Як прибрати неприємний запах з холодильника

Запах свіжоприготованої вечері, що просочився крізь двері на сходовий майданчик, відразу видає меню сусідки. Аромат смаженої картоплі, червоного борщу або курки в часниковому соусі не сплутаєш ні з чим.   

І як тільки готові блюда зі свіжими продуктами опиняються в холодильнику, миттєво виникає нереальний мікс запахів. А якщо там завівся диверсант – молоко, що скисло, або сир, давня сосиска або шматок м’яса, що протухнув, – то весь холодильник починає пахнути, а нормальні свіжі продукти втягувати в себе дух, що витає в закритому просторі.

Позбавитися від «амбре» в холодильнику – справа честі кожної хазяйки. Ми розповімо, що в домашніх умовах допоможе швидко позбавитися від неприємних запахів в холодильнику, без допомоги клінінгових компаній. 

Запах з холодильника

Причини виникнення неприємних запахів в холодильнику

«Поганий аромат» не виникає нізвідки, він з’являється з кількох причин: 

  • Порушення умов зберігання продуктів. Так, свіже м’ясо і філе риби потрібно зберігати в морозилці.  
  • Перевищення термінів зберігання. Солоному оселедцю вистачає дві доби, щоб почати псуватися і, відповідно, виділяти протухлий запах, кип’яченому молоку і відкритій м’ясній консерві – 3 дні, а овочевим салатам зі сметанною заправкою вистачає і півдня.  
  • Зберігання у відкритій тарі. Овочевий салат з луком або часником здатний просочити своїм ароматом всю їду на полицях агрегату. Свіжа палиця копченої ковбаси, не загорнута в харчову плівку, обов’язково «поділиться» запахом з усім холодильником. Тому, всі продукти повинні зберігатися в контейнерах і каструлях із закритими кришками або загорнутими в харчову плівку.  
  • Відсутність вентиляції повітря в холодильнику. В техніці старого покоління не передбачена функція очищення запаху, через що всередині холодильника утворюється благотворне середовище для розвитку цвілі і бактерій. Сучасні моделі дозволяють позбутися раз і назавжди проблем появи неприємного аромату.
  • Забитий залишками їжі дренажний (зливний) отвір.   
  • Пошкоджений ущільнювачі на дверцятах холодильника. Неприємні запахи видає не гума прокладок, а запліснявілі шматочки їжі і крапельки напоїв, що попали в глибокі складки і дрібні дірочки.   
  • Порушена функція самостійної разморозки холодильника no frost.
Як позбавитись запаху з холодильника
  • Специфічний хімічний запах може давати новий холодильник. Техніка не провітрюється зсередини на заводах, тому всередині пристрою може залишатися запах пластмаси і гуми. Але «аромат» в новому холодильнику – тимчасове явище. Від нього можна швидко позбавитися, протерши усередині водою з содою: на 1 літр води 2 столових ложки.

Чим швидко усунути неприємний запах в холодильнику  

Будь-яка хазяйка з легкістю позбавиться «дурманних ароматів» в холодильнику за допомогою народних засобів і разморозки. Для цього відключаємо електроживлення, дістаємо з нього всю їду, позбавляємося зіпсованих продуктів і чекаємо, поки стече вся вода з морозильника.  

Знімні елементи холодильника вимийте гарячою мильною водою або содовим розчином (4 столові ложки соди на 1 літр води). Проблемні місця на полицях, там, де протухнуло сире м’ясо або риба, потекло молоко або перші блюда, потрібно відмити ретельніше за допомогою активованого вугілля – 1 пігулка на стакан 200-грамовий води. 

Холодильник усередині потрібно мити за допомогою м’якої губки (поролоновою або з мікрофібри) без вживання абразивних засобів, щоб не подряпати поверхню.

Як вимити холодильник від запаху

Як миючий засіб використовуйте засоби, які є у вас на кухні: 

  • 9%-ний оцет. Суміш столового або винного оцту з водою в пропорції 1:1 допоможе вивести найстійкіші і найсильніші запахи. Лише у жодному випадку не мийте оцтом ущільнювачі на дверцятахх, інакше вони втратять еластичність. 
  • Лимон. У 4 літри води треба видавити сік одного лимона. Якщо у вас немає під рукою цього цитруса, можна скористатися пакетиком лимонної кислоти. Щоб усунути сильне амбре, натріть стінки холодильника лимоном, розрізаним навпіл. 
  • Харчова сода. Легкі запахи виводяться содою, розчиненою у воді: на 2 літри води півстакана гідрокарбонату натрію.  
  • Нашатир. Розчин з різким і специфічним запахом, розведений у воді в пропорції 1:3, відмінно прибирає тухлий, стійкий, неприємний «аромат» з холодильника. А ще нашатирним спиртом дезинфікують і виводять забруднення з поверхонь. Універсальний засіб незамінний при усуненні запаху м’яса, що протухнуло, курки і іншої птиці. Нашатирем з водою можна помити не лише внутрішню частину холодильника і морозилки, але і зовнішню. 
  • Мильний розчин. Він прекрасно справляється з цвіллю на дверних гумових ущільнювачів. Натріть на терку 50 грам господарського мила і залийте стружку літром води. Якщо додати в розчин пару чайних ложок зубного порошку, можна швидко відмити старі жовті плями. Вимиті ущільнювачі протріть досуха. 
  • Гумова груша (спринцівка). Грязь із зливного отвору на задній стінці холодильника очищається за допомогою гумової груші. Так ви легко можете прибрати причину неприємного запаху. Наберіть в спринцівку теплу воду і видавите в отвір. Запліснявілу грязь в буквальному розумінні слова змиє водою. 

А ось в холодильниках з системою no frost зовсім не обов’язково відключати живлення і проводити вище описану процедуру, щоб усунути неприємні запахи.Новий холодильник можна купити, скориставшись промкодами на Покупоне. 

Якщо у вас холодильник no frost пользуйтесь лайфхаком, як прибрати нехороші запахи без разморозки техніки. Замість спеціальних освіжувачів для холодильників беріть натуральні засоби, які знайдуться в кожному будинку: 

  • апельсинові кірки; 
  • активоване вугілля; 
  • невикористані чайні пакетики; 
  • зерна кави. 

Активоване вугілля (20-30 пігулок) необхідно розтовкти, а останні продукти просто покласти на блюдечко і поставити на полку в холодильник. Абсорбенти у вигляді чайних пакетиків, кави, вугілля і цитрусової цедри поглинають нехороші запахи і залишають в холодильнику лише аромати їжі.

Профілактика неприємного запаху в холодильнику

Профілактика неприємного запаху в холодильнику

Профілактику амбре з кухонного агрегату легко ввести в буденні правила: 

  • розморожуючи холодильник, не полінуйтеся помити всі поверхні  за допомогою одного з вищезазначених народних або хімічних засобів; 
  • дотримуйтесь правил зберігання продуктів; 
  • краплі молока, що протекли на полиці, соусів, перших блюд і інше, необхідно відразу прибрати м’якою губкою; 
  • зберігайте в холодильнику будь-який з сорбентів. 

Якщо ви станете дотримуватися простих правил профілактики нехороших запахів, то ранок кожного нового дня  у вас починатиметься з аромату кави або чаю, а не з «духу» з холодильника. 

Поділіться в коментарях, як ви позбавляєтеся неприємних запахів в холодильнику і якими освіжувачами користуєтеся?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *