У зручному ліжку – здоровий сон: як обрати ідеальну постільну білизну?

постельное

В основі міцного здорового сну лежать фізичне та психологічне здоров’я, атмосфера, що налаштовує на відпочинок та… якісна та гарна постільна білизна. Ви навіть не підозрюєте, наскільки чутливою може бути людина до звуків, ароматів та тактильних ефектів, коли мова йде про нічний відпочинок.

Давайте поговоримо про те, як вибрати постільну білизну, що не буде заважати вашому сну, а, навпаки, зміцнить його та наповнить приємними сновидіннями.

Яка тканина краще для постільної білизни

Перша вимога до матеріалу постільної білизни – його міцність та ніжність. Постіль повинна бути м’якою, приємною на дотик та не дратувати. Найкращий варіант для постільної білизни – натуральні тканини: вони не провокують алергічні реакції та мають добру повітропроникність, що досить важливо для комфортного сну.

Яка тканина підійде вам краще за інші? Багато чого залежить від ваших тактильних переваг, але є й об’єктивні показники, що можуть зіграти рішучу роль під час купівлі: властивості тканини, репутація виробника, відгуки покупців.

тканина для постільної білизни

Найпрактичніша тканина для постільної білизни – будь-який бавовняний матеріал, простіше кажучи, 100% бавовна. Міцність та незначна товщина – головні критерії якості тканини, тому, вибираючи білизну, зверніть увагу саме на них: чим міцніше та тонше тканина, тим краще. До числа таких матеріалів входять бавовна, сатин, бязь, поплін, китайський і японський шовк класу люкс.

Що краще – бязь чи сатин?

Обидва матеріали – бязь і сатин – відносяться до бавовняних тканин, що не заважає їм кардинально відрізнятись одна від одної. Бязь, на відміну від багатьох інших тканин, більш екологічна, краще вбирає піт та пропускає повітря. Маючи властивість гіпоалергенної, ця тканина добре підійде для дитини. Ще однією її відчутною перевагою є вартість – бязь відноситься до категорії бюджетних, але дуже якісних матеріалів. Постільна білизна з бязі – краща покупка для шукача оптимальної комбінації ціни та якості.

Сатин відрізняється від бязі переплетінням ниток, й за виглядом та на дотик нагадує шовк: такий же гладенький, ніжний і легкий. Переваги сатина криються в тому, що він майже не мнеться, має високий рівень стійкості до зношування та навіть після двох сотен прань виглядає як новий. Сатинова постільна білизна ідеально підійде тим, хто не любить застилати ліжко покривалом.

Ранфорс

Тим, кому до вподоби постільна білизна з бязі, підійде також ранфорс. Ранфорс – натуральна тканина з бавовни. Якщо порівнювати ранфорс з бяззю, переваги будуть на боці першого: по-перше, нитки для ранфорсу ретельніше обробляються в процесі виробництва, а також проходять етап додаткового скручування, що додає їм більшої міцності в порівнянні з бяззю; по-друге, за рахунок діагонального розташування ниток в полотні та більшої щільності плетіння тканина помітно виграє за такими параметрами, як міцність та гладкість; й, по-третє, ранфорс більш термостійкий, що полегшує його прання.

В цілому ранфорс можна назвати тканиною високої якості: він міцний, зносостійкий та довговічний, що робить його дорожчим, ніж низка інших тканин, наприклад, бязь. Однак важливо пам’ятати: деякі виробники вважають за можливе розводити склад постільної білизни з ранфорсу невеликою кількістю поліестеру. Зазвичай цей нюанс зафіксовано на етикетці, тому уважно вивчіть її перед покупкою комплекту.

Ранфорс

Перкаль и поплін – що обрати?

Й перкаль, й поплін – якісні щільні тканини з бавовни. Чим вони відрізняються одна від одної? І якій з них слід віддати перевагу?

Якщо казати про міцність та щільність, перкаль помітно виграє у попліна, багато в чому завдяки особливій суміші, якою обробляються його нитки в процесі виробництва. За рахунок цього постільна білизна з перкалю живе довше, ніж білизна з попліну, та здатна витримати більш, ніж тисячу праннів. Важливим аргументом на користь перкалю для домогосподарок стане той факт, що перкаль, на відміну від попліна, практично не мнеться, а це означає, що на догляд за постільною білизною з цієї тканини буде витрачатися менше часу. Єдиний плюс попліну в порівнянні з перкалем – менша вартість, зумовлена більш низькою якістю. Чи переважає зручна ціна попліну всі позитивні якості  перкалю й зокрема його довговічність – вирішувати вам.

Постільна білизна з бамбуку

Цінувачам екзотики ринок пропонує постільну білизну з бамбуку. В основі тканини з бамбуку – бамбукове волокно, перероблене хімічним чи більш дорогим, механічним засобом. У більшості випадків бамбук – не єдиний інгредієнт в складі тканини, часто виробники додають домішки з бавовни, шовку чи, іноді, синтетичних матеріалів.

Трудомісткий та енерговитратний засіб виробництва тканини, її висока якість, зумовлена бактерицидними та гіпоалергенними властивостями, приємна текстура й аромат, гарна терморегуляція та зносостійкість роблять бамбукову білизну вдалою покупкою для тих, хто цінить комфорт і здоровий сон. Постільна білизна з бамбуку коштує дорожче за бавовняну, але зазвичай висока ціна є виправданою. Єдиним мінусом бамбукової тканини є то, що вона легко мнеться й потребує делікатного прання на низьких обертах – однак при правильній, дбайливій експлуатації білизняний комплект з даного матеріалу прослужить вам довгу й вірну службу.

Постільна білизна з бамбуку

Постільна білизна з шовку

Ті, кому до вподоби не тільки комфорт і якість, але ще й краса тканини, зможуть належним чином оцінити шовкову постільну білизну. Шовк відомий людству з давніх давен, і доволі довго цей матеріал був недоступним для звичайних людей, залишаючись привілеєм багатої еліти.

Головні переваги шовку – його екологічність, гладенька, приємна до тіла текстура, гіпоалергенність, високий рівень повітропроникності і бактерицидні властивості. Шовк також добре вбирає вологу, не пересушуючи при цьому шкіру, в період спеки дарує прохолоду, а під час холодів – зігріває. За рівнем міцності шовк не поступається бавовняним тканинам, а найнезвичайнішою його особливістю є вміст в тканині протеїну фіброїну, який при стиканні зі шкірою уповільнює процес її старіння.

Які недоліки є у шовка? Їх не дуже багато. Перший мінус – ціна: шовк відноситься до категорії коштовних тканин, тому зекономити на ньому не вийде. Але даний матеріал відрізняється такою високою якістю, що повністю виправдовує свою вартість. Другий мінус криється в примхливості тканини – шовк потребує грунтовного догляду та суворого дотримання правил експлуатації. Від цього залежить тривалість життя комплекту та збереження його первісного вигляду. Третій мінус легко попередити: шовк відрізняється підвищеною еластичністю й добре ковзає, тому найвдалішим варіантом для купівлі стане простирадло на резинці.  

Постільна білизна з шовку

На що звертати увагу під час купівлі постільної білизни?

Вибираючи новий комплект постільної білизни, важливо пам’ятати декілька базових критеріїв, які допоможуть визначити, якісний перед вами виріб чи ні:

  • Шви. Гарна білизна обладнана двома білизняними швами, які заховують краї тканини всередину. Одинарний шов у поєднанні з неохайними краями свідчать про низьку якість пошиву.
  • Нитки повинні бути міцними та відповідати кольору комплекту.
  • Запах. Різкий запах хімікатів чи плісняви повинен автоматично відштовхнути вас від придбання білизняного комплекту.
  • Колір. Сильний контраст між кольором лицьової сторони білизни і його вивороту говорить про неякісне фарбування та про те, що після першого ж прання тканина полиняє.
постільна білизна

Звертайте увагу на розміри постільної білизни, щоби після покупки не виявилось, що комплект завеликий чи, навпаки, замалий для вашого ліжка. Перед придбанням комплекту виміряйте ліжко в довжину і ширину, аби вам було зручніше підбирати постільну білизну.

Розміри постільної білизни поділяються на наступні категорії:

  • Полутороспальне: підодіяльник – 215х143 см, простирадло – 214х145см, наволочка – 70х70 см.
  • Двоспальне: підодіяльник – 215х175 см, простирадло – 220х195 см, наволочка – 70х70 см.
  • Двоспальний комплект «Європростирадло»: підодіяльник – 215х175 см, простирадло – 220х240 см, наволочка – 70х70 см.
  • «Євростандарт» («Євро 1»): підодіяльник – 220х200 см, простирадло – 220х240 см; наволочка – 70х70 см.
  • «Євро 2»: підодіяльник – 220х240 см, простирадло – 220х240 см, наволочка – 70х70 см.
  • Комплект «Сімейний»: підодіяльник – 215х143 см, простирадло – 220х240 см, наволочка – 70х70 см.

Окрема розмірна сітка існує для дитячої постільної білизни:

  • Постільна білизна «Ясельна»: підодіяльник – 147х112 см, простирадло – 100х150 см, наволочка – 40х60 см.
  • Полутороспальне: підодіяльник – 215х143 см, простирадло – 214х145 см, наволочка – 70х70 см.

Яку постільну білизну краще не купляти

Постільна білизна повинна бути натуральною на сто відсотків, тому головна порада, яку можна надати цінителям здорового сну: не купляйте білизну, у складі якої присутні синтетичні матеріали.

Білизна з поліестеру, мікрофібри й навіть полікотону за всіх свої переваг та міцності багато в чому програє білизні з натуральної тканини. Синтетична постільна білизна часто приємна на дотик, не мнеться, добре сохне, за щільністю мало чим відрізняється від натуральної, але ці позитивні властивості бліднуть поряд із негативними. Маючи невелику вартість, синтетика швидко втрачає міцність, швидко зношується, її не можна прати в гарячій воді, а крім того – така тканина дуже статична. Схильність до накопичення електричного заряду робить таку білизну шкідливою для людини, погіршуючи якість його сну, самопочуття та настрій. Особливо ж слід уникати синтетики в складі дитячої білизни й білизни для новонароджених – дитяча постільна білизна повинна бути ідеальною за якістю.

Якщо після прочитання статті в вас залишились питання – задавайте їх в коментарях!

3 коментарів
  • Наталія

    А при яких температурах рекомендується прати більзну з натуральної тнакини і високої щільності.
    Бязь, сатин, жакард, шовк, льон.

    • Татьяна Софиенко

      Наталія, дякуємо, що читаєте наш блок і за запитання). Кожна з тканин переться по-різному, і зазвичай виробник вказує умови прання на упаковці. Як правило, бязь, жаккард, рекомендують прати при температурі +30-40 градусів, сатин – +40-60 градусів без поппереднього замочування, кольорову льняну постільну білизну – не вище +40 градусів, шовк – не вище +30 градусів. І дозвольте нагадати, що при купівлі постільної білизни в каталозі Покупона на рахунок повертається кешбек до 15% :).

  • Алена

    Спасибо полезная статья. Я лично однозначно предпочитаю сатин он намного приятнее. Дорого, но комфортный сон и качественное белье которое не превращается в непонятно что после первой стирки, того стоят.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *