Газова колонка або електричний бойлер: що краще, вигідніше і дешевше

Чим частіше виникають перебої з подачею гарячої води, тим наполегливіше відвідує думка про купівлю водонагрівача. А в приватних будинках і квартирах у населених пунктах без гарячого водопостачання – тим більше. Питання тільки в тому, який вибрати водонагрівач. Накопичувальний електричний бойлер, проточну газову колонку, чи, може, двоконтурний газовий котел? Який з водонагрівачів економічніше і вигідніше – розберемося в нашій статті. А ще підкажемо, де можна більше зекономити і купити бойлер або колонку з кешбеком від Покупона і доставкою до дверей від Нової Пошти.

Читайте в нашому огляді:

Газовий проточний водонагрівач – колонка: коли варто встановити

Вочевидь, що для такого водонагрівача потрібен газ. Нагрівання проточної води в газовій колонці здійснюється в теплообміннику безпосередньо полум’ям пальника. Тому розглядати покупку газової колонки варто тим, у кого є для цього відповідні умови.

Газова колонка
Устрій газової колонки

Плюси газової колонки

  1. Вода в крані відразу гаряча, чекати її нагрівання не потрібно. До того ж час подачі не обмежена. Всі ці якості забезпечують комфортність використання даного водогрійного агрегату. Необхідно лише правильно підібрати колонку, щоб її теплова потужність відповідала потребам. Мається на увазі число мешканців квартири або будинку і кількість точок водорозбору (душ, кухня). Для кількох таких точок і 2-3 користувачів доцільно встановити газову колонку потужністю 20-26 кВт і продуктивністю 11-15 л на хвилину. При неправильному підборі потужності потрібний нагрів забезпечуватися не буде.
  2. Компактні розміри приладу – більшість сучасних газових колонок поміститься і впишеться в інтер’єр навіть маленької кухні.
  3. Можливість регулювання інтенсивності роботи пальників – сучасні моделі оснащені електронними системами керування подачею газу. Ці ж моделі дозволяють забезпечувати потрібну температуру незалежно від стрибків напору води.
  4. Надійність, а в разі поломок – придатність до ремонту. Щоб колонка ламалася якомога рідше, потрібно періодично проводити техобслуговування (чистити теплообмінник від накипу). Для цього краще викликати спеціального майстра газового обладнання.
  5. Газова колонка економніше витрачає енергоносій, ніж бойлер. Колонці не потрібен газ у період простою. Бойлер же повинен періодично включатися і використовувати електроенергію для підтримки води в гарячому стані.
Колонка в інтер'єрі
Колонка в інтер’єрі

Мінуси газової колонки

  1. Необхідність димоходу і припливної вентиляції в приміщенні. Це скоріше особливість, вимога, яку необхідно забезпечити для роботи газової колонки.
  2. Монтажні роботи з установки газової колонки повинен проводити фахівець-газівник. До того ж, сама наявність газового агрегату повинна бути запланована в проекті з урахуванням тиску газу і води в системі. Незважаючи на витрати, даний пункт також можна віднести і до плюсів. Це забезпечує більшу безпеку експлуатації агрегату.
  3. Більш низький ККД – близько 92%, у той час як у електричних бойлерів близько 99%. Взимку, при дуже низьких температурах води у водопроводі, нагрівання здійснюється повільніше, і ККД може знизиться вдвічі. 
  4. Вимоги до напору води в системі: він повинен бути стабільним. Якщо колонка у вас звичайна, без електронної автоматики, часто можуть виникати незручності. При зміні напору на вході в колонку температура води в крані скаче (або занадто гаряча, або занадто холодна). Аналогічні стрибки відбуваються і при користуванні водою в іншій точці подачі. Приймаючи душ, ви відразу відчуєте на температурі або натиску, якщо хтось смикне ручку бачка в туалеті або почне мити посуд на кухні.

Якщо, зваживши всі за і проти, ви знайшли такий водонагрівач непоганим виходом із ситуації, то вибирайте моделі газових колонок на Покупоні. Кешбек зробить вашу покупку більш вигідною. Доставка – від Нової Пошти, до дверей вашого будинку.

Коли вигідніше встановити електричний водонагрівач – бойлер

Електричний накопичувальний водонагрівач, або бойлер має вигляд бака, резервуара певного обсягу. До нього підводиться холодна вода. У баку за допомогою електричних нагрівальних елементів (ТЕНів) вода прогрівається до певної заданої температури.

Бойлер
Внутрішній устрій бойлера

Плюси бойлера

  1. З точки зору ціни бойлери трохи більш вигідні, ніж газові колонки. Якщо вважати, що оптимальний об’єм бойлера для 3 осіб становить 80-100 л (якщо цікаво, як вибрати правильний бойлер – читайте нашу окрему статтю), то ціна стартує від 2200 грн. У той час як вартість газової колонки з найбільш затребуваною і популярною потужністю 20 кВт – від 2500 грн. Звичайно, це порівняння умовне, адже ціни залежать від бренду, наявності автоматики в колонці та інших показників.
  2. З бойлером відсутній такий фактор, як вплив напору води в трубопроводі. Ви застраховані від того, що з крана на кухні поллється занадто гаряча вода, якщо хтось включив душ, наприклад. У газових колонок такий недолік є, за винятком моделей з електронним регулюванням, але вони дорожчі за ціною.
Бойлер в інтер'єрі
Бойлер в інтер’єрі

Мінуси електро водонагрівача

  • Великі габарити. Бак об’ємом 80-150 л складно розмістити в умовах малогабаритних квартир, особливо якщо ви хочете його кудись сховати. Вага котла вимагає потужного кріплення і міцну стіну – базу для нього.
  • Обмеження в обсязі споживання води. Якщо ви неправильно підібрали літраж, то при безперервному використанні гарячої води кількома членами сім’ї комусь води не вистачить. Потрібно буде чекати, поки вода нагріється.
  • Вимоги до якості електропроводки в приміщенні: вона повинна витримувати велику потужність. Інакше можливий перегрів дроту, загоряння і виникнення пожежонебезпечних ситуацій.

З точки зору витрат на споживання ресурсів, оцінити, що дешевше і вигідніше станом на 2020 рік досить складно. Тарифи часто змінюються, скільки будуть коштувати енергоносії надалі – невідомо. Підсумкова вартість також залежить від наявності лічильників, у тому числі двотарифного для підрахунку електроенергії. Останнє актуально, якщо мешканці користуються гарячою водою після 23:00. Про те, які ще є способи заощадити на електроенергії, крім двофазного лічильника, читайте в нашій окремій статті.

Якщо для вас найкращим рішенням буде покупка електричного водонагрівача, можна заощадити за допомогою Покупона: є хороші варіанти бойлерів з кешбеком. А як зорієнтуватися в різноманітті характеристик водонагрівачів і вибрати найбільш підходящий – читайте в нашій статті.

Бойлер непрямого або прямого нагріву – який економічніше

Ще один варіант забезпечення житла гарячою водою – бойлер непрямого нагріву. Яка різниця між цим видом водонагрівачів і звичайними бойлерами прямого нагріву? У агрегатів непрямого нагріву відсутнє власне джерело тепла (нагрівальний елемент). Вода гріється за допомогою теплоносія, нагрітого іншим приладом (котлом) або системою централізованого опалення.

Бойлер непрямого нагріву
Бойлер непрямого нагріву

Плюси бойлерів непрямого нагріву

  1. Протягом опалювального сезону придбання бойлера непрямого нагріву себе цілком виправдовує. Витрат на додаткові енергоносії (газ, електрика) практично немає.
  2. Можна отримати великий об’єм гарячої води: актуально для великих об’єктів, у тому числі комерційних. Водонагрівачі невеликих обсягів (80-100 л) можна використовувати у квартирах, приватних будинках.
  3. У будинках без централізованого опалення часто встановлюють двоконтурні газові котли. Такий агрегат крім нагріву води виконує ще й функцію опалення приміщення. Однак він має і недоліки, один з яких – слабкий і повільний нагрів води. Виходом може бути підключення до двухконтурного котла бойлера непрямого нагріву. Використовуючи тепло з контуру опалення, бойлер в щадному для котла режимі забезпечує постійний запас гарячої води.
Бойлер непрямого нагріву в інтер'єрі
Бойлер непрямого нагріву в інтер’єрі

Мінуси бойлерів непрямого нагріву

  1. Влітку і в міжсезоння твердопаливний або газовий котел включати немає сенсу. Доведеться користуватися додатковим накопичувальним електробойлером. Або вибирати модель непрямого нагріву з додатковим нагрівальним ТЕНом (комбінований варіант). 
  2. Ціна бойлера непрямого нагріву вище, ніж у звичайних бойлерів і колонок: від 6 тисяч гривень і дорожче. Потрібно також врахувати, що все обладнання, необхідне для підключення котла до системи, теж коштує грошей.
  3. Бажано залучити досвідченого фахівця, який допоможе опрацювати проект включення бойлера непрямого нагріву і здійснити його установку і налаштування.

Водонагрівач-титан з топкою

Не можемо не згадати такий опалювальний прилад, як водонагрівач-титан з топкою. Це хороше пристосування для нагріву води в приватному будинку або на дачі, де є димар. Але ніяк не в квартирі. Конструкція агрегату має вигляд печі і водогрійного бака-титану, виконаного з нержавіючої сталі. Використовується тверде паливо (дрова, вугілля). Холодна вода постійно надходить в бак (через водопровід або за допомогою насоса) і при нагріванні направляється у змішувач. 

Плюси твердопаливного водонагрівача

  1. Простота в обслуговуванні.
  2. Можливість використовувати різні види палива, у тому числі горючі побутові відходи. Що може бути економічніше і вигідніше для приватного будинку, де такі відходи завжди знайдуться? 
Водонагрівач-титан з топкою
Водонагрівач-титан з топкою

Мінуси топки

  1. Відсутність автоматизації: процес потрібно контролювати.
  2. Не вийде встановити в квартирі, де відсутній димохід.
  3. Довгий час нагріву води.
  4. Необхідність десь складувати паливо.

Водонагрівач-титан з топкою можна купити на Покупоні – хороший кешбек забезпечить додаткову економію ваших коштів.

Сподіваємося, що наша інформація буде корисною і допоможе визначитися, який тип водонагрівача краще всього підійде для будинку або квартири. Якщо залишилися питання – задавайте в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *