Виплати українцям: як отримати грошову допомогу під час війни

Денежная помощь украинцам в 2022

Кожен другий українець залишився без роботи через війну або переїзд у безпечніше місце ㅡ невтішна статистика, що відображає українське сьогодення. Держава та міжнародна спільнота підтримує громадян. Зараз багато людей може отримати не лише продуктові набори чи гуманітарку, але й грошові виплати та компенсації. У #BlogPokuponTeam ми дізналися, на які виплати варто розраховувати українцям та як їх отримати. Читайте та діліться корисною інформацією з близькими:

Як оформити допомогу по безробіттю

Всі громадяни України, що офіційно залишилися без роботи, мають право на державну допомогу по безробіттю. Сума виплати залежить від стажу і зарплати безробітного і складає від 650 до 9000 грн.

Зазвичай, щоб оформити допомогу по безробіттю, треба ставати на облік у центрі зайнятості. Втім під час воєнного стану процедуру спростили ㅡ тепер все можна зробити через державний портал «Дія» або електронні сервіси Державної служби зайнятості.

Важливий момент

Допомога не нараховується, якщо ви отримували виплати по безробіттю більше 365 днів протягом останніх двох років, або стаєте на облік більше ніж через півроку після припинення трудової діяльності.

Щоб подати заявку на оформлення допомоги по безробіттю, треба зареєструватися або увійти до електронного кабінету в десктопній версії «Дії», заповнити і підписати документи про надання статусу безробітного та призначення допомоги. Потім відкрити рахунок для отримання грошових виплат. Статус розгляду заявки можна відслідкувати в особистому кабінеті. 

Розробники обіцяють, що в найближчі місяці виплати для безробітних можна буде оформити і у мобільному застосунку «Дія».

Допомога для безробітних у 2022
Допомога для безробітних у 2022

Крім грошової допомоги по безробіттю, ви отримаєте консультацію кар’єрного радника та допомогу у працевлаштуванні, в тому числі курси з перекваліфікації. 

Під час війни безробітні українці, що стоять на обліку служби зайнятості, можуть бути залучені до соціально-корисних робіт за рішенням місцевих органів влади (в разі відмови, вас можуть зняти з обліку).

На отримання грошової підтримки від Фонду соціальної допомоги можуть розраховувати і ті, хто не втратив роботу, втім повністю або частково залишився без засобів до існування. При скороченні робочого дня на 50 і більше відсотків ㅡ ви можете отримати допомогу по частковому безробіттю. Заявку на такий вид допомоги подає ваш роботодавець відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 22.04.2020.

Втім на час військового стану Уряд розглядає можливість розширити програму надання центрами зайнятості допомоги по частковому безробіттю для українців. В процесі розробка процедури з самостійного подання документів на грошову компенсацію від соціальних служб.

Читайте також:

Як отримати електронний підпис
Які державні послуги можна оформити через «Дію» 

Виплати для внутрішньо переміщених осіб

Внутрішньо переміщені особи мають право на додаткові грошові виплати. Якщо через війну ви переїхали в інший регіон країни, ви можете стати на облік та отримати статус ВПО в органах місцевої влади поточного місця проживання (ЦНАПі або відділі соцзахисту) та написати заяву на грошову компенсацію. Також довідку ВПО можна оформити у мобільному застосунку «Дія». 

Отримання коштів для ВПО
Отримання коштів для ВПО

Які документи потрібні для отримання матеріальної допомоги ВПО:

  • Паспорт громадянина України.
  • Свідоцтво про народження для дітей до 14 років.
  • Документ, що підтверджує місце реєстрації (для паспортів нового зразку).
  • Ідентифікаційний код.
  • Виписка з банку з IBAN рахунку для виплати (реквізити можна отримати як у фізичному відділенні, так і у мобільному застосунку вашого банку).

В разі відсутності паперових документів, ви можете надати їх у «Дії». Оформити матеріальну допомогу можна на картку для виплат будь-якого банку (зарплатну, пенсійну, соціальну тощо).

В травні на допомогу можуть розраховувати люди, які виїхали з територій, де ведуться бойові дії, та які проживають на звільнених територіях. Сума допомоги 3000 грн на дитину до 18 років або людину з інвалідністю, і 2000 грн на осіб старше 18 років. 

Важливо:

Ви можете отримати лише один вид допомоги. Якщо ви вже оформили допомогу внутрішньо переміщеним особам, то не маєте права на допомогу для жителів деокупованих регіонів.

Окремі виплати від держави передбачені для людей, що безкоштовно надають житло переселенцям. Для отримання грошей потрібно:

  • Подати заяву до місцевого самоврядування або через сайт prykhystok.gov.ua про можливість прийняти у себе людей.
  • Наступного дня після того, як ви прихистили людей, подати до органів місцевого самоврядування заяву з інформацією про внутрішньо переміщену особу (ВПО), складену у довільній формі із зазначенням прізвища, імені та по батькові кожної розміщеної особи.
  • Протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця, подати до ЦНАП заяву за встановленою формою та надати документи для отримання грошової компенсації.
  • Компенсація виплачується щомісяця до 20 числа у розмірі 450 грн за кожну прийняту людину.

Допомога від міжнародних фондів для всіх українців

Як отримати гроші від міжнародних фондів
Як отримати гроші від міжнародних фондів

Незалежно від того працюєте ви чи ні, Організація Об’єднаних Націй (ООН) реалізує програму підтримки для громадян України. В межах держави програма проводиться відразу через 6 фондів:

  • Товариство червоного Хреста ㅡ 2500 грн на людину. Перевага у наданні допомоги надається людям, що виїхали з місць, що постраждали від війни. Процедура отримання коштів автоматична, «Червоний Хрест» сам призначає додаткові виплати на основі всеукраїнської бази ВПО.
  • Фонд «Спільно» та ЮНІСЕФ ㅡ 2200 грн на людину протягом 3-х місяців з будь-якого регіону країни, незалежно від статусу ВПО, для родин з трьома і більше дітьми до 18 років, або двома дітьми, якщо одна дитина має інвалідність.
  • Агенція ООН у справах біженців ㅡ тримісячна грошова підтримка у розмірі 2200 грн для людей зі статусом ВПО, що переїхали у Дніпропетровську, Вінницьку, Хмельницьку, Закарпатську, Львівську, Тернопільську, Чернівецьку, Івано-Франківську область.
  • Всесвітня продовольча програма ООН ㅡ тримісячна виплата 2200 грн для внутрішньо переміщених осіб, що проживають на території Вінницької або Рівненської області.
  • Міжнародна організація з міграції (МОМ) ㅡ виплата 2200 грн внутрішньо переміщеним особам, що живуть у Вінницькій та Закарпатських областях. Перевага надається вагітним жінкам, батькам-одинакам, сім’ям, де є двоє та більше дітей, людям з обмеженими можливостями, людям похилого віку.
  • Норвезька рада у справах біженців ㅡ 2200 грн для людей, що постраждали від бойових дій. За цією програмою процедура реєстрації найпростіша ㅡ не потрібно стояти в черзі та заповнювати купу паперів. Зареєструватися на отримання грошей треба у спеціальному чат-боті в WatsApp. 

За умовами програми, отримати допомогу можна лише через один з фондів. 

Перспективи працевлаштування ㅡ яких спеціалістів не вистачає на ринку

Допомога від держави ㅡ тимчасова міра, тож вже зараз треба замислюватися над пошуком роботи. За даними Міністерства Фінансів навіть у кризу українські компанії відчувають великий дефіцит у:

  • Веб-розробниках;
  • Перекладачах;
  • Операторах call-центрів;
  • Копірайтерах;
  • Інтернет-маркетологах.

Тож поки ви маєте перерву у роботі та вільний час, можна опанувати якусь з цих професій. Наприклад, середня зарплата копірайтера на українському ринку стартує від 12000 грн, а отримати ази професії можна всього за 7 днів на письменницькому курсі онлайн «Включи копірайтера» вартістю 250 грн зі знижкою 76% від Покупон.

Популярні спеціальності в Україні
Популярні спеціальності в Україні

Великою популярністю, особливо за кордоном, користуються послуги українських бьюті-майстрів. Майстер манікюра та педикюра, перукар, косметолог, майстер з нарощування вій та бровіст ㅡ ці професії не вимагають спеціальної освіти, тож підкорити їх можна за місяць-два.

Під час війни українцям та українським компаніям полегшили доступ до міжнародного ринку. Саме тому великим попитом користуються спеціалісти будь-яких напрямків, що добре володіють іноземними мовами. Гарний рівень англійської ㅡ ключ до успіху навіть у кризових ситуаціях. Тому не втрачайте час і починайте підтягувати мову вже зараз зі знижками до 90% від Покупон.

Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Онлайн-курси по SMM соцмереж від «SMM & Event»
Вся Україна
-58%
1800 грн
749.0 грн
Показати всі
97 акцій

Сподіваємось, стаття була для вас корисною, тож діліться нею в соцмережах зі своїми друзями і розповідайте в коментарях про свій досвід отримання допомоги від держави чи міжнародних фондів.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *