Що робити у разі аварії на АЕС

Радіація – що робити при ядерній небезпеці

Країна-терорист росія, не дотримується жодних законів, моралі та правил ведення війни. Тому в Україні кожен мешканець зобов’язаний знати, як поводитися у разі радіаційної аварії.

BlogPokuponTeam підготувала перелік порад, як вижити під час вибуху на АЕС та вберегти себе від радіаційного опромінення, як захиститися від радіоактивної хмари в домашніх умовах та які продукти можна безпечно вживати.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Що робити при радіаційній аварії?

Якщо ви почули сповіщення про радіаційну загрозу, необхідно:

  • Слідкувати за новинами по радіо, телевізору чи на офіційних сторінках ДСНС.
  • Якщо ви знаходитесь в машині, недалеко від зони ураження, потрібно зупинитися біля узбіччя, закрити всі вікна, люки та вимкнути систему кондиціювання, перекрити забір повітря з вулиці. Закрити голову руками та опустити лікті на коліна. Важливо! Не дивіться у бік спалаху – ви можете отримати опіки або осліпнути.
  • Залишатися в приміщенні або терміново зайти в нього.
  • Знаходитись потрібно подалі від вікон та вхідних дверей, оскільки радіоактивний пил осідає на фасадах, дахах і стінах, краще приблизно по центру приміщення або у ванній, санвузлі. Вікна та двері необхідно щільно закрити, а щілини перекрити скотчем або вологими ганчірками. Будь-які системи вентиляції – вимкнути. Перебувати в укритті потрібно доти, доки ДСНС, поліція чи органи місцевої влади не дадуть інших розпоряджень (на цей випадок продумайте, щоб з вами завжди було джерело зв’язку – заряджений смартфон із радіоточкою, портативний радіоприймач, телевізор).
  • Не випускайте на вулицю домашніх тварин, вони мають бути з вами в безпеці. Якщо ви разом прийшли з вулиці – помийте вихованця або ретельно витріть всю шерсть мокрими серветками. Серветки покладіть у герметичний пакет та поставте подалі.
  • Важливо знезаразити себе. Для цього дуже акуратно, щоб не розтрусити радіаційний пил, зніміть верхній одяг, спакуйте в пакет або контейнер і щільно закрийте, покладіть подалі від людей і тварин.
  • Помийтеся, якщо є можливість. Тіло – милом. Голову – шампунем, але без кондиціонера, тому що він може закріпити заражені частки на волоссі. Мийтеся акуратно і не тріть шкіру, щоб радіаційні частки не потрапили у відкриті ранки. Якщо повністю помитись ніде – вимийте під проточною водою обличчя, руки та інші відкриті частини тіла. А якщо немає доступу до води – протріть вологими серветками або мокрою ганчіркою, особливу увагу приділяючи обличчю (вії, повіки, вуха) та рукам.

Оповіщення про радіаційну загрозу буде чутно з рупорів у місті (звук дзвону в набат), подивитися сповіщення можна у додатку «Повітряна тривога», на сайті міської ради: Київ, Запоріжжя, Дніпро, Кривий Ріг, на каналі ДСНС, також рівень радіації в місті можна перевірити в «Київ Цифровий».

Як уберегти себе від радіоактивних речовин

Захисний одяг при радіаційній небезпеці
Захисний одяг при радіаційній небезпеці

Найнебезпечніше при радіоактивному забрудненні довкілля – потрапляння радіоактивних речовин в організм під час дихання і з вживанням їжі.

Щоб захистити дихальні шляхи від шкідливого пилу, необхідно використовувати респіратори, протипилові маски, ватно-марлеві пов’язки. Для захисту шкірних покривів – плащі з капюшоном, накидки, комбінезони, гумове взуття та рукавички.

Викиди радіації містять радіоактивний йод (радіоактивні ізотопи йоду). Якщо нехтувати захистом, «поганий йод» дуже легко потрапляє в організм і поглинається щитовидною залозою (особливо вразливі діти), що згодом може спричинити рак та інші серйозні захворювання щитовидки.

Для захисту щитовидної залози потрібна одноразова йодна профілактика калій йодидом. Після прийому речовини щитовидка припиняє поглинання шкідливих йодних ізотопів. Але до цієї міри треба вдаватися лише після офіційного сповіщення про радіаційну загрозу та команди від ДСНС чи органів місцевої влади. Пити йодид калій без потреби суворо заборонено!

  • Дорослим (у тому числі вагітним, годуючим мамам) і дітям від 2 років – 125 мг (півтаблетки).
  • Дітям віком до 2 років – 40 мг (⅙ таблетки).

Людям з повністю видаленою щитоподібною залозою калій йодид приймати не треба. Тим у кого щитовидка видалена частково необхідно проконсультуватися з лікарем для визначення індивідуального дозування.

Якщо немає йодиду калію, його можна замінити на звичайний 5% йод, розведений водою або молоком. Скільки потрібно випити:

  • Людям старше 14 років – 40 крапель.
  • Дітям віком від 5 до 14 років – 20 крапель.

Дітям до 5 років йод всередину приймати не можна, але їх можна захистити за допомогою йодної сіточки:

  • Від 2 до 5 років – 20 крапель йоду розбавити у воді та нанести на шкіру (стегно, передпліччя).
  • Молодше 2 років – розвести 10 крапель.

Деякі ветеринари радять давати калій йодид і тваринам. Але думки ветлікарів розходяться, тому краще проконсультуйтеся наперед із лікарем, якому довіряєте.

Дозування калій йодиду для вихованців (давати разом із їжею):

  • 1 пігулка 125 мг на 60 кг ваги.
  • ¾ таблетки 93,75 мг на 40 кг.
  • ½ 62,5 мг на 30 кг.
  • ¼ 31,25 мг на 20 кг.

Для тварин вагою менше 20 кг потрібно ¼ таблетки розвести в 15 мл води і 1 мл цього розчину давати на 1 кг ваги вихованця. Тобто для кішки або маленького собаки з масою тіла 2 кг потрібно 2 таких мілілітри.

На відео ви можете переглянути поради доктора Комаровського про йод:

На думку деяких експертів, у разі аварії на АЕС приймати калій йодид немає необхідності, оскільки станцію практично зупинено і ізотопи йоду давно розпалися. Інші кажуть, що людям після 40 років ці таблетки не потрібні зовсім (рекомендуємо проконсультуватися з терапевтом, якому довіряєте). Також стверджують, що порівняно з Чорнобильською аварією, можлива аварія на Запорізькій АЕС буде в рази менша і без таких страшних наслідків. Як би там не було, треба бути готовими до всього і знати, що робити за найгірших сценаріїв.

Акції
Обстеження у ендокринолога в «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-56%
690 грн
299.0 грн
Обстеження в ендокринолога в «Академія здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-63%
530 грн
259.0 грн
Показати всі
20 акцій

Безпечна їжа та вода – які продукти можна вживати?

Їжа без радіації
Їжа без радіації

Якщо влада не повідомила про безпеку водопровідної води, лише закрита бутильована вода залишається придатною. Тому важливо завжди мати вдома водні запаси для себе та тварин.

Воду, яка знаходилася в холодильнику, теж можна вживати. Що стосується рідини в інших побутових ємностях, наприклад в унітазі, водонагрівачі – вона також не вміщатиме радіаційних часток. Водопровідну воду можна використовувати для того, щоб помитися самим або вимити упаковки з їжею. Навіть якщо ви ще не знаєте чи безпечна вода в крані, її можна використовувати для знезараження, так як радіаційні частинки, що потрапляють у поверхневі та підземні води, дуже сильно розбавляються і їх рівень невеликий, що робить її безпечною для миття та прання одягу.

Акції
УЗД-діагностика у ендокринолога
Київ, Харківське шосе, 56
-53%
600 грн
299.0 грн
УЗД всього організму у центрі «Global Med»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 48
-80%
2925 грн
599.0 грн
Показати всі
29 акцій

Їжа безпечна, якщо була герметично закрита (консерви, банки, коробки тощо), також те, що зберігалося в холодильнику та морозилці, можна з’їсти. Тваринам можна давати лише той корм, який був у герметичній упаковці чи контейнері.

Перед відкриттям упаковок з їжею протріть поверхню вологою ганчіркою або чистим рушником. Теж саме зробіть із посудом перед використанням. Рушник або ганчірку покладіть у пакет чи герметичний контейнер та приберіть подалі від себе.

Залишайтеся в укритті стільки, скільки потрібно – це збереже вам здоров’я та життя!

Читайте також:
✔️ Тривожна валізка — для чого потрібна і як зібрати
✔️ Бомбосховища Києва – карта укриттів
✔️ Збір коштів для ЗСУ – наша спільна допомога

Сподіваємось ці поради ніколи вам не знадобляться, але готовими потрібно бути до всього. Бережіть себе та своє здоров’я ❤️

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *