Домашній чайний майстер: вчимося заварювати чай правильно

Здавалося б, що може бути простіше, ніж заварити чай? Але якщо ми говоримо не про «чим би запити тортик», а про вишукані сорти чаю, то варто підійти до цього питання вдумливо. Від правильного приготування того чи іншого виду чайного напою буде залежати весь спектр його смаку. У цій статті ми розповімо, як зробити з чаювання справжню церемонію, яка подарує не тільки божественний смак і аромат, але і чудовий настрій.

Загальні поради для заварювання чаю

Який би сорт чаю ви не зібралися заварювати (мате, улун, матчу, пуер, масала), слід дотримуватися загальних правил, щоб не зіпсувати напій і максимально розкрити його смакові якості.

  • Для заварювання листового чаю використовуйте кип’ячену воду, яка охолола до 80-90 градусів. Воду потрібно не просто довести до кипіння, а трохи прокип’ятити. Тільки остиглим до потрібної температури окропом можна заливати чай в заварнику або термосі. Але це правило не поширюється на такі сорти, як улун і пуер. Їх правильно заливати окропом. Через кілька хвилин, коли листя розкриють свій смак і аромат, можна додати молоко, імбир або корицю за смаком.
  • Для середньої міцності рекомендують класти одну чайну ложку чаю на одну чашку води (кількість регулюйте по ємності заварника) і ще одна ложка на сам чайник.
  • Після заливання води, рекомендують ще накрити чайник рушничком, укутати його, щоб не залишилося відкритих отворів.
  • За часом заварки: листові чорні чаї не рекомендується заварювати більше 5 хвилин, чорні чаї дрібних сортів ー більше 4 хвилин, зелений чай ー не більш 8-10 хвилин.
  • Схема заливки зеленого чаю відрізняється від чорного: заливати його можна 3-4 рази. Під час першої заливки наливають воду шаром в 1 см, через 3-4 хвилини воду доливають до половини чайника, ще через 2-3 хвилини – доверху або до трьох четвертих чайника, через 2 хвилини – доверху.
  • Якість води має велике значення для смаку готового напою. У Китаї для заварювання чаю використовують джерельну найчистішу воду. Однак, мало у кого є така можливість. Хороша фільтрована або покупна вода, на відміну від води з-під крана, чудово підійде для приготування чаю в будь-якому посуді.
  • Вживати чай краще саме теплим (приблизно 50-70 градусів). При такій температурі його комфортно пити, відчуваючи весь діапазон смаку напою.

Посуд має значення

Так, якщо ви вирішили стати домашнім чайним гуру, слід звернути увагу не тільки на сорти цього напою, але і на посуд , в якому він буде готуватися, а пізніше – подаватися. Це впливає не тільки на його смакові якості, але і на саму атмосферу чаювання. Красивий посуд створює відчуття таїнства і екзотичності, і замість простого споживання чаю, ви занурюєтеся в насолоду і свято.

Чайники

Від цього кухонного начиння багато в чому залежить смак готового чайного напою, тому потрібно йому приділити особливу увагу. Як не дивно, але вибір чайника залежить від виду і сорту чаю, який ви запланували приготувати. Так, для англійської чорного байхового або зеленого чаю ідеально підійде фарфоровий заварник, для китайських сортів (улун, матчу) можна використовувати скляний або чавунний чайник, для індійського масала і африканського ройбушу – заварники з глини або кераміки. Однак це зовсім не догма, а рекомендації з приготування. Заварюючи ці види чаю в звичайній кружці з ситечком або без, ви не порушите закони всесвіту і не зіпсуєте смак напою. Головне – дотримуватися загальних правил.

Термос

Заварювання чаю в термосі — не тільки дуже зручно і практично, а й смачно! Заварка повільно остигає і настоюється, завдяки чому чай виходить насиченим і ароматним. На Покупоні ви можете підібрати відповідний термос для смачного чаю з вигідним кешбеком!

Френч прес для заварки чаю

Зручне пристосування для швидкого заварювання чаю! Це свого роду чайничок з колбою з термостійкого скла і пресом у вигляді сита, яке віджимає заварку і не пропускає її в чашку. Головна перевага френч преса в тому, що він підійде практично для будь-якого сорту чаю. Він довго зберігає температуру і дозволяє чайним листям розкрити свій смаковий відтінок. У ємність до заварки чаю можна додавати будь-які інгредієнти: квіти жасмину, бергамот, м’яту, лимон або корицю. Через пару хвилин ви отримаєте ароматний і корисний чай!

Чашки

Зрозуміло, що приємніше пити благородний і вишуканий чай з красивих порцелянових чашок. Вважається, що саме цей матеріал ідеально розкриває смак і аромат чаю. Від посуду, з якого ви будете пити чай, залежить ще і загальний настрій, атмосфера. Тому краще обзавестися симпатичним набором чашок для приємного і смачного проведення часу. Тим більше, що на Покупоні їх можна придбати з вигідним кешбеком!

А які у вас секрети ідеального приготування чаю? Який посуд для цього використовуєте? Пишіть в коментарях про ваші чайні традиції.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *