Як правильно фотографувати: вчимося робити фотошедеври

Навчитися красиво фотографувати – модна мрія всіх, хто веде соцмережі і наповнює їх візуальним контентом. І справа навіть не в купі потенційних фоловерів, яких можна привабити класними фотками! Вміти створювати круті світлини, такі ж, як у улюблених блогерів в інсті, – приємна річ сама по собі. #PokuponBlogTeam розповість про ази фотографії, тонкощі роботи з різними видами камер (дзеркалкою, мильницею, смартфоном), і поділиться знижками до 90% на навчання фотомайстерності для закріплення навичок під професійним керівництвом.

Ази фотографії

Світло

Не дарма слово фотографія в перекладі з грецької означає дослівно «пишу світлом». У цьому мистецтві світло грає першорядну роль, починаючи з того, що без нього у вас просто не буде якісної картинки, і закінчуючи тим, що саме світло часто допомагає грамотно розставити акценти в кадрі.

Освітлення – штучне або природне, – буває різних типів:

  • Спрямованим, яке дає різкі переходи між світлом і тінню. Зазвичай таке світло легко отримати в ясний сонячний день, і саме воно відрізняється особливою примхливістю під час зйомки портретів. Якщо у вас є фотографії або селфі з різкими тінями від носа і надбрівних дуг – знайте, вони зроблені під направленим світлом.
  • Розсіяним – м’яким і рівномірним, без контрастних переходів, різких відблисків і рефлексів. Таке освітлення найлегше отримати в похмурий або помірно хмарний день, в перші хвилини світанку і під кінець заходу сонця.
  • Комбінованим – тобто таким, що поєднує в собі спрямований і розсіяний тип освітлення.

При роботі зі штучним освітленням також важливо пам’ятати про такі типи світла:

  • Заповнююче, або загальне – рівномірне розсіяне світло, що не дає тіней і грає роль основи для фото.
  • Малююче, або ключове – вузькоспрямований пучок світла, за допомогою якого фотограф акцентує увагу на головній деталі композиції. Зазвичай використовується в комбінації з іншими видами освітлення.
  • Моделююче, або акцентне – також вузько направлений пучок світла, який має невелику інтенсивність. Воно потрібне для кращої передачі об’єму та пом’якшення контрасту між світлом і тінню.
  • Проти світла – розташовується позаду об’єкта на близькій відстані і використовується для виділення його контуру від фону. З його допомогою підкреслюється або вся форма об’єкта або його частина.
  • Контражурне, або контурне – різновид контрового. Його розташовують прямо позаду об’єкта і зазвичай використовують при необхідності акцентувати просвічуючі частини – зачіску або напівпрозору тканину на моделі, скло пляшки тощо.
  • Фонове – світло, яким, як зрозуміло з назви, висвітлюється фон. Воно повинне бути менш яскравим, ніж загальне і малююче світло, щоб не порушувати гармонію світлини.

Читайте також: Як правильно фотографуватися

Приклад контрового світла в природних умовах

Детальніше про те, як правильно виставити світло для фотозйомки, ви можете дізнатися на спеціалізованих курсах. Фотошкола – задоволення не з дешевих, проте зі знижками Покупону до 90% ви можете менше думати про вартість навчання, і більше – про те, як втілювати отримані від досвідчених вчителів знання. Середня вартість базового курсу фотографії в Києві становить 2400-5000 грн, а з Покупоном ви заплатите всього 800-850 грн. Божевільна економія!

Композиція

Композиція – це розподіл предметів і фігур в просторі, встановлення співвідношення обсягів, кольору, світла і тіні. Без відчуття гармонії композиції навряд чи вийде створити по-справжньому гарне фото.

Одне з негласних правил композиції – не розміщуйте головний об’єкт зйомки в центрі світлини

Коли ви фотографуєте, важливо розуміти, кому це фото призначатиметься, яка основна ідея кадру, що ви хочете за допомогою нього донести, за які предмети повинен чіплятися погляд в першу чергу. Кожна деталь, нехай і незначна, може вплинути на сприйняття вашого фото глядачем, тому варто уникати зайвих речей в кадрі. Переважно робити акцент не більше, ніж на одному об’єкті.

Найпотужніший інструмент для побудови композиції в кадрі – правило золотого перетину. Простими словами, в фотографії це сітка, яка ділить кадр на дев’ять рівних прямокутників. У всіх сучасних фотоапаратах її можна увімкнути на передперегляді через налаштування. Суть полягає в тому, що всі важливі частини композиції потрібно розміщувати вздовж ліній, а найголовнішу частину – на їх перетині.

Читайте також: Як підготуватися до фотосесії

Обробка

Окей, ви зробили фото. Підібрали правильний ракурс, ідеальний світ, словом, зробили все, як потрібно, але чогось не вистачає… Наступний етап – це обробка фотографії, до якої входить корекція і ретуш. Пейзажним і предметним світлинам часто вистачає тільки першої, а ось портрети зазвичай вимагають комплексного підходу.

За допомогою обробки можна:

  • Налаштувати контрастність, насиченість, температуру кольору і баланс білого в світлині, щоб оку було приємно на неї дивитися.
  • Змінити або посилити окремі кольори, затонувати фото. Готові варіанти тонування називаються пресетами – деякі з них вбудовані в фоторедактори за замовчуванням, багато які можна знайти в інтернеті.
  • Прибрати зайві дрібниці, сміття, що заважає цілісному сприйняттю кадру.
  • Почистити шкіру від дрібних дефектів в разі потреби: прибрати прищики, синці під очима або взагалі довести портрет до глянцевого ідеалу (для цього, щоправда, потрібно багато і довго практикуватися).

Найбільш багатофункціональними і зручними для звичайного користувача фоторедакторами є Adobe Photoshop і Adobe Lightroom. Якщо ви більш полюбляєте робити знімки на камеру смартфона, то вам підійдуть нескладні в освоєнні програми для обробки фото на кшталт VSCO Camera, LD (Lens Distortions) і SnapSeed. З їхньою допомогою ви зможете прямо на телефоні прибирати зайве, коригувати колірну гамму фото, накладати фільтри, ефекти і автоматичну ретуш, яка наблизить фотопортрети до ідеалу.

Читайте також: 
Красиві місця для фотосесії в Одесі
Найкращі локації для весільної фотосесії в Києві

Практика

Щоб добре фотографувати, потрібно фотографувати часто і багато. На перших порах навіть не обов’язково ходити з фотоапаратом навпереваги – «піймати момент» допоможе і звичайний смартфон з більш-менш пристойною камерою. А якщо у вас найпросунутіший флагман в мобільній фотографії типу iPhone 12 Pro Max, або Samsung Galaxy Note 20 Ultra (5G) – тим більше.

Фотографуйте все, що здається вам цікавим, не лінуйтеся шукати очима цікаві деталі, пробуйте різні ракурси. Чим більше і частіше ви будете фіксувати на камеру цікаві моменти, тим швидше наб’єте руку.

Щоб видавати фотошедеври, потрібно навчитися дивитися на навколишній світ очима здивованої дитини. Кожна дрібниця заслуговує на вашу увагу, будь то випадково впіймана посмішка дитини, равлик в траві або промінчик сонця у вікні.

Як фотографувати на дзеркалку

Дзеркальний фотоапарат дає фотографу величезний спектр можливостей. Однозначний плюс дзеркалки – якість вихідних кадрів, які ви отримуєте після фотополювання.

Однак перш ніж фотографувати на дзеркалку, її треба, звісно ж, вибрати. Як це зробити? Звичайно, один з найпростіших варіантів – проконсультуватися з тим, «хто розбирається в фотиках». Але бажано і самому поцікавитися, на що варто звертати увагу новачкові при виборі фотоапарата:

  • Кількість мегапікселів. Золота середина – 16 Мп, ганятися за кількістю пікселів не варто, незважаючи на маркетингові виверти.
  • Фізичний розмір матриці. Фотоапарат з більшою матрицею забезпечує менше шумів на фото.
  • Світлочутливість (ISO). Чим більше верхнє значення ISO, тим реальніше знімати при більшій темряві.
  • Фокусна відстань об’єктиву. Для вуличної і документальної зйомки підійде об’єктив з діапазоном 35-70 мм. Для портретів – 70-135 мм. Плюс дзеркалок в тому, що об’єктиви можна купувати окремо від «тушки», орієнтуючись на свої потреби.

Після того, як фотоапарат підібраний, важливо його правильно налаштувати, щоб було зручно знімати в ручному режимі. Три кити, на яких будується вся фотографія – діафрагма, витримка, і світлочутливість.

  • Діафрагма – отвір, через який світло проникає в матрицю фотоапарата. Цей параметр відповідає за глибину різкості зображення, інакше кажучи, за розмитість фону. Граничний показник світлопропускання діафрагми залежить від об’єктива: мінімальне значення у світлосильних об’єктивів зазвичай варіюється в межах 1,2-2,0.
  • Витримка визначає час, протягом якого світло впливає на матрицю фотоапарата. Оптимальне значення підбирається виходячи з освітленості об’єкта, який фотографується. Наприклад, в похмуру погоду знадобиться більш довга витримка, ніж в ясну.
  • Світлочутливість. Чим більше ISO, тим менша кількість світла знадобиться сенсору для фіксації зображення з правильною експозицією. Збільшувати ISO варто при слабкому освітленні, щоб уможливити встановлення коротшої витримки, яка, в свою чергу, скоротить змазування рухів.

З іншими функціями краще знайомитися протягом вашого «спілкування» з камерою на конкретних завданнях. Потренуйтеся з автоматикою камери перш ніж «йти в бій», клацніть пару знімків з вікна в різних режимах, спробуйте зробити інсталяцію «натюрморт» з кави і яблука.

Читайте також: Кращі місця для фотосесії в Харкові

Фотографуємо мильницею

Цифрові мильниці – відмінний варіант, якщо хочеться знімати на фотоапарат, але не хочеться тягати з собою важку сумку (все ж таки дзеркалки зазвичай великі і чимало важать, навіть найпростіші).

Компактні цифрові фотоапарати, зазвичай, дають картинку, гіршу за якістю, ніж дзеркалки. Часто знімки виходять замиленими (не дарма ж мильниця!), зернистими і позбавленими об’єму. Щоб уникнути цих негативних нюансів, дотримуйтеся наступних правил:

  • Увімкніть режим Auto ISO або, якщо виставляєте параметри вручну, поставте ISO на мінімальне значення – 100, щоб на фото було менше шуму.
  • Якомога менше використовуйте спалах – краще взагалі її примусово закривати кожен раз. Світло від спалаху на мильниці зазвичай виходить пласким, і особливо це жахливо виглядає на портретних фото, коли обличчя просто перетворюється на «млинець».
  • Якщо знімаєте при не дуже гарному освітленні і не хочете, щоб фото вийшли розмитими, використовуйте штатив.
  • Автофокус не спрацьовує і фокусується на чому завгодно, тільки не на тому, що вам потрібно? Помістіть на одній відстані з предметом зйомки якийсь великий і контрастний об’єкт, а коли камера на ньому сфокусується, просто приберіть його з кадру і знімайте.
  • Зведіть до мінімуму використання зуму. Це тільки здається, що 10х-зум – це круто. Насправді, в більшості дешевих або середньої вартості фотоапаратів використання зуму на повну призводить до зниження якості фото. У таких випадках профі радять «зум ногами» – інакше кажучи, краще підійти ближче до об’єкта зйомки, ніж викручувати об’єктив на максимальне наближення.

Як фотографувати на смартфон або айфон

Мобільна фотографія – справжній тренд, який, зародившись близько двадцяти років тому, сьогодні тільки набирає обертів і явно не збирається йти в минуле. Камери навіть бюджетних смартфонів нерідко за якістю не поступаються, а то і перевершують мильниці. Крім того, телефони сьогодні є майже у всіх, а це значить, що кожен власник смартфону з об’єктивом може відчути себе фотографом.

На камеру телефону можна зняти справжній шедевр, якщо дотримуватися кількох простих правил.

Фон

Продумайте фон – краще, щоб він був не дуже строкатим і більш-менш однорідним, таким чином фото буде сприйматися краще. Як варіант, можна використовувати портретний режим: з його допомогою можна акцентувати увагу на основному об’єкті зйомки, фон при цьому буде розмитим і м’яким.

Відстань

Слідкуйте за відстанню між вами і об’єктом зйомки. Людей і предмети краще фотографувати на відстані 1,5-2 метрів, особливо в портретному режимі. Пейзажі та фото їжі під це правило не підпадають: перші передбачають дистанцію від 4-5 метрів, другі – мінімальну, менше півметра.

Сітка

Аби фото було композиційно вдалим, вмикайте лінії сітки камери і керуйтеся правилом золотого перетину, яке ми згадували вище. Його використання – запорука вдалого кадру незалежно від того, яким апаратом ви знімаєте. Включити режим сітки дуже просто:

  • В айфоні – треба відкрити налаштування, прокрутити вниз до налаштувань камери, і там увімкнути параметр сітка.
  • В смартфоні – з режиму зйомки зайдіть в налаштування камери і в розділі зйомки фото увімкніть параметр ліній сітки.

Ракурс

Вибирайте свіжі та незвичайні ракурси. Неважливо, що ви фотографуєте – їжу, природу, море, дорослих або дітей – чим оригінальніший ракурс, тим цікавіший результат. Зробити портрет – соло або груповий – під нестандартним кутом допоможе селфі-палка. А якщо хочете незвичайний пейзаж – лягайте на траву і знімайте дерева і небо знизу. Коротше кажучи, включайте фантазію, шліфуйте майстерність на курсах – і вперед, за небанальними кадрами!

Красиві фото заслуговують того, щоб зберігатися не тільки на цифрових носіях. Увічніть найкращі фотошедеври вашого авторства в інстабуці, на полотні або магніті, скориставшись знижками Покупону на фотодрук до 65%.

Лайфхаки для гарних світлин

Як фотографувати природу

Гарний краєвид може вийти як за допомогою дзеркалки, так і за допомогою мильниці або смартфона. Що головне в фотопейзажі? Композиція, об’єм і красива природа. Щоб гармонійно поєднати ці три компоненти, використовуйте наступні прийоми:

  • Максимально використовуйте глибину різкості: для цього потрібно прикрити діафрагму до значення не нижче 5,6.
  • Використовуйте штатив, щоб уникнути смазанності, особливо якщо знімаєте ввечері або вночі. Зняти нічний пейзаж (та ще й із зоряним небом!) на великій витримці і без штативу? Повірте, навіть якщо вам здається, що ваші руки не рухаються, техніка відчує навіть найменше тремтіння, і фото вийде відповідним.
  • Включайте небо до композиції – якщо воно буде займати менше третини пейзажу, фотографія буде виглядати непереконливо. Якщо небо не є важливою частиною світлини, можна обійтись взагалі без нього, як на фото нижче.
  • Не забувайте про смисловий центр композиції: це може бути дерево, пагорб, будиночок або тварина. Погляд повинен за щось чіплятися.
  • Використовуйте лінії. Придивіться – світ навколо вас складається з ліній: вони перетинаються під різними кутами або йдуть паралельно одна одній. Ваше завдання – вловити і передати максимально красиво їхню геометрію.

Красиві фото їжі

Популярність фотографій їжі в Інстаграмі не падає, хоча тільки ледачий їх не висміював. Проте, їжу продовжують фотографувати і викладати, а фудфото залишається одним з найпростіших в освоєнні жанрів. Чому? Все просто! Ми їмо кожного дня, і всілякі ласощі найчастіше є найбільш доступною «моделлю» для фотосесій. Як зробити, щоб фото вашої їжі було красивим і не дратувало підписників? Розповідаємо:

  • Знімайте при природному світлі – пряме направлене світло з штучних джерел може зіпсувати фудфото ще сильніше, ніж портрет.
  • Фотографуйте їжу до того, як почнете їсти. В крайньому випадку – акуратно відкусіть шматочок від булочки або сендвіча для більшої натуралістичності.
  • Безладу на тарілці – бути. Головне, щоб основні інгредієнти були помітні, адже і в їжі є центральні елементи, які є головною прикрасою страви. А ось безформна каша-малаша навряд чи буде виглядати естетично.
  • Якщо страва виглядає не по-ресторанному, а сфоткати хочеться, – знімайте максимально близько.
  • Задіюйте у світлині руки, столові прилади, чашки, серветки та інші предмети, які допоможуть оживити композицію. А ми підкажемо, де можна не тільки зробити красиві фото їжі, але і смачно поїсти зі знижкою Покупону до 65%.
  • Робіть фото атмосферним. Чашці кави підійде круасан на блюдечку, глянсовий журнал або блокнот і зернистий фільтр у відтінках сепії. Фотографуєте фруктовий салат? Викрутіть фарби на максимум, поставте поруч склянку з соком, відкрийте вікно і впустіть побільше сонячного світла (а море взагалі стане ідеальним фоном).
smartphone shot food photo

Як фотографувати дітей

Знімати дітей – завдання непросте, і воно нерідко дається важко навіть досвідченим профі. Але і в цьому жанрі є ряд лайфхаків, які дозволять знімати класні фото з малюками в головних ролях. І навіть якщо отримані знімки будуть далекі від глянцевих еталонів, в сімейному альбомі вони точно будуть виглядати на ура. Отже:

  • Любіть дітей. Серйозно! Складно знімати дітей з душею, якщо ставишся до них байдуже.
  • Діти дуже рухливі, і новачкові буває складно «піймати» дитину в русі. Використовуйте режим «спорт» або ставте мінімальну витримку 1/100 (або навіть коротше: 1/200, 1/400).
  • Не використовуйте спалах – він може дратувати дитину, і замість радісної усмішки на фото ви отримаєте засмучену або перелякану гримасу. Краще використовувати природне світло з вікон або знімати в денний час на вулиці.
  • Запасіться веселим реквізитом: іграшками, книжками з картинками, смаколиками. Дітям старшого віку можна видати на руки кошеня чи цуценя, якщо ви впевнені, що вони порозуміються.
  • Не змушуйте дитину позувати – це ключове правило. Головна перевага дитячої фотографії – максимальна природність. Нехай дитина займається своїми справами, розглядає картинки, грається або збирає конструктор, ваше завдання – ловити вдалі моменти.

У фотографії головне – не боятися пробувати. Який би жанр вас не привертав, теорії буде мало. Практикуйтесь, знімайте, відбирайте найкращі кадри, і з часом їх буде все більше і більше.

Читайте також:
Де фотографуватися у Львові
Найкрасивіші місця для фотосесії у Дніпрі

Чи ви полюбляєте фотографувати, і як – мильницею, дзеркалкою або на телефон? Чи часто викладаєте світлини до інсти? Діліться досвідом і задавайте питання!

1 коментар
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *