Розмір взуття має значення — знайди свій та забудь про дискомфорт

как определить размер обуви

Взуття має бути не тільки модним, але й зручним. Через різні причини взуття приносити дискомфорт, але найочевидніша — неправильний розмір. Витративши трохи зусиль на те, щоб дізнатися свій розмір, можна уникнути можливих розчарувань й навіть сліз. Вкрай важливо знати точний розмір взуття тим, хто віддає перевагу шопінгу в інтернеті.

Ознайомившись зі змістом статті, ви легко зорієнтуєтесь при покупці взуття як онлайн, так і в магазині. Наші поради допоможуть правильно виміряти довжину стопи, щоб вибирати свій розмір у будь-якого виробника. А якщо ви до сих пір не знаєте свою повноту стопи, дочитавши до кінця — дізнаєтеся.

Як визначити розмір взуття

Щоб визначити точний розмір взуття, вимірюють стопы. Перед вимірюванням врахуйте наступні рекомендації.

Підготовка до вимірювання

  • Вимірювати стопи краще ввечері, тому що наприкінці дня вони збільшуються. З огляду на це, взуття буде зручне для носіння як вдень, так і ввечері.
  • Перед вимірюванням краще надіти шкарпетки, якщо потрібен розмір для взуття не на босу ногу.
  • У більшості людей довжина і ширина обох стоп відрізняється. Тому, виміряйте дві стопи і за основу візьміть ту стопу, розмір якої більше.
  • Щоб отримати точний результат, краще знайти помічника, який окреслить стопу без спотворень.

Тепер приступаємо до виміру

  • Встаньте на аркуш паперу та обведіть контур обох стоп. При цьому важливо тримати олівець чітко у вертикальному положенні.
вимір розміру стопи
  • На змальованої проекції стопи побудуйте дві паралельні лінії, які визначать довжину стопи. Одну лінію проведіть на рівні самого опуклого пальця, другу на рівні самої виступаючої точки п’яти.
вимір довжини стопи
  • Виміряйте довжину між двома лініями на кожній стопі. Якщо довжина у стоп відрізняється, оберіть перевершуючу. Отриманий результат округліть до 5 міліметрів.

Для ледачих придумали альтернативний спосіб: візьміть устілку взуття, яка точно в пору, виміряйте її довжину по самим опуклим кордонам.

Тепер, визначивши довжину стопи, знайдіть відповідний розмір. Представлена нижче таблиця допоможе вибрати розмір взуття по країні виробника.

Розмірна сітка взуття для чоловіків, жінок і дітей

Таблиця показує співвідношення метричної системи зі штіхмассовою, європейською, англійською та американською розмірною сіткою.

Розмірна сітка взуття для чоловіків, жінок і дітей

Але важливо знати, що деякі бренди створюють особисту розмірну сітку. Якщо брендова сітка розмірів представлена, перед покупкою обчислюйте в ній потрібний розмір за допомогою довжини стопи. Якщо виробник не надає розмірної сітки, тоді користуйтеся стандартною таблицею розмірів, проте пам’ятайте — вийде наближений результат.

Як визначити повноту стопи

Можливо ви навіть не чули про такий показник і не вимірювали його. Але він допоможе тим, хто постійно відчуває дискомфорт в носінні взуття, яке, здавалося б, за розміром. А справа в тому, що довжина стопи — не головний показник для володаря нестандартної ступні. Стопи бувають ширше стандартів і вужче. Якщо стопа широка, а взуття куплене на стандартну  — можливі набряки, погіршення кровообігу і деформація суглобів. А якщо мова йде про дітей, носіння взуття не по типу повноти призводить до деформації ходи та стоп.

Важливо зауважити, що не кожен виробник вказує показник повноти. Якщо бренд не уточнює цей показник, тоді повнота стандартна. У більшості людей повнота стопи вписується в діапазон норми. Однак якщо ви в це число не входите, виникне не тільки дискомфорт, але й вірогідні ускладнення — мозолі або суглобові нарости. Тому, приділіть увагу цьому питанню.

стопи з сантиметром

Вимірюємо повноту стопи

Повнота стопи — це об’єм найбільш опуклою області ступні. Як правило, найбільш опукле місце розташоване у шкарпетковій частині. Цю область потрібно щільно обхопити мірної стрічкою і зафіксувати отриману цифру. Виміряти потрібно дві ступні, вибравши охоплення тієї, яка ширше. Як і з вимірюванням довжини стопи, визначати обхват краще в кінці дня.

Тепер, коли ви знаєте точне значення обхвату стопи і свій розмір взуття, користуючись таблицею, можна обчислити повноту стопи.

Таблиця для визначення повноти стопи

Таблиця для визначення повноти стопи

Формула обчислення повноти стопи

Крім попереднього способу, є інший, більш точний — спеціальна формула. Їй можуть скористатися жінки з розміром взуття від 33,5 до 40, а чоловіки з діапазоном розміру від 38,5 до 44,5.

Виглядає формула так:

X = 0,25 * А – 0,15 * В – С, де:

Х — підсумковий індекс повноти;

А — коефіцієнт, для жінок він дорівнює 16, а для чоловіків — 17;

В — об’єм найширшої частини ступні;

С — довжина стопи.

Показник повноти в цифрах використовують українські та європейські виробники. Англійські та американські бренди повноту маркують латинськими буквами. Таблиця, показана нижче, допоможе конвертувати показник повноти.

Показник повноти стопи в цифрах

Найходовіший, стандартний індекс повноти — 6. І більшість виробників роблять взуття у цьому діапазоні. Якщо ваш індекс дорівнює стандартному, тоді можна не хвилюватися, і купувати взуття без маркування повноти. А якщо ваш показник виявився нижче або вище, тоді обирайте бренди, які роблять взуття для різних типів колодок.

Додаткові поради щодо вибору взуття

  • Літнє взуття краще брати зі запасом в 1-1.5 сантиметра. У спекотні дні ноги набрякають і збільшуються, звичний розмір може бути тісним.
  • Зимове взуття краще брати на пів розміру більше. У щільно облягаючих чоботах ноги сильніше мерзнуть. У морозну погоду повинен бути невеликий простір між стопою і взуттям для повітряної кулі, яка зберігає тепло.
  • Якщо ви купуєте взуття не онлайн, тоді заплануйте похід у магазин до кінця дня, коли ступні збільшаться.

Тепер, коли все ясно й зрозуміло з розміром та повною стоп, можна без усякого побоювання купувати взуття в інтернеті. На Покупоні знайдеться ідеальна пара жіночого, чоловічого чи дитячого взуття для дівчаток і для хлопчиків. На Покупоні не тільки зручно купувати, але і вигідно — завжди прилітає кешбек на особистий рахунок.

Якщо у вас виникли будь-які питання по темі, задавайте їх у коментарях — наша дружна команда допоможе знайти відповідь.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *