Як вибрати телевізор в 2020 році – «Широкий формат для дому»

Висока якість візуальної складової в наші дні – одне з основних вимог до гаджетів з екранами.

Можна довго і наполегливо розмірковувати, чому старий ЖК монітор краще нових моделей, але загальний факт – для серіалів і кіно потрібен хороший монітор, здатний передати всю глибину кольору і задуману режисером колірну гамму кадру.

У сьогоднішній статті ви знайдете поради як правильно вибрати телевізор.

Як вибрати телевізор – на що дивитися

Перше і найголовніше – призначення вашого майбутнього девайса. Визначтеся який візуальний контент ви споживаєте найчастіше. Подумайте:

За останній період ви довше затримувалися на спортивних телепрограмах? Звертайте увагу на діагональ.

Милувалися красою природи на Натгео? Придивіться до типу матриці, вона повинна передавати всю красу природи.

Із захватом поглинали кожну серію серіалу? Яскравість і перенесення кольорів – ваше все.

Правильний спосіб вибрати телевізор

Виміряти кімнату. Без жартів. Візьміть рулетку, аркуш паперу і ручку, тому що буде математика.

Перше – вимірюємо відстань від передбачуваного розташування телевізора до крісла або дивана, де ви зазвичай відпочиваєте та дивитися кіно. Відніміть від цього значення ⅓ і отримаєте оптимальну діагональ для приміщення.

Друге – визначте максимальну ширину під телевізор. Оптимальний відступ по сторонам від дисплея – 30 сантиметрів в кожну сторону. Хочете діагональ більше 60 дюймів – шукайте три додаткових метра простору в кімнаті або перегляньте звичаї.

Чим ширше телевізор, тим далі від нього потрібно сидіти.

Перша вимога до кімнати, де буде розміщений телевізор, – додаткове місце під колонки. Для гарної звукопередачи їх потрібно буде десь розмістити, тому що вбудовані колонки телевізора аудіофілам припадуть не до смаку. Альтернатива – якщо якість звуку ролі не грає, то можна про це не турбуватися.

Выбирают телевизор

Гарна ідея – купувати разом з телевізором невисоку тумбочку (40 – 50 см від підлоги) на яку можна буде поставити громіздкий дисплей. Підберіть таку заздалегідь, грунтуючись на своєму інтер’єрі. Якщо питання про красу не стоїть – беріть саму доступну модель меблів.

Коли питання стоїть в мобільності і рухливості дисплея, зверніть увагу на моделі з можливістю кріплення на кронштейн. Заздалегідь огляньте кімнату в пошуках місця для кріплення, яке здатне витримати 5 – 15 кг.

Підведення кабелів. Де у вас там кабельне визирає? А провід від антени де проходить? Знайдіть цих бешкетників і подумайте, чи можна буде підвести їх до монітора без напрягу і витягування «шлангів» на світ божий. Постарайтеся заздалегідь підготувати місце для розташування провідної братії.

Вибір телевізора починається не з ціни.

Яка повинна бути діагональ у телевізора

Велика діагональ ще не означає високу якість картинки. На це впливає безліч параметрів. В порядку спадання важливості:

  1. Якість переданого контенту (HD, FullHD, Ultra HD, 4K, 8K).
  2. Тип матриці – основного передавального зображення елементу.
  3. Щільність посадки пікселів на екрані, оптимальне – від 200 DPI.
  4. Відстань перегляду, що тісно пов’язано з підбором необхідної вам діагоналі.
  5. Для 3Д відео – частота оновлення кадрів повинна бути 120 герц або вище.

Від дистанції між точкою перегляду до екрану залежить як ваше око сприймає зображення. Для наочного прикладу – уважно вивчіть фото.

З певної відстані фотографії ромашки будуть для вас практично ідентичними, необхідно тільки відійти на пару метрів

На 24-дюймовий монітор краще дивитися з двох метрів, від 28 до 32 дюймів комфортна передача картини спостерігається з двох з половиною метрів. Все, що більше 40 дюймів вимагає більше трьох метрів для комфортного перегляду. Для організації презентації на конференції з 20 чоловік підійдуть монітори з діагоналлю від 60 дюймів (140 см).

Озброюйтеся рулеткою, буде сантиметрово

Роздiльна здатнiсть

Якщо говорити простіше – це те, скільки на вашому екранчику пікселів, вони ж впливають на рівень деталізації зображення. Наприклад, монітор з роздільною здатністю 1366х768 пікселів – оптимальний і бюджетний варіант для діагоналі до 32 дюймів. Якість картинки не дуже сильно страждає і з двох метрів все виглядає відносно пристойно. Підійде для кухні або в якості монітора для ПК.

Інша справа – FullHD з його здатністю 1920 * 1080 пікселів, який можна назвати «універсальним» рішенням для щоденного перегляду відео. Якість зображення буде на прийнятному рівні для більшості типів контенту.

4К (3840 * 2160) монітор знадобиться, коли звичайного дозволу недостатньо і провайдер надає підключення сигналу для 4К контенту. Для Нетфлікса і потокового відео з Youtube, такий дозвіл підійде як можна до речі – ці компанії роблять велику ставку на контент 4к.

Варіанти для витончених візуальних естетів з надзвичайними сумами в кишені – 8К (7680 * 4320). Поки це – обмежені за кількістю, вузькопрофільні монітори для демонстрації контенту в найвищій якості. Тобто, за старих часів «Термінатора» такий екран не зробить красивіше, але приємно піджене картинку за допомогою алгоритмів апскейлінга.

Моделі матриць у телевізорів

Розділимо телевізори за основним критерієм – типу матриці. Вона грає більше значення ніж все інше при інших рівних через різниці в передачі кольору.

«Дешево і сердито» – TN-матриці. Вони практично «вимерли» на сучасних телевізорах, але завжди знаходиться пара-трійка продавців з таким товаром. Тема каже сама за себе – це доступні моделі з кутом огляду від 90 до 150 градусів. Соковитою картинки тут не буде, але зате дешево.

«Помірні апетити» – IPS-матриці, і їх родичі (VA / MVA / PVA і PLS). Коштують не сильно дорого, мають золоту середину якостей: соковито, красиво, зручно. Ви не відчуєте дискомфорту спостерігаючи за рухом кадрів на такому дисплеї, але і картинка буде помірно насиченою – грубо кажучи, «під пивко зійде».

Дізнаєтеся хто де? На лівому моніторі TN матриця, на правому – IPS

«Розкішно і зручно» – коли зручність найважливіша і за якість можна побитися з цінником. Крок назустріч насичених кольорів – OLED-телевізори. Вони одні за своєю природою можуть передавати справжній чорний колір. Виключені пікселі банально не можуть «фонити» в чорних сценах. OLED-телевізори найбільше сподобаються фанатам темної кольорової гами.

Потрібен плоский 4к телевізор? Краще ніж з OLED матрицею поки немає.

Вогні нічного міста з «справжнім» чорним куди привабливіше

«Запасний варіант». Коли ціна все ще здається досить високою, придивіться до сусідів – SUHD і QLED, схожі по суті технології але відрізняються парою нюансів. У випадку з QLED це – використання квантових механізмів для створення спеціального прошарку між екраном і монітором. Виходить такий собі «бутерброд» без зайвого відсвічування з поверхні екрану. А SUHD – гарний маркетинговий хід і упаковка фрази «збільшена щільність пікселів», вийшло «красиво, дешево і доступно».

Не можна сказати щось певне про різницю зображень, але яскраві кольори однозначно краще даються QLED матрицям.

Додаткові фічі для телевізора

Безжиттєвий дисплей крім передачі зображення на сітківку може володіти і рядом корисних функцій, які зроблять його техно-серцем всього будинку.

Починається все зі Смарт ТВ, або по простому, кнопки «Хочу сміятися п’ять хвилин». Створюєте свій унікальний плейлист з популярних відео сервісів на зразок Netflix, Tvigle, Zoomby, Ivi, пакуєте та запускаєте весь бажаний контент без реклами.

Хочете зайти в соцмережу не встаючи з дивана – знайдіть відповідну кнопочку на екрані в формі синьої «F» або кричить блакитній птиці. Секунда, і ви зможете спостерігати за соціальною діяльністю друзів попиваючи сік у себе на пуфику. Але щоб відповідати на кожен коммент знадобиться запастися бездротовою клавіатурою.

Спільний перегляд через всякі Скайпи і Телеграми – головне докупити вебкамеру. Персональна бібліотека фото і відео, підключення жорстких дисків та флешок через стандарт USB 3.0 або перегляд свіжих селфі через бездротовий зв’язок зі смартфоном – телевізор повільно перетворюється … повільно перетворюється … в моноблоковий ПК. Якщо ще докупити окремий медіабокс з потужною начинкою, то старому ПК буде загрожувати пенсія.

Телевізор для всієї родини

Сімейний перегляд телепередач благотворно позначається на загальній атмосфері в будинку. Одна проблема – багато очей, кутів огляду і хрускоту закусок. Родині з чотирьох осіб (за умови що ви регулярно збираєтеся для перегляду кіно) радимо екран діагоналлю від 40 до 45 дюймів (або ж 101 – 115 см). Будьте акуратніші – телевізор для дому з вигнутими краями має досить обмежений кут огляду і не підходить для перегляду більш ніж однією людиною за раз. Акустичну систему краще докупити окремо, передбачив для неї місце по краях дивана.

Ідеально для індивідуального кінотеатру

Телевізор для серіалів і кіно

Якщо вам подобається ввечері глянути серіал або вникнути в суть кіноіндустрії раз в тиждень, то радимо брати одну з «соковитих» матриць з діагоналлю до 30 см. Для однієї людини це буде оптимально. Щоб «зметикувати на двох» зверніть увагу на екрани від 35 дюймів, 37 – 42 буде «в самий раз».

Не забувайте робити очну гімнастику через кожні три години, для підтримки тонусу і здоров’я очей.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *