«Оператор упав, абонент, міняй його» — MNP зміна номера

Кілька слотів під сім-карти, додатковий телефон для зв’язку з родичами на «Києві» або «Лайфі», купа тяганини з пакетами зв’язку. Хочете дізнатися, як припинити «мультісімковое» зло за допомогою MNP, зберегти свій номер при переході на іншого оператора і повернути кошти зі старого рахунку? Читайте в нашій статті. Ми покажемо на прикладах як змінити оператора в межах України і налаштувати собі тариф.

Коротко і зрозуміло про MNP

MNP (Mobile Number Portability) — це послуга, яка дозволяє перейти до іншого оператора, зберігши свій номер мобільного телефону. Номер переноситься з однієї мережі в іншу повністю разом з кодом мережі оператора (перші три цифри).

Це відбувається через централізовану базу даних, яка зберігає інформацію про всі збережені номери абонентів України. Закон про це був прийнятий ще в 2010 році, але через складнощі процесу запуску послуга перенесення мобільного номера в Україні запрацювала тільки з 1 травня 2019 року.

Що це дає вам, як користувачу мобільного зв’язку, — питання індивідуальне. Щоб легше було зрозуміти, пояснимо на простих прикладах.

зміна оператора — MNP

Чим корисний перехід від одного оператора до іншого

Приклад №1. Артем — заміський фрілансер. Живе в регіоні, де добре ловить Kyivstar, а його підключений Lifecell ледве вловлює жалюгідні 512 кб/сек. Він — початківець дизайнер і скролл стрічку FB для натхнення по 2 години на день, а решту 6 годин працює у віддаленому режимі. Для роботи Артему необхідна хороший і стабільний зв’язок з хмарними сервісами, але у його оператора постійно якісь збої.

Перехід від іншого оператора (в даному випадку з Lifecell на Kievstar) дозволить йому спокійно дзвонити на «Кіївстаровські» номери безкоштовно і отримати собі стабільний вихід в мережу, а якщо і цей не виправдає його надії — повернутися назад на Лайф або в черговий раз перейти до іншого оператора, наприклад Vodafone.

MNP
MNP — це можливість змінювати оператора, зберігаючи свій номер телефону

Приклад №2. Ваня — сімейна людина. Практично всі його родичі користуються Lifecell: мама, бабуся, дідусь, прадідусь, прабабця, сестри і брати. До того ж на новій роботі потрібно постійно комусь дзвонити і практично завжди на Лайф, а у нього — Київстар.

Виходить, потрібно часто і довго говорити за «лайфівськими» номерами, що не завжди зручно і вигідно за грошима. Змінивши оператора Kyivstar на Lifecell, Ваня зможе завжди залишатися на зв’язку на своєму старому номері, спілкуватися по мобільному телефону скільки завгодно вже за більш вигідними тарифами і не буде турбуватися, що чергові пару хвилин розмови зжеруть останні гривні.

Ваш номер телефону в межах України залишається дійсним — просто змінюється «покровитель» і тарифи. Залишок грошей на старому рахунку після перенесення можна буде повернути. Як це зробити — читайте далі.

Що робити з телефонною книгою

З телефонною книгою не потрібно робити абсолютно нічого, навіть якщо всі контакти ви зберігали на sim-карту (хіба що ви вирішите поміняти свій номер телефону і підключити послугу МНП вже до нового).

Також немає потреби обдзвонювати всіх і повідомляти про перехід на іншого оператора. Абоненти дозвоняться до вас автоматично по старому номеру, але за новим тарифом. Якщо на старий номер телефону подзвонить один з ваших контактів, він почує голосове повідомлення про те, що це — номер-перевертень.

Хто не зможе скористатися послугою перенесення номера?

Не зможуть перейти до іншого оператора за допомогою МНП анонімні абоненти, тобто такі, чиї паспортні дані не внесені в банк пам’яті системи. Для вирішення цієї проблеми досить пройти ідентифікацію віддалено або в будь-якому з відділень чинного оператора — надати SIM-картку і один з документів, який підтверджує особу (паспорт, посвідчення водія, податковий номер і т.д.).

мнп

Скільки займе перехід за часом

В середньому перехід триває від 1 до 3 днів. Протягом цього часу можна спокійно використовувати старий номер для дзвінків, поки не прийде повідомлення про готовність нової сімки.

Вартість переходу на іншого оператора

Сама зміна номера безкоштовна, але потрібно буде придбати новий тарифний план у приймаючого оператора. На випадок, якщо ви передумали міняти номер, про це можна повідомити у підтримку і відмовитись від процедури.

Як повернути залишок коштів зі старого рахунку

Кошти з основного рахунку не переносяться автоматично, для цього потрібно прийти в магазин старого оператора і заповнити форму повернення коштів, вказавши банківський рахунок. Після схвалення заявки (від 1 до 3 днів) на зазначену банківську картку надійдуть гроші.

Як працює MNP: порядок по кожному оператору

Ви зважили всі «за» і «проти» нового тарифного плану у вподобаного оператора, залишилося пройти загальний порядок зміни і розпрощатися з незручним провайдером.

В цілому процедура передбачає кілька кроків:

  1. Реєстрація номера (для незареєстрованих абонентів).
  2. Подачу заявки оператору (через його сайт за допомогою електронного підпису або фізично в будь-якому зручному його представництві). Юридичні особи можуть подавати групові заявки на перенесення номера.
  3. Отримання нової SIM-карти зі старим номером, але вже працюючої в новій мережі.
  4. Перенесення номера. Перевірити статус переходу можна за допомогою USSD-запиту.

Як перейти на оператора зв’язку Kyivstar

Чи використовуєте ви послугу телефонного зв’язку за передоплатою або абонплатою — не дуже важливо, якщо ви хочете перейти на Київстар. Вкажіть свій номер телефону, заповніть заявку та перевірте статус прийняття рішення. Після чого потрібно буде прийти в одну з представницьких точок Київстару за нової сім-картою.

Бізнес-клієнтам при подачі заявки необхідно вказати свій номер телефону для приватної консультації.

зміна картки

Як перейти на Vodafone зі збереженням номера

Носіям «червоної коми» пощастило не менше, аніж прихильників «білої зірки» — заходимо на сторінку послуги і проробляємо стандартну операцію згідно загального порядку. Вводимо поточний стільниковий номер і натискаємо «Далі». Після проходження процедури ідентифікації і схвалення заявки прихопіть з собою посвідчення особи і загляньте в найближчу точку Vodafone.

Як змінити оператора на Lifecell через MNP

«Антени» трохи заморочили з перенесенням номера телефону і внесли додаткову стадію для перевірки документів, перед прийняттям обітниці вірності новому оператору. Заходьте на сторінку mnp lifecell, вносіть особисті абонентські дані, дату здійснення переходу і підтверджуйте замовлення. Природно, якщо вашу кандидатуру схвалять.

Після чого треба забрати сім-карту з новим тарифним пакетом в одному з відділень Lifecell.

Як перейти на Інтертелеком

Порядок переходу в мережу Інтертелеком зі своїм номером виглядає наступним чином:

  1. Перевірити, чи підтримує ваш пристрій стандарт CDMA, в якому працює Інтертелеком. Набираєте кодову комбінацію *#06# і дивіться: «MEID» — ваш телефон буде працювати в інтертелекомівській мережі, «IMEI» — не буде. В останньому випадку врятує тільки покупка відповідного CDMA обладнання.
  2. Зареєструвати номер з прив’язкою вашого ПІБ до вашого номера телефону (якщо ви цього ще не зробили).
  3. Оформити заявку на послугу перенесення номера одним із зручних для вас способів: заповнивши електронну форму на офіційному сайті, в одному з фірмових магазинів Інтертелеком або через колл-центр.
  4. Отримати підтвердження про можливість перенести номер (приходить у вигляді смс).
  5. Забрати нову RUIM-карту в зручному для вас фірмовому магазині.

Як дізнатися оператора

Дізнатися оператора завжди можна за кодом:

  • 067, 068, 096, 097, 098 — Kyivstar      
  • 050, 066, 095, 099 — MTC (Vodafone)      
  • 063, 073, 093 — Life:) (Lifecell)      
  • 091 — 3mob      
  • 092 — People.net      
  • 089, 094 — Інтертелеком      

Якщо у вас залишилися питання про те, як перейти до іншого оператора зв’язку зі збереженням номера, — запитуйте в коментарях.

1 коментар
  • Али

    Перешел с Водафона на Лайф. Каждый звонок на 3-4 минуте срывается. Пожаловался. Сказали, нужно ждать семь дней. Потом выяснилось, “…от семи дней”. А сейчас пришла СМС с радостным сообщением, что в течении 2020 года вопрос будет решен. Кто бы мне объяснил, с чем это связано. Может они прокладывают по этому поводу какой-нибудь “Северный Поток-3”?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *