Що робити, щоб не завагітніти: ефективні способи

Что делать чтобы не забеременеть

Вагітність – серйозний крок, якому рідко пасує спонтанність та неочікуваність. Страх небажаної вагітності здатен настільки підкорити свідомість, що заважає обом партнерам розслабитися і по-справжньому насолоджуватися сексом. Редакція Покупону розповість про ефективні способи екстреної контрацепції, які у 95% випадків здатні завадити небажаній вагітності після незахищеного статевого акту.

Як краще оберігатися під час сексу 

У сексі важливо не тільки отримувати задоволення і правильно ним займатись, але й піклуватися про здоров’я. Захищаючись, жінка або дівчина не тільки знижує ризик завагітніти не за планом, але й заразитися захворюваннями, які передаються статевим шляхом.  

  • Презерватив – простий, доступний бар’єрний контрацептив без будь-яких побічних ефектів. Бюджетно, різноманітно за текстурою, кольором і ароматом. Єдиний з відомих засобів, здатний захистити від інфекцій та венеричних захворювань, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, герпес, трихомоніаз, ВІЛ, гепатити тощо). Але через те, що презервативи часто рвуться і сповзають ступінь контрацептивної похибки дуже великий – 2-12%. Крім цього, латекс притупляє чутливість і послаблює ерекцію у багатьох чоловіків. Дівчатам і жінкам рекомендують користуватися презервативами при частій зміні партнерів, а також при наявності у постійного партнера будь-якого захворювання. Покупон радить заощаджувати не на власній безпеці, а на купівлі якісних презервативів зі знижкою до 30%.
Презерватив на 95% захищає від небажаної вагітності і венеричних захворювань
Презерватив на 95% захищає від небажаної вагітності і венеричних захворювань
  • Календарний метод запобігання небажаній вагітності не вимагає ніяких додаткових витрат. За календарем визначається «небезпечний» період, коли ймовірність завагітніти дуже висока, і в ці дні виключається незахищений секс. Але є і складності. Дівчині з нерегулярним циклом місячних важко правильно розрахувати дати, плюс сперматозоїди продовжують жити в жіночому організмі ще 3-5 днів з моменту сім’явиверження. Ступінь надійності запобігання за календарем становить 60-70% за умови регулярного менструального циклу. Можна спробувати підвищити рівень захисту за допомогою мобільних контрацептивних додатків, але це все одно не дає 100% контрацепції. Детально про овуляцію читайте в нашому спеціальному огляді.
Контрацепція за календарем дає 60-70% захисту
Контрацепція за календарем дає 60-70% захисту
  • Пероральні протизаплідні гормональні таблетки – на 99,7% ефективний засіб захисту від небажаної вагітності. Але такий високий ступінь надійності можливий лише при їх правильному застосуванні: щодня, в один і той же час. При порушенні графіку прийому надійність знижується до 92%. Крім того, є обмеження за віком. Вважається, що їх можна застосовувати з моменту першої менструації, але краще якщо пройде не менше 2-х років. У більшості випадків за допомогою гормональної корекції протизаплідні таблетки блокують вихід яйцеклітини з яєчника (овуляцію); змінюють будову слизової матки і утроби так, що сперматозоїди не здатні проникати і запліднювати яйцеклітину, а яйцеклітина не може закріплюватись. Незважаючи на легкість застосування і доступну вартість, гормональні препарати мають ряд побічних ефектів. У жінки чи дівчини може збільшитися вага, чутливість грудей, з’явитися відчуття нудоти, перепади настрою, місячні можуть супроводжуватися рясною кровотечею. Щоб мінімізувати побічні ефекти, важливо правильно підібрати препарат. Це може зробити тільки лікар-гінеколог після огляду, виключення протипоказань, діагностики. А ви в свою чергу можете заощадити завдяки знижкам Покупона до 80% на консультацію та обстеження у жіночого лікаря, до 90% на аналізи (кров, гормони), до 80% на УЗД, до 85% на комплексну діагностику жіночого здоров’я
Протизаплідні таблетки
Протизаплідні таблетки
  • Гормональні уколи – діють за принципом пероральних гормональних препаратів, тільки прогестерон вводиться внутрішньом’язово в область стегна, і частота прийому рідша – раз на 8-13 тижнів в залежності від препарату. Оберігаючись в такий спосіб, ви захищаєте себе від небажаної вагітності на 94-99%. Уколи можуть спровокувати порушення менструального циклу або його повну зупинку. Для відновлення репродуктивної функції може знадобитися близько року після відмови від препарату.
Введення гормонального контрацептиву внутрішньом'язово
Введення гормонального контрацептиву внутрішньом’язово
  • Гормональний пластир – ще один засіб в групі гормональних контрацептивів, на 91-99% надійний, більш легкий у використанні в порівнянні з таблетками. Пластир треба клеїти на суху чисту шкіру, в області живота, сідниці, спини, лопатки або зовнішньої поверхні передпліччя. Також важливо строго дотримуватися графіка (це позначається на ефективності): протягом трьох тижнів міняти щотижня в один і той же час, зробити тижневу перерву і повторити цикл заново. Будь-який гормональний контрацептив повинен призначати гінеколог.
  • Внутрішньоматкові імплантати: системи та спіралі, медикаментозні з вмістом прогестерону і інших препаратів або немедикаментозні. Добре зарекомендували себе як надійні і ефективні засоби, щоб убезпечити себе під час сексу. Їх головна перевага – високий ступінь захисту від небажаної вагітності, більше 99%, і тривала контрацепція без необхідності щоденних ритуалів. Внутрішньоматкові спіралі можуть залишатися в організмі жінки до 10-ти років, а після установки вимагають періодичного планового огляду у гінеколога з проходженням гінекологічного УЗД – економте за допомогою знижок Покупон до 80%. Це дозволяє контролювати положення спіралі в матці і своєчасно реагувати при її мимовільному випаданні (що трапляється, але вельми рідко). ВМС не бажано ставити дівчатам, які не народжували, при хронічних захворюваннях статевих органів, вагітності, тривалих і болісних місячних, наявності інфекцій. 
Внутрішньоматкова спіраль
Внутрішньоматкова спіраль
  • Альтернативні способи заняття сексом: оральний, анальний, жіноча мастурбація. Секс в нестандартній формі звичайно вбереже від небажаної вагітності, але він не повинен витісняти природу. Краще виберіть спосіб, яким вам буде оптимально оберігатися і додавайте різноманітності інтимному життю. А також візьміть на озброєння екстрені методи, які допоможуть запобігти вагітності при незахищеному сексі. 

Коли потрібні екстрені методи контрацепції

Попри доступність великої кількості різноманітних засобів оберігання від небажаної вагітності потрібно пам’ятати, що жоден з них не дає 100% контрацепції і гарантії. Крім того, трапляються випадки, коли секс вважається незахищеним:

  • Під час статевого акту випадково рветься чи злазить презерватив.
  • Протизаплідні пігулки приймаються з порушенням графіку.
  • Застосування ненадійних засобів контрацепції: шляхом розрахунку овуляції по календарю, переривання статевого акту.
  • Статевий акт відбувається без захисту насильницьким шляхом, проти волі жінки або дівчини.
  • Секс стається у неконтрольованому стані сп’яніння.

Медикаментозні способи запобігти небажаній вагітності

Якщо ви займались сексом без контрацептивних засобів і хочете запобігти небажаній вагітності, можна скористатися одним із екстрених методів.

«Аварійні» пігулки

Один з абортивних з точки зору біології та генетики методів, яким можна легко і швидко скористатися в домашніх умовах. В залежності від активної діючої речовини оральні контрацептиви діють на яєчники, пригнічують овуляцію і перешкоджають заплідненню приблизно у 85% випадків.

ВООЗ радить вживати пігулки, у складі яких міститься один з компонентів:

  • уліпристал ацетат;
  • левоноргестрел – штучний гестагеном з протизаплідною дією та вираженими антиестрогенними властивостями (найпоширеніший препарат – Постінор, Ескапел);
  • етинілестрадіол у поєднанні з левоноргестрелом.
Аварійні протизаплідні таблетки
Аварійні протизаплідні таблетки

Пігулки з уліпристалом ацетатом здатні затримувати овуляцію. Їх дія можлива за умови, якщо статевий акт відбувається без оберігання у передовуляційний період, коли вірогідність зачаття найбільша. Клітини ендометрію (внутрішньої оболонки матки) змінюються, що заважає заплідненій яйцеклітині закріпитися. Такий спосіб підходить, якщо вам вдається правильно по календарю розрахувати період овуляції, заклавши 3-5 днів на вікно фертильності (впродовж якого сперматозоїди у піхві лишаються живими до настання овуляції). Детальніше про овуляцію і її розрахунок читайте в нашому окремому огляді.

Другою важливою умовою ефективності екстрених оральних пігулок є час вживання – чим раніше, тим краще. Пігулку потрібно прийняти впродовж перших 24 годин, але не пізніше 72-120 годин (в залежності від препарату) після незахищеного статевого акту, в рекомендованій дозі, згідно інструкції.

Цей спосіб має протипоказання:

  • Алергія на компоненти препарату.
  • Підлітковий вік до 16 років.
  • Важкі порушення роботи печінки.
  • Вагітність.
  • Період лактації.
  • Непереносимість лактози.

Якщо ви ведете активне інтимне життя, захищаєтесь презервативами або природними методами на кшталт переривання статевого акту і допускаєте ймовірність застосування екстрених оральних контрацептивних засобів, візьміть за правило регулярно обстежуватись у гінеколога та сімейного лікаря на момент загального стану здоров’я. З Покупоном це можна зробити не лише у клініці, але й онлайн, набагато дешевше завдяки знижкам до 80%, з безліччю переваг комплексного та довготривалого обслуговування.  

Протизаплідні супозиторії та креми

В домашніх умовах швидко і безпечно завадити небажаній вагітності під час незахищеного сексу можна вагінальними свічками (Фарматекс, Еротекс тощо). Окрім бактерицидної, антисептичної і протигрибкової дії, сперміцидні протизаплідні засоби здатні пошкоджувати мембрани сперматозоїдів, від чого запліднення стає неможливим. Ефект розвивається через 5 хвилин після введення супозиторії. 

Як правильно користуватися свічками:

  • Супозиторії потрібно вводити вагінально, за 5 хвилин до статевого акту.
  • Одна свічка розрахована на один статевий акт і діє впродовж 4-х годин.
  • З кожною наступною інтимною близькістю потрібно вводити нову свічку.
  • Частота використання обмежується індивідуальною непереносимістю.

У будь-якому випадку уважно читайте інструкцію до препарату. А якщо вам імпонує такий спосіб оберігання, перед регулярним застосування порадьтеся з гінекологом і за необхідності пройдіть комплексне обстеження. Завдяки знижкам Покупона до 80% медична допомога обійдеться значно дешевше.

Сперміциди – препарати, що руйнують сперматозоїди
Сперміциди – препарати, що руйнують сперматозоїди

Внутрішньоматкова спіраль

Якщо секс відбувся без оберігання, є невпевненість щодо надійності контрацептивів, і в жінки або дівчини є протипоказання до прийому гормональних засобів проти небажаної вагітності, можна поставити внутрішньоматкову спіраль. Для 100% контрацепції і запобіганню заплідненню її потрібно імплантувати впродовж 5 діб з моменту незахищеного статевого акту. 

Це неможливо зробити самостійно в домашніх умовах. А отже потрібно заздалегідь купити спіраль (найліпший варіант – Т-образна, зі сріблом чи міддю у складі) і звернутися до гінеколога. Засіб не з дешевих, але Покупон допоможе зекономити без втрати якості. На нашому сайті ви знайдете пропозиції кращих лікарів вашого міста зі знижками до 80%, реальними відгуками та оцінками пацієнтів.

ВМС запобігає небажаній вагітності, заважаючи яйцеклітині закріпитися в матці
ВМС запобігає небажаній вагітності, заважаючи яйцеклітині закріпитися в матці

Народні засоби від небажаної вагітності

В інтернеті можна зустріти велику кількість народних рецептів спринцювання та травяних відварів. Але варто зберігати здоровий глузд і розуміти перш за все, що спринцювання оцтом, лимонною кислотою чи проточною водою, боротьба зі сперматозоїдами господарським милом тощо можуть бути надто небезпечним. 

Подібна «пересторога» в домашніх умовах часто немає нічого спільного з попередженням небажаної вагітності. Ймовірніше – з порушенням мікрофлори, подразненням, занесенням інфекції, сильном опіком слизової, ба навіть безпліддям. 

Для вагінального спринцювання можна скористатися і медичними засобами з надією очистити піхву від сперми після незахищеного сексу. Проте потік може навпаки проштовхнути сперму ще ближче до матки. Таким чином цей спосіб не може гарантувати 100% контрацепцію. 

Не займайтеся самолікуванням. Користуйтеся перевіреними медичними засобами і регулярно обстежуйтесь у гінеколога.

А чи доводилося вам застосовувати екстрені методи контрацепції і які? Діліться у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *