує один недолік. БІОС працює в режимі простою і температуру показує, відповідно, теж при простої, а не в режимі активної роботи.

Windows PowerShell / командний рядок

Відкриваєте PowerShell або командний рядок від імені адміністратора і вводите команду:

  • get-wmiobject msacpi_thermalzonetemperature -namespace “root / wmi” (PowerShell)
  • wmic / namespace: \ root wmi PATH MSAcpi_ThermalZoneTemperature get CurrentTemperature (командний рядок)

Далі у вікні знаходите рядок CurrentTemperature. Цифрове значення навпроти напису ділимо на 10 і віднімаємо 273 (первісне значення в Фаренгейтах 10-го ступеня).

Цей спосіб не на всіх пристроях працює коректно. Щоб перевірити точність, запустіть команду кілька разів в різний час. Якщо значення CurrentTemperature залишається незмінним, цей спосіб на вашому комп’ютері або ноутбуці не працює.

Перевірка Ubuntu

Для пристроїв на операційній системі Ubuntu (дистрибутив Linux) не існує перевірки через окремі програми, тому використовується пакет lm-sensors. Після його установки (apt-get install lm-sensors) виконується пошук сенсорів «sensors-detect», а після перезавантаження запускається команда «sensors», у вікні якої і відображається вся необхідна інформація про температуру.

Програми для перевірки температури процесора

Існує безліч програм для перевірки температури процесора і комплектуючих. Ось найпопулярніші:

CPUID HWMonitor

CPUID HWMonitor

Дає інформацію про статус апаратних компонентів техніки, в тому числі їх температуру. Крім даних про процесор можна отримати показники температури жорстких дисків, материнської плати, відеокарти (NVIDIA, AMD), а також дізнатися про швидкість вентиляторів і напругу в компонентах.

Core Temp

Безкоштовна програма підходить для ОС Windows 7 і Windows 10. Інформація по температурі кожного ядра процесора виводиться на панель задач. Працює в якості постачальника даних для гаджета робочого столу All CPU Meter.

Speccy

Speccy

Проста утиліта для моніторингу статусу компонентів, в тому числі температури процесора, яку можна знайти в розділі CPU.

SpeedFan

Програма орієнтована на відстеження швидкості роботи вентиляторів, але в тому числі надає інформацію про температуру центрального процесора (ЦП), ядер, відеокарти і жорсткого диска.

HWInfo

Утиліта надає інформацію про статус апаратних компонентів. Після натискання кнопки Sensors шукайте розділ CPU, де відображається поточна температура процесора.

Aida64

Aida64

Остання версія серії утиліт Aida створених на базі Everest, призначених для тестування компонентів ПК на Windows або пристроїв на ОС Android.

Macs Fan Control або iStat Menus

Альтернативні утиліти використовуються власниками Macbook (Макбук), адже призначені для Mac OS.

Оптимальна рекомендована температура процесора:

  • 28 — 40°C за Цельсієм — при простої.
  • 40 — 80°C за Цельсієм — при високому навантаженні, наприклад, під час гри, віртуалізації і т.п.
  • не рекомендується, щоб верхній показник температури при високій завантаженості перевищував 80 градусів.

Щоб дізнатися оптимальні температурні показники для свого пристрою, потрібно зайти на офіційний сайт виробника (найпопулярніші сьогодні це HP, Acer, ASUS, Dell, Lenovo). Потім знаходьте свою модель пристрою і дізнайтесь рекомендовані виробником температурні норми для процесора і інших комплектуючих.

Якщо фактична температура значно вище норми, або якщо трохи вище, але протягом тривалого часу не змінюється, краще звернутися за діагностикою та усуненням неполадок в сервісний центр. На Покупоні ви знайдете купони і промокодом на обслуговування в перевірених сервісних центрах вашого міста.

Прості рекомендації, щоб уникнути перегріву техніки

Щоб уникнути перегріву техніки і продовжити її справну роботу варто дотримуватися кількох нескладних правил:

  1. Регулярно провітрюйте і прибирайте в кімнаті.
  2. Не встановлюйте комп’ютер під прямими сонячними променями або біля батареї.
  3. Комп’ютер не повинен стояти всередині закритого робочого столу або в кутку кімнати, де вентиляторів буде складно затягувати повітря.
  4. Не закривайте вентиляційні решітки. Не варто накривати процесор стаціонарного комп’ютера, а ноутбук ставити на м’які меблі.
  5. Слідкуйте, щоб днище ноутбука регулярно провітрювалось. В ідеалі працювати на спеціальному столику, який забезпечить оптимальну вентиляцію техніки. Чого не отримаєш, скажімо при роботі з ноутом на ліжку або будь-якій іншій закритій поверхні. Якщо загорілися покупкою такої підставки, пропонуємо столики для ноутбуків з вигідним кешбеком на Покупоні.

Чи помічали ви, що ваша техніка сильно нагрівається? Діліться в коментарях, як перевіряли температуру і боролися з причинами і наслідками перегріву.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *