«Синдром зомбі» або як швидше позбутися від ранкового похмілля

«Все, це був останній раз! Клянуся!» — кажете ви собі в черговий похмільний ранок після бурхливої ​​вечірки. Не зарікайтеся: швидше за все, дружніх зустрічей і святкових подій у вашому житті має бути ще чимало, а алкоголь — невід’ємна розважальна частина на подібних заходах.

Може бути, що ви налаштовані серйозно, в такому випадку рекомендуємо прочитати нашу статтю про те, як кинути пити. Але, якщо в глибині душі ви розумієте, що ваші клятвені затвердження щодо алкоголю тимчасові, і просто хочете скоріше відійти від похмілля вранці — ця стаття для вас.

Як зняти похмільний синдром в домашніх умовах

Для початку давайте розберемося що таке похмілля. По суті це — алкогольне отруєння продуктами розпаду етанолу, що супроводжується головним болем, запамороченням, нудотою, зневодненням і іншими характерними симптомами.

Найвірогіднішим способом боротьби з похміллям є контроль над кількістю випитого алкоголю і його якістю, але всі ми розуміємо, що ситуації на святі бувають різні і часом карусель веселощів забирає нас далеко від сталої розсудливості.

Якщо ефект похмільного зомбі все-таки наздогнав вас вранці, радимо дотримуватися кількох простих правил.

Чоловік з похмілля дивиться у дзеркало

Пийте багато води

Етанол має сечогінний ефект, тому необхідно відновити баланс рідини в організмі. Випиваючи велику кількість води, ви швидше очистите організм від злощасних продуктів розпаду, зокрема отрути ацетальдегіду, і відчуєте себе краще. Навіть якщо буде важко, постарайтеся перебороти себе. Не поспішайте, пийте дрібними ковтками.

Ще краще, якщо вода буде містити регідратаціонні засоби, які можна придбати в аптеці, типу гастролит, регідрон, гідровіт. Організму мало отримувати просто воду, ви повинні заповнити втрату необхідних солей калію і натрію для нормального функціонування всіх органів.

Ви скажете собі спасибі, якщо заздалегідь підготуєте на ранок пару пляшок мінеральної води, наприклад: «Боржомі», «Поляна квасова» або «Лужанська».

Чоловік тримає стакан з водою

Зніміть больові відчуття

Зняти головний біль допоможе таблетка «Аспірин С» або шипучка «Упсарин Упса» з діючою речовиною ацетилсаліциловою кислотою. Строго стежте за дозуванням: неправильне застосування препаратів може викликати виразкову кровотечу і нудоту, зниження зору та слуху.

Спорожніть шлунок

Якщо ви відчуваєте блювотні позиви — не стримувайтеся та очистіть шлунок. Це природна реакція організму на отруєння: так він швидше за все позбудеться небажаних токсинів.

Виспіться

Навіть саме тьмяне світло безсонячного похмурого дня буде здаватися тортурами для ваших похмільних і сприйнятливих очей. Будь-який, навіть самий тихий звук буде дратівливим і нестерпним, тому поставте телефон на режим вібрації і попросіть рідних не шуміти.

Зашторте вікна, укутайтеся в теплу м’яку ковдру, візьміть найзручнішу подушку і вирушайте в царство Морфея. Повірте, так буде легше пережити цей болісний день.

Чоловік заснув на вечірці

Чарівні рецепти рятівного зілля

Ми зараз не говоримо про напої з бабусиними травами. Трави мало чим допоможуть в нашому випадку. А ось кілька спеціальних рецептів для поліпшення самопочуття ми готові вам розповісти:

  • найпростіший засіб: чайну ложку соди без гірки розчиніть в склянці води. Це допоможе відновити кислотно-лужний баланс;      
  • пийте гранатовий або яблучний сік, паралельно з розчиненим у воді медом і лимоном. Глюкоза нейтралізує токсини;      
  • зваріть легкий бульйон з курячої грудинки, з додаванням цибулі, вареного яйця, селери, лаврового листа, кропу, сіль і перець за смаком. Суп бадьорить, поповнює нестачу солей, виводить токсини, покращує самопочуття;      
  • приготуйте похмільний коктейль: подрібніть в блендері листя капусти кале, два відварені маленькі буряка, одну грушу і яблуко, додайте 250 мл води і збийте вміст до стану смузі. Процідіть отриману суміш через сито, додайте краплю екстракту ванілі і дрібку пряного міксу з меленої гвоздики, імбиру, мускатного горіха і кориці. Поставьте коктейль на годину в холодильник, а після долийте в нього газованої мінеральної води за смаком і насолоджуйтеся рятівним еліксиром.      

Випийте кисломолочний напій або розсіл

Коли руки тремтять і трясуться, то нам не до рецептів — це зрозуміло. В такому випадку можна випити нежирний кефір, айран, тан або натуральний йогурт. Ці кисломолочні продукти збагачують організм протеїном, енергією, необхідними вітамінами і мінералами, а корисні кисломолочні бактерії виступають гепатопротекторами, виводячи з організму токсини і захищаючи печінку.

Дівчина збирається пити кефір

Капустяний або огірковий розсіл (той в якому зазвичай не закочують, а квасять помідори, огірки, капусту) також допоможе впоратися з похміллям, позбавляючи вас від нудоти і відновлюючи водно-сольовий баланс в організмі. Важливо! Переконайтеся, що ви збираєтеся пити саме розсіл, а не маринад, що містить велику кількість оцту. Велика концентрація оцту шкідлива для організму, а для ослабленого інтоксикацією — тим більше!

Займіться фізичними навантаженнями

Перш ніж обурено вигукнути «Ви божевільні?!», задумайтеся: як ще виходять токсини з організму, якщо вони вже потрапили в кров? Через пори, звичайно! А що для цього потрібно? — Спітніти! Так що, якщо стан дозволяє зробити кілька нескладних вправ, пройтися швидким кроком по вулиці або навіть пробігтися підтюпцем, то вперед, але не перестарайтеся. Після прийміть контрастний душ.

Що категорично не можна робити при похміллі

Деякі страждальці переконані, що при лікуванні від похмілля всі методи хороші. Ні в якому разі! Давайте подивимося які популярні способи позбавлення від будуна помилково небезпечні.

Лікування «по 100 грам»

Існує думка, що позбутися від похмільного синдрому можна невеликою дозою алкоголю, так би мовити «на старі дріжджі». При алкогольній інтоксикації категорично заборонено приймати алкоголь в будь-яких кількостях.

Про пиво, вино і інші спиртні напої забудьте і не згадуйте. Прийнявши нову дозу алкоголю, ви тільки підсилите навантаження на серце, печінку і шлунок, навіть якщо вас на час «попустить». Нерідко, через такого народного методу «клин клином», люди можуть піти в тижневий запій, який швидко і непомітно може перейти в алкозалежність.

Лікування похмілля алкоголем

Міцний чай або кава, енергетики

Традиційне ліки у вигляді міцного чаю або кави можуть істотно погіршити стан «пацієнта», спровокувавши додаткове навантаження на серцево-судинну систему, що може привести до підвищеного тиску і серцебиття. Тому і про цей метод варто забути раз і назавжди.

Що робити, якщо стало дуже погано

Сильне алкогольне отруєння може призвести не тільки до головного болю і нудоти, іноді мова заходить про більш серйозні наслідки, такі як інсульт або інфаркт. Невідкладно викликайте швидку допомогу, якщо ви спостерігаєте у себе такі симптоми:

  • біль в грудях, що може віддавати в ліву руку;      
  • сильна блідість шкіри, близька до синюшності;      
  • різке зниження температури тіла;      
  • прискорене серцебиття;      
  • сильний головний біль;      
  • безперервна блювота, через що неможливо випити води;      
  • помутніння свідомості (важко говорити, дезорієнтація).      

Детальніше дізнатися про те, що робити, якщо ви переносите сильне алкогольне отруєння, можна в нашій статті.

Якщо алкоголь призводить до таких тяжких наслідків і ви більше не хочете лежати під крапельницею, вам терміново потрібно кидати пити. Найчастіше, без допомоги з боку людині не обійтися, і підтримки близьких вам може бути недостатньо. Пройти консультацію у провідних лікарів вашого міста можна недорого: вигідні пропозиції від медичних центрів зібрані на нашому сайті.

У чоловіка болить голова

Як уберегти себе від поганого самопочуття на ранок

Якщо намічається черговий захід, а минулий сумний досвід ранкового похмілля вас чомусь навчив і ви не хочете пережити важкий стан ще раз, радимо звернути увагу на пункти нижче.

Приймайте сорбенти до, а не після

Вживання сорбентів матиме сенс до вживання алкогольних напоїв, так як пост медикаментозний спосіб буде практично безсилий: алкоголь швидко всмоктується в кров, а абсорбуючим речовинам вже майже нічого буде виводити з шлунка. Спробуйте найвідоміші сорбенти — активоване вугілля, Сорбекс або Ентеросгель. Якщо все-таки наслідки на ранок відчутні, прийміть Медихронал.

Вибирайте якісний алкоголь

  • Купуйте алкогольні напої тільки в перевірених магазинах з ліцензією на торгівлю. 
  • Не варто звертати увагу на дешеві напої, хороший алкоголь не може коштувати копійки.
  • Оцініть упаковку пляшки. Кришка повинна бути щільно закрита, шийка мати дозатор, а етикетка зроблена з хорошого паперу з якісним друком.      
  • Перевірте наявність акцизної марки і голограми на ній — найважливіша ознака непідробного алкоголю.      

Розімніться

Перед походом на вечірку зробіть зарядку, сходіть в спортивний зал. Ефект від спортивних вправ сприяє боротьбі з продуктами розпаду етанолу.

Щільно поїжте

Якщо у вас буде порожній шлунок, то алкоголь швидше потрапить в кров і ваша вечірка закінчиться, не встигнувши початися: ви швидко сп’янієте, а на ранок вас чекають великі проблеми.

Пийте більше безалкогольної рідини на вечірці

Це може бути сік або вода, але не в якому разі не газована! Солодка газована вода сприяє прискореному всмоктуванню алкоголю в кров.

Більше рухайтеся

Веселощі — це не тільки випивка. Не акцентуйте увагу на своєму келиху: більше спілкуйтеся, танцюйте, вийдіть прогулятися і подихати свіжим повітрям на вулицю, і тоді ваш ранок буде бадьорим і приємним.

Вечірка на даху

Сподіваємося, що ви розумієте всю серйозність алкогольного отруєння і, якщо вже ви відкрили цю статтю, в наступний раз вам не доведеться судорожно шукати її в інтернеті. Нехай ваші застілля проходять без наслідків, а ранок буде завжди добрим.

А тепер діліться в коментарях, які дієві способи боротьби з похміллям ви знаєте?

2 коментарів
  • Рита

    Про физические нагрузки не знала, думала наоборот может добавить эффект, так сказать)
    Не страдаю похмельем, но вот от друзей часто слышу. Знаю парочку, которая спасается жирной едой и им помогает, а еще друг, так он просто снова напивается и все.

  • Наташа

    Зберігла, після новорічних рецепт похмільного коктельчіку знадобиться )

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *