Як позбутися гикавки

Как избавиться от икоты

Гикавка – усім добре знайоме явище. Несподіване, неприємне, і часто – зовсім недоречне. Раптово почати гикати під час захисту диплому, наради або романтичної вечері – що може бути неприємніше? Найчастіше симптом абсолютно нешкідливий і протягом декількох хвилин проходить без сліду. Однак буває і більш затяжна гикавка, сильна, яка не проходить весь день, і, природньо, хочеться позбутися такого дискомфорту якомога  швидше. Що робити, щоб заспокоїти, зупинити гикавку за допомогою народних засобів і коли варто обов’язково звернутися до лікаря – читайте в нашій статті.

Що таке гикавка, чому вона нападає

Людина починає гикати внаслідок вимушених, синхронних скорочень діафрагми або м’язової перегородки, що відокремлює грудну порожнину від черевної, і міжреберних м’язів. Сама по собі гикавка – це різкий вдих з подальшим закриттям голосової щілини, що супроводжується специфічним звуком.

Скорочення діафрагми при гикавці
Скорочення діафрагми при гикавці

Що може спровокувати збій у роботі діафрагми, чому вона мимоволі починає вібрувати, а людина – гикати?

  1. Переохолодження організму (наприклад, купання в холодній воді). Найбільш чутливі до холоду маленькі діти: новонароджений малюк може почати гикати навіть через незначне переохолодження.
  2. Переїдання або занадто швидке споживання їжі, особливо всухом’ятку. Стінки шлунка сильно розтягуються, а їжа поспіхом призводить до додаткового заковтування повітря, що ще більше погіршує ситуацію. Той же ефект – від пиття великої кількості газованих напоїв. Розтягнутий шлунок тисне на діафрагму, викликаючи гикавку.
Переїдати шкідливо
Переїдати шкідливо
  1. Причини психологічного характеру – стрес, переляк, надлишок емоцій, нервове перезбудження. Вчені пов’язують гикавку з бажанням уникнути негативних переживань. Прибрати дискомфортний симптом, перемогти гикавку в таких випадках буває нелегко, може знадобитися професійна допомога психолога: на Покупоні консультації можна отримати зі знижкою до 80%, у тому числі онлайн, не виходячи з дому.
  2. Зловживання алкоголем. Під час рясних застіль п’яна людина, що гикає, – не рідкість: вживання спиртних напоїв залпом, великими ковтками, веде до заковтування повітря і розтягування шлунка (про переїданні ми писали вище). А от якщо людина страждає алкоголізмом, то гикавку у нього викликає не стільки алкоголь, скільки негативні зміни в організмі, що відбулися під його впливом: 
  • збільшена в розмірах печінка, що давить на діафрагму;
  • зруйнована нервова система і слабкість м’язових волокон, що не дозволяє утримувати потоки повітря.

Все це не дозволяє швидко впоратися з тривалою гикавкою і вимагає особистих зусиль, щоб кинути пити, тривалого лікування у нарколога, системного підходу, що включає очищення організму від алкоголю, інтоксикацію.

Алкоголь може спричиняти гикавку
Алкоголь може спричиняти гикавку
  1. Прийом деяких ліків. Напади гикавки можуть бути побічним ефектом від прийому ліків від депресії, хвороби Паркінсона та інших – уважно читайте інструкцію до ліків.
  2. Більш тривалу, постійну гикавку може викликати наявність серйозних патологічних причин, захворювань:
  • пухлин, що вражають центральну нервову систему;
  • хвороб органів травлення;
  • інфаркту міокарда;
  • пневмонії, раку легень;
  • грижі діафрагми;
  • травм внутрішніх органів.

Потрібно обов’язково звернутися до лікаря, якщо гикавка має хронічний, стійкий характер, триває безперервно більше години, повторюється декілька разів на добу, крім того є інші ознаки:

  • печбливі відчуття в грудях;
  • порія;
  • хвороушення функції ковтання.

Для правильної діагностики, залежно від супутніх симптомів, лікар призначить додаткове обстеження: УЗД, аналізи, МРТ або КТ

Отримати консультацію потрібного фахівця і обстежитися можна комплексно: за посиланнями вище на вас чекають знижки до 85% у провідних клініках вашого міста. Проконсультуватися з лікарем можна також онлайн, не виходячи з дому. 

Встановивши діагноз, слід лікувати основне захворювання, адже боротися тільки з постійною гикавкою неефективно.

Як побороти гикавку в домашніх умовах: перевірені способи

Якщо на вас раптово напала гикавка, і ви хочете якомога швидше від неї позбутися, є безліч народних методів, які реально допомагають (якщо мова не йде про патологічну, безперервну гикавку, яку необхідно лікувати під наглядом лікаря). Назвемо найбільш поширені і дієві способи, які можна виконати в домашніх умовах. Всі вони засновані на розслабленні спазмованих м’язів і позбавленні шлунка від зайвого повітря. Більшість з цих прийомів під силу виконати як дорослим, так і старшим дітям.

Достатньо випити стакан воды, щоб зупинити гикавку
Достатньо випити стакан воды, щоб зупинити гикавку
  • Класичний народний метод – швидко проговорити скоромовку: «Гикавка-гикавка, перейди на Федота, з Федота на Якова, з Якова на всякого». Цьому старому способу знайшлося наукове пояснення: швидко проговорені слова блокують нервові імпульси, які провокують неконтрольовані скорочення діафрагми.
  • Посміятися, покричати, поспівати.
  • Подихати швидко.
  • Зробити 3-5 найбільш глибоких вдохи.
  • Якомога довше затримати дихання.
  • Затримати дихання із сильно втягнутим животом.
  • Зробити дуже повільний і глибокий вдих і відразу – швидкий видих. Повторити вправу 5-6 разів.
  • Дрібними вдихами максимально наповнити легені і затримати дихання якомога довше.
  • Випити велику чашку води: пити треба повільно, роблячи дрібні ковтки.
  • З’їсти скоринку черствого хліба або проковтнути шматочки дрібно наколотого льоду. Той же ефект – якщо проковтнути ложку цукру-піску.
  • З’їсти щось кисле, гірке, пряне: скибочку лимона, чайну ложку гірчиці, імбир, гострий перець. 
  • Зробити кілька вдихів, а потім затримати дихання. Видихнути в пакет (зручніше в паперовий), а потім зробити вдих з пакету – підвищення рівня вуглекислого газу в крові ослабить спазм діафрагми.
  • Викликати легкий блювотний рефлекс: для цього потрібно натиснути на основу язика, що викликає спазм стравоходу і усуне скорочення діафрагми.
  • Ще одна маніпуляція з язиком: обхопіть його пальцями і злегка потягніть за напрямом вниз і назовні – це допоможе припинити гикавку.
  • Зробити фізичні вправи – покачати прес, віджатися від підлоги, поки гикавка не пройде.
  • Якщо замучила постійна гикавка, потрібно лягти на спину і піднявши голову повільно випити чашку води.
Лимон – ефективний, але не найприємніший спосіб позбутися гикавки
Лимон – ефективний, але не найприємніший спосіб позбутися гикавки

Як усунути гикавку у немовляти

Одна справа – дорослий чи старша дитина, яка може виконати всі описані вище трюки, і зовсім інша – немовля, якого замучила гикавка. Що робити, щоб маленька дитина перестала гикати?

Гикавка часто докучає немовлятам
Гикавка часто докучає немовлятам

Основні причини, по яких трапляється гикавка у новонароджених, немовлят – переохолодження або повітря в шлунку, яке малюк схопив під час годування. При цьому дитина як правило зригує. Якщо напади гикавки трапляються часто, практично після кожного годування, то після їжі його рекомендують потримати у вертикальному положенні 5-10 хвилин. Голову немовляти покладіть собі на плече, зігрійте спинку погладжуваннями – малюк зігріється, в такому становищі зі шлунка вийде зайве повітря, захоплене разом з молоком, і гикавка пройде. Якщо це не допомогло, покладіть малюку на животик теплу пелюшку для додаткового зігрівання і розслаблення. Можна дати немовляті теплої води.

При тривалій гикавці у малюка потрібно проконсультуватися з лікарем
При тривалій гикавці у малюка потрібно проконсультуватися з лікарем

Якщо гикавка у малюка більш тривала, постійна, не пов’язана з годуванням і дією холоду, то обов’язково слід проконсультуватися з педіатром і виключити такі серйозні захворювання, як:

  • патології центральної нервової системи;
  • захворювання діафрагмального нерва;
  • аневризми в області органів травлення (шлунка, дванадцятипалої кишки);
  • гельмінтоз, лямбліоз (зараження паразитами організму – про це ми написали в окремій статті) – найбільш часта причина стійкої гикавки у дітей.

На Покупоні у вас є вигідна можливість отримати консультацію педіатра зі знижкою до 55%, в тому числі онлайн, а також здати необхідні аналізи (наприклад, на наявність гельмінтів), зекономивши до 75%. 

А як ви боретеся з гикавкою? Діліться дієвими методами в коментарях і будьте здорові :) !

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *