Як правильно вибрати бойлер: 6 ключових параметрів

Гаряча вода в будь-який час дня і ночі — комфорт, без якого складно уявити нормальне життя. Незалежно від того, підключено у вас гаряче водопостачання чи ні, ідея щодо купівлі бойлера залишається актуальною. Адже тарифи на гарячу воду ростуть, і навіть при наявності лічильника суми виходять чималі. До того ж ніхто не скасовував перебої з гарячою водою, відключення на профілактику, аварії на теплотрасі та інші несподіванки. Купити бойлер варто ще й тому, що власний водонагрівач дає вам альтернативу, можливість вибрати джерело гарячої води в залежності від цін на комуналку. Який прилад для нагрівання води вибрати, щоб він був економічним, прослужив якомога довше. 

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Проточні та накопичувальні водонагрівачі – який краще купити

Водонагрівачі можна розділити на два основних типи: проточні та накопичувальні бойлери. 

Проточний електричний водонагрівач являє собою невеликий пристрій з нагрівальними елементами, який, завдяки компактним розмірам можна встановити прямо на водопровідному крані. Моделі без вбудованого насоса використовують тиск із загальної водонапірної мережі, а оснащені вбудованим двигуном подають гарячу воду швидше і під напором. 

Проточний електричний водонагрівач

Накопичувальні бойлери набирають воду в резервуар певного обсягу – бак і підтримують необхідний температурний режим. У водонагрівачі з накопичувачем холодна вода прогрівається за допомогою електричного нагрівального елемента — ТЕНа (про те, які бувають типи ТЕНів – читайте нижче). Бак займає більше місця, ніж електричний проточний водонагрівач. Тому заздалегідь продумайте, де ви його встановите. 

Накопичувальний бойлер

Якщо у вашій квартирі або будинку підведений газ, то для нагріву води можна використовувати також газову проточну колонку. Більш детально, на чию користь краще зробити вибір, що купити – електричний бойлер чи газову колонку – читайте в окремій статті.

А ось якщо газ у вашому житлі не передбачений, і ви розмірковуєте над тим, встановити вам електричний проточний водонагрівач або бойлер, рекомендуємо «прикинути» обсяг води, який належить нагрівати. Це один з основних критеріїв, який потрібно враховувати при купівлі водонагрівача. Приблизні витрати води залежать від кількох факторів: 

  • Скільки членів сім’ї живе в одній квартирі або в будинку.
  • Як часто ви приймаєте душ або ванну. Щоб обполоснутися під душем і помити голову, одній людині знадобиться в середньому 30-40 літрів води. Якщо взяти співвідношення гарячої і холодної води 70% на 30%, то витрата гарячої (нагрітої за допомогою бойлера) вийде 21-28 літрів. На форумах дають інші цифри витрати води в душі, відмінні від середніх показників: від 15 до 165 літрів. Це залежить від уподобань та бажання кожного економити воду. Щоб набрати ванну 150х70 (найпоширеніший розмір) місткістю 155 літрів, знадобиться близько 100 л води (це залежить від ваги людину), тобто 70 л гарячої та 30 л холодної води.
  • Як миєте посуд: в раковині під проточною водою або в посудомийній машині.

Якою приблизно виходить витрата води в день? Якщо є лічильники води – чудово. Візьміть середні витрати по комунальним платежам за останні півроку і розділіть на кількість людей. Хочете практичний бойлер? Беріть той, який покриває денну потребу води з запасом 5 літрів.

Якщо за день до зливу іде більш ніж 30 літрів, проточні водонагрівачі – не ваш варіант. Дивіться накопичувальний.

Для одного або максимум двох членів сім’ї проточний водонагрівач — оптимальний вибір. Він працює лише коли включений, економно витрачаючи ресурси. Проточний здатний впоратися з нагріванням води для миття посуду, прийняття душу пару раз на день — не більше.

Як вибрати бойлер оптимального об’єму

Визначаючись з об’ємом бойлера, важливо враховувати не тільки кількість людей і звички у споживанні води, але і місце, де буде розташовуватися бойлер, щоб він банально помістився там, де ви задумали.

Аргументи на користь покупки накопичувального бойлера – це часті перебої гарячого водопостачання, велика родина на 5-10 осіб (особливо, якщо є маленькі діти) і витрата води за місяць мінімум 10-12 кубів.

Розхід води

Одній людині достатньо купити бойлер на 10-30 літрів. Він малогабаритный і його вистачає, щоб двічі на день швиденько прийняти душ і спокійно мити посуд. Такий обсяг бойлера підійде для установки під мийку, оскільки в квартирах з маленькою ванною та кухнею це може виявитися єдиним доступним місцем розташування.

Для комфортного споживання води на двох виробники водонагрівачів рекомендують вибирати баки об’ємом не менше 60 літрів.

Сім’ї з дитиною (особливо малою), коли витрата води значно збільшується на прання, купання і ополіскування в режимі комфорту, варто задуматися про придбання бойлера на 80 літрів.

Якщо в одній квартирі або будинку проживають 4 і більше членів сім’ї, і всі люблять плескатися у ванні, вранці і ввечері чистити зуби, а в раковині завжди гора посуду, купувати бойлер менше 100 літрів не має сенсу. Або як варіант включити економ режим, ванну замінити душем і раціонально підходити до миття посуду та приготування їжі. Тоді можна обійтися обсягом 80-100 л, тільки перш ніж купити, не забудьте спланувати простір для такого габаритного водонагрівача. 

Який бойлер економічніше: 50 або 80 літрів

На різних форумах покупці часто задають питання, який бойлер більш економічний і вигідний – на 50 літрів або на 80? Такий літраж водогрійного бака дійсно найпопулярніший серед сімей з двох, трьох і чотирьох осіб. І 50-літровий, і 80-літровий бойлер може бути однаково ефективний для аналогічної кількості споживачів. Все залежить від того, як часто і яким чином використовується гаряча вода. 

Бойлер на 50 л впорається із завданням нагріву води, якщо приймати душ, мити посуд на кухні, купати дітей і навіть тварин – але не приймати ванну, тим більше кількома членами сім’ї поспіль. Якщо ви любите періодично ніжитися у ванні, краще вибрати бойлер на 80 літрів. Але майте на увазі, що, найімовірніше відразу після вас ніхто не зможе прийняти навіть гарячий душ. Натомість всі члени сім’ї зможуть вільно (в рамках розумного) користуватися душем по кілька разів в день. 

Але якщо говорити про економічність, врахуйте, що 80-літровий бойлер споживає більше електроенергії, ніж бак на 50 літрів, тому при виборі літражу адекватно оцініть ваші потреби, уподобання, звички, які суттєво впливають на витрати води.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Потужність водонагрівача

Потужність водогрійного приладу – дуже важливий показник, у випадку з проточним водонагрівачем від неї залежить якість прогріву води, а в накопичувальному вона впливає на швидкість нагріву резервуара з водою.

Проточний водонагрівач: а чи потягне проводка?

При купівлі проточного водонагрівача слід враховувати, що для нормальної роботи такого приладу необхідна потужна електропроводка, здатна витримувати перепади напруги під час циклів нагрівання.

Потужності 3-5 кВт нагрівальних елементів вистачає, щоб відносно швидко нагріти невеликий об’єм води і направити його по «гарячій» водної артерії. Утворення гарячого струменя займвє приблизно 10 хвилин, і тільки потім вже піде «тепленька». 

Фатальний недолік проточних водонагрівачів криється саме у потужності, що використовується. Скільки кіловат споживає прилад — залежить від навантаження.

В середньому, на електроенергію буде уходити 100-150 грн в місяць при двогодинній експлуатації водонагрівача протягом дня.

Проточний водонагрівач

Проточний водонагрівач потужністю 6-8 кВт перетворюється в портативне гаряче джерело просто в будинку — вийде одночасно прийняти ванну і помити посуд. За комфорт потрібно платити — проточний бойлер на 6 і більше кВт обійдеться в 200-300 грн на місяць за електроенергію за умови використання 2-х і більше годин в день. Додайте сюди ж вартість холодної води, яку треба нагріти. Норма її споживання – 2 куба на людину (припустимо, ви не витрачаєте більше) за ціною в середньому 25 грн за куб. тобто додайте ще 50 грн, разом з проточним бойлером буде уходити 250-350 грн. Місячна норма споживання гарячої води – 1,6 кубів на людину. Враховуючи, що при центральному водопостачанні 1 куб гарячої води в середньому по Україні коштує 90 грн, виходить сума 144 грн. – це значно дешевше, ніж користуватися проточним водонагрівачем. З усіх цих підрахунків можна зробити висновок, що проточний водонагрівач доцільно використовувати на кухні, під мийкою. Тоді можна купити не дуже потужний і не боятися проблем з проводкою (і величезних рахунків за електрику). А ось для ванної краще придбати накопичувальний бойлер. 

На відміну від менш потужних моделей, які працюють від звичайної мережі 220V, прилад від 8 кВт/год вимагає окремого трифазного живлення. Виняток – квартири і приватні будинки, починаючи з 2005 року побудови, з хорошою мідною проводкою, де проточний водонагрівач до 6 кВт цілком безпечний. Хрущовки такої «шокотерапії електрикою» не витримають. Якщо у вас стара алюмінієва проводка, ще совдепівських часів, — купіть накопичувальний бойлер на 30 літрів або малопотужний проточник на 4 кВт.

Потужність накопичувального бойлера: боремося за швидкість нагріву

Чим більш потужний бойлер, тим швидше він нагріває воду до потрібної температури, тому час нагріву бака може значно відрізнятися. 

Потужність бойлера

Проаналізувавши дані про потужності і часу нагріву води, вигідніше, наприклад, вибрати менш об’ємний бак, але більш потужний: поки бойлер 80 л потужністю 1,5 кВт повністю нагріється, 50 л бойлер потужністю 2 кВт встигне нагрітися 2 рази. Такий бак і обійдеться дешевше, і дозволить заощадити місце для його розміщення. 

ТЕН бойлера: сухий чи мокрий 

Одним з критеріїв вибору бойлера є тип встановленого в ньому трубчастого електронагрівального елемента – ТЕНа. Він може бути сухим або мокрим.

Мокрий ТЕН

Дешево, але повільно. Зсередини це виглядає, як кип’ятильник з міді, тільки з баком. Такий нагрівальний елемент, враховуючи якість проточної води, досить швидко покривається накипом в процесі використання, що незмінно скорочує термін служби всього бойлера. Перевага — низька ціна, але якщо ви хочете, щоб водонагрівач з мокрим ТЕНом служив довше, візьміть за правило регулярно (мінімум раз на рік) проводити ТО кваліфікованим майстром. 

Мокрий ТЕН

Сухий ТЕН

Нагрівальні «роги» з кераміки або міді знаходяться в спеціальній термо колбі — таким чином вони захищені від кальцієвих нашарувань в жорсткій середовищі. Позитивний момент — нагріваюча площа збільшується, і вода швидше досягає бажаної температури. Правда, за таку зручність потрібно платити більше. Бойлер з сухим ТЕНом може коштувати приблизно в 1,5 рази дорожче (в залежності від бренду водонагрівача). 

Сухий ТЕН

Покриття бойлера: емаль або нержавіюча сталь

Хочете надійний бойлер – тоді слід вибрати бак з нержавіючої сталі. Це дорого і вага такого пристрою теж буде солідніше. Але покупка цілком може бути раціональною, якщо необхідний обсяг не менше 30 л. Він прослужить століття і буде гріти воду ще не одному наступному поколінню, не боячись іржі і зносу.

Бак із неріржавійки

Інше рішення — емаль на внутрішній поверхні. Не так надійно, як нержавіюча сталь, але зі спеціальними легуючими елементами здатна вистояти навіть перед кислотою і корозією.

Хочете щось дійсно практичне з емалевим покриттям бака? Зверніть увагу на використовувану присадку для легування емалі. Шар зі срібла буде діяти як обеззаражувач, а титанове напилювання продовжить термін служби емальованої ємності ще на пару десятків років.

Ще один плюс емалі — до неї не пристає накип, і бойлер піддається ТО в домашніх умовах. Важливо дотримуватися рекомендацій і проходити планове техобслуговування бойлера раз на рік або відповідно до регламенту гарантії.

Форма бойлера – простий вибір

Визначаючись з об’ємом котла, паралельно враховуйте його форму, розміри та місце кріплення:

  • Компактні бойлери до 10 літрів найкраще сховати в шафу або під мийку — там їм і місце.
Бойлер під мийку
  • Все, що більше 30 літрів, вважається габаритним. Як правило, це навісні баки вузькою (slim), циліндричної, квадратної, прямокутної або плоскої форми. Таким доведеться свердлити дірку в стіні 5-7 см глибиною і садити їх на спеціальні гачки (йдуть в комплекті). Якщо ванна у вас простора, а стелі високі, то влізе водонагрівач будь-яких габаритів.
Бойлер
  • Альтернативний варіант — розміщення великих баків в іншій кімнаті. Наприклад, на горищі або в підвалі (для приватних будинків), в коморі поруч з ванною (для квартир). Вдавайтеся до такого рішення тільки якщо бажаний обсяг бойлера нереально розмістити у ванній. В цьому випадку є де розгулятися, і можливі як настінні, так і підлогові варіанти установки.
Підлоговий бойлер

При виборі моделі водонагрівача звертайте увагу на тип кріплення: вертикальне або горизонтальне.

Габарити бойлера
Габарити бойлера
Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 30% на меню кухні в «Kiev City Grill&Bar»
Київ, Кінцева вулиця, 1
-30%
0 грн
30 грн
Показати всі
72 акцій

Монтаж бойлера

Якщо ви впевнені в своїх силах і маєте потрібний інструмент, можете встановити бойлер самостійно, якщо ні – викликайте сантехніка.

Як правило до бойлера йде інструкція по установці шлангів виведення гарячої (червоний) і введення холодної (синій) води. По суті, в самостійному монтажі немає нічого складного. Головне — заздалегідь визначити місце під водонагрівач, зробити точні виміри в кімнаті і зіставити їх з заявленими габаритами бака.

Монтаж бойлера

Для установки бойлера своїми руками знадобиться:

  • знання креслень водопровідної системи вашого будинку або квартири;
  • розвідний ключ (є два – відмінно);
  • полімерна фумстрічка;
  • дриль зі свердлом по бетону товщиною приблизно з вказівний палець;
  • кріплення гачків і мітки під отвори (йдуть в упаковці з бойлером).

Типові крани з регуляторами (2 шт, іноді кладуть в упаковку) не підійдуть тільки для товстих чи вузьких водопровідних труб, в інших же випадках цілком годяться. Затягуйте з’єднання як затягував б їх ваш дід — на совість і для себе, не шкодуючи полімерної паклі.

«Не впевнений — не грай». Викликайте сантехніка, якщо самотужки не піднімете 10 кг на 2 метри або заплуталися у водопровідній мережі. Знайти хорошого сантехніка у вашому районі допомагають різні онлайн-сервіси замовлення послуг, такі як Kabanchik.ua або ChiqChaq: орієнтуйтеся на відгуки і знаходите фахівця у вашому районі.

Не ризикуйте, коли бачите, що труби з’єднані дивно і електропроводка відмовляється дотягуватися до місця призначення. У складних випадках, коли до відведень не дістатися і взагалі минулий власник житла «накосячили» з водопровідними трубами — викликайте хорошого сантехніка.

Сподіваємося, що з нашою допомогою ви розібралися, який водонагрівач для вас краще. А які критерії найбільш вплинули на ваш вибір – діліться в коментарях:)

1 коментар
  • Наталья

    Бойлер – сила, особенно, в условиях постоянных летних отключений горячей воды. Вспоминаю, как страшный сон тот период, когда у нас дома его не было.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *