Що таке квест, і чим приваблює гра в реальному житті

Ви коли-небудь замислювалися, як би вели себе, потрапивши у фільм жахів, вікторіанський детективний роман або улюблену комп’ютерну гру? Перевірити своє вміння розкривати заплутані справи, виконувати місію порятунку, знаходити скарби і трохи полоскотати нерви можна в квест-кімнатах. Що таке квест, яким він буває і чого чекати від гри – давайте дізнаємося. А ще розвідаємо, де можна пройти найульотніші квести зі знижками до 65% від Покупона.

Читайте в нашому огляді:

Розгадати і вибратися – головна суть квеструмів

Ескейп-руми з’явилися на хвилі комп’ютерних ігор «escape the room». Тільки на відміну від віртуальної технічної оболонки квести відбуваються в реальності. Геймер безпосередньо контактує з конкретними завданнями і інсценівками, тому гра викликає непідробні емоції.

Будь-який квест – це командна гра, злагоджена робота 2-5 людей. Гравці шукають підказки, вирішують головоломки, ребуси. Головне завдання – вийти з кімнати за певний час. Стандартно це 60 хвилин, у більш складних іграх — 90, 120 і 180 хвилин. 

Завдання можуть бути найрізноманітнішими — від малювання до арифметики
Завдання можуть бути найрізноманітнішими — від малювання до арифметики

Найчастіше ескейп-руми складаються з декількох локацій. Щоб остаточно вибратися, доведеться відкрити не одні двері і подолати безліч різних перешкод. 

Вміння працювати в команді та залученість — не саме останнє, що знадобиться для проходження квесту. Хоча високий IQ, винахідливість і кмітливість значно підвищать шанси знайти ключ до розгадки. До того ж, протягом гри організатори можуть за бажанням видати гравцям не одну порцію підказок залежно від рівня складності.

Квест – командна гра
Квест – командна гра

Уявіть, що ви можете відкрити двері в сусіднє приміщення тільки, якщо зачинитесь в клітці. І до того ж, будете утримувати натиснутою кнопку. В цей час ваш товариш по команді повинен знайти спосіб, як відкрити вихід двом одночасно. Зв’язок підтримується по рації, супроводжується гучними сторонніми звуками і спецефектами. Все це посилює тональність атмосфери і лоскоче нерви. 

Не варто забувати про особливість будь-якого квесту: не всі знайдені підказки або факти вірні. Велика частина предметів, активних механізмів і приладів потрібні, щоб заплутати гравців. 

За подіями всередині квеструма уважно стежить адміністратор. Він же дає підказки, як вирішити ту чи іншу задачу. 

Незважаючи на часом лякаючий, тривожний антураж, квести безпечні. Але все ж варто уважно читати опис майбутньої гри та відгуки, враховувати тематику. 

Якщо раптом не розрахували свої сили, в процесі гри стало дуже страшно чи захотілося покинути ескейп-рум з іншої причини, ви завжди можете це зробити, звернувшись до адміністратора. 

І якщо за вказаний час не вийшло вибратися – теж не варто переживати. Двері обов’язково відкриє адміністратор. При цьому розгадка, секрет квесту залишиться в таємниці. А раптом, ви все-таки захочете докопатися до істини і знову спробуєте сили в наступний раз?

Користь квестів 

Основне завдання будь-якого квесту — забезпечити гравцеві гарне проведення часу, емоційну розрядку і незабутні враження. Занурення в реальний антураж кімнат неможливо замінити переглядом фільму або відеогрою. Тут все по-справжньому, в реальності, хоча це просто квест. 

Учасникам доведеться взаємодіяти один з одним, покладатися один на одного, мислити «на одній хвилі» і вирішувати паралельні завдання. Для виходу не потрібно розбирати або ламати меблі, предмети — відповіді завжди лежать на поверхні, навіть якщо ви їх не помічаєте. 

Спільне проходження гри:

  • Об’єднує сім’ї і закохані пари.
  • Допомагає вибудувати ділові відносини. Нерідко співробітники однієї компанії відвідують квести в рамках міні-корпоративу або тімбілдінга.
  • Дозволяє скинути кайдани щоденної рутини.
  • Прокачує розум і звичайно дарує масу позитивних емоцій! 

Тренування логічного мислення, інтуїції та стресостійкості — ще один привід відвідати квест-кімнату. Отримані протягом однієї години навички можуть знадобитися в реальному житті. 

Як вибрати квеструм, щоб усім було цікаво

Квести – дуже популярна розвага для дітей і дорослих. На сьогоднішній день вибір дуже великий. Щоб визначитися, який підходить саме вам, керуйтеся кількома критеріями.

Вікова категорія

1. Для дітей з 5 років. Особливістю дитячих квестів є казкові, чарівні сюжети, прості загадки і мультяшні персонажі типу Лунтика, ляльок LOL, Пікачу і Міккі-мауса. І, звичайно, така гра не повинна налякати дітей. Квести-страшилки – для старших дітей.

Діти обожнюють квести!
Діти обожнюють квести!

2. Для підлітків. Школярі старших класів 12-15 років воліють, щоб квести були страшними. Головне, вгадати зі складністю, щоб було і цікаво, і динамічно. І в той же час щоб команда не «зависала» на якомусь особливо складному завданні. У будь-якому випадку, ситуацію може виправити адміністратор, вчасно надавши підказку.

На обмеження за віком варто звертати увагу, незважаючи на частку суб’єктивності. Не факт, що якщо квест, наприклад, 14+, то кожна 14-річна дитина з ним впорається, а 13-річна – ні. Але враховуючи, що квести можуть містити складні завдання на логіку і кругозір, то обмеження має бути. Адже власники квестів не зацікавлені, щоб гравці не змогли пройти випробування, розчаровувалися і пішли з негативом. Завдання квесту – розважити, розвеселити, десь полоскотати нерви, але в підсумку звичайно, дати відчути смак перемоги!

З найбільш цікавих квеструмів для дітей і підлітків 10+ можемо запропонувати квест «Мишоловка» від «ZiGRAYMO». Якщо стандартна ціна квесту для команди до 4-х осіб становить від 600 грн, то зі знижкою Покупона можна заощадити 30% і зіграти за 419 грн.

«Мишоловка» – відмінно підійде для компанії підлітків
«Мишоловка» – відмінно підійде для компанії підлітків

3. Для дорослих. Всі квести з віковим обмеженням 16+ та 18+. Дорослим, як і дітям, теж хочеться відпочити і пограти. І приваблює сама різна тематика – від легкої еротики до жорсткого хоррора. У будь-якому випадку, емоційна розрядка буде забезпечена!

Тож, збирайте компанію з 4 чоловік – і на «Мальчишник»! Пікантний, смішний, з великою різноманітністю логічних задачок, квест для дорослих можна пройти зі знижкою 30 % від Покупона. 

 Квест «Мальчишник» – тільки для дорослих гравців
 Квест «Мальчишник» – тільки для дорослих гравців
А ось що пишуть гравці у своїх відгуках про квест «Мальчишник»
А ось що пишуть гравці у своїх відгуках про квест «Мальчишник»

Тематика

Сюжети квестів можуть бути абсолютно різними – від милих мультяшок до моторошних історій з маніяками.

Особливою популярністю у гравців користуються сценарії з елементами жахів і містики. 

Тематичний моторошний квест «Палата №6»
Тематичний моторошний квест «Палата №6»

Рівень складності

1. Легкий – ідеально підійде для новачків, хто вперше відкриває для себе новий вид розваг. Приклад складного і цікавого квесту – «Гробниця Фараона». Зі знижкою 37% від Покупона цю квест-кімнату можна відвідати за 499 грн замість 800.

 «Гробниця Фараона» – цей квест підійде для новачків
 «Гробниця Фараона» – цей квест підійде для новачків

2. Середній рівень складності гравці вибирають найчастіше. Такі квести не занадто прості, але припускають безліч посильних головоломок, так щоб підігріти інтерес і не знизити мотивацію. Виходить досить динамічна, цікава гра, і при злагодженій роботі команди гравців випробування проходять практично всі.

Ловіть пару рейтингових квестів середньої складності. Судячи за відгуками вони багатьом припали до смаку:

  • «Експеримент» – з 25% знижкою від Покупона відвідування цієї квест-кімнати обійдеться в 600 грн замість 800 грн.
  • «Чорно-біла історія» – зі знижкою Покупона 37% квест можна пройти за 499 грн замість 800 грн.
Трохи божевільний, але не надто складний «Експеримент»
Трохи божевільний, але не надто складний «Експеримент»

3. Складний рівень, найчастіше для новачків непосильний. Завдання у квесті нетривіальні і потребують досить складної інтелектуальної роботи. Такі варіанти гри краще вибирати, коли вже є хороший досвід проходження. 

Впевнені у своїх силах? Тоді спробуйте щастя і пройдіть супер-складний квест «ФБР 2.0: академія вбивства» – на Покупоні зі знижкою 37% всього за 599 грн замість 800 грн.

Супер-складний квест «ФБР 2.0: академія вбивства»
Супер-складний квест «ФБР 2.0: академія вбивства»

Кількість гравців

Квести, як правило припускають участь щонайменше 2-х осіб. З легкими варіантами гри цілком впораються 2-3 людини. У більш складні сценарії можуть залучатися від 4-х учасників одночасно. У командних квестах число гравців може досягати 12-14 чоловік.

Формат, або як проходять квести в реальності

Про класичні варіанти квестів – ескейп-руми ми розповіли вище. Але є ще і інші формати організації квестів.

Перформанс з акторами, або імерсівний квест

Перфоманс з акторами: більше ніж квест – ціле шоу
Перфоманс з акторами: більше ніж квест – ціле шоу

Всі цікаві класичні квести ви вже пройшли, і хочеться спробувати щось новеньке і захоплююче? Відкрийте для себе перфоманс або імерсивний квест. Це не просто гра, а справжнє інтерактивне дійство. І ви разом з професійними акторами – його головні герої, учасники міні-вистави. Гра акторів, декорації, реквізит для завдань – все це змушує поринути у відповідну атмосферу. А також додає ефектності тому, що відбувається – повірте, відчуття будуть незабутні!

Виїзні квести

Квест-вечірка – чудовий спосіб повеселитися і згуртувати команду колег
Квест-вечірка – чудовий спосіб повеселитися і згуртувати команду колег
  • Квести для вечірок – ви можете здивувати і порадувати своїх гостей, влаштувавши для них цікаву гру. Локація залежить від вашого вибору. Вдома або в офісі, якщо дозволяє простір, в кафе, ресторані, кінотеатрі (за попередньою домовленістю з адміністрацією) або на свіжому повітрі.
  • Квести на природі (найчастіше в парковій зоні) – відмінний варіант для дітей. Це і рухлива гра на свіжому повітрі, і пізнавальна, цікава пригода, і нові друзі.
  • Квести-екскурсії – ще одна можливість активно та пізнавально провести час з командою друзів. Гравці під керівництвом віртуального провідника пересуваються містом, виконують завдання. Команда, яка першою подолає всі випробування і розгадає головоломки – перемогла. Як правило екскурсійні квести пов’язані з подолання немаленького маршруту, тому варто враховувати фізичну підготовку учасників. 
  • Автоквест – гра, в якій учасники кожної з команд їздять містом на автомобілі. А по дорозі вирішують різні головоломки. У квесті можуть бути задіяні будь-які об’єкти, як житлові будинки, так і недобуд. Часто такі ігри влаштовують вночі – для більшого викиду адреналіну.
Виїзний квест на природі – що може бути краще для компанії дітей?
Виїзний квест на природі – що може бути краще для компанії дітей?

Квести у віртуальній реальності

Віртуальні квести — класичний квест переноситься у віртуальну реальність. На вас чекає повне занурення, високий рівень деталізації картинки і захоплюючі сюжети.

VR квест можна пройти зі знижкою 30% від Покупона. 

Віртуальні квести – відчуттів не менше, ніж у реальності
Віртуальні квести – відчуттів не менше, ніж у реальності

Онлайн-квести

Основна умова для онлайн-квестів – наявність доступу до інтернету. Грати можна і одному, і з друзями або членами сім’ї. Такі квести не обмежуються географією. Можна грати хоч в Камбоджі, Макао або здійснити віртуальну подорож навколо світу.

Принцип онлайн-квестів – такий же як і в реальності. Учасникам необхідно виконати різні завдання, вирішити головоломки, ребуси, загадки. Тобто, знадобляться ті ж вміння, що і в реальних квест-кімнатах. Тільки у вас ще буде бонус – можливість знайти потрібну інформацію в інтернеті. Завдяки Покупону можна пройти захоплюючі онлайн-квести на 50% дешевше

За допомогою онлайн-квесту можна подорожувати по всьому світу
За допомогою онлайн-квесту можна подорожувати по всьому світу

Як вести себе під час квесту

Дотримання правил поведінки — запорука хорошої гри і позитивних вражень. Гравцям дозволяється:

  • не приховувати свої емоції і бути гучним;
  • взаємодіяти з навколишнім світом без шкоди антуражу;
  • у будь-який момент попросити припинити гру;
  • користуватися підказками.

У випадку недотримання кількох правил адміністратор має право завершити гру достроково без повернення коштів. Тому краще ознайомитися з ними заздалегідь. Заборонено:

  • перебувати у стані наркотичного або алкогольного сп’яніння;
  • завдавати шкоду майну: псувати предмети, розбирати плитку на підлозі або стелі, витягувати дроти, просовувати пальці в рухомі механізми;
  • забирати «на пам’ять» декорації або частини антуражу;
  • обов’язковий пункт — здати всі гаджети ще до входу в квест-кімнату
Події в квеструмі завжди реальні
Події в квеструмі завжди реальні

Підводячи підсумок, квести допомагають жити цікаво тут і зараз, отримувати незабутні емоції і робити круті селфи разом з друзями! Діліться своїми розповідями і враженнями в коментарях :)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *